asrock-z170-extreme-7-alaplap-bemutato/2015/08/12

AsRock Z170 Extreme 7+ alaplap bemutató

2015. augusztus 12. Kocsis Bence Alaplap

Nemrégiben bejelentésre kerültek az LGA 1151 foglalatú Intel Skylake processzorok hírnökei az Intel Core i5-6600K és Core i7-6700K modellek. Az alaplap gyártók felkészültek a fogadásukra és egytől egyik piacra dobták különböző igényekre szabott megoldásaikat. Az AsRock is így tett már az első napokban Z170 chipkészlettel ellátott alaplapok arzenálját vetette be a konkurencia ellen. A mai bemutatónk egy felsőkategóriás alaplapról az AsRock Z170 Extreme 7+-ról fog szólni.

A korábbi alaplap sorozat számára már elérhető volt az új USB 3.1 technológia, azonban még csak egy PCI bővítőkártya használatával. Az új alaplap sorozat egyes tagjai már I/O panel szintjén is támogatják az USB 3.1-et, sőt, egyes alaplapok dobozai egy előlapi panelt is tartalmaznak, melynek segítségével a számítógépház is USB 3.1-et tud. Utóbbi alaplapok elnevezésében találunk egy "+" jelet, innen az AsRock Z170 Extreme 7+ neve.

Az AsRock Z170 Extreme 7+ a gyártó LGA 1151 csúcslapja (ha a kifejezetten tuningosok számára készült Z170 OC Formula lapot nem nézzük), mely a legújabb chipkészlet  mellett olyan extrákkal lett felszerelve, mint a 3 darab Ultra M.2 slot, ami akár 32 Gbit/s sávszélességet is képesek biztosítani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Z170 érkeztével az AsRock úgy döntött, hogy a Z97-hez képest egy teljesen új dizájnt kölcsönöz alaplapjainak. Ez az új dizájn eszméletlen, amit a fekete és arany szín harmóniája biztosít. A nyomtatott áramköri lapka matt festést kapott, ami nem csak nekünk jelentett tükröződésmentes fényképezést, hanem sokkal letisztultabb kinézetet kölcsönöz az alaplapnak.

Ha elindulunk az alaplapi foglalattól, akkor láthatjuk, hogy jobbra és balra is elegendő hely áll rendelkezésre egy méretesebb processzorhűtő beszereléséhez. Ez lefelé is így van, de ez természetesnek mondható, hisz nem egy micro ATX alaplapról beszélünk. Az alaplap az LGA 1151 tokozású Celeron/Pentium és Core i processzorokat képes fogadni, amelyek közül, mint említettük egyenlőre csak az i5-6600K és i7-6700K került bejelentésre. A processzor stabil működéséről és a biztonságos tuning lehetőségéről egy 12 fázisú tápáramkör gondoskodik. Itt természetesen két méretes hűtőborda gondoskodik a nyákra szerelt alkatrészek (MOSFET) hőleadásáról. Ezek a hűtőbordák kimondottan jól néznek ki és nem túl magasak, ami nem gátolja a processzorhűtők használatát. A chipset hűtéséről egy hasonló színelrendezésű, laposabb alumínium borda gondoskodik. A processzornál meg kell említeni a minőségi Nichicon 12K  kondenzátorokat, melyek rugalmasabb feszültségszabályozást tesznek lehetővé. Ehhez jön még a Hyper BCLK Engine, mely tovább segíti a tuningolók "munkáját".

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A memória bővítőhelyek száma nem meglepetés és az sem, hogy itt már DDR4 támogatásról beszélhetünk. A 4 slotba összesen 64 GB-nyi memóriát pakolhatunk bele Dual-Channel kivitelben. Bár a processzorok 2133 Mhz-es órajelet támogatnak, az alaplap képes kezelni a 3600 Mhz-es órajelű RAM-okat is, de ez természetesen már OC-nak számít. Itt fontos megjegyezni, hogy a memóriák tápellátásáért egy 4 fázisú áramkör gondoskodik. A könnyebb memória kezelés érdekében az Extreme Memory Profile (XMP 2.0) természetesen támogatott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haladjuk tovább a SATA portokhoz. Az AsRock Z170 Extreme 7+ hat darab 90 fokban elforgatott, 6 Gb/s sebességű portot tartalmaz. Az elforgatott csatlakozók egy 30 cm, vagy nagyobb grafikus kártya esetében már nagyon hasznosak tudnak lenni, hisz a kábelek könnyedén elférnek. Ezeket a portokat a chipset vezérli. Ezen felül találunk még további 4 SATA 3 6 Gb/s portot is, melyeket a  ASMedia ASM1061 vezérel. Az NCQ, AHCI és Hot Plug támogatás  természetesen itt is megvalósul. A SATA portok mellett még 3 darab SATA Express 10 Gb/s csatlakozó is helyet kapott a PCI Express bővítőhelyek között pedig megtaláljuk a már említett 3 darab Ultra M.2 foglalatot. Ezek az Ultra M.2 bővítőhelyek 32 Gb/s maximális sávszélességgel rendelkeznek, ami 4 GB adatforgalmat jelent másodpercenként.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Bár az alaplapon elhelyezett 5 darab ventilátor csatlakozó átlagosnak mondható az ilyen kategóriájú alaplapoknál, azonban fontos megjegyezni, hogy nem csak a CPU fan csatlakozó és még talán egy másik 4 tűs, hanem mind az 5, ami azt jelenti, hogy minden ventilátor esetében lehetőségünk van a PWM vezérlésre az AsRock mellékelt alaplapi szoftverének segítségével.

Sokan ház nélkül használják a számítógépet, főképp tesztelők és tuningolók. Számukra jó hír, hogy az alaplapot nem kell házba betenni, vagy a 24 pines alaplapi csatlakozón ágakat zárni ahhoz, hogy az alaplapot üzembe helyezzük, ezáltal a gépet bekapcsolhassuk, hisz a RAM slotok felett találunk egy Power és egy Reset gombot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nézzük meg az alaplapon található PCI bővítőhelyeket. Összesen 4 darab 4 x PCI Express 3.0 x16 áll rendelkezésre, valamint kapunk egy darab PCI Express 3.0 x1 és egy PCI Express 2.0 x1 bővítőhelyet is. VGA bővítőhelyek és a processzorfoglalat között egy Mini-PCI Express port is helyet kapott,  amivel például egy WiFi adaptert tudunk az alaplapra helyezni. Az alaplap grafikus kártyák tekintetében AMD Quad CrossFireX, 3 utas CrossFire és CrossFire, valamint NVIDIA Quad SLI és SLI támogatással rendelkezik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha az alaplap I/O panelét végigpásztázzuk, akkor a perifériák számára egy PS2 portot és 2 USB portot találunk. Emellett kapott helyet a DVI, HDMI és DisplayPort 1.2 megjelenítő kimenet, ami a processzorban elhelyezett integrált grafikus vezérlő (Intel HD Graphics 510/530) által létrehozott képet vezeti ki. Nagy sebességű USB 3.0 portokból 4 darabot találunk, valamint 1 darab a megszokott Type-A típusú USB 3.1-ből (ASMedia ASM1142) és egy darab az ugyancsak  ASMedia ASM1142 által vezérelt Type-C kivitel. Az USB portok felett látható a két darab Ethernet port, mellettük pedig az optikai kimenet és analóg audió panel.

P8111752

Az alaplapon az I/O panel USB csatlakozóin kívül Front Panel USB csatlakozók is találhatók természetesen. USB 3.0 kivezetésből máris kettőt kapunk, ami összesen 4 USB 3.0 port ellátását teszi lehetővé.  Normál USB előlapi csatlakozókból az alaplap alsó részén további 3 áll rendelkezésre, ami tovább növeli a lehetőségeket.

Nem beszéltünk még a hálózatról és a hangról. A 8 csatornás hangot egy Realtek ALC1150 Audio Codec vezérli, mely támogatja a DTS-t és a Purity Sound 3 technológiát, mely utóbbi 115 dB jel/zaj arányra képes. A TI NE5532 prémium minőségű fejhallgató erősítő az akár 600 Ohm-os headseteket is támogatja. A kiváló hangminőség  érdekében a gyártó a hangvezérlőt gondosan elkülönítette, így csökkentette az interferenciát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A vezetékes hálózati kapcsolatokról Giga PHY Intel I219V és egy GigaLAN Intel I211AT gondoskodik, ez azt is jelenti, hogy az alaplap I/O paneljén 2 RJ45-ös bemenet található. Az alaplapon található Dual LAN a Teaming funkcióval lehetővé teszi, hogy két külön kapcsolat egyként viselkedjen a dupla adatátviteli sebességhez, így hatékonyabbá téve az adatátvitelt.

Az AsRock Z170 Extreme 7+ két BIOS-t tartalmaz, amelyek között egy kapcsolóval tudunk váltani. így nemcsak egy elhibázott BIOS frissítés után használható az alaplap, hanem megkönnyíti a beállításokat, hisz lehet egy "A" és egy "B" beállításunk is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A BIOS továbbra is az előző generációs alaplapokhoz hasonló kék/fekete Full HD UEFI, mely rengeteg beállítási lehetőséget tartalmaz. A főoldali áttekintő képernyő után belemerülhetünk az OC beállításokba, melyek a memóriára, processzorra és grafikus kártyára terjednek ki. Az Advanced menüben a chipset beállítások, USB konfiguráció állítható be. A Tool menüben szoftverek telepítését érhetjük el, emellett a BIOS frissítését és itt tudjuk kezdeményezni, valamint a BIOS visszaállítása is lehetséges. A H/W monitor a hőmérsékleti és feszültség értékeket, valamint a ventilátor fordulatszámokat közli felénk. Ezután találjuk a biztonsági beállítások menüt, majd a BOOT fület, ahol a rendszerindítással kapcsolatos beállításokat láthatjuk és végezhetjük el.

bios_01 bios_02
bios_03 bios_04
.

A fépek forrása: eteknix.com

Az alaplap továbbra is az A-Tuning szoftverrel érkezik, mely minden szinten testreszabható beállításokat tartalmaz energiatakarékossági, tuning szempontból és lehetőség van a ventilátorok fordulatszámának dinamikus szabályozására. A szoftverből valós időben kinyerhetjük a legfontosabb információkat, mint órajel, hőmérséklet, feszültség értékek stb. A Tech Service segítségével egy esetleges probléma miatt kapcsolatba léphetünk a gyártó ügyfélszolgálatával támogatás céljából.

a-Tuningforrás: eteknix.com

A bemutató végére hagytuk az alaplaphoz mellékelt USB 3.1 előlapi panel bemutatását. Az előlapi panelt egy 5,25"-os meghajtóhelybe kell beszerelni. Kimenetei között egy USB 3.1 Type-A és egy USB 3.1 Type-C port kapott helyet. Az előlapi panel beüzemelése úgy történik, hogy a mellékelt SATA Express csatlakozót kell az alaplap SATA Express portjába beilleszteni. Az ebből a kábelből kinyúló SATA tápcsatlakozót a tápegységre dugjuk, valamint van egy USB csatlakozó, amit az alaplap és panel közé kell helyezni. Az USB 3.1 csatlakozó segítségével akár 700 MB/s olvasási és írási sebesség érhető el.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA .

Specifikáció:

Chipset Intel Z170
Memória: Dual Channel DDR4, 4 x DIMM, Max. 64 GB DDR4, 3600 (O.C.) / 3233 (O.C.) / 2933 (O.C.) / 2666 (O.C.) / 2400 (O.C.) / 2133 Non-ECC, Un-buffered Memory
Multi-GPU
  • Supports NVIDIA 4-way SLI Technology
  • Supports AMD 4-way CrossFireX Technology
Bővítőhelyek:
  • 4 x PCIe 3.0 x16
  • 1 x PCIe 3.0 x4
  • 1 x PCIe 2.0 x1
  • 1 x Half-size Mini-PCIe
  • 3 x M.2 Slots
Hang: Realtek ALC1150 8-Channel Purity Sound 3
  • 7.1 CH HD Audio with Contect Protection
  • Nichicon Fine Gold Series Audio Capacitors
  • TI NE5532 Premium Headset Amplifier (Supports up to 600 ohm headsets
  • Premium Blu-ray Audio supportack-detection, Multi-streaming, Front Panel Jack-retasking
  • Supports Surge Protection ( ASRock Ful Spike Protection)
  • Supports Purity 2
  • EMI shielding cover
  • PCB isolate shielding
  • DTS connect
Adattárolás:
  • 6 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors via Z170 PCH, support RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10
  • 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors ASMedia ASM1061
  • 3 x SATA Express Connector
  • 3 x Ultra M.2 Socket
  • 3 x M.2_SSD (NGFF) Socket 3 (M2_2), supports M.2 SATA3 6.0 Gb/s module and M.2 PCI Express (32 Gb/s)
  • Supports ASRock U.2 Kit
Hálózat:
  • Intel I219-V Gigabit LAN (Gigabit LAN PHY 10/100/1000 Mb/s)
  • Intel I211-AT Gigabit LAN
Alaplapi csatlakozók:
  • 1 x COM Port Header
  • 1 x TPM Header
  • 1 x Power LED Header
  • 2 x CPU Fan Connectors (1 x 4-pin, 1 x 3-pin)
  • 4 x Chassis Fan Connectors (1 x 4-pin, 2 x 3-pin)
  • 1 x Power Fan Connector (3-pin)
  • 1 x 24 pin ATX Power Connector
  • 1 x 8 pin 12V Power Connector (Hi-Density Power Connector)
  • 1 x Front Panel Audio Connector
  • 1 x Thunderbolt AIC Connector
  • 3 x USB 2.0 Headers (support 4 USB 2.0 ports)
  • 2 x USB 3.0 Headers (support 4 USB 3.0 ports)
  • 1 x Dr. Debug with LED
  • 1 x Power Switch with LED
  • 1 x Reset Switch with LED
  • 1 x BIOS Selection Switch
  • 1 x Clear CMOS
I/O panel:
  • 1 x PS/2 Port
  • 1 x Display Port
  • 1 x HDMI Port
  • 1 x DVI-D
  • 2 x LAN (RJ45) port
  • 1 x USB 3.1 Type-A
  • 1 x USB 3.1 Type-C
  • 4 x USB 3.0
  • 2 x USB 2.0
  • 1 x Optical S/PDIF out
  • 5 x Audio jack(s)
Méret: ATX (30.5cm x 24.4cm)
BIOS Bios (128 Mb flash ROM, UEFI AMI BIOS)

.

asrock_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: