asrock-fatal1ty-x299-gaming-k6-alaplap-bemutato/2017/10/13

AsRock Fatal1ty X299 Gaming K6 alaplap bemutató

2017. október 13. Kocsis Bence Alaplap

A nyáron az LGA 2011-3 platformot az LGA 2066 váltotta, melyhez megérkeztek az X299 chipsettel ellátott alaplapok. Ezek az alaplapok már olyan processzorokat is képesek fogadni, melyek 18 fizikai maggal rendelkeznek és 36 logikai szálon képesek működni, emellett a négycsatornás DDR4 memóriavezérlés is megoldott természetesen. Mai bemutatónk alanya is egy ilyen alaplap, mely az AsRock Fatal1ty X299 Gaming K6 nevet viseli.

AsRock Fatal1ty X299 Gaming K6:

Az alaplap csomagolása a piros/fekete színösszeállítást követi, mint azt a Fatality név alá tartozó modelleknél már megszokhattuk.

A dobozon természetesen megtalálhatók az alaplapra vonatkozó legfontosabb tulajdonságok.

A dobozt kibontva temérdek tartozék kerül elő. A kiegészítők között találunk 4 darab fekete SATA kábelt, megtaláljuk a hátlapi I/O panel feliratozott borítását, három darab M.2 bővítőkártya rögzítéséhez használatos csavart és a szokásos dokumentációt. Nem maradhat ki a telepítő lemez sem, sőt a gyártó mellékelt egy AsRock-os képeslapot is. Komoly extrának számít ezen felül az ASRock SLI_HB_Bridge_2S és az ASRock 3-Way SLI-2S1S Bridge is, melyek két, illetve három grafikus kártyát képesek közös munkára bírni. Ezeknek az SLI hidaknak az értéke (ha külön szeretnénk megvásárolni) közel 20 ezer forint lenne.

A sok-sok tartozék alatt egy védőfóliában és egy szivacsos tálcán megtaláljuk az alaplapot. Külsőre egy tetszetős megoldásról beszélhetünk, fekete/szürke színösszeállításban. Az ATX alaplap 30.5 cm x 24.4 cm-es méretekkel rendelkezik, melyen a rendelkezésre álló hely nagyjából felét a processzor foglalat és a memória bővítőhelyek foglalják el.

Az AsRock Fatal1ty X299 Gaming K6, ahogy fentebb említettük LGA 2066 foglalattal rendelkezik, ami a Skylake-X és Kaby Lake-X processzorokkal kompatibilis, ami lehetőséget ad arra hogy akár egy Intel Core i9-7980XE típusú, 18 magos processzort is beszerelhetünk. A processzor tápellátásáról egy 11 fázisú digitális megoldás gondoskodik, emellett ASRock Hyper BCLK Engine III és Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 támogatásról is beszélhetünk. Előbbi a könnyebb tuningért felelős, míg utóbbi a dinamikus órajel emelését teszi lehetővé.

Ami a memória támogatást illeti, a CPU foglalat körül elhelyezett 4-4 slot összesen 128 GB DDR4 memóriát képes fogadni, melyek alapesetben 2666 MHz-ig támogatottak, de magasabb órajelű (akár 4400 Mhz) modulok is beszerelhetők, de ez már természetesen tuningnak minősül. A modulok és az alaplap közötti stabil kapcsolatért a 15μ aranyozott csatlakozók felelnek. Az alaplap természetesen támogatja a Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 technológiát, így az órajel profilok az BIOS-ból könnyedén előhívhatók.

Az alaplapon összesen 5 darab PCI Express slot került elhelyezésre, melyekből négy darab PCI Express 3.0 x16 és egy darab PCI Express 3.0 x1 típusú. A PCI Express 3.0 x16 slotokból 3 darab fém borítást és extra forrasztást kapott, így a nehezebb grafikus kártyák használata sem károsítja az alaplapot, még hosszú távon sem. A bővítőhelyeknek és az X299 chipkészletnek köszönhetően a lap támogatja a négykártyás, háromkártyás és kétkártyás AMD CrossFireX rendszereket, valamint a 4, 3 és 2 utas NVIDIA SLI rendszereket. Utóbbi esetben a tartozékok között 2 és 3 utas SLI hidat találunk.

Ami az adattárolást illeti, először is kapunk 8 darab SATA3 6.0 Gb/s csatlakozót, melyek teljeskörű RAID támogatást biztosítanak, emellett adott az NCQ, AHCI és Hot Plug támoghatás is.

Akinek a 6 Gb/s sávszélesség kevés lenne, azok számára megoldás lehet a három darab Ultra M.2 port, melyek a PCI Express slotok körül kaptak helyet. Ezek a bővítőhelyek támogatják a M Key type 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 SATA3 6.0 Gb/s modulokat, de lehetőség van M.2 PCI Express modulokat is beszerelni, melyek maximális elméleti 32 Gb/s sávszélességet élvezhetnek. Fontos megemlíteni, hogy ezen bővítőhelyek kihasználása esetén egyes SATA portok nem használhatóak, adott esetben (ha PCI Express M.2 modult használunk) akár 4 SATA port is letiltásra kerülhet.

Az alaplap rendelkezik VROC támogatással, aminek köszönhetően a CPU felől érkező PCIe sávokon építhetők fel RAID rendszerek. A VROC technológia segítségével egyszerűen hozható létre RAID 0 partíció, mely nagyobb egybefüggő tárhelyet eredményez. Természetesen megoldhatók más RAID beállítások is, de ezekhez már a Virtual RAID On CPU csatlakozóba illeszthető bővítőmodul használatára van szükség. A VROC technológiát egyenlőre csak az Intel SSD-k támogatják. Ezen felül az alaplap támogatja az Intel Optane memory technológiát és az Intel Optane storage technológiát is.

 

Az alaplap nem szűkölködik csatlakozókból, hisz a vásárlók kapnak például 5 darab 4 pines ventilátor csatlakozót, melyek között a folyadékhűtéses vízpumpák támogatása is megoldott. Fontos még megemlíteni az 5 tűs Thunderbolt csatlakozót, a 6 külső USB port ellátására alkalmas 3 USB 2.0 aljzatot és a 4 USB port ellátására hivatott USB 3.0 aljzatot is. Ami fontos és említésre méltó, hogy a HD audió aljzat 15μ aranyozott csatlakozókból áll.

Azok számára, akik fényáradatra vágynak, kihasználhatják a két darab RGB LED csatlakozót, melyekre 36W-os LED szalagokat lehet csatlakoztatni, melyeket az ASRock RGB LED szoftver segítségével az alaplap chipset hűtése alá rejtett LED-ekkel összehangolhatunk, számos effekt közül válogathatunk.

A vezetékes internetkapcsolatokról az Intel I219V és Intel I211AT LAN vezérlők gondoskodnak.  A két csatlakozó együttes használata esetén a gyártó által mért adatok alapján 928,93 Mb/s sávszélesség érhető el és fontos megjegyezni azt is, hogy a használat során a processzor kihasználtság nem haladja meg a 3-7%-ot.

A hangot egy 8 csatornás Realtek ALC1220 Audio Codec szolgáltatja, mely kiegészítve egy 120dB SNR DAC erősítővel és egy TI NE5532 Premium Headset erősítővel (az előlapi audió csatlakozón keresztül a 600 Ohm-os headsetek is támogatottak) garantált a kivételes hangzás. Természetesen itt is PCB izolált kialakításról beszélhetünk, valamint a jobb és a bal csatornák is el lettek különítve réteg-szinten.Beszélnünk kell még a Creative Sound Blaster  Cinema 3 szoftverről, mely az SBX Pro Studio együttműködésével gondoskodik a felhasználók által elvárt hangélményről. A Reality 3D technológia biztosítja az 5.1-es és 7.1-es térhangzást headseten és sztereó hangrendszeren egyaránt.

Az alaplap hátlapi I/O paneljén ránézésre elég nagy az USB port "uralom". Ez annak is betudható, hogy kijelző kimenetek teljes hiányát élvezhetjük, hisz a Skylake-X, valamint Kaby Lake-X processzorok nem rendelkeznek integrált grafikus vezérlővel. Úgy néz ki, hogy a gyártók nem akarják elengedni a PS/2 billentyűzet és egér portot és ez az AsRock Fatal1ty X299 Gaming K6 esetében is megállja a helyét. Ezen felül elhelyezésre került 4 darab USB 2.0 port és 4 darab USB 3.1 Gen 1 port. Ezen felül kapunk mág két darab 2. generációs USB 3.1 Type-A és Type-C portot, melyek 10 Gb/s sebességűek és az ASMedia ASM3142 vezérli őket. Elhelyezésre került még két darab RJ-45 port, egy Clear CMOS kapcsoló és az optikai SPDIF kimenettel kiegészített Jack csatlakozók, melyek ebben az esetben nem aranyozottak.

Az AsRock X299 Gaming K6 alaplap 85 ezer forint körüli áron  szerezhető be, ami az LGA 2066-os lapok kategóriájában az árat tekintve a belépő szintet képviseli.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: