bitfenix-prodigy-m-micro-atx-haz-jart-nalunk/2014/11/02

Bitfenix Prodigy M micro-ATX ház járt nálunk

2014. november 02. Kocsis Bence Gépház

A Bitfenix számítógépházak terén már bizonyított, hisz olyan modellek kerültek ki a műhelyéből, mint a Colossus, a Neos, a Pandora, vagy épp a Shinobi. A gyártó igyekszik minden, a felhasználók által támasztott követelményeknek megfelelni, így a házak formájában, méretében és felszereltségében is színesítette a palettát. A mini-ITX kompatibilis Prodigy mellett a Bitfenix egy nagyobb, micro-ATX méretű alaplapokat támogató házat, a Prodigy M-et is piacra dobta, mely annak ellenére, hogy kicsi, hatalmas belső térfogattal és ezáltal széleskörű hardver-kompatibilitással rendelkezik. Ezt a házat fogjuk nektek most bemutatni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Bitfenix Prodigy M összesen hat különböző színben érhető el (fehér, fekete, piros, zöld, kék és narancssárga), melyek közül mi a piros színű modellt mutatjuk be. Ahogy kinyitottuk a dobozt, két dolog volt szembetűnő. Az egyik az volt, hogy a ház nem a klasszikus piros színű, hanem inkább rózsapiros, ami a piros és a rózsaszín közti átmenetet képviseli. Félreértés ne essen, nincs vele baj, csak kicsit fakóbb, mint a webshopok által feltöltött képeken. A másik dolog, ami meglepetésként ért, az a fogantyúk rugalmassága, amiből a talpakkal együtt összesen 4-et találunk. Ezek a fogantyúk iszonyatosan rugalmasak, ami persze pozitívum is, hisz akárhogy hajlítgattuk, nem sikerült eltörni azt. Mivel a két talp is ebből az anyagból készült, a ház eléggé labilis, eldőlni azért természetesen semmi esetben sem tud.

PA180783

Ma megnézzük a házat jobb oldalt alul találjuk meg az I/O panelt, ami egy reset- és egy power gombból, audió és mikrofon csatlakozóból és két darab USB 3.0 csatlakozóból áll. Érdekes megoldás, hogy ez a rész nem a ház elején, tetején, vagy a ház oldalán egy fix felületen került elhelyezésre. Ennek az is az eredménye, hogy az oldallap levételével az I/O panelt is eltávolítjuk. Ennek következményeire, illetve további lehetőségekre magyarázatot adunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha megnézzük a ház tetejét, egy méretes szellőzőnyílást találunk, melynek eltávolítása után kés darab 120 mm-es ventilátorhelyet találunk, ami utal a széleskörű kompatibilitásra. Ez a fedél egy pánt elmozdításával levehető, így az könnyen tisztítható és a belső alkatrészek is könnyebben hozzáférhetők. Sajnos ez a fedél nem kapott szövethálós bevonatot, így a finomabb por be tud jutni a ház belsejébe, ha itt szívó ventilátorokat szerelünk fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha megnézzük a Prodigy M hátsó részét két változást vehetünk észre a megszokott számítógépházakhoz képest. Az egyik módisítás, hogy az alaplap nem bal oldalon, hanem jobb oldalon helyezkedik el, emellett az alaplap orientáltsága is fordított, azaz fejjel lefelé kell beszerelni, amint azt az alaplapi I/O panel is mutat. Ha megnézzük a PCI bővítőhelyeket, akkor 5 darabot találunk, ami akár multi-VGA rendszer építését is lehetővé teszi.

PA180790

Ha levesszük a ház oldalát akkor láthatjuk a kompakt belsőt. A tápegység helye bal oldalt alul található, ahová azt álló helyzetbe kell betenni. A gyártó gondolt a kábelek elvezetésére is, de természetesen ilyen kicsi ház esetében korlátozottak a lehetőségek. A processzor tápellátásáért felelős kábelt azért láthatatlanul tudjuk a helyére vezetni. Felette a kicsit "csökevényes" 5,25"-os meghajtóhely található. A hozzáértő szemek hiányolhatják a merevlemezes meghajtóhelyeket.  Erre szolgál a lenti képen látható lemez, ami arra hivatott, hogy akár 3 darab 2,5"-os HDD-t, vagy SSD-t is rögzíthetünk rá. Ha megnézzük a ház alaplapi tálcáját, láthatjuk, hogy egy méretes szerelőnyílás található rajta, így nem kell azért aggódnunk, hogy egy processzorhűtő-csere miatt problémák merülhetnének fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

2,5"-os merevlemezeket nemcsak a fent látható lemezen tudunk rögzíteni, hanem az I/O panelt tartalmazó oldallapon is, összesen 3-at.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A számítógépház hűtése nagyon fontos szempont, főleg ha ilyen kompakt megoldásról van szó, ahol az alkatrészek viszonylag zsúfoltan helyezkednek el. A Bitfenix gyárilag két darab 120 mm-es ventilátort helyezett el, melyekből egy alul, egy pedig hátul található. További két darab 120 mm-es ventilátor helyezhető el a felső részen, valamint az alul elhelyezett 120 mm-es megoldást egy további 120 mm-es ventilátorral egészíthetjük ki, vagy esetleg egy 200 mm-es vagy 230 mm-es ventilátorral helyettesíthetjük ezt a két modellt. A hátsó részen a 120 mm-es gyárilag elhelyezett ventilátort is lecserélhetjük egy 140 mm-es megoldásra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 .

Összeszerelés:

A Bitfenix Prodigy M egy fordított alaplap tálcával rendelkező ház, így az alaplapot is fordítva kell betenni. A tápegység beszerelése sem a megszokott módon történik, ami két okból is elmondható. Az egyik az, hogy a tápegység nem a számítógépház hátulján "látja meg a napvilágot", hanem alul, így a tápkábelt kivezette hátra a gyártó. A másik ok, a már fent említett rögzítési megoldás, miszerint a tápegységet először egy keretbe csavarozzuk, majd ezt a keretet egyetlen csavarral a házhoz rögzítjük. Ennek az az előnye, hogy nem a házon belül kell a tápegység rögzítésének nagy részét elvégezni.

Mivel a tápegység mögött egy méretes nyílás van, a kábeleket itt el tudjuk rejteni, ami nem rontja a ház összképét. Az alaplapi tálcán kivágott nyílás megkönnyíti a processzorhűtő beszerelését, cseréjét. Apropó, processzor... bár túl sok kábelrendezési lehetőséggel nem látta el a gyártó a Prodigy M-et, azért a processzor tápkábelét rejtve tudjuk csatlakoztatni. Itt meg kell említeni az eléggé minimalista kábelrendezést, hisz egy ilyen széles háznál elvárná az ember, hogy egy másfél/ két cm széles terület maradjon az alaplapi tálca és a fedlap között. Ez sajnos csak a tápegységnél van így.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Hardver kompatibilitásban viszont miénk a világ... Először megnéztük, hogy a legújabb tesztkártyánk, a leghosszabb GTX 970 modell, a Gigabyte GTX 970 Gaming G1 elfér-e a házban. Csalódnunk nem kellett, viszont egy minimális kompromisszum azért volt. A nagy méretű tápegységeknél az extrém hosszúságú videókártyák esetében gond lehet, hisz a tápkábelek hozzáérhetnek a grafikus kártya NYÁK lapjához, vagy backplate-hez. Mi egy Bitfenix Fury tápegységgel indítottunk, mely 160 mm mély, de egy 150, vagy 140 mm-es tápegységnél már jobb volt a helyzet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A processzorhűtés is fontos szempont manapság. Mi megpróbáltuk a ház lehetőségeit maximálisan kihasználni, így egy GamerStorm MaelStrom 240 folyadékhűtést próbáltunk be a házba, ami gond nélkül kivitelezhető volt. A lenti kép ne csapjon be senkit, az 5,25"-os ODD keretet nem távolítottuk el, ezért a fura látvány. Ez a keret egyébként az előlapi panel kipattintásával 4 csavarral könnyedén eltávolítható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az esztétikus belsőt, főleg átlátszó oldallap és esetleges LED világítás esetén színes tápkábelekkel is feldobhatjuk. Mi Bitfenix Alchemy kábeleket használtunk. Bár nálunk ezek a kábelek nehezen beszerezhetők, de más gyártók hasonló minőségű megoldásai megtalálhatók a boltok polcain.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Merevlemezek terén az SSD és HDD páros megoldható. Összesen 4 3,5"-os HDD-t és 5 darab 2,5"-os SSD-t, illetve HDD-t tudunk a házon belül rögzíteni. A rögzítési pontok az I/O oldallap belsején, a kerettartó lemezen, valamint a ház alsó részén találhatók. Ki kell emelni a Prodigy M merevlemez kompatibilitását, hisz ez a támogatott mennyiség figyelemre méltó, ugyanis ekkora házaknál nem jellemző.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A kereszttartó lemezre való rögzítés nagyon egyszerű, legyen szó SSD-ről, vagy HDD-ről és a SATA kábelt, valamint a tápkábelt is könnyen tudjuk csatlakoztatni. Ennek megfelelően a merevlemez cseréje is egyszerű. A 3,5"-os HDD-t a lemez belső felére kell rögzíteni, így a lemezen összesen 5 meghajtó foglalhat helyet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gyártó gondolt azokra a felhasználókra is, akik szeretik mutogatni azt, amijük van, így egy átlátszó oldallap is opció a házhoz, amit természetesen külön kell megvásárolni. Most jön a kérdés, "jó, de akkor mi lesz a power, reset gombokkal?" A kérdés jogos, de felesleges, hisz egy átlátszó oldallap használatakor az I/O paneles lemez átkerül fejre állítva a túloldalra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bitfenix Prodigy M specifikációk:

Anyag Acél, műanyag
Színek  Fekete, fehér, kék, zöld, piros, narancssárga
Méretek 250 x 404 x 359 mm
Alaplap méretek Micro ATX, Mini-ITX
5.25” hely x 1 (leszerelhető)
3.5” hely x 4 (2 + 2)
2.5” hely x 5 (3 + 2)
Fenti hűtés 120mm x 2 (lehetséges)
Cooling alul 120mm x 2 (1 tartalmaz) vagy 200mm x 1(lehetőség) vagy 230mm x 1 (lehetőség)
Cooling Rear 120mm x 1 (tartalmaz) vagy 140mm x 1 (lehetőség)
PCI bővítőhelyek x 5
I/O USB 3.0 x 2, HD Audio
Power Supply PS2 ATX (alul, közvetített kapcsolattal)
.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Összegzés:

A Bitfenix Prodigy M egy jól sikerült mico-ATX kompatibilis számítógépház, mely esztétikus külsővel lett megáldva. Kompatibilitás szempontjából kedvező feltételekkel rendelkezik, hisz extrém méretű grafikus kártyát, 120,140, vagy akár 240 mm-es radiátorral ellátott folyadékhűtést is használhatunk. Merevlemezek tekintetében is több lehetőségünk van, legyen szó 2,5"-os HDD-ről, SSD-ről, vagy 3,5"-os merevlemezről. A plexi oldallapos opció egy rendezett belső esetén még jobban feldobja a számítógépházat. Egyetlen problémát a kebelrendezésnél találtunk, ami főleg plexis kivitelnél üt vissza, hisz ebben az esetben az I/O panel átkerül a túloldalra, így tovább foglalva a kábelek helyét. Jó dolognak tartjuk a foganytút is, ami mobilissá teszi a számítógépet, így egy LAN parti sem jelenthet gondot. A Bitfenix Prodigy M több színben 24-25 ezer forint körüli áron szerezhető be, az átlátszó oldallapért körülbelül 5000 forintot kell fizetni. A Bitfenix Prodigy M házat a Caseking.de juttatta el hozzánk.

tetszett_s
BitFenix LOGO

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: