asrock-ab350-gaming-itxac-es-x370-gaming-itxac-alaplapok-jartak-nalunk/2017/10/11

AsRock AB350 Gaming-ITX/ac és X370 Gaming-ITX/ac alaplapok jártak nálunk

2017. október 11. Kocsis Bence Alaplap

Sokan vannak, akik az ATX alaplappal ellátott rendszerekben hisznek és nem szempont a helytakarékos kialakítás. Vannak olyan vásárlók is, akiknél igen is fontos a helytakarékosság, de emellett nem szeretnének lemondani teljesítményre, felszereltségre vonatkozó igényeikről. Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek az ITX méretű alaplapok, hisz a gyártók már ilyen méretekben is nagyon jól felszerelt lapokat képesek piacra dobni. Ebbe a kategóriába tartoznak az AsRock AB350 Gaming-ITX/ac és X370 Gaming-ITX/ac alaplapok, melyeket meg fogunk vizsgálni.

Azt már az elején fontos elmondani, hogy a két alaplap csak a chipsetben tér el (X370 és B350). Ez alapesetben komoly különbségeket eredményezhetne, de ITX méretekben még sincs így, ugyanis pl. az X370 Gaming-ITX/ac nem képes kihasználni a chipset adta lehetőségeket. Ez a korlátozott helynek tudható be, amely a PCI Express slotok számára és a SATA, illetve SATA Express portok számára vonatkozik. Előbbi magával vonja természetesen a multi GPU támogatás hiányát is.

Ennek eredményeképp a két alaplapot egy kalap alá vesszük, de a lényeges különbség(ek)et természetesen kiemeljük.

.
AsRock X370 Gaming-ITX/ac - AsRock AB350 Gaming-ITX/ac

Az alaplapok AM4 foglalatú, A-sorozatú APU-kat és Ryzen processzorokat képesek fogadni. Ez a támogatás kiterjed az összes AM4 tokozású Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen 7, A6, A8, A10, A12 és Athlon X4 elnevetésű processzorral.

Mivel egy ITX formátumú alaplapokról beszélünk, ezért törvényszerű, hogy a komponensek eléggé zsúfolva kerültek elhelyezésre, olyannyira, hogy az alaplapok túloldalára is jutott bővítőhely.

Memória foglalatok és támogatás terén egységes a helyzet. Mindkét alaplap két foglalattal rendelkezik. melyekbe Ryzen processzorok esetében 2667 Mhz-es órajelű (3466+ OC) DDR4 modulokat pakolhatunk, míg a 7. generációs A-sorozatú APU-k esetében DDR4 2400 MHz a támogatott. A maximális bővíthetőség 32 GB. A memóriamodulok működésének maximális stabilitásáért a foglalatban használt 15μ aranyozott csatlakozók gondoskodnak.

Ha a vásárló A-sorozatú APU-t szerel az alaplapokra, akkor a képalkotás megoldott az integrált videóvezérlőnek köszönhetően, de ha az illető erősebb, külső grafikus kártyát szeretne, akkor a PCI Express 3.0 x16 bővítőhely erre lehetőséget ad. A PCI Express 3.0 x16 bővítőhely 15μ aranyozott csatlakozóval lett ellátva. A slot egyébként extra forrasztásokkal és fémház merevítéssel lett ellátva, ami ebben az esetben nagyon hasznos, hisz a bővítőhely az alaplap legalsó részén van, ami növeli a feszültséget egy nehezebb grafikus kártya beszerelése esetén.

Mindkét alaplap négy darab SATA3 6.0 Gb/s csatlakozót ad a felhasználóknak, melyek RAID, NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással rendelkeznek. Mint már említettük, az alaplapok hátoldala is rejteget dolgokat, méghozzá egy Ultra M.2 bővítőhelyet, mely M.2 SATA 3 6 Gb/s modul és M.2 PCI Express modul számára biztosít csatlakozási lehetőséget.

A hangminőségért mindkét esetben a Realtek ALC1220 Audio Codec által vezérelt 8 csatornás rendszer gondoskodik, melynek kristálytiszta hangzását a Nichicon audió kondenzátorok, a PCB-n izolált kialakítás segíti elő. Utóbbi esetben fontos megemlíteni, hogy külön PCB rétegben kaptak helyet a jobb és bal audió csatornák. Továbbá megtalálható az alaplapon egy 120dB SNR DAC erősítő és a jack csatlakozók aranyozott bevonatot kaptak a minél jobb kapcsolat érdekében.

Az alaplapok alkalmas vezetékes és vezeték nélküli internetezésre is. A vezetékes kapcsolatokért egy GigaLAN Intel I211AT hálózati vezérlő gondoskodik, mely Wake-On-LAN és PXE támogatással is rendelkezik. Ha wifi-n keresztül szeretnénk az internetre csatlakozni, akkor a 802.11ac (2.4G / 5G WiFi) WiFi modul nyúlt ebben segítséget, mellyel természetesen Bluetooth támogatás is jár.

Ennél a pontnál érkeztünk meg a komoly eltéréshez, hisz a két alaplaphoz eltérő wifi antennákat mellékelt a gyártó. Maga a wifi chip ugyanaz mindkét esetben (802.11ac WiFi), de az eltérő antennáknak köszönhetően az elérhető maximális sávszélesség különböző. Ez annyit jelent, hogy a normál, két antennás megoldással szemben (AsRock AB350 Gaming-ITX/ac) az AsRock X370 Gaming-ITX/ac speciális antennája ideális esetben 867Mbps sávszélességet tud.

.

Ami az alaplapokon elhelyezett csatlakozókat illeti, a kis hely ellenére szép a felhozatal. Összesen 3  darab 4 tűs vetillátor csatlakozót kapunk és helyet kapott egy 4 pines LED csatlakozó, melyre LED szalagokat szerelhetünk, melyeket az AsRock saját szoftverének segítségével vezérelhetünk. Itt a gyártó 36W teljesítményt és 2,5 m hosszúságot szabott meg maximumként. Az alaplapon elhelyezésre került még 1 USB 2.0 és egy USB 3.1 csatlakozó is, melyekkel 2-2 USB portot tudunk működtetni.

Az alaplapok hátoldai I/O panelje kimondottan felszerelt megoldás látszatát kelti. Kapunk egy PS/2 billentyűzet/egér portot és két darab ESD védelemmel ellátott USB 2.0 portot is. Kijelző kimenetekből mindössze két darab HDMI port a felhozatal, ami persze azt is jelenti, hogy régebbi csatlakozóval ellátott monitorok esetében átalakítóra lesz szükség. Első generációs USB 3.1 portokból 4 került a panelre, melyek között találunk egy Type-C-t is. Természetesen helyet kapott az RJ-45 LAN port is és a már említett 802.11ac wifi modul dupla antennás kivezetése is. Az audió "részlegen" kaptak helyet az aranyozott HD Audio Jack csatlakozók és az SPDIF optikai kimenet is.

A leírtakból látszik, hogy a két alaplap kihasználhatóság terén nem igazán különbözik egymástól. Ami érdekesség, hogy ezt az árazásban nem igazán vesszük észre, hisz az c 50 ezer forint körüli árcédulája mellett az AsRock AB350 Gaming-ITX/ac mindössze 35 ezer forintba kerül. Ezzel szemben aki a gyorsabb vezeték nélküli kapcsolatot preferálja, mindenképp jobban jár a drágábbik, X370-es modellel.

   

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: