a-kiskepernyos-mindenes-msi-ap16-flex-teszt/2015/05/22

A kisképernyős mindenes - MSI AP16 Flex [teszt]

2015. május 22. Herczeg Balázs All-In-One PC

Ugyan All-in-One PC tesztet korábban már láthattatok az oldalunkon, a jelenleg tesztelt gép az előzővel ellentétben teljesen más kategóriát célzott meg, illetve célközönsége is sokkal szélesebb, mint a korábban tesztelt gaming számítógépé. Ehhez mérten persze a gép ára is a töredéke az AG2712A-nak. Alapvetően az Ap16-os széria már korábban is jelen volt a piacon, viszont 2015 februárjában az MSI egy új modellt jelentett be, amely az AP16 Flex névre hallgat. A korábbi modellekhez hasonlóan ez is 15,6 colos kijelzővel rendelkezik, viszont társaival ellentétben erősebb hardverrel és jobb ár/érték aránnyal rendelkezik.

DSC01689

MSI AP16 Flex

Ahogy már korábban is említettem, a gép lényegesen erősebb elődeinél, köszönhetően az új Bay Trail alapokra építő Celeron D J1900-nak, ami egy 4 magos (elnézést, a videóban csak 2 magot mondtam), 2 GHz-es processzor, Intel HD grafikus kártyával. A processzor különlegessége, hogy mindössze 10 Wattot fogyaszt, emiatt rengeteg processzorral érkező alaplapon is megtalálhatjuk. Ezeket persze leginkább HTPC építéshez alkalmazzák. Ehhez egy 500 GB-os merevlemez társul, memóriából pedig 4 GB-ból gazdálkodhat a rendszer. Már itt megemlítenék két hiányosságot is. Az egyik az SSD hiánya, ugyanis a Windows gyakran szereti leterhelni a HDD-t, ami ellen csak SSD-vel védekezhetünk, illetve a gyártó optikai meghajtót sem épített a rendszerbe. Kijelző tekintetében egy 15,6 colos LCD panelt kapunk, amely ráadásul érintőképernyős is, sőt akár 10 ujjat is képes kezelni. A kijelző sajnos nem matt, így sajnos túlzottan is visszatükröződik minden a képernyőről. Ha pozitívan nézzük, akkor még egy tükör funkció is kapott helyet a gépben… És én erre panaszkodok.

[caption id="attachment_57342" align="aligncenter" width="533"]

DSC01581

egész gyors kis HDD[/caption]

Az AP16 külsejére szintén nem lehet okunk panaszkodni, ugyanis a gép egy igazi prémium kategóriás eszköz hátasát kelti, köszönhetően a szálcsiszolt burkolatának. A Flex név a flexibilitásra utal, ugyanis szinte bármilyen pozícióba képesek vagyunk állítani a gépet, a kijelző helyzettől függően alkalmazkodni fog ehhez (csak sajnos ez sem mindig a jó irányba fordul el). Az All in One PC egyébként egy hátsó tartóval is rendelkezik, hogy ténylegesen akárhová el tudjuk helyezni, akár legyen a gép vízszintesen, akár legyen függőlegesen. Sőt, akár még a plafonra is felszerelhetjük ízlés szerint. Dizájnjának köszönhetően pedig könnyedén beleillik bármelyik modernebb lakás környezetébe.

[caption id="attachment_57344" align="aligncenter" width="400"]

DSC01634

Multitasking[/caption]

A PC oldalán egyébként a töltő csatlakozóját, egy kártyaolvasót, illetve egy USB 2.0-ás és egy USB 3.0-ás csatlakozót találhatunk. Ebből az utóbbi Super Charger támogatást is kapott, így kikapcsolt állapotban (persze a hálózatba azért legyen bedugva, kell neki az áram) is képesek vagyunk használni az USB csatlakozót. Ez külső, vezeték nélküli perifériák, fényképezőgépek, telefonok töltésére lehet ideális. Ezeken kívül egy 3 és feles jack aljzat is helyet kapott a gép oldalán, aminek igen nagy hasznát fogjuk venni, köszönhetően a gyenge minőségű beépített hangfalaknak. A gép hátán egy vájatot is találunk, ahova újabb két USB 2.0-ás portot helyezett el a gyártó, illetve egy Ethernet bemenetet is. Ettől függetlenül az eszköz beépített WiFi-vel és Bluetooth-al érkezik.

DSC01691 DSC01690 DSC01693

A gépet egyébként elég sok kiskereskedelem operációs rendszer nélkül árulja, így a telepítést csak Pendrive-ról fogjuk tudni megoldani. Ettől függetlenül léteznek olyan verziók is, amelyek előretelepített Windows 8.1 64 bites operációs rendszerrel érkeznek. A Windows nyelve területenként változik.

A gép fölső részén találhatjuk a szellőzőnyílásokat. Itt megjegyezném, hogy a gépbe nem kerültek ventilátorok, passzív hűtés került bele, így hangból is maximálisan csak a merevlemez hangját fogjuk hallani. Megjegyezném, ahhoz képest elég hangosan dolgozik. Itt találhatjuk meg a kijelző fényerejének állításához szükséges dedikált gombokat, illetve a bekapcsoló gombot is. Ha egyéb mást szeretnénk állítani, például hangerőt, kontrasztot, azt már csak a Windows-ból fogjuk tudni megoldani.

Doboz, mellékletek, szoftverek

DSC01700 DSC01701

A gép doboza igazán egyszerűre sikeredett, cserébe viszont környezetbarát. Egy sima, egyszerű kartondobozzal van dolgunk, amire néhány helyre rá lett nyomtatva a gyártó logója, a gép sematikus rajza és néhány egyéb felirat. Ha csili-vili dobozt keresünk, akkor inkább a Gaming, vagy a Krait termékek felé kacsintgassunk. A géphez egyébként 1 garanciafüzetet, 1 super charger leírást és egy rövidebb, illetve egy részletesebb leírást kapunk egy Driver telepítő DVD-vel mellékelve. Ez egy kicsit sántít, ugyanis ahogy korábban is említettem, nincs optikai meghajtó a gépben. Ha ezt használni szeretnénk, keressünk egy gépet optikai meghatóval, és az ott található drivereket másoljuk fel egy pendrive-ra. Ettől van egy sokkal egyszerűbb megoldás is: a legfrissebb drivereket ugyanis a gyártó hivatalos oldaláról is letölthetjük. Ezeken kívül egy 44W-os tápkábelt is kapunk, hogy a gépet is tudjuk működtetni valamiről.

DSC01699

Sok egyéb szoftvert is kapunk a géphez, de ezek leginkább csak a gépen futó Windows 8.1 gördülékenységének csiszolására alkalmasak. Ilyen például a Boot Configurator is. Ezen kívül rendelkezik egy Backup szoftverrel is, hogy ha bármi baj történne a Windows-al, vissza tudjuk állítani egy korábbi állapotba. A gép különlegessége leginkább az MSI Star applikációban rejlik. Ez a Google Now-hoz, Cortana-hoz, Siri-hez hasonló személyi asszisztens, aki képes nekünk parancsokat teljesíteni. Az előző mesterséges intelligenciákkal ellentétben az MSI Star applikáció sajnos erősen korlátozott utasításokkal rendelkezik, így ne várjunk Cortana-hoz hasonló csevegést. A gyártó oldalán egy TV Tuner drivert is letölthetünk, viszont ez nekem valamilyen oknál fogva nem sikerült működésre bírnom.

Felhasználói élmény

Az AP16 ezen a téren rengeteget nyújt. Kezelése rendkívül egyszerű, az érintőképernyő pedig rendkívül pontos, néha túlságosan is. Itt megemlíteném, hogy ha nem bökünk megfelelő pontossággal az adott helyre, akkor a kívánt utasításunkat a gép nem feltétlenül fogja végrehajtani. A hardver ugyan gyengének tűnhet, ettől függetlenül az átlagfelhasználóknak tökéletesen megfelel szinte bármilyen feladatra. Az eszköz kiválóan multimédiás fájlok lejátszására, köszönhetően az integrált VGA-ba épített H.264-es dekódernek, akár még Full HD és Ultra HD videókkal is megbirkózik. Ezeken kívül a Windows Store-ból elérhető alkalmazásokat egytől egyig szépen fogja futtatni az AP16, sőt, akár egyszerűbb Windows-os Indie játékokat is játszhatunk a gépen. Az elvetemültek akár a Fire Stike-ot is lefuttathatják rajta, mint ahogy mi is tettük, de 0,7 FPS-nél többet nem fog senki sem kapni. Viszont ezeknél kisebb-nagyobb FPS ingadozás elő fog fordulni. Az előretelepített szoftvereknek túlságosan sok haszna sajnos nincs, az előretelepített Norton Internet Security pedig egyenesen irritáló tud lenni az előugró ablakaival. A kijelzőn egyébként szép a kép, de valamilyen szinten kicsit több kontrasztot is belevihetett volna az MSI a kép színvilágába. Félmegoldásként persze ezt állíthatjuk az Intel HD driverben is.

DSC01632

A képernyőt egyébként csak szemből érdemes igazán nézni, ugyanis oldaltól függően, vagy egyre fehérebbé válik a kép, vagy a színek átmennek negatívba. Azért ezt egy 160 000 Forintos PC-ben illet volna megoldani, hiszen még egy olcsóbb laptopnál sem fordul elő ilyen szinten a színek megváltozása látószögtől függően.

DSC01578 DSC01576 DSC01575 DSC01579

Zenehallgatásnál a gép hangszórói leginkább egy repedt fazékhoz hasonlítanak, ami nagy hangerőn erősen képes irritálni bármilyen élőlény fülét, így külső hangszóró beszerzése mindenképpen ajánlott az eszközhöz. A gép egyébként az Intel Ready módjával is fel lett szerelve, így könnyedén el tudjuk altatni gépünket, ezzel energiát takarítva. Nem mintha egy 10W-os processzor olyan sokat fogyasztana, hiszen tápból is csak 44W-osat mellékel a gyártó, de díjazom az ötletet. A Webkamera egyébként egy sima HD-s kamera, mint a legtöbb átlagos laptopban. Cseppet pixeles kép, és kisebb elmosódás jellemzi, ettől függetlenül nagyobb baja nincs.

DSC01692

A fekete leves az viszont maga a Windows. Ahogy már említettem, a Windows 8-től felfele lévő rendszerek, szeretik leterhelni a merevlemezt, ezzel 100%-os HDD használatot előidézve. Sajnos ez az MSI gépeinél is jelentkezik, ettől függetlenül a gép úgy működik, mintha a hiba nem is lenne jelen. Egészen addig, amíg nem játszunk le Google Chrome-mal egy videót, és a lejátszással párhuzamosan próbálgatunk meg minél több programot megnyitni. Ez viszont még a kisebb hiba. A nagyobb hiba valószínűleg csak a jelen lévő tesztterméknél fordul elő, de muszáj megemlítenem, hogy a Windows frissítések telepítése gyötrelmesen zajlik a számítógépre. A frissítések telepítése és konfigurálása akár órákba is telhet, mennyiségtől és nagyságtól függetlenül. Amikor megkaptam a gépet, 76 frissítést próbált telepíteni. Ebből 47-et még a mai napig nem képes feltelepíteni, így a frissítési napló nem meglepő módon tele is lett sikertelen felirattal.

DSC01696

Összegzés

Az Ap16 Flex sajnos több sebből is vérzik, amiket kisebb odafigyeléssel helyre lehetett volna hozni. Sőt, még ha egy kisebb felárat kellett volna felszámolni, akkor is meg lehetett volna oldani egy matt kijelző és picit jobb hangszórók beépítését, illetve egy SSD előnyben részesítését a HDD helyett, még ha csak 124 GB-os lett volna, akkor is. Egyrészt egy SSD nem dolgozik kattogó zajjal, másrészt a Windows lemezkezelési problémája sem fogja többé felütni az orrát. Főleg azért is lett volna praktikusabb a felár, mert hardverének köszönhetően így is kedvezőbb árral rendelkezik, mint kisebb testvérei. Az MSI AP16 Flex ettől függetlenül rendkívül tetszett nekünk, de ha ezeket a hibákat a gyártó a jövőben kijavítja, akkor akár ajánlott plecsnivel is távozhatnak All-in-One PC-k.

tetszett_s

A tesztben szereplő gépet köszönjük az MSI hazai képviseletének!

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

Bónusz videóteszt:

[youtube]

[/youtube]

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: