asrock-h110-pro-btc-ismerteto/2017/10/02

Asrock H110 Pro BTC+ "bányászlap" ismertető

2017. október 02. Kocsis Bence Alaplap

Az Asrock nagy erőkkel dolgozik a Bitcoin (vagy akár Ethereum, Litecoin, stb...) bányász közösség igényeinek kiszolgálásán, így folyamatosan dobja piacra erre a célra specializálódott alaplapjait. Ilyen megoldás a gyártó Asrock H110 Pro BTC+ alaplapja, mely számos érdekességet vonultat fel.

Az üvegszállal megerősített alaplap matt fekete borítást kapott, ami nem igazán bír komoly jelentőséggel, hisz a bányászat során a külső nem tényező. Ezzel szemben érdemes megemlíteni a dupla réz réteget, ami alacsonyabb hőmérsékletet és stabilabb működést tesz lehetővé.

[caption id="attachment_77347" align="aligncenter" width="338"] Az alaplap...[/caption]

Az Asrock H110 Pro BTC+ egy LGA 1151 foglalattal ellátott ATX alaplap, mely 6. és 7. generációs Intel Core i, Pentium és Celeron processzorokat képes fogadni. A 8 fáziú digitális VRM-el ellátott alaplap esetében a gyártó 91W-os TDP-t szabott meg processzor támogatásképp, melyhez Turbo Boost 2.0 technológia támogatás jár.

Memória tekintetében két darab bővítőhelyet kapnak a vásárlók, melyek 2133 és 2400 Mhz-es órajelen működhetnek XMP 2.0 támogatás mellett és maximálisan 32 GB szerelhető be az alaplapba.

Ami az alaplap legnagyobb érdekessége, az a PCI Express bővítőhelyek felhozatala, melyekből összesen 13-at kapunk, 1 x PCI Express 3.0 x 16 és 12 x PCI Express 2.0 x 1 arányban. Ennek eredményeképp összesen 13 grafikus kártyával állhatunk neki bányászni. Hogy a grafikus kártyák tápellátása stabil és biztonságos legyen, a gyártó három extra csatlakozót ( 2 darab 4 pin Molex és 1 darab SATA tápcsatlakozó) helyezett el az alaplapon. Itt fontos megemlíteni, hogy az bejegyzés megírásának időpontjában a 13 GPU-s támogatás csak Linux operációs rendszeren működött, de az AsRock és AMD már előrehaladott (béta fázis) teszteket folytat az alaplap 100%-os kiaknázásának érdekében.

[caption id="attachment_77352" align="aligncenter" width="610"] A PCI Express bővítőhelyek[/caption]

Az alaplap gyárilag támogatja a több GPU-s rendszereket, nincs szükség a BIOS-ban való állítgatásokra. Emellett fontos megemlíteni azt is, hogy hibrid rendszer is építhető, azaz AMD és NVIDIA GPU is dolgozhat egy időben.

[caption id="attachment_77350" align="aligncenter" width="610"] Extra tápellátás (Molex, SATA)[/caption]

Természetesen komoly tápellátás kell az alaplap mellé a sok grafikus kártya miatt. Emiatt előfordul, hogy nem egy, hanem két tápegységet kell használni. Erre a célra alkalmas 24 pines tápcsatlakozó elosztót külön kell vásárolni az alaplaphoz, ami egy 13 PCI Express foglalattal rendelkező lapnál kicsit fájó pont. Ha már a tartozékoknál tartunk, a gyártó az alaplapi telepítő lemezt, két SATA kábelt, használati útmutatót, m.2 adattároló rögzítésére alkalmas csavart és I/O panel borítást melléket.

Adattárolásra 4 darab SATA3 6.0 Gb/s csatlakozó szolgál, melyeken keresztül NCQ, AHCI és Hot Plug támogatás érhető el. Ezen felül M.2 portot is.

[caption id="attachment_77353" align="aligncenter" width="610"] M.2 bővítőhely[/caption]

Bár az alaplap ideális esetben nem kerül számítógépházba, a 4 pines processzorhűtő tápcsatlakozó mellett kapunk még két darab 4 pines ventilátor tápcsatlakozót is. Ezen felül elhelyezésre került egy USB 2.0 (2 USB portot lát el) és egy USB 3.1 (2 darab USB 3.1 portot lát el). Gépház hiányában nagyon jól jön az alaplapon elhelyezett Power és Reset gomb.

[caption id="attachment_77348" align="aligncenter" width="610"] Az alaplapi Power és Reset gombok[/caption]

A hangért egy 8 csatornás Realtek ALC887 Audio Codec gondoskodik, a hangminőségért pedig az ELNA audió kondenzátorok felelnek. Az internetre / hálózatra a Intel I219V LAN vezérlő segítségével tudunk csatlakozni. Itt PXE és Wake-On-LAN támogatásról is beszélhetünk.

Bányászatra szánt alaplap révén a hátlapi I/O panel eléggé "fapadosnak" mondható, de természetesen nem nélkülözi az alapvető kimeneteket. Ennek megfelelően kapunk egy PS/2 egér és egy PS/2 billentyűzet csatlakozót, 4 USB 2.0 és 2 darab USB 3.1 (Gen 1) portot. Elhelyezésre került még egy RJ45-ös Lan port és megtaláljuk a 3,5 mm-es audio Jack csatlakozókat is. Kijelző kimenetből mindössze egy darab árválkodik a hátoldali kimeneti panelen, méghozzá egy DVI-D port.

[caption id="attachment_77349" align="aligncenter" width="610"] Visszafogott hátlapi I/O panel[/caption]

Összességében elmondható, hogy ezen alaplap megléte annyiban jelenthet előnyt a hasonló, de fele ennyi VGA fogadására alkalmas alaplapokkal szemben, hogy a bányászatba fektető személyek (vagy akár cégek) képesek spórolni a processzoron, a merevlemezen és a memóriamodulokon is. Emellett az extra alaplap, alaplapok helye is megspórolható, sőt, egy második, vagy harmadik alaplap szintén többletköltség.   Más dolog persze, ha behal az alaplap, akkor 13 VGA munkája esik ki egy időre.

Az AsRock H110 Pro BTC+ alaplap már 45 ezer forintos ártól beszerezhető.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: