antec-kuhler-h2o-1250-folyadekhutes-tesztje/2014/07/07

Antec Kühler H2O 1250 folyadékhűtés tesztje

2014. július 07. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Az Antec számítógép házairól, kiváló minőségű tápegységeiről és hűtési megoldásairól, processzorhűtőiről ismert gyártó. A folyadékhűtések terén a gyártó palettája elég komoly, hisz több 120 mm-es és 240 mm-es all in one megoldást dobott piacra. Természetesen minden új modellnél próbál olyan megoldásokat csatasorba állítani, melyek megkülönböztetik más gyártók hűtéseitől és előnyt jelentenek azokkal szemben. Ezen új modellek közt találjuk az Antec Kühler H2O 1250-t mely egy 240 mm-es extrém külsejű folyadékhűtés.

antec_1250_box

Az Antec Kühler H2O 1250 már első ránézésre különbözik a megszokott "all in one" folyadékhűtéses megoldásoktól, hisz látható, hogy a folyadékcsövek bonyolultabb elrendezésben láthatók, emellett a ventilátorok sem a megszokott kialakításúak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maga a radiátor nem tér el a referencia dizájntól, hisz a dupla 120 mm-es ventilátoroknál megszokott, 280 x 120 x 27 mm-es méretekkel rendelkezik, amihez 300 mm hosszúságú folyadékcső kapcsolódik. Ezek a tömlők, bár nagyon merevnek tűnnek, eléggé hajlékonyak ahhoz, hogy a processzorra illeszkedő, réz lappal ellátott pumpát megfelelően tudjuk pozicionálni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Antec az említett réz lappal ellátott, processzorra illeszkedő pumpával egyébként próbálja az egyre "modding" igényesebb vásárlók kegyeit is elnyerni azzal, hogy LED világítás került bele, ami az Antec feliratot fényárba úsztatja. Ez a fényár több színt jelent, amit manuálisan is beállíthatunk, illetve automatikusan a hűtőfolyadék hőmérsékletéhez igazítja a szoftver. A tökéletesen simára csiszolt rézlap ebben az esetben is előre pasztázott, így beszereléskor a hőátadó felület felkészítésével sem kell foglalkozni. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

És akkor nézzük a ventilátorok illetve a csőrendszer kapcsolatát, amiről korábban már említést tettük. Ugyebár egy normál folyadékhűtésnél a radiátor és a ventilátorok külön rendszert képeznek, azaz a ventilátor leszerelhető, karbantartható. A pumpa a a processzorra helyezett rézlap felett helyezkedik el, ami egymaga forgatja a hűtőfolyadékot a teljes rendszerben. Az Antec Kühler H2O 1250 esetében több pumpa, szám szerint 3 teljesít szolgálatot, hisz a ventilátorok fölött is található 1-1 megoldás, mely minden esetben a ventilátor fordulatszámának megfelelő értéken működik. Ennek természetesen az a hátránya, ha a ventilátorok alacsony fordulaton mennek, akkor a szivattyú kissé gyámoltalan, kevesebb vizet mozgat meg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha már a ventilátoroknál tartunk, a 600 és 2400 RPM fordulatszám közötti intervallumban szabályozható. A ventilátorok és a radiátor között a gyártó terelőlapátokat helyezett el, aminek aerodinamikai szerepe van, ez a megoldás légnyomás növekedést eredményez. A ventilátorok által produkált légszállítás egyenként 25-98 CFM fordulatszámtól függően, miközben  15-38 dBA zajszint keletkezik.

A korábbi Antec hűtésekkel és többi, általunk kipróbált folyadékhűtésekkel ellentétben, itt a tartozékok között már nem találunk külön Intel és AMD szereléket. A gyártó egyetlen hátlapot mellékelt a hűtőhöz, melyet megfordítva választhatunk az Intel és AMD specifikáció között. A processzor oldali fémkeretből sem kapunk 2-3 darabot, itt egy kis csúszka szabja meg a csavarhelyek pozícióját. Bár ezeket a dolgokat felfoghatjuk anyagspórolásnak, költségcsökkentésnek semmilyen hatással nincsenek a kompatibilitásra. Az Antec Kühler H2O 1250 kompatibilis az Intel LGA 775, 1150, 1155,1156, 1366, 2011, valamint az AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1 és FM2 tokozású processzorokkal.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Összeszerelés:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Antec Kühler H2O 1250 összeszereléséhez nagy mellénnyel álltunk neki, hisz már 6-8 folyadékhűtés vendégeskedett nálunk, melyeket nagyon egyszerűen installáltunk a konfigurációba. Ebben az esetben azonban problémákba ütköztünk, aminek fő oka a "leegyszerűsített" rögzítés. Az univerzális keret miatt a csavarok nem szerelhetők fel előzőleg, így a pumpát, a csavart és a hátlapot is tartani kell egy időben, amihez egyel több kézre van szükség, mint amivel egy normális ember rendelkezik. Természetesen tapasztalt versenyzők azért megoldják a dolgot, de aki nem "szaki" kérjen segítséget legalább a hátlap alaplaphoz tartásához.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A pumpa előtt természetesen a radiátort rögzítettük, aminél semmi fennakadás nem volt, egyszerűen becsavarjuk a 8 mellékelt csavart és készen is vagyunk. A gyártó ebben az esetben kapott tőlünk egy jó pontot, hisz gondolt azokra a felhasználókra is, akik olyan házzal rendelkeznek, ahol a csavarhelyek túl közel vannak az alaplaphoz és ezáltal a folyadékhűtés ventilátorra elhelyezett pumparésze összeakad a processzor körüli hűtőbordákkal. Erre az Antec egy csúszkás pántot talált ki melyben a csavarhely kb 1 cm-t csúsztatható, így a radiátort az eredeti csavarhelyhez képest akár 1 cm-rel is feljebb tudjuk tenni kizárva az összeakadást.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miután rögzítettük a radiátort és nehézkesen a pumpát is csatlakoztattuk az USB csatlakozót az alaplaphoz, valamint a 3 pines csatlakozót a CPU FAN helyére. A gyártó a két lefoglalt ventilátor csatlakozó mellé még egy dupla csatlakozót is biztosított, így akinek igénye van rá még két ventilátort is - így összesen négyet - használhat.

Az USB csatlakozót sem szabad elfelejteni rögzíteni, hisz ez adja a pumpához a szükséges tápellátást. Itt egy pozitívum a kábel hossza, hisz a mi méretes házunkban is körbe tudtuk vezetni a szerelőnyíláson keresztül az alaplap aljához.

Már korábban említettük, hogy az Antec Kühler H2O 1250 rendelkezik egy Antec Grid nevű szoftverrel, amivel testre szabhatjuk a ventilátor fordulatszámot - ás ezáltal a rajta található pumpák fordulatszámát - valamint a LED világítás színét, melyet fixre, vagy hűtőfolyadéktól függően állíthatunk be.

led2 led
.

Tesztkonfiguráció:

A tesztkonfigurációban továbbra is MSI Z77A -GD65 alaplapunkat használtuk, melyben egy Intel Ivy Bridge Core I5-3570K processzor működött. A Windows 8.1 operációs rendszert egy 240 GB Sandisk Extreme II SSD-ről futtattuk. A rendszermemória 4 x 4 GB 1600 Mhz-es órajelen működő Corsair Vengeance PRO volt, képet pedig egy Gigabyte GTX 770 WindFore 3x OC 2 GB videókártya adta. A Fractal Design ARC XL számítógépházban a tápellátást egy Antec HCG 520W-os tápegység biztosította.

Tesztkörnyezet:

A teszteket tehát egy Core i5-3570K processzoron végeztük, melyet 3800 Mhz-es (Turbo Boost) órajelen, valamint 4600 Mhz-es tuning órajelre lőttük be miután a megszokott módon Aida 64 rendszer diagnosztikai alkalmazással  terheltünk 100%-os szintre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4600

Teszteredmények:

Először 3800 Mhz-es órajelen vizsgáltuk az Antec Kühler H2O 1250-et. Itt érdekességként elmondható, hogy a 2400 RPM fordulatszámot nem sikerült elérnünk, "mindössze" 2211 RPM-et sikerült kicsikarni a ventilátorokból.  Tehát a 3800 Mhz-es órajelen a Core I5-3570K 52°C-ig ment fel, amivel az Antec hűtője mindössze 1 °C-al marad el a Corsair zászlóshajójától a H110-től. Felmentünk 4600 Mhz-re, mely általában a felső határ egy 3570K esetében (alaplapfüggő), ahol 62 °C-ot mértünk. Itt is némiképp elmaradt a hűtési teljesítmény a Corsait H110-től, melyről érdemes tudni hogy már egy 2 x 140 mm-es megoldás, de az összes léghűtéses processzorhűtőt maga mögé utasította.

grafikon

Konklúzió:

Az Antec Kühler H2O 1250 felemás érzelmeket váltott ki belőlünk, bár a pozitív élményből azért jócskán több adatott. Kezdeném a hűtési teljesítménnyel, megy figyelemre méltó, mely minden bizonnyal a plusz pumpáknak tudható be. Ehhez viszonylag alacsony zajszint párosul. A LED világítás feldobja a számítógép belsejét, amelyet variálhatunk is az uralkodó színösszeállításnak megfelelően. A kompatibilitás a folyadékhűtéseknél megszokott szabadságot eredményezi, ami a processzorra és a memória modulokra is kihat, plusz a fém pántok segítségével az alaplappal sem lehet összeakadás. Ami problémás a Kühler H2O 1250-nél a nehéz összeszerelés, valamint a fix ventilátorok, melyek a tisztítást megnehezítik. Ha csak a hűtési teljesítményt és a külcsínt néznénk, akkor ajánlott plecsnit kapna, de a nehéz szerelés miatt "csak" tetszett díjban tudjuk részesíteni.  Az Antec Kühler H2O 1250-ért 34 ezer forint körüli árat kell fizetnünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tetszett_s

antec

ingrammicro

Az Antec Kühler H2O 1250 processzorhűtőt az Antec az Ingram Micro magyarországi képviseletén keresztül juttatta el hozzánk.

Írta: Kocsis Bence