az-eros-nyolcas-asus-rog-gr8/2016/03/07

Az erős nyolcas - Asus ROG GR8

2016. március 07. Tóth Ádám All-In-One PC

Komplett számítógépteszt utoljára lassacskán fél éve, szeptemberben volt, ezért ideje volt már letesztelni az Asus ROG GR8 számítógépét.

IMG_9610

2015. év második felében egyre nagyobb trenddé vált a kisebbnél, kisebb számítógépek vásárlása, mellyel játszani szerettünk volna. Biztosan már Ti is voltatok úgy ezzel a témával, hogy jó ez a nagy, erős számítógép, de mennyivel kényelmesebb és hordozhatóbb lenne, ha ezt a teljesítményt jóval kompaktabb megoldásban találnánk.. Ezt célul jó pár cég kitűzte. Ezek a cégek pedig általában nagy választási lehetőségeket, varriációkat tárnak elénk, amibe sokszor mi magunk is belegabalyodunk. Tőlünk is láthattatok pár tesztet, például az MSI NightBlade B85C, vagy az MSI AG2712A. Ezeket a teszteket követné az Asus ROG GR8 teszt, melyben az eddig felsorolt gépek közül ez volt a legkissebb méretű, ezt garantálom.

A GR8 egy stílusos "táskában" érkezik meg, mely tartalmazza a számítógépet, hálózati kábelt egy 19 voltos adapterrel, mindenféle papír,- köztük garancia, használati útmutató.

IMG_9674

A számítógép külseje először roppant érdekesnek, de furának mondható. Nem a megszokott "kocka", vagy téglalap alakja van, nem is egy lapot kaptunk végeredményül, hanem valami egészen más formát, de be kell látni, nekem tetszik. Az előlap tartalmaz egy fejhallgató és egy mikrofon jack csatlakozót, illetve két USB 2.0 csatlakozót, ezek alatt található egy világító/villogó ROG logó, fenn a bekapcsoló gomb, az alatt pedig egy Miracast switch. Ez elég pofásan néz ki, főleg, hogy a bekapcsoló gomb és a ROG logó menet közben pirosan világít. A hátlapot illetve pedig fenn található érdekes módon az adattár-használat állapotjelző led, audió jack csatlakozók, S/PDIF optikai kimenet, HDMI,- Display port, Ethernet helye, mely szakmailag megfogalmazva "Intel® Gigabit Ethernet", illetve 4db USB 3.0 csatlakozó, 19V DC bemenet, oldalsó panel, illetve Kensington zár. Annak ellenére, hogy a gép 6 centiméter vastag, és kb. 24 centiméter magas, illetve széles, elég sok csatlakozási lehetőséget kaptunk ezen az aprócska gépen. Azt fontos megjegyezni, hogy a gép jobb oldala levehető, mely alatt hozzáférhetünk a memóriákhoz, illetve tudunk egy 2,5"  háttértárat behelyezni, mely lehet merevlemez, vagy SSD, nem számít, hiszen hagyományos S-ATA csatlakozás van, így könnyedén tudunk egy csavarhúzóval bővíteni a tárhelyünk méretén.

IMG_9610

A belső azért már több különlegességet takar hardver téren. A specifikációkat illetve azért meglepődhetünk. "Notebook processzor, asztali GPU?! Ezt most mégis hogyan és miért?" gondolat felmerülhet bennünk. A magyarázat egyszerű. A processzor majdnem felér egy asztali i5 teljesítményéhez, ez kellő erő, hogy kihajtsa az asztali GPU-t.

A számítógép hardverei mondhatni fixek. A GTX 750 TI GPU-t egy Intel Core i7-4510U processzor hajtja, mely elég szépen szerepelt az alap 2GHz-es órajelével, ami turbo boostal akár 3,1 GHz-ig  is felmehet. Ez a teljesítmény irodai használatra messzemenőkig tökéletes, hiszen gyors, mondhatni pörög, szépen teszi a dolgát, grafikus munkára is tökéletes, talán több nem is nagyon kell, hiszen a HGST 1TB-tos merevlemeznek köszönhetően minden alkalmazást villámgyorsan nyit meg. Ha esetleg memóriát szeretnénk bővíteni, akkor két SO-DIMM foglalat vár minket, melyben gyárilag 2x4GB van (ez is bőven elég egyelőre), de bővíthető 2x8GB-ra. Továbbá a gép magában rejt egy ac szabványú Wi-Fi adapter, mely tökéletesen teljesít, hozza a tőle várt sebességet (kb 30Mbit/s fel/le).

Gyártó által megadott specifikációk:

  • Processzor: Intel® Core™ i7-4510u 2mag/4szál, 2/3,1GHz
  • Memória: 2x4GB 1600MHz (16GB-ig bővíthető)
  • Videokártya: Geforce GTX750TI 2GB GDDR5 (dedikált), Intel HD4400 (integrált)
  • Merevlemez: 1TB Hitachi 7200/RPM (SSD-vel is rendelhető) + 2,5" bővítőhely
  • Hálózat: Intel Gigabit Ethernet hálózati vezérlő, illetve egy ac szabványú Realtek vezeték nélküli hálózat áll rendelkezésre

Íme pár  játék teszt:

ac_syndicate_pc
cod_bo3_pc
far_cry_4_pc
gta_5_pc

Mindezt összevetve nekem tetszik a koncepció, hogy kis méretű számítógépeket szeretnének készíteni a konzolok alternatívájaként, de erre a rendszer nem áll készen, az árcédula meg pláne nem. Míg az Asus GR8 kb. 265 000 forintos árcédulát kapott, az Xbox One és a PlayStation 4 vásárlásánál kb. 100 000 forintot spórolhatunk. Persze emellett egy-két játéknál több FPS-t kaptunk, ezzel több mindent lehet csinálni, de hosszútávon a konzol úgy is nyerni fog, mert 2-3 év múlva a konzol mindig 30 FPS-t fog hozni, a gép pedig ki tudja mennyit. Ha játékra kéne egy eszköz, akkor inkább konzolt ajánlunk, ha pedig egy nagy számítógépet váltana le, kisebb, stílusosabb méretre, akkor teljesen jó vételnek számíthat, ezért nekünk tetszett, így meg kapta a hozzá járó plecsnit.

tetszett_s[1]

IMG_9616

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban

Hasonló bejegyzések: