aranyelet-1x1/2015/11/09

[Sorozatkritika] Aranyélet - 1x1

2015. november 09. Teszt Matt Sorozat

Kezdetét vette a magyar HBO legújabb sorozata amit én úgy vártam, mint a messiást. A készítők egy forradalmat ígértek a hazai sorozatiparban, egy amerikai sorozatokkal vetekedő dráma-thrillert, amiben egy bűnöző életmódot folytató család összeomlását kísérhetjük végig. Az előzetesek és a szereposztás csak bizakodásra adott okot és most hogy a sorozat első részét mindenki megtekintheti az HBO GO oldalán, mindenki leszűrheti a maga véleményét a pilotról. Megkaptuk-e a forradalmat avagy sem? Lentebb kiderül.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aYwQTTeca9U[/youtube].

Az első rész után azt kell mondjam, hogy csalódtam egy kicsit, de ettől nem szabad megijedni, mert csupán még egy rész ment le a sorozatból és az is messze van a rossztól.

Kezdjük a jókkal!

A színészek. Rájuk egyszerűen nem lehet panasz. A csúcspont nálam Anger Zsolt (Hollós), Olasz Renátó (Márk) és Ónodi Eszter (Janka) volt, ők egyszerűen lubickoltak a szerepeikben. Anger már ezer és ezer alkalommal bizonyította, hogy hazánkban korunk egyik legnagyobb színésze és most is hozza a már tőle megszokott színvonalat. Olasz Renátót most láthatjuk először a képernyőn és bár a karakterében eddig nem lehetett nagy mélységeket felfedezni (szokásos lázadó tini) úgy érzem hogy hibátlan volt a játéka. Egy olyan pillanata nem volt, amibe bele tudtam volna kötni. Ez Ónodi Eszterre is vonatkozik, alakítások terén talán ő volt a rész fénypontja, az ő jeleneteit valószínűleg imádni fogjuk a maradék hét részben is. Janka pedig tipikusan az a karakter akit utálunk, de szeretünk utálni.

Azért a többi színészre sem lehet sok panasz. Thuróczy Szabolcs és Döbrösi Laura, mint a Miklósi család többi tagja szintén jól alakítottak. Laura egyelőre nem küzdött nagy kihívásokkal, bár tény, hogy már önmagában nem könnyű egy 22 éves színésznőnek eljátszani egy 16 éves lány szerepét. Thuróczy-tól egy kicsit többet vártam, őszintén szólva nem igazán értem, hogy miért ő kapta meg Miklósi Attila szerepét. Simán helyet cserélhetett volna Anger Zsolt karakterével és ezt nem azért mondom, mert neki túl nagy feladat a főszerep egy ilyen sorozatban, hanem mert neki SOKKAL jobban áll egy Hollósi-hoz hasonló negatív karakter eljátszása. Ez fordítva is igaz, Angernek a pozitív szerepek illenek jobban szerintem.

12045385-429866313883734-395076521281903154-o48e5

Amilyen jók a színészek olyan jó a látvány is. Természetesen nem hozza a nyugati színvonalat, de magyar viszonylatban nézve egyértelműen a legjobb látvánnyal rendelkező sorozat. Nagyon szép a fényképezés, a lassítások pedig nagyon jól állnak a sorozatnak. Ennek ellenére mondom azt, hogy nem érződik egységesnek a sorozat képi világa és ez sokakat zavarhat. Szép, de semmi különleges, semmi egyedi nincs benne.

aranyelet3

A rendezésre és az operatőri munkára sok panasz nem lehet, még hangzás terén is korrekt a végeredmény. El lehet felejteni a többi magyar sorozatban hallható mikrofonos hangzást, ezen a téren nem lesz baj. A sorozatra írt zene pedig nagyon jóra sikerült és bizony szükség is volt rá, mert maga a rész kicsit elnyújtottnak érződött és kellett valami ami feldobja az eseménytelen pillanatokat. Ehhez kapcsolható az egyetlen komolyabb problémám is, a vágás.

Hiába alakul nagyon izgalmasnak a történet, valahogy nem érződött kerek egésznek a rész. Persze tudom hogy egy ilyen sorozatban, ahol egy családon van a hangsúly nagyon nehéz olyanra megcsinálni a pilotot hogy mindenki elegendő időt kapjon és elég információt kapjunk mi is a szereplőkről. Úgy éreztem rosszul következtek egymás után a jelenetek, így néhol bizony kissé unalmas volt, de szerencsére mindig kaptunk időnként pár olyan jelenetet ami bizony elkapja a néző figyelmét. Az 56 percet kissé soknak éreztem, de lehet, hogy kevesebb idő alatt a végeredmény csak rosszabb lett volna. Ez volt az egyetlen komolyabb problémám, ami remélhetőleg a következő részekre eltűnik, mert amilyen módon befejezték a részt, bizony nem kell sokat várnunk arra, hogy elszabaduljon itt a pokol.

515123077_640

Ha szeretnétek minden epizódról külön kritikát, jelezzétek!

 

Írta: Teszt Matt