asrock-mini-itx-alaplapok-jartak-nalunk/2014/10/13

AsRock mini-ITX alaplapok jártak nálunk

2014. október 13. Kocsis Bence Alaplap

A kisméretű kompakt konfigurációk egyre népszerűbbek, melyeknek legfőbb építőköve a kisméretű alaplap. Egyre több alaplapgyártó palettáján szereplenek mini-ITX szabványú alaplapok, melyek integrált processzorral és grafikus vezérlővel rendelkeznek. Tesztünkben két ilyen mini-ITX formátumú alaplap, a Q1900TM-ITX és Q2900-ITX járt nálunk, melyet az AsRock biztosított számunkra.

Az AsRock Q1900TM-ITX egy megerősített üvegszálas anyagból készült, integrált processzorral ellátott alaplap, mely egy Intel  J1900 típusú Celeron processzort jelent. A J1900 egy négymagos processzor, mely 2 Ghz-es frekvencián működik, 2,42 Ghz-es Boost órajellel. A 2 MB másodszintű (L2 Cache) gyorsítótárral ellátott processzor mindössze 10W-os TDP-vel rendelkezik, ami nagyon kedvező fogyasztást eredményez.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alaplap érdekessége, hogy a felszerelt két memória foglalat 1333 Mhz-es DDR3/DDR3L SO-DIMM memóriákat tud kezelni, ezek a foglalatok a hagyományos és az alacsony feszültségű modulokat is tudják használni. A J1900 processzor rendelkezik integrált videóvezérlővel, így nincs szükség dedikált videókártya használatára. Kimenetekből az alaplap ennek eredményeképp tartalmaz egy HDMI, egy D-Sub portot, valamint az alaplapon találunk egy LVDS csatlakozót, ami magas adatátviteli sebességet biztosít alacsony fogyasztás mellett. Ez utóbbi megoldás hasznos AIO számítógépek , vagy extrém kompakt házak esetén.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

USB csatlakozók terén a gyártó elég bőkezű volt még egy ilyen pici alaplap esetén is. A hátsó I/O panelen egy USB 3.0 és három darab USB 2.0 csatlakozó került elhelyezésre, míg az alaplapon két USB 3.0 és öt USB 2.0 található. A hátlapi panelen találunk még egy RJ45-ös hálózati csatlakozót, mikrofon és audió kimenetet. A hálózati csatlakozó a Qualcomm Atheros AR8171 vezérlővel képes a vezetékes internetkapcsolat létesítésére. A vezérlő támogatja a Wake-On-LAN technológiát, melynek segítségével az interneten keresztül felébreszthető a számítógép. Ahhoz, hogy a 7.1-es ((Realtek ALC892 Audio Codec) HD audió vezérlőt ki tudjuk használni szükség van a HD audio front panel használatára, ebben az esetben a többcsatornás beállítást az audio driverben engedélyezni kell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alaplap I/O paneljén találunk egy DC-In Jack csatlakozót is, melynek főleg a kisméretű házak használatakor van jelentősége, ebben az esetben ugyanis nincs lehetőség tápegység alkalmazására. A DC-In Jack csatlakozó segítségével az alaplap és a konfiguráci működtetéséhez elegendő egy 19V-os adapter, amit külön kell beszerezni.

A hátlapi I/O panel összedfoglalva:

  • DC-in csatlakozó
  • 3 x USB 2.0 csatlakozó
  • 1 x USB 3.0 csatlakozó
  • D-sub csatlakozó
  • HDMI kimenet
  • RJ45 hálózati csatlakozó
  • Audió kimenet
  • Mikrofon bemenet

Ha az alaplapot olyan házba költöztetjük, ahol van lehetőség ventilátor elhelyezésére, akkor annak lehetőségéről az Q1900TM-ITX esetében sem kell lemondani, hisz az alaplap rendelkezik egy 4 pines processzor vkét darab 4 pines házhűtő ventilátor csatlakozóval.

SATA csatlakozókból két darabot találunk az alaplapon, ami elegendő hisz egy ilyen pöttöm alaplap háza sem nagyon viselne el 3-4 merevlemezt. Ezek a SATA csatlakozók sajnos csak SATA II 3 Gb/s megoldások, ami maximálisan 285 MB/s olvasási és 275 MB/s írási sebességet engedélyez. Ezt persze csak akkor vesszük észre, ha SSD-t használunk, HDD esetében nincs különösebb jelentősége. Az alaplapon a gyártó elhelyezett egy SATA tápcsatlakozót is, ami arra hivatott, hogy nem kell a tápegységből külön kábelt elvezetve a merevlemezhez. A gyártó erre az esetre mellékelt az alaplap mellé egy extra SATA tápkábelt, amelyen két darab csatlakozási lehetőség van. Ha már a tartozékoknál tartunk, akkor meg kell említeni, az I/O panel hátlapot, melyből 2 darabot kapunk. A második körülbelül 2 cm magas, ami extrém alacsony profilú alaplapot eredményez. A tartozékok sorát növeli további két sárga színű SATA adatkábel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.  

Az AsRock Q1900TM-ITX nemcsak a legújabb Windows 8 és Windows 8.1 operációs rendszerekkel kompatibilis, hanem a 32 és 64 bites Windows 7 rendszerekkel is. A BIOS a modern követelményeknek megfelelően UEFI (Universal Extensible Firmware Interface), ami gyorsabb és sokkal áttekinthetőbb, mint a korábbi megoldások. A BIOS támogatja az ASRock Instant Flash, ASRock Internet Flash és ASRock Crashless BIOS technológiákat. Az AsRock A-Tuning szoftver olyan alkalmazásokat használhatunk, mint az ASRock USB Key, ASRock XFast LAN, ASRock XFast RAM, ASRock Restart to UEFI.

Az AsRock Q2900 ITX egy ugyancsak ITX formátumú alaplap melyben a Q1900TM ITX-hez hasonlóan egy négymagos, ez esetben egy J2900 típusú Intel processzor dolgozik. Ez a processzor 2,41 Ghz-es alapórajelen működik, míg  Turbo órajel 2,67 Ghz. A TDP ebben az esetben is 10W ami egy kimondottan energiatakarékos processzort jelent. Az alacsony fogyasztás a megszokott asztali processzorokhoz képest jóval alacsonyabb hőtermelést is eredményez, így a J2900 megelégszik egy passzív hűtőbordával, ami 0-ra csökkenti a konfiguráció zajszintjét.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A J2900 rendelkezik integrált GPU-val, ami a J1900 GPU-jától a magasabb Turbo órajelben tér el, így annak grafikus teljesítménye magasabb. A Q2900 ITX kijelző kimenetekből 3 darabot tartalmaz, a d-sub és DVI csatlakozók mellett egy HDMI kimenet is helyet kapott, utóbbi 1080p Full HD Blu-ray lejátszást tesz lehetővé. A memória foglalatok itt is az alacsony profilú konfigurációt segítik elő, így a noteszgépekben található SO-DIMM formátumú memóriákat támogatja. A két foglalat összesen 16 GB-nyi DDR3/DDR3L 1333/1066 Mhz órajelű ramot támogat, hagyományos és alacsony feszültségű modulokat egyaránt. Itt a modulokat nem fektetve, hanem állítva, asztali megoldásokhoz hasonlóan tudjuk csatlakoztatni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A bővítőkártyák használata a PCIe 2.0 x1 és a mini-PCIe csatlakozóknak köszönhetően megoldott, így dedikált hangkártya, vagy akár Wifi-kártya is csatlakoztatható az alaplaphoz, utóbbit be is tudjuk mutatni. Az említett Wifi-kártya lehetőséget ad arra, hogy a számítógéppel bárhol, vezeték nélkül internethez tudjunk csatlakozni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha már a hangnál tartunk, az AsRock Q2900 ITX egy 8 csatornás Realtek ALC892 Audio Codec által vezérelt megoldással rendelkezik, mely teljes értékű, a Q1900TM-ITX alaplappal ellentétben.

Az előzőekben bemutatott alaplappal ellentétben itt nem kettő, hanem 4 SATA csatlakozó került elhelyezésre, melyek között már két SATA 3 (6 Gb/s) is helyet kapott. USB csatlakozókból összesen 8-at kapunk, melyekből két darab USB 3.0 és két darab USB 2.0 a hátlapi I/O panelen, míg 2 darab USB 3.0 sé 2 darab USB 2.0 az alaplapon került elhelyezésre. Az alaplapi USB 3.0 csatlakozónak köszönhetően a házon (ha van) két darab nagy sebességű USB csatlakozót kapunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az AsRock Q2900 ITX tápegység tekintetében mindössze a 20+4 pines ATX tápcsatlakozót igényli, külön, a processzor számára nincs szükség tápcsatlakozóra. Az alaplap tartalmaz két darab 3 pines ventilátor csatlakozót, melyekből egy az opcionális processzorhűtő ventilátorának, a másik pedig egy rendszerhűtő ventilátornak van fenntartva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bár már az előbbiekben kitértünk az I/O panelen elhelyezett csatlakozókra, most összegezzük, mit is találunk rajta:

  • PS/2 billentyűzet és egér csatlakozó
  • D-Sub csatlakozó
  • DVI csatlakozó
  • HDMI csatlakozó
  • 2 db USB 2.0
  • 2 darab USB 3.0
  • RJ45 hálózati csatlakozó
  • Optikai SPDIF kimelnet
  • 7.1 csatornás hangkimenet

A Bios-ra is érdemes néhány mondatban kitérni, hisz az UEFI Bios támogatja az ASRock Instant Flash, ASRock Internet Flash és az ASRock Crashless BIOS technológiákat. Utóbbinak fontos szerepe van egy esetleges BIOS frissítés közbeni áramkimaradásnál, hisz ha újra áram alá kerül a számítógép, a BIOS frissítés autómatikusan folyatódik.

A AsRock Q2900-ITX A-Tuning szoftvere számos segédprogramot és szolgáltatást tartalmaz, melyek azt a célt szolgálják, hogy a felhasználó dolgot megkönnyítsék. Ezek között találjuk az OC, Auto Tuning, XFast LAN, XFast RAM, OC Tweaker, Live Update, Tech Service alkalmazásokat.

Az alaplap számos monitorozási funkcióval lett ellátva, melynek segítségével figyelemmel kísérhetjük az alaplapon lévő törénéseket. Ilyen lehetőségek a CPU és ház hőmérsékleti érzékelő, a processzor és rendszerhűtő ventilátorainak monitorozása, a ház nyitottságábak érzékelése és a +12V, +5V, +3.3V, CPU Vcore  feszültségek monitorozása.

Manapság az alaplapok számos biztonsági funkcióval próbálják megvédeni a hadreveret és ezalátal akár a merevlemezeken található fontos adatokat megvédeni. Az AsRock Q2900-ITX által támogatott funkciók közé tartozik a feszültségvédelem és az ESD védelem, mely az integrált csatlakozókat védi a statikus kisülések okozta károsodástól.

Összegzés:

Az AsRock Q1900TM-ITX és Q2900-ITX alaplapok kompakt kialakításának köszönhetően a legkisebb számítógépházakba is beférnek - különös telintettel a Q1900TM-ITX modellre -  , emellett kellő multimédiás teljesítménnyel rendelkeznek. A két alaplap közül a Q1900TM-ITX a figyelemre méltó, hisz a processzorhűtő borda extra alacsony, emellett az I/O panel is alacsony profilú, a fektetett memória slotokról nem is beszélve. Az AsRock Q1900TM-ITX 30.000 forint körüli áron szerezhető be, míg a Q2900-ITX árcédulájára is 30.000 forint köröli összeg került, amely összegek nem tekinthetők soknak olyan alaplaptól, amelyekben 4 magos processzor található és zajtalanul működnek. Fontos megjegyezni hogy az alaplapok értékét növeli, hogy az ASRock Cloud technológián keresztül a  gyártó 1 éves Orbweb.ME csomagot biztosít, melynek értéke 50 dollár.

  asrock_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: