az-ujjas-eger-thermaltake-black-fp-teszt/2017/01/24

Az ujjas egér - Thermaltake Black FP teszt

2017. január 24. Ficsor Tamás Egér

A technológiának és a leleményességnek köszönhetően találunk piacon olyan extrával rendelkező egereket, amiknek értelmét felemásan fogadja el az ember. Gondolok itt például a tavaly év elején bemutatott Steelseries Rival 700 gamer egérre, aminek oldalán egy nagy OLED kijelző található, melyre különféle GIF-eket pakolhatunk vagy a játék közben elért például fejlövések számait tarthatjuk szem előtt. Emellett még egy rezgő motort is építettek bele, így például jelzést kapunk arról, ha nagyon leesett az életpontunk.

A Cooler Master palettáján is találunk OLED kijelzővel felszerelt egeret, de annak testre szabhatósága eléggé hátul marad a Rival 700-hoz képest. LED kijelző helyett a Mionix inkább az egészségi állapotunk követésére koncentrál a Naos QG érzékelőinek segítségével. Az érzékelők szoftverével valós időben tudjuk monitorozni például a pulzus számunkat vagy a stressz szintünk számát. Ha innovációról van szó, akkor a Thermaltake az a gyártó, akit sosem szabad ilyen téren leírni. Erről nyújt tanúbizonyságot a tavaly októberben bemutatott Black FP.

A Thermaltake Black egércsaládja ismerős lehet a márka kedvelőknek, hisz a gyártó gamer al brand-jének a Tt eSports-nak a palettáján már a kezdetetek óta megtalálható. A Black család utoljára 2 éve köszöntött új tagot a V2 személyében, mely nemrégiben egy nem akármilyen ujjlenyomatolvasó tuningot kapott.

Csomagolás:

thermtake_black_fp_10

Nevéhez kapcsolódóan egy főként fekete színű dobozban kapjuk a perifériát, melynek elején az egér főbb tulajdonságait láthatjuk. A mai trendnek megfelelően a borító könyv szerűen kinyílik, így láthatóvá válik maga az eszköz. A termék mellé kapunk 2 féle matricát, egy használati utasítást és egy garanciapapírt.

thermtake_black_fp_11

Külső és belső:

A 121 x 69 x 41 mm-es Black FP első ránézésre szinte ugyan azt a külső formát és dizájnt kapta, mint a Black V2. A jobb kezes kialakítású egér matt fekete színt kapott. Hogy ne legyen túl unalmas ez a köntös, az oldalt és a görgő mögött elhelyezett gombok vörös színt kaptak. Ez a szín kombináció azt is sejteti, hogy gamer eszközzel van dolgunk, mivel a vörös és a fekete színeket főként a játékos perifériáknál, hardvereknél használják.

thermtake_black_fp_5 thermtake_black_fp_4
-

Sajnos már az első fogásra is észre lehet venni, hogy az ergonomikus formára öntött műanyag burkolat nagyon olcsó minőségben készült. A felszíne érdes és fogásra olyan hatást kelt, mint, amit az olcsó berendezéseken lévő műanyag burkolatok. Már biztos mindenki találkozott ilyen kopogós a kezemben majd összetörő műanyag burkolattal. Egy szó, mint száz, véleményem szerint a gyártó eléggé elszúrta ezt az anyag használatot.

thermtake_black_fp_3

A Black FP összesen 7 db programozható gombbal rendelkezik. A két fő gomb alá Japán minőségű Omron kapcsolókat helyeztek a hosszú élettartam miatt. A görgő mögött két gomb található. Gyárilag a hozzá közelebbire van beállítva a profil váltás míg a távolabbira a DPI színt léptetése. A bal oldalon található gombokra pedig a jól megszokott előre és vissza funkciók vannak programozva. A görgő bordázott gumis felületet kapott, amivel akadálymentesen lehet azt használni. A görgő járása és mérete is optimális. Az oldalgombok is megfelelően vannak elhelyezve. Pont a hüvelykujj helyzetére vannak optimalizálva.

thermtake_black_fp_8

A burkolat alatt egy Avago 9500-as lézerszenzor található, mely minimum 100 és maximum 5700 DPI érzékenységre képes. A DPI váltóval négy lépcsőben lehet állítani az érzékenység szintjét, mely gyárilag 400, 800, 2000 és 4000 DPI-ra van konfigurálva. Az aktuális szintet az egér hátán lévő 4 piros színű LED visszajelző mutatja. Természetesen a világítás sem maradt ki. Az egér 2 fényzónával rendelkezik, így a görgő és a háton található lógó is pirosan izzik, de csak pirosan.

thermtake_black_fp_9

Az érzékelő mögött egy 5 x 4,5 grammos súlyrendszer kapott helyet, mellyel az egeret maximum 140 grammig lehet felhizlalni. A súlyok mellett és az egér elején is közepes méretű teflontalpak kerültek. A hátsók közül az egyik kissé levált, de ez ne bizonytalanítson el senkit, hisz egy teszt termékről van szó.

Végül jöjjön az egér érdekessége, az oldalán található ujjlenyomatolvasó. Egyre gyorsuló digitális világunkban létfontosságú, hogy a személyes oldalainkat, adatainkat valamilyen felhasználónévvel és jelszóval védjük le. A minél bonyolultabb jelszó elérése lehetne a legjobb, de mivel ezek megjegyzése gondokat okozhat, azok papírra írása pedig katasztrófát, így a Thermaltake egy másik lehetőséget ajánlj. Mi lehet a legbiztonságosabb módja saját fájljaink levédésére? Hát a saját ujjlenyomatunk.

thermtake_black_fp_6

A Black FP (Fingerprint) különlegessége az, hogy a gyártó a hüvelykujj elé helyezett egy biometrikus szenzort, amit a Synaptics műhelyéből vettek. A 10 x 4 mm felülettel rendelkező szenzor a gyártó IronVeil technológiáján alapszik, melynek segítségével nagyon kényelmes felhasználó élményt kapunk az által, hogy egy érintéssel megadhatjuk a hitelesítéshez szükséges információt a helyett, hogy bonyolult jelszavakat kéne billentyűzettel beírni.

thermtake_black_fp_7

A kompakt szenzor a napjainkban használható legmagasabb AES (Advanced Encryption Standard) szabvánnyal, azaz 256 bit kód hosszúságú adattitkosítással működik, ami mind a 10 ujjunkat képes tárolni. Ezen kívül az eszköz FIDO (Fast Identify Online) UAF kompatibilitással is rendelkezik, így egy érintéssel bejelentkezhetünk a Windows-ba, Facebook vagy más oldalunkra vagy akár le is zárhatjuk a titkos mappáinkat. A szenzor mindössze 0,2 másodperc alatt olvassa le az ujjunkat és azonosítja be azt.

Driver:

A Black FP két szoftverrel: Commander Center és Security Center-el rendelkezik, amiket a gyártó oldaláról lehet letölteni. Mindkét szoftver kezelőfelülete letisztult és egyszerű. A Commander Center felületén tudjuk személyre szabni az egeret.

thermtake_black_fp_drive1 thermtake_black_fp_drive3
-

Az egér képe fölött a Level 10 M-né is látható 2 mód felirata már ismerős lehet. Normal módban a görgő statikus, míg a logó lélegző módban világít pirosan. Battle módban viszont minkettő lélegző módban, azonban, ha egyre gyorsabban kattintunk a fényeffekt egyre inkább átcsap egyfajta stroboszkóppá. Ezek mellett még találunk egy Light Option-t, amiben ki tudjuk kapcsolni a fényeket.

thermtake_black_fp_drive2

A Performance résznél tudjuk megadni a 4 DPI szint értékeit, amik külön az X és Y tengelyre is átvariálhatók. Belőhetjük még az emelési magasságot és válaszidő értékét.

thermtake_black_fp_drive4

A makró varázsló egy sokkal nagyobb ablakot kapott. Itt a Level 10 M-hez hasonlóan a kijelölt gombokra makrókat vagy előre megadott parancsokat, mint a másol, beilleszt, kivág, mentés, print tudunk megadni.

A 64 KB tárhelyű memóriájában 5 féle profilt tudunk elmenteni. A profilok előtt találjuk az ujjlenyomatunk beolvasására szolgáló varázslót. Itt a kalibrálás során az eszköz több lépésben veszi le a lenyomatunk formáját. A szoftverrel mind a 10 ujjunkat elmenthetjük. Természetesen ezek törölhetők is.

thermtak6_black_fp_drive1

A Security Center feltelepítésével válik elérhetővé az, hogy a különféle oldalakra való bejelentkezést egy ujjnyomással végezhessünk el. A legtöbbször használt böngészőnkhöz hozzá kell adni a szoftver bővítményét, mely megjegyzi a bejelentkezési adatokat, így a szoftver feltelepítése után csak egyszer kell bejelentkezni az oldalainkra. Ez persze nem kötelező, így a program mindig rákérdez erre, ha szeretnénk A driver felületén menedzseltetni tudjuk a hozzá adott oldalakat, így akár meg is változtathatjuk a bejelentkezéshez szükséges adatokat. Esztétikai hiba, hogy a böngészőket nem jól ismeri fel. Hiába használtam csak Chrome alatt, a program az Explorer képét használta.

thermtake_black_fp_drive5

Fontos kiemelnem, hogy a Security Center, vagyis a weboldalakra való bejelentkezés, valamint a mappák és fájlok titkosítása is csak Windows 8.1 és Windows 10 rendszereken működik. Ez azt jelenti, hogy csak a Commander Center és a Windows-ba való beléptetés működik Windows 7-en.

Tapasztalat és vélemény:

A Black FP egy érdekes és nagyon hasznos tulajdonsággal lett ellátva, ami tényleg megkönnyíti az ember életét ebben a jelszavakkal védett világban. A magas hatékonysággal működő Synaptics szenzor segytségével egy valódi biztonsági eszközt kapunk gamer egér köntösben. A leolvasó nagyon gyors, bár néha problémákba ütköztem a pontos rányomást illetően, de ez csak megszokás kérdése.

thermtake_black_fp_12

Az összképet csak a gyenge anyaghasználat rontja. Egyébként a Black FP egy roppant kényelmes egérre sikeredett és mivel a Black V2 egy fajta klónja, így valószínűleg arról az egérről is ilyesfajta vélemény alakult volna ki. Továbbá még mindig nem értem, hogy miért is jó a klikkek gyorsaságát az LED fények pulzálásával összekapcsolni. Inkább egy többszínű megvilágítást rakhattak volna e helyébe, mivel így csak a piros fekete kómbóval ellátott termékek kedvelőit vették célul.

thermtake_black_fp_1

Jelenleg a Thermaltake Black FP 60 $-tól vásárolható meg. Nyugodtan ajánlani merem azoknak, akik bajban vannak a jelszavaikkal és két bejelentkezés között a játékot sem vetik meg.

ajanlott1.png

thermaltake

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: