az-ero-legyen-velunk-asus-tuf-z270-mark-1-teszt/2017/01/05

Az erő legyen velünk - ASUS TUF Z270 Mark 1 [Teszt]

2017. január 05. Herczeg Balázs Alaplap

A Z270-es tesztek közül számomra ez az utolsó teszt a megjelenést követő napokban, ugyan hátravan még egy Asrock teszt is, de azt már nem én fogom nektek szállítani. Leszögezném már most az elején, hogy a 3 alaplap közül, melyek megfordultak nálam (MSI Z270 Xpower Gaming Titanium, Gigabyte GA-Z270X-Gaming 5 és a mostani ASUS TUF Z270Mark 1) az ASUS megoldása volt személyes véleményem szerint a legjobb alaplap. Külsőre, ha ugyan nem is vitte a prímet, de stabilitás tekintetében a három alaplap közül a legjobb volt, ráadásul túlhajtásban is csak ez az egy alaplap volt képes kihajtani a gyengélkedő i7 7700K-ból az ominózus 5 GHz-es órajelet. Stabilitás tekintetében már most a hatalmas pacsi az ASUS-nak, de persze ne szaladjunk előre ennyire a medve bőrével.

Majdnem pontosan, hogy 2 éve járt nálunk TUF alaplap a Z97 Sabertooth Mark személyében. Kijelenteném a teszt elején, hogy a TUF Z270 Mark 1 nem rendelkezik beépített ventilátorokkal, ráadásul a megnevezésben is elhagyta a gyártó a Sabertooth nevet is. Névvel együtt a ventik is mentek, de emiatt senki se keseredjen el, mert a többi extrától nem kell megválnunk. A ventilátor helyett pedig AURA Sync világítást kapunk, ami valamilyen szempontból tökéletes ellenkompenzáció lehet, mert mint tudjuk, ahogy 2016, úgy 2017 is még mindig a VR és az RGB éve… Na meg az AR-é…

asus9

Alapvetően a TUF széria a fő hangsúlyt eddig is a katonai szabványoknak való megfelelésnek szentelte, most viszont nem csak a tulajdonságok fogják előidézni a katonasággal való asszociációt, hanem maga az alaplap külseje is elő fogja idézni azt, köszönhetően az új PCB festésnek, amely a matt fekete szín mellé egy kis szürkét is társít. Már most kíváncsian várom a fehér verzióját az alaplapnak, ha egyáltalán lesz.

THE ULTIMATE FORCE – May the Force be with you!

Kezdjük legelőször azzal, hogy mivel is kínál többet a TUF, mint riválisai. Beszélhetünk akár az Ultra Durable komponens jelzésről, vagy a Military Class-ról, de stabilitásban, illetve minőségben egyik sem tudja felvenni a versenyt az ASUS saját TUF jelzéssel ellátott komponenseivel. Amíg a többi gyártó ezzel eddig nem állt elő, addig az ASUS az összes TUF komponensre, legyen az tekercs, kondenzátor, IC vagy tranzisztor, mindegyiken megtalálható a TUF felirat. Így kell komponenseket reklámozni, nem úgy, ahogy a többiek csinálják… Az ASUS ezzel egy saját ipari szabványt alkotott meg, amire csak várni lehet, hogy később a többi gyártó is megtegye ugyan ezt a lépést.

asus15

A TUF márkajelzés, persze nem csak tekercsekből, kondenzátorokból, IC-kből és tranzisztorokból áll, ettől azért jóval több. Egyrészt egy saját márkán belüli márka, amely hatalmas presztízsérzetet ad a fogyasztónak, ráadásul egyedi külsővel rendelkező alaplapot kap a fogyasztó a pénzéért. És itt kanyarodunk vissza a TUF további extráihoz, melyek közül a leg szembe tűnőbb maga a Thermal Armor, vagyis az alaplap hőkezelésért felelős borítása. Korábbi alaplapok ugyan tartalmaztak 40 mm-es ventilátorokat, mostanra ezt az ASUS sajnos már nem mellékeli az alaplapok mellé, cserébe a borítás nem plusz hűtést kapott, hanem AURA Sync RGB LED világítást, ami nem igazán TUF-hoz tartozó extra, de világít… és rgb… Természetes, hogy a szériához méltóan a hátlapi processzor hővezetési felület extra erősítést kapott, így akár 10 Kg súlyt is képes elbírni. Nem mintha lenne ilyen súllyal rendelkező hűtő, de ha lehet, miért ne legyen ilyen extra? A piacvezető márka megteheti… Extraként por elleni védelemként szolgáló PCI-E slotot betömő műanyag pajzsokat is mellékel a gyártó, melyekből persze egyel kevesebb van. Ez pusztán amiatt, hogy aki ilyen alaplapot vesz, az úgy sem integrált VGA-val fogja meghajtani az alaplapot, de ki tudja… Persze az egyik M.2 foglalat is kapott ilyen borítást, amely alatt megtalálhatjuk az alaplapi gombelem helyét is. Cseles, de nem rossz megoldás.

asus10

Nem csak a processzor alatt van hővezetési felület, hanem maga az alaplap PCB-je alatt is, mely ugyan jól néz ki, meg jól vezeti a hőt, de pont az alaplap aljára nem került borítás, amely a leginkább képes a kiálló forrasztásokkal felsérteni az ember kezét. Sajnos a tapasztalat beszél belőlem. Az alaplap kapott egy olyan extra TUF jelzésű integrált áramkört, amely egyrészt képes teljes mértékben intelligensen vezérelni az alaplapra csatlakoztatott összes ventilátort a hatékonyabb hűtés érdekében, másrészt található rajta egy TUF Detective 2 USB port is, amely akár processzor nélkül is képes BIOS-t frissíteni, illetve, ha ez nem lenne elég, akkor még az okostelefonjainkra is képes továbbítani az alaplap diagnosztikai/rendszer adatait. Az integrált áramkörre visszatérve persze közrejátszik a Thermal Radar 2+ is, de a fő feladatot a TUF ICe végzi. Szintén a TUF-hoz tartozik a nagy teljesítményű szerver videókártyák 100%-os verifikált kezelése, mellyel az alkalmas nem csak hogy személyi számítógépekben teszi alkalmassá magát a munkában, hanem a vállalati környezetben is megállja a helyét, ugyanis még a legnehezebb 3D alkotási/renderelési környezeteben is képes tökéletes teljesítményt nyújtani. Ehhez a 24/7-es megbízhatóság is rátesz egy lapáttal, de ez egy ilyen felszerelt és stabil alaplapnál elvárható. A chipset feletti hűtőborda egyébként LED-es kijelzőt is kapott, ahol a boot folyamatával párhuzamban, ahogy a komponensek elindulnak, úgy gyúlnak ki a LED-ek is. Ez egyfajta Debug panelként is szolgálhat, ha már rendes nem kapott rajta helyet. A memória slotok mellett 1 MemOK! Gombot is kapunk, hogy biztosan tudjuk, nincs-e baj a DDR4-es modulokkal.

asus13

OC mindenek felett

És ha már stabilitás, mi a helyzet az OC-vel? Az általam tesztelt 3 alaplapból messzemenőleg az ASUS alaplapja volt a legstabilabb. Ugyan a nálam járt 7700K nem éppen a legjobb chip volt, de az ASUS TUF Mark 1 képes volt kihozni belőle a maximumot. Ugyan csak 10 tekercs található a proci körül, viszont azok irtózatosan stabilok. Memóriában akár 3866 MHz-ig is felhúzhatjuk a DDR4-es egységeinket, csak épp a memória bírja a strapát. A 4 GHz-es memóriák viszont fájó pont, hogy nem támogatottak az alaplapnál. Nem mintha olyan olcsón lehetne azokhoz az egységekhez hozzájutni, de sebaj. A tesztelt alaplapok közül az automatikus OC csak itt működött tökéletesen, amellyel stabil 4.9 GHz-ig sikerült feltápászkodni. Ellentétben a többi alaplappal, ezen a frekvencián ezzel az alaplappal hosszabb idő után nem fordult elő BSOD (kékhalál). Az automatikus OC egyébként nem csak szorzót, hanem BCLK frekvenciát is emel, ennek tudható be a stabilabb működés.

asus12

Ami viszont meglepő, hogy az összes ASUS alaplap rendelkezik előre beállított 5 GHz-es profillal a BIOS-ban, ami egyébként semmi több, mint a szorzó megemelése x50-re… A marketingszöveg szerint a processzorok 80%-ával működik, én pedig a maradék 20-at képviseltem… Talán, ha a volt is meg lett volna emelve manuálisan, talán, de csak talán működött volna a profil. Ezt amiatt feltételezem, mert manuálisan sikerült elérnem az 5 GHz-et, igaz, a processzor majdnem 100 °C körüli hőmérsékletet súrolta az irreálisan magas 1.45 Volt miatt. A feszültséget amiatt kellett ilyen magasra felemelni, mert alatta be sem bootolt a gép. Az OC sikerült, a hűtés kis külső segítséggel, de meg lett oldva, de erről egy picit később.

asus8

A sebesség nagy úr

Szép lenne, ha az alaplap lassú komponensekkel lenne felszerelve, de szerencsére pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk. Ugyan U.2 port nincs a legújabb NVMe SSD-knek, de M.2 portok vannak, amik szintén támogatják az említett SSD-ket, csak úgy, ahogy az Intel legújabb Optane Memóriáit is. Sata express hála az égnek nem kapott rajta helyet, viszont csak 6 SATA 3-as porttal gazdálkodhatunk. Viszont az MSI alaplapjához hasonlóan itt is két Intel Gigabites LAN portból gazdálkodhatunk, melyek név szerint az i211 és az i219V. Az USB 3.1 Type-A és Type-C támogatása természetesen alap, csak úgy, ahogy az előlapi USB 3.1 portoké is. Érdekesség, hogy nincs PS/2 port, cserébe + 2 USB portot kapunk perifériáinknak. A 4 USB port alatt pedig a TUF Detective 2 port kapott helyet, ahol a BIOS frissítése is könnyedén megoldható. Ha már elkezdtem sorolni az elemeket, jöjjön a többi I/O panel elem is. Kapunk S/PDIF digitális kimenetet, a szokásos jack ki és bemeneteket, Display portot és HDMI-t, illetve egy dedikált BIOS FlashBack gombot is, amely más néven ugye a CMOS reset.

asus11

A PCI-express csatlakozók természetesen Gen 3-asok, 3 PCI-e x1 és 3 x16 port kapott helyet az alaplapon, melyekből az utóbbi csak x4-es sebességen működik, ezért még külön acél erősítést sem kapott, ahogy a Thermal Armor is teljesen kikerüli… (Hello darkness my old friend…) Ennek következtében csak 2-es SLI és 3-as Crossfire támogatott. A hidat a gyártó persze mellékeli, nem úgy, mint drága Gigabyte barátunk, aki elfelejtette mellékelni.

asus16

Hang esszenciája fontos

Az Asus is csatlakozik a realtek 1220-as chip vonatjára, ugyanis ők is az ALC S1220A 8 csatornás integrált hangkártyát szerelték az alaplapra, csak éppen Crystal sound 3 támogatással. Ez persze lefedi az integrált fejhallgató erősítőt, amely érzékeli az impedanciaszintet, a 120 dB-es jel-zaj arányt, viszont ami új, az a 113 dB-es jel-zaj arány a Line-in (kék) bemenetnél. Zenészek előnyben… a 32 bites 192 kHz-es lejátszás támogatása itt is adott, viszont a korábbi két alaplappal ellentétben itt kapunk DTS támogatást. Ami pedig még jobb, hogy a jobb és a bal audio külön-külön PCB felületet kapott a jobb minőség, és az interferencia elkerülése végett. A kondenzátorokat a gyártó japánból szállította, mely ország otthont ad az Audio-Technikának és a Sony-nak is, így a minőségre biztosan nem lehet panasz.

Mert a hűtés fontos

Az alaplap nem mellesleg mindösszesen 8 ventilátor csatlakozási helyet kapott, beleértve a pumpa és a CPU venti helyét is. Ezek mindegyike 4 pines PWM vezérlésű.

Dobozoljunk! – ahogy Örkény Tóték című kisregényében hangzott

Az alaplap doboz tekintetében nem rejt túl sok újdonságot. A doboz egyszerű, többnyire fehér-fekete színekkel játszik, az alaplapnak is csak a sematikus rajzát láthatjuk rajta. Ami viszont ténylegesen jó, az az 5 év garanciára való felhívás. Tud valaki olyan alaplapot mondani, amire szintén 5 év jár? Persze ASUS márkán kívül…  Fontosabb infókat megtaláljuk a doboz hátán, na de mit is rejt a doboz?

asus17

ASUS Q-shield-et, 4 sata kábelt, 1 M.2 csavarkészletet, 1 CPU installálást segítő műanyag tokot (bevallom ez tetszett a legjobban a mellékletek között! Nem kell többé aggódni, hogy elhajolna 1 tű a processzor betétele közben, mert a tok megakadályoz minden rosszat, ráadásul a CPU foglalatos is gond nélkül rá lehet zárni!), Driver DVD-t, SLI HB hidat, Q csatlakozót a gépház indítási kábeleinek csatlakoztatásához, TUF kártyákat, levonókat és 5 év garanciára jogosító papírt, illetve CableMod kedvezményt is kapunk, nem is akármennyit: 20%-ot! Mellékesen még kapunk I/O hátlapot és PCI-E védőket is, de ezekről már korábban beszámoltam.

UEFI – Reszponzív, szép, ilyen a jó UEFI

asus1 asus2

.

A BIOS egy kicsit megváltozott, egyszerűsödött. Szerencsére nem Gigabyte mértékű egyszerűsítés, ahol már a régi megszokott dolgokat sem lehet megtalálni, hanem a kezelőfelület használata lett érthetőbb. Kapunk Easy módot és Advancedet, a beállítások megtalálása igen könnyű, a BIOS frissítés, ha jól emlékszem internetről is megoldható a BIOS-ban (lehet csal a memóriám), viszont a beépített monitor nem igazán nyerte el a tetszésemet. A szoftveres szebb.

asus3 asus4
asus5 asus6

.

Szoftverbőség

Ha már bőség, mit rejt az 5 gigányi adatot tároló DVD? Audio drivert, Chipset drivert, Management Engine Interfészt, Lan Drivereket, Nortont (valaki használja?), Chrome-ot, termékregisztrációs szoftvert, Rapid storage-t, AI Suite 3-at, Daemon tools PRO-t (aminek win 10-en sok haszna nincs), Winzip-et (WTF?), Turbo Lan-t, CPU-Z-t, Aura sync-et, és Asus web storage szoftvert.

aszonygawinzip

Ha valaki kutakodna, intel extre tuning utility-t is talál, sonic radar szoftver mellett, illetve DTS audio szoftvert is.

Mellékesen megjegyezném, hogy a Realtek driver az ASUS alaplapján kicsit win 8 metro stílusú beütést kapott, amely elsőre kicsit furcsa lehet, de idővel megszokható.

realtek

Tesztek

A korábbi két alaplapteszthez hasonlóan itt is a megszokott teszteket futtatta végig, tehát Cinebench, Aida64, BH4, CrystalDiskMark, Firestrike és ennyi. A változás annyi volt, hogy itt minden tesztet effektíve 4.9 GHz-es órajelen futtatam le. A processzor persze a korábbi tesztekből már megszokott i7 7700K-volt, míg a memóriák az Adata XPG Dazzle 2400-as 16 Gigás kitje.

asus7

A Cinebech alatt, ahogy korábban is említettem 1 alaplap tudta stabilan az 5 GHz-et hozni, az pedig a Mark 1-volt. Viszont a forró üzemhőjét kompenzálni kellett, amelyet egy nyitott erkélyajtóval sikerült is megoldani, ezzel az üzemhőt drasztikusan lecsökkentve 70 fokra. A teszt lefutott, a rendszer működött, siker!

asus5ghz autotuning4-9ghz

.

Persze a 4.9 GHz már jóval stabilabb volt, fagyások nélkül működött a rendszer a legalacsonyabb Vcore beállításokkal a 3 alaplap közül.

aida4-9

Persze az Aida 64 tesztek sem maradhattak el…

memread memwrite

.

…ahogy a Blackhole 4 sem.

bh44-9

Persze Firestrike mérés is volt, de nagy változást a korábbi két alaplapteszthez képest nem lehet észre venni.

fsasus

A végére pedig itt is a CrystalDiskMark maradt, ahol a 4K-s teljesítmény az összes alaplap közül a legjobb volt. Szép munka ASUS!

540s kfast

.

Összegzés

A TUF Z270 Mark 1 egy lehengerlően jó alaplapnak sikerült a Z270-es szériában. A TUF széria rendkívül jól teljesít, így megérdemli, hogy a gyártó egyik igazi ékkövévé váljon. Ugyan az SLI visszafogottabb, nincs U.2 sem mellékelt ventilátorok, de az alaplap ezt stabilitással és megbízhatósággal kompenzálja, mely olyannyira jól sikerült, hogy egy rosszabb CPU-t is gond nélkül el tudott juttatni a stabil 5 GHz-es álomhatárra. A gyártó ezt 5 év garanciával megspékelve egy olyan alaplapot tudott mutatni, amely több mint 10 év szolgálat után is képes tökéletesen működni. Az ára ugyan a 80 000 Forint feletti értékeket is meg fogja közelíteni, cserébe viszont biztos alapot kínál a számítógépünknek!

tesztgyoztes

Az alaplap tesztgyőztes plecsnivel távozhat tőlünk, melyet méltóan kiharcolt stabilitásának köszönhetően az MSI Z270 Xpower Gaming Titanium és a Gigabyte GA-Z270X-Gaming 5 ellen.

5690_asus

A tesztben szereplő alaplapot köszönjük az ASUS magyarországi képviseletének!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: