asrock-h110m-combo-g-ismerteto/2015/11/05

AsRock H110M Combo-G ismertető

2015. november 05. Kocsis Bence Alaplap

A korábbiakban bemutattuk az AsRock néhány Skylake processzorokat fogadó alaplapját. Voltak köztük olyanok, melyek a Skylake processzor és DDR4 memória párosra alapoznak, míg például az AsRock Fatality B150 Gaming K4/D3 a DDR3 memória támogatásnál maradt meg. Most egy olyan alaplapot mutatunk be, mely meghagyja a kiskaput memória választás terén, ugyanis DDR3 és DDR4 támogatással is rendelkezik, így aki ilyen lapot vásárol nem kell azonnal megválnia régi, szeretett moduljaitól, hanem azt később is le tudja cserélni. Ez az alaplap az AsRock H110M Combo-G.

.

A microATX méretű alaplap LGA 1151 foglalattal rendelkezik, azaz támogatja a legújabb, 6. generációs Intel Skylake Core i7/i5/i3, Pentium és Celeron processzorokat. A H110M Combo-G 6 fázisú digitális vezérlésű tápellátással rendelkezik, a processzor tápellátásáról egy 8 tűs tápcsatlakozó gondoskodik.

Az alaplap érdekessége a memória kompatibilitás. Összesen 4 slotot kapunk, melyek DDR3 és DDR4 modulok fogadására alkalmas bővítőhelyek. A fekete slotok DDR3 RAM-okat képesek fogadni összesen 32 GB-ig, 1066, 1333, 1600 és 1866 (OC) Mhz-es órajelig Intel Extreme Memory Profile (XMP) 1.3 / 1.2 támogatással. A piros slotok a DDR4 modulokat támogatják, ahova ugyancsak 32 GB RAM telepíthető 2133 Mhz-es órajelig, Intel Extreme Memory Profile (XMP) 2.0 támogatással és 15μ aranyozott csatlakozókkal. Itt fontos megjegyezni, hogy egy időben a DDR3 és a DDR4 slotok nem használhatók. Bár az alaplap 1866 (OC) Mhz-ig képes kezelni a DDR3 memóriákat, érdemes az Intel javaslata alapján maximum 1600 Mhz-ig és feszültség terén 1,35V-ig elmenni, egyéb esetben károsulhat a központi egység.

Az alaplapon összesen PCI Express csatlakozó került elhelyezésre, melyek közül egy  darab PCI Express 3.0 x16, egy PCI Express 2.0 x16 és egy darab PCI Express 3.0 x1 bővítőhely. Az AsRock H110M Combo-G támogatja az AMD Quad CrossFireX és CrossFireX technológiát a több grafikus kártyát használók számára.

A merevlemezek fogadásáért 4 darab SATA3 6 Gb/s csatlakozó gondoskodik, melyek NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással rendelkeznek. A B150M Combo G alaplaphoz képest lemaradt két SATA III 6 Gb/s port és a SATA Express 10 Gb/s port is.

.

Az alaplapon egy 8 csatornás audió található, melyet a Realtek ALC887 Audio Codec vezérel. Az AsRock a B150M Combo-G alaplapnál ELNA audió kondenzátorokat szerelt fel, melyeknek azért van jelentősége, mert a hagyományos kondenzátorokkal szemben az ELNA maradékárama mindössze 3 µA. Ennek eredményekén drasztikusan csökkenthető a zajszint.

A hálózati vezérlő az alaplapon  Giga PHY Intel I219V által vezérelt Qualcomm Atheros Gigabit LAN, mely Wake-On-LAN és PXE és energiahatékony Ethernet 802.3az támogatással rendelkezik. Utóbbi komoly wattokat spórol meg abban az esetben, ha nem teljes sávszélességen internetezünk.

A hátlapi I/O panelen találunk egy PS/2 egér és billentyűzet csatlakozót találunk. A B150M Combo G alaplapnál fellelhető 4 USB 3.0 és két USB 2.0 felállás megfordult, így a H110M Combo G alaplapnál 4 USB 2.0 és két USB 3.0 port áll rendelkezésre. A Skylake processzor integrált grafikus vezérlőjének kimenetei a DVI-D, a D-Sub és a HDMI portok,  melyek nagy választékot jelentenek, így bármilyen monitorral használható az alaplap átalakító beszerzése nélkül is. Kapunk még egy RJ-45 LAN portot és a panel végén találjuk a JD audió kimeneteket (Line in / Front Speaker / Microphone).

Mind az I/O panel, mind az ELNA kondenzátorok által körülhatárolt terület műanyag borítást kapott, ami sok minden olyan komponenst elrejt, ami esztétikai szempontból nem illik oda. Alaplapi USB csatlakozók terén összesen 3 darabról beszélhetünk, melyek közül két darab USB 2.0, ami 4 külső USB 2.0 portot tud ellátni és egy darab USB 3.0, ami két darab külső USB 3.0 portot tud ellátni.

A számítógép hűtésére gondolva összesen három darab 4 pines ventilátor csatlakozót kapunk, melyből egy a processzorhűtő ventilátora számára van fenntartva, kettő pedig a felső PCI Express bővítőhely felett és a SATA csatlakozók felett került elhelyezésre.

Alaplapi csatlakozók:

- 1 x COM port - 1 x TPM port - 1 x behatolás észlelése (jumper) - 1 x Power LED és Speaker csatlakozó - 1 x CPU hűtő (4-pin) csatlakozó - 2 x ház hűtő (4-pin) csatlakozó - 1 x 24 pin ATX tápcsatlakozó - 1 x 8 pin 12V processzor tápcsatlakozó - 1 x ház előlapi panel csatlakozó - 2 x USB 2.0 port (4 USB 2.0) - 1 x USB 3.0 port (2 USB 3.0)

Az AsRock H110M Combo-G leírásában szerepel a Full Spike Protection, kifejezés a túlfeszültség védelemre, villámcsapás elleni védelemre és ESD )elektrosztatikus kisülés) elleni védelemre jelent garanciát a felhasználóknak.

Bizonyos érzékeny digitális alkatrészek az alaplapon érzékenyek a feszültségingadozásra, a túlfeszültség miatt a rendszer azonnal meghibásodhat. Az ASRock Full Spike Protection számos technológiát vonultat fel, hogy megvédje az alaplap alkatrészeit az ilyen váratlan feszültségcsúcsoktól.

Az AsRock H110M Combo-G egy LGA 1151 tokozású processzorokat támogató alaplap SATA Express, CrossFireX és Quad CrossFireX támogatással. Nem mondható, hogy csúcsnak számít felszereltségben hisz nem egy Z170 chipkészlettel felszerelt megoldás, így processzor és memória tuning kilőve, valamint az USB 3.1-re vágyók számára sem jó választás, viszont, akik egyenlőre nem akarnak DDR4 memóriákra váltani, azok "bátran" használhatják megszeretett DDR3 moduljaikat. Az AsRock H110M Combo-G 27.500 forintos áron szerezhető be.

asrock_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: