az-amd-hivatalosan-is-leleplezte-a-csucs-kartyajat/2016/03/18

Az AMD hivatalosan is leleplezte a csúcs kártyáját

2016. március 18. Ficsor Tamás

A héten megrendezésre kerülő Game Developers Conference (GDC) alkalmával az AMD egy külön show-t szervezett, melyen többek között a VR kapott nagyobb hangot, valamint a jövővel kapcsolatos tervek is hallhatóak voltak.

Az AMD ezen alkalommal ténylegesen bemutatta a high-end grafikus kártyáját a Radeon Pro Duo-t. Igaz a kártyáról már szó esett a tavalyi E3-on és Lisa Su, a vállalat elnök-vezérigazgatója be is mutatta az áramköri lapkát, de a kártya tulajdonságairól nem esett bővebben szó. Bár az tudható volt, hogy két darab "Fiji" kódnevű GPU lesz egy PCB-n és egy mag körül 4 gigabájtnyi HBM memória lesz ültetve, így be lehetett határolni a kártya tulajdonságait, de most már pontos információkat kaptunk a specifikációkról.

Capture1616

Gyakorlatilag két darab R9 Fury X van egybe gyúrva. A HBM memóriának hála a fogyasztás 350 wattig terjed. A lapon 2 x 4096 stream processzor, 2 x 256 TMU és 2 x 64 ROP egység található. Memóriából magonként 4 GB HBM-et kapunk, mely 1 GHz-es órajelével a maximális számítási teljesítménye 16 TFLOPS lesz. A memória sávszélessége pedig magonként 512 GB/s. Ráadásul a fejlesztők megoldották azt, hogy a memóriaterületek gond összeadódjanak, így ez összességében 8 GB HBM memóriát jelent.

Capture1617

A kártyán 3 db 8 pines tápcsatlakozó van. A grafikus magok hűtéséről az R9 Fury x-hez hasonlóan a Cooler Master 120 mm-es folyadékhűtése gondoskodik. Kimenetekből is hasonlóan azok találhatóak, mint a Fury X-en, azaz három DisplayPort 1.2a és egy HDMI 1.4a csatlakozó. Az AMD nem habozott és kikiáltotta az új terméket a világ leggyorsabb grafikus kártyává, ami nem kis túlzással igaz is. 1080p-s, 1440p-s és 2160p-s felbontásokon futtatott 3DMark FireStrike tesztjein a Pro Duo 51 százalékkal volt gyorsabb, mint GTX TITAN Z.

Teljesítményével a VR körökben lévő játékosokat és fejlesztőket célozza meg az AMD. Természetes bárki megvásárolhatja majd, amikor a második negyedévben megjelenik csekély 1500 dolláros áron.

 

Írta: Ficsor Tamás