asrock-z97m-pro4-alaplap-jart-nalunk/2014/11/17

Asrock Z97M PRO4 alaplap járt nálunk

2014. november 17. Kocsis Bence Alaplap

A többi alaplap gyártóhoz hasonlóan az AsRock is számos H97 és Z97 chipsettel ellátott LGA1150 foglalatú alaplapot dobott a piacra. Természetesen a választék mérete azt a célt szolgálja, hogy a felhasználók a számukra fontos funkciókkal rendelkező és megfelelő méretű alaplaphoz jussanak hozzá, így minden igényre biztosítsanak egy, vagy több alternatívát. Mai tesztünkben egy Z97 chipsettel ellátott modell, az AsRock Z97M PRO4 a vendégünk. Korábban már bemutattuk ezt a modellt, kipróbálni azonban csak most volt lehetőségünk.

Az AsRock Z97M PRO4 méreteit tekintve egy micro-ATX alaplap, melyet a micro-ATX alaplapokat támogató számítógépházakban használhatunk, de természetesen egy nagyobb ATX-es házba is be lehet építeni. Az alaplapról fontos megemlíteni, hogy a teljesen fekete PCB - mely esztétikusabb a korábbi barna színnél - üvegszálas megerősítést kapott, így eléggé strapabíró megoldás.

A Z97M PRO4 LGA 1150-es processzor foglalattal lett ellátva, mely lehetőséget ad az 5. generációs Intel Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron, vagy 4. generációs Intel Xeon/Core i7/i5/i3/Pentium/Celeron processzorok fogadására. A processzor tápellátásáról egy négyfázisú vezérlő gondoskodik. Az alaplap támogatja az Intel legújabb Turbo Boost 2.0 tecknológiáját, emellett támogatja a K-sorozatú nyitott szorzótárú processzorokat, amelynek köszönhetően a processzorok órajelének emelése megengedett, emellett a BCLK alapú tuning is támogatott. A processzor tápellátását a lap tetején található 8 pines tápcsatlakozóval tudjuk megoldani.

ASR_Z97M_PRO4_01

A kellő mennyiségű memória telepítéséről a négy darab DDR3-as memóriafoglalat gondoskodik, melybe összesen 32 GB-nyi, azaz 4 x 8 GB memória építhető. Az AsRock Z97M PRO4 támogatja a normál órajelű 1333 Mhz-es és 1600 Mhz-es memóriamodulokat, de tuningra is van lehetőség mellyel 1866 Mhz-től elmehetünk akár 3100 Mhz-ig is. Az alaplap fel van készítve az XMP profilos memóriák fogadására, hisz Extreme Memory Profile (XMP) 1.3 / 1.2 és támogatással is rendelkezik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alaplap két darab PCI Express x 16 csatlakozóval rendelkezik (egyik 3.0, másik 2.0 szabvány), melyekkel akár több videókártya egyidejű használatára is van lehetőség, hisz a Z97M PRO4 rendelkezik AMD CrossFireX támogatással. A két nagy sebességű PCI Express csatlakozó között két darab PCI bővítőhelyet találunk, melyekkel hangkártyák, Wifi-kártyák és egyéb bővítőkártyák csatlakoztatására van lehetőség.

Az alaplap jobb oldalán megtaláljuk a 24 pines ATX tápcsatlakozó foglalatát, egy két előlapi USB 3.0 csatlakozó működtetéséhez szükséges portot, valamint hat darab SATA 6 Gbps sebességű SATA III csatlakozót, melyre HDD-t és SSD-t egyaránt csatlakoztathatunk. Az előbb említett USB 3.0 csatlakozó mellett, az alaplap alján találunk két további USB 2.0 csatlakozó, mellyel darabonként 2-2 USB 2.0 sebességű adatkábel vezethető ki a számítógépház I/O paneljára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha megnézzük az alaplap I/O panelját, akkor perifériák csatlakoztatásához szükséges PS2-t találunk, illetve az alternatíváját, a két darab USB 2.0 portot. Mivel az alaplapba tehetünk olyan processzort, mely rendelkezik integrál grafikus vezérlővel, ezért az I/O panelen találunk erre a célra egy HDMI, egy DVI és egy D-SUB kimenetet is, melynek köszönhetően egy időben akár több minitort is működtethetünk a számítógépről. A kijelző kimenetek mellett 4 darab USB 3.0 csatlakozót találunk, melyek fölött az RJ45 hálózati csatlakozó bemenetét látjuk. A hálózati adatkapcsolatokról a nagy sávszélességre képes Intel I218V ethernet vezérlő gondoskodik. A sor végén találjuk az 5 hangszóró csatlakozót, valamint egy optikai hangkimenetet. A hangminőségről a 8 csatornás Realtek ALC892 audió vezérlő és az ELNA japán minőségi kondenzátorok gondoskodnak. Sok alaplap nem támogatja a Blu-ray hanghatást, így a hangokat csak CD minőségben lehet hallani, azonban a az AsRock Z97M Pro4 esetében ezeket a hangokat maximális minőségben élvezhetjük. Úgy gondolom, hogy az alaplap I/O panelján minden fontosabb csatlakozót megtalálunk, amit a legtöbb felhasználó használni szokott.

ASR_Z97M_PRO4_012

Térjünk vissza az alaplaphoz még egy kicsit. Egy komolyabb konfiguráció jó hűtést igényel. A Z97M PRO4 összesen két darab CPU ventilátor csatlakozóval rendelkezik, melyek között 3 és 4 pines csatlakozókat találunk, emellett kapunk még két rendszerhűtő csatlakozót, melyek ugyancsak 3 és 4 pinesek. A 4 pines csatlakozókról fontos megemlíteni hogy képesek a ventilátor automatikus fordulatszabályzására. Az alaplap hűvösen tartásáról még a 3 darab nagyméretű hűtőborda gondoskodik, melyek a processzorfoglalat körül, valamint a chipset felett találhatók.

Részletes specifikációkért látogass el a gyártó oldalára: LINK

A BIOS ebben az esetben Full HD felbontást is támogató 64 MB memóriával ellátott UEFI BIOS, mely több nyelvű beállítással is rendelkezik.Az alaplap BIOS-a rendelkezik Instant Flash, Internet Flash, Crashless BIOS támogatással is. Utóbbi funkció abban az esetben nyújt komoly segítséget, mikor a BIOS frissítés során áramkimaradás miatt a folyamat leáll. Ebben az esetben a BIOS frissítés újraindítás után folytatható. Az Asrock Z97M PRO4  32 és 64 bites Windows 7, 32 és 64 bites Windows 8, valamint 32 és 64 bites Windows 8.1 operációs rendszert támogat.

141117193917 141117193935
141117194040 141117194104
141117194115
.

A telepíthető kompatibilis szoftverek között olyan programokat találunk, mint az ASRock 3TB+ Unlocker, ASRock A-Tuning, az Intel Rapid Start, az Intel Smart Connect, az APP Shop, az OrbwebME, a Restart to UEFI, a Start 8 és az ASRock XFast LAN.

Az AsRock A-Tuning amellett, hogy lehetőséget ad  a számítógép teljesítményének szoftveres növelésére információkat ad az órajelekről, feszültség értékekről, ventilátorok fordulatszámáról. A Live Update ellenőrzi a drivereket és ha talál újabbat, akkor azt frissíthetjük egy kattintással. A Tech Service lehetőséget nyújt a hibák bejelentésére.

A-Tuning oc
system update
.

A Start 8 kimondottam a Windows 8 és 8.1 operációs rendszerre specializálódott alkalmazás. Segítségével a Windows 7 után eltűnt Start menüt visszahozhatjuk. Sajnos csak egy 30 napos próbaverzió erejéig tehetjük ezt meg, azután meg kell vásárolnunk az alkalmazást.

start

A tesztkonfigurációnkban az AsRock Z97M Pro 4 alaplapra 4 x 4 GB Corsair Vengeance PRO DDR3 1600 Mhz memóriát és egy Gigabyte GTX 970 Gaming G1 grafikus kártyát tettünk. A processzor egy Intel Core i7-4970K processzor volt, melyhez a legújabb, 1.40-es verziószámú BIOS-t használtuk. A konfigurációt egy Fractal Design ARC XL házban működtettük, de megnéztük azt is, hogy hogy "viselkedik" egy Bitfenix Prodigy M micro-ATX házban is.

cpu_z

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Összegzés:

Az Asrock Z97M Pro 4 egy nagyon intelligens alaplap, méreteinek köszönhetően pedig a microATX alaplapokat támogató számítógépházakba is beépíthető, így kis helyen komoly konfiguráció hozható össze. Az alaplap memóriája 32 GB-ig bővíthető, lef van készítve a több grafikus kártyás (multi-GPU) megoldásokra, elellett támogatja a legújabb, nagy teljesítményű processzorokat. Az I/O panel felszereltsége kimondottan jó, emellett a fekete, strapabíró NYÁK is tetszetős. Szoftver és driver téren is ki vagyunk szolgálva, a tuning mellett rengeteg hasznos kiegészítőt telepíthetünk a készítőknek köszönhetően. Az AsRock Z97M PRO 4 28.000 forint körüli áron szerezhető be.

asrock_logo

 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: