5-fontos-szempont-tapegyseg-vasarlaskor/2015/06/24

5 fontos szempont tápegység vásárláskor

2015. június 24. Kocsis Bence

A tápegység a számítógép egyik legfontosabb eleme, melynek kiválasztására számítógép építésekor talán a legkevesebb figyelmet fordítjuk.  A tápegységet úgy kell elképzelni, mint a számítógép szívét, mert ez a komponens biztosítja az energiát az összes alkatrész számára, akár közvetve az alaplapon keresztül, akár közvetlenül. Ezért nem biztos, hogy a legolcsóbb tápegység végeredményben a legolcsóbb, hisz rendellenes működése, vagy nem megfelelő teljesítménye károsíthatja a többi, minden bizonnyal jóval drágább alkatrészt, így tönkretéve azokat, vagy csökkentve élettartamukat.

5 szempont, ami alapján érdemes a tápegységet kiválasztani: 1. Teljesítmény:

A legelső és legfontosabb szempont a teljesítmény. Tisztában kell lennünk vele, hogy a már meglévő, vagy összeválogatott alkatrészeink mennyit is fogyasztanak. Erre a célra érdemes megnézni ezt az oldalt, ahol az alkatrészeket beírva kapunk javaslatot minimális és ajánlott tápegység teljesítményre. Bár a trend az hogy a hardverek fogyasztása egyre kedvezőbb, de a kapott értékre érdemes picit rászámolni, arra az esetre, ha a jelenlegi alkatrész helyett később egy másikat vennénk, vagy SLI, esetleg Crossfire GPU felállást szeretnénk összehozni.

Nagy átlagban egy 500-550W teljesítményű tápegység elegendő a számítógép működtetéséhez, kivéve extrém eseteket (több GPU-s grafikus kártya, több grafikus kártya, extrém tuning) leszámítva.

2. Ár:

Természetesen a második legfontosabb tényező az ár, hisz van egy meghatározott költségvetésünk, amiből szeretnénk kihozni a maximumot. Azt szokás mondani, úgy kell kalkulálni, hogy a komplett PC  árának 10-15%-a a tápegyég legyen. tehát ha egy 200 ezer forintos konfihurációt rakunk össze, akkor egy 20 ezer forintos, vagy kicsit drágább modellt célszerű választanunk.

3. Hatékonyság:

Miután tudjuk, mekkora összegből szeretnénk tápegységet vásárolni és mekkora teljesítményre lesz szükségünk, akkor foglalkozhatunk a hosszú távú energia megtakarítással. A 80PLUS egy 2004-ben indult tanúsítási program, melynek célja a számítógépek fogyasztásának csökkentése. A tápegység gyártója csak azokban az esetekben kapja meg a 80PLUS (bronze, silver, gold, platinum) tanúsítványt, ha hatékonysága megfelel az előírtaknak. Értelem szerűen a 80PLUS Bronze fokozattól a 80PLUS Platinum (már van titanium is) fokozatig javul a hatékonyság, azaz a felvett energiából többet képes a hardverek működésére felhasználni. Természetesen minél magasabb fokozattal rendelkezik egy tápegység, az ára is annál magasabb, így ezzel is érdemes kalkulálni. Aki pl. multimédiás használatra, napi egy-másfél órára vesz tápegységet, teljesen felesleges a 80PLUS Gold, vagy Platinum megvásárlása, hisz az ára a villanyszámlában biztosan nem fog megtérülni. Aki azonban nagy gamer és naponta órákat játszik, annál számíthat a 10-15-20W fogyasztás különbség.

80plus

4. Modularitás:

Egy másik szempont, amit sokan figyelmen kívül hagynak, a modularitás. Attól függóen, hogy milyen típusú kábelezésre van szükségünk 3 kategóriába sorolhatjuk a tápegyégeket. A fix kábeles típusnál minden egyes kábel direktben a tápegységre rá van kötve, így azokat nem lehet levenni. Hátránya, hogy a felesleges kábeleket is a házon belül kell tárolnunk. A fél moduláris kábelezésnél. az alapvető 20+4 pines ATX kábel és esetleg a CPU, GPU kábel fixen bekötött, míg a többi (molex, sata) kábel monduláris. A teljesen moduláris kábelezésnél az összes kábel leszerelhető, így csak azokat kell a tápegységhez csatlakoztatni, amelyet valóban szeretnénk valamilyen alkatrész működtetésére használni. A kevesebb kábel nem csak esztétikailag lehet előnyös, hanem a ház hűtését is elősegíti, hisz az előről érkező és hátul távozó levegő útját kevesebb akadály töri meg.

modular 5. (ráadás) Külső: Sokaknak a vizuális szempontok is fontosak, így nem mindegy hogy egy fehér, fekete, vagy szürke tápegység dobog a ház belsejében, milyen matrica van rajta és a kábelezés kapott-e hálót, a háló milyen színű, stb...

nzxt

Remélhetőleg sikerült egy kicsit elbizonytalanítanunk mindenkit a vásárlás előtt. Ezt természetesen nem rossz szándékból kívánjuk, hanem abból a célból, hogy talán vásárláskor nem kizárólag a minél alacsonyabb ár lesz a szempont, hanem a fent felsőrotak valamelyike is...

 

Írta: Kocsis Bence