batman-arkham-knight-a-sotet-lovag-utolso-kalandja/2015/07/06

Batman - Arkham Knight: A sötét lovag utolsó (?) kalandja

2015. július 06. Teszt Clarence PC

Az 1939-ben debütáló szuperhős már számtalan feldolgozásban szerepelt, akár a mozivásznon, akár a számítógépünk képernyőjén és azt hiszem egyöntetűen elmondhatjuk, hogy a játékok között az Arkham sorozat aratta a legnagyobb sikert. Az addig szinte ismeretlen Rocksteady 2009-bn egy olyan jól eltalált játékkal rukkolt elő, hogy mindenki tátott szájjal nézett és próbálta megérteni, hogy mi is történt. A hatalmas sikert 2011-ben követte a folytatás, mely méltó utódja volt az Arkham Asylumnak. A Rocsteady népszerűsége az egekben járt és kissé csalódottak is lehettünk, amikor kiderült, az Arkham Origins-t nem ők fejlesztik és az általuk készülő folytatás csak 2014-ben jelenik meg. Ezt a megjelenést tolták el idén június 23-ára. Remegő kezekkel vettem át a játékot :)

[caption id="attachment_58292" align="aligncenter" width="610"]

Új rész, új ruha

Új rész, új ruha[/caption]

Végül a sokévi várakozás és egy félresikerült rész után végre ki is próbálhatjuk a Batman trilógia legújabb epizódját, az Arkham Knightot. A Konzolvilág jóvoltából jutottunk e darabhoz és sajnos jóhiszeműen a PC-s verziót kértük, mivel akkor még nem tudhattunk a PC-s port khmm….hogy is fogalmazzak finoman…..szóval a hibáiról. Már itt a teszt elején jelezném, hogy a bughalmazt, fagyásokat, indokolatlan kilépéseket, azt, hogy csak ablakban hajlandó futni teljesen figyelmem kívül hagyom, mert sajnos nem tudok negatív százalékot adni, a 0% pedig nem elég kifejező, így arra jutottam, hogy ezt figyelmem kívül hagyom és pusztán a játékot értékelem. Ez utóbbi amiatt is bölcs döntés, mert amit a Rocsteady alkotott ismét kiemelkedő lett. Itt zárójelben jegyezném meg, hogy a PC-s port teljességgel az Iron Galaxy Studios munkája, maga a játék, a sztori, a játékmenet mind-mind a Rocsteady munkáját dicsérik.

Rendhagyó cikk lesz ez, ahol a bugokat figyelmem kívül hagyom, bár néhol azért megemlítek ezt-azt, de pontosan emiatt nem tudom a grafikát elemezni, mivel a megfelelő framerate tartásához egy rakat funkciót le kell kapcsolnunk, a képeket is igyekeztem a Warner Brothers hivatalos oldaláról letölteni, mert elég lehangoló véleménnyel lennétek a játékról, főleg arra tekintettel, hogy már a neten is megjelentek képek, amelyek arról szólnak, hogy a PS4-es verzió mennyivel szebb, mint a PC-s. Ilyenre pedig a történelem során még nem volt példa. A látványvilágról tehát legyen annyi elég, hogy javításra szorul.

[caption id="attachment_58291" align="aligncenter" width="610"]

Az Arkham Knight méltó ellenfelünk lesz

Az Arkham Knight méltó ellenfelünk lesz[/caption]

Lépjünk inkább tovább a lényegesebb elemekhez, mivel a játék hibáinak felsorolásával egy testesebb regény is kijönne, így inkább igyekszem célirányosan felhívni a figyelmet a játék erényeire, mert akad belőlük bőven. Mindjárt itt van a megváltozott város, amely az előző epizódokhoz képest hatalmas változáson ment keresztül, itt nem csak a méreteiről van szó, hanem színesebb is, tele reklámokkal, gazfickókkal, autókkal, egyszóval egy élő-lélegző város, ahonnan evakuálták a lakókat, így csak a rosszfiúk maradtak. Nyílván amiatt, hogy ne kelljen azon gondolkodnunk, hogy kit bánthatunk az utcán és kit nem, mert bántani fogunk sokakat, talán még brutálisabban, mint a korábbi részekben megszokhattuk. Batman picit bepipult a „barátnője” és nemezisze (Joker) halála miatt. Nem fog kímélni senkit, picit sötétebb is a játék, komolyabb mélységekbe merül, mint az előző részek.

A nagy pályához persze vagesz járgány is jár, így végre valahára már irányíthatjuk is a Batmobile-t. Ennek eleinte nagyon is fogunk örülni, bár Batman karakterétől mindig is távol álltak a lőfegyverek, de a valami újítás kellett ebbe a részbe is, így a kezünkbe kaphattuk a volánt, ami rendkívül élvezetes is, mert az autó a sok fanyalgó ellenére szerintem jól irányítható és kitűnően kivitelezett jármű. Ami mégis zavaró benne, hogy picit túlerőltetik, tehát a történeti szálban picit talán túl sokszor fogunk a volán mögé pattanni és kevesebbszer fogunk a klasszikus, jól megszokott módon csontokat törni, inkább drónokat fogunk robbantgatni a 60 mm-es ágyúnkkal. Ez számomra inkább negatívum és zavaró volt, mint pozitívum. A végére már eléggé untam a batmobile-os részeket, ez sokkal inkább egy Batman: Batmobile Knight verzió, mint Arkham Knight.

[caption id="attachment_58295" align="aligncenter" width="610"]

A zsoldosoknak is komoly szerep jut, nem is beszélve a drónokról

A zsoldosoknak is komoly szerep jut, nem is beszélve a drónokról[/caption]

Szerencsénkre a játékmenet is változott egy picit, ugyan sok új gadgetet nem kapunk, inkább a Batmobile használata dominál, de azért kapunk egy hangutánzó gépet, amellyel utasíthatjuk az embereket, attól függően, hogy kik a főnökük, így Riddler, az Arkham Knight vagy akár Harley hangját is leutánozhatjuk, hasznos kis ketyere lesz. A harc is mintha gyorsult volna és már követnek az ellenfelek, akik meg akarnak ütni, emiatt vigyázni kell és nyomogatni a védekező gombot. Kapunk új ellenféltípusokat is, így például a legzavaróbbat a felcsert, aki „feltámasztja” az általunk már leütött ellenfeleket vagy éppen árammal töltik fel a rosszfiókat, így nem fogjuk tudni megütni őket, csak akkor, ha a Batclaw-val húzzuk magunkhoz őket. Mellettük talán sokkal keményebbek az óriások, akik nagyjából úgy viselkednek, mint az előző részben a páncélosak, tehát itt is előtte meg kell őket szédíteni és utána lehet csak elkezdeni ütni. Ebben a részben már pajzsot is kapnak, amely további combót igényel majd, szóval érdemes odafigyelni, mert igen könnyen fűbe haraphatunk. Nem beszélve a predator módban használatos mechanikus fegyverekre, amelyek szintén megnehezítik a feladatunkat, bár egy piros fénycsóba jelzi, hogy éppen merre néznek, így kikerülhetőek, de gyakran többet alkalmaznak, így lefedve egy adott területet. Akad tehát játékmenetbeli változás és jobbára pozitív.

A játék történetét nem szeretném elemezni, maradjunk annyiban, hogy sikerült jól eltalálni, nem véletlen az óriási titoktartás, amely a megjelenését övezte, ami számomra viszont hatalmas pozitívum, hogy a sztori mód 100%-ra való teljesítése után még nem ér véget az élet, bár elkezdhetjük a Game+ módot (ami itt inkább Story+ módnak van elnevezve), de maradjunk annyiban, hogy lesznek meglepetések akkor, ha esetlen még nem kezdenénk el a game plust. A mellékküldetések terén viszont lett volna még mit csiszolni, szerintem elfért volna még pár, bár a fél évig folyamatosan jövő DLC-k és a season pass megléte azért majd biztosan alakít ezen, de az már teljesen más kérdés, hogy azokért a DLC-két fizetni kell majd. Ha pedig olyanok lesznek, mint a Harley Quinn DLC vagy a Red Hood Story Pack, amelyet volt alkalmam kipróbálni, akkor már előre is félek, mivel ezek darabja maximum 10(!!!!) perc játékidőt jelentenek.

[caption id="attachment_58293" align="aligncenter" width="610"]

A régóta várt Batmobile, sajnos nem a magyar utakra van tervezve

A régóta várt Batmobile, sajnos nem a magyar utakra van tervezve[/caption]

Nehéz ám egy jó összefoglalót írni a játékról, amelyet ilyen slendrián módon dobtak össze. Alapvetően egy nagyon jó játékról beszélünk, amelyben jelenleg kb 30 órám van és úgy 70%-nál járok, tehát van benne tartalom bőven, de a tény, hogy csak ablakban hajlandó futni és a megfelelő framerate miatt még le is kellett kapcsolnom bizonyos effekteket, már erősen negatív irányba nyomja a végeredményt. Persze tudom, hogy a teszt elején azt ígértem, hogy figyelmem kívül hagyom ezeket és pusztán a játékélménybeli tapasztalataimra hagyatkozom a teszt megírásakor, szóval az alant található százalékból nyugodtan vonjatok le legalább 300-at, hogy a valósághoz közelebb járhatok. Szerencsénkre ezt a WB is érezte, így jelenleg meg sem vásárolható a játék és nem is lesz az a következő komolyabb javításig.

A tesztpéldányt ezúton szeretnénk megköszönni a konzolvilágnak.

konzolvilag_logo

Írta: Teszt Clarence

Hasonló bejegyzések: