bringara-fel-pro-cycling-manager-2016-teszt/2016/06/19

Bringára fel! Pro Cycling Manager 2016 teszt

2016. június 19. Kocsis Bence PC

Évek óta nem telhet el úgy egy június sem, hogy a Cyanide Studio és a Focus Home Interactive ne adná ki az országúti kerékpározás világát feldolgozó, aktuális frissítéseket tartalmazó játékát, a Pro Cycling Manager-t. A játék évről évre fejlődik, bár voltak olyan epizódok, melyek inkább csak adatbázis frissítést tartalmaztak, mint hogy valami újat hoztak volna. Ez azért is lehet "veszélyes" a készítők számára, hisz a modderek évek óta az aktuális részekhez készítik a következő szezon adatbázisát, így a rajongók nagy része nem nagyon látja értelmét, hogy kiadjon 40-50 eurót egy új névért. Most megérkezett a Pro Cycling Manager 2016, melynek kipróbálásakor arra kerestük a választ, hogy milyen újdonságokkal próbálják rávenni a készítők a játékosokat, hogy ne a modderek frissítése mellett, hanem az új rész megvásárlása mellett döntsenek.

[youtube]

[/youtube]

.

Játékmódokból több lehetőség áll rendelkezésünkre. Az egyjátékos mód mellett a megszokott módon más játékosok ellen is megmérethetjük magunkat. Egyjátékos módban Carrier, Pro Cyclist és One-Off Race és Track között választhatunk. Bár a játékban szerepel a zárt pályaversenyzés, azért továbbra sincs komoly hatással ránk. Az One-Off Race menü alatt egynapos klasszikusok, monumentumok és többnapos kisebb versenyek közül választhatunk.

[caption id="attachment_67013" align="aligncenter" width="610"]

galery2

Válasszuk ki a versenyt![/caption]

Karrier módban egy csapat felett teljes felügyeletet kapunk és végigkísérhetjük őket szezonról szezonra. Karrier módban újítás, hogy a versenyzők formája változik. Karrier módban a szponzori kapcsolat k9ülönösen fontos szerepet kap, hisz ha nincs szponzor, nincs pénz igazolni, szerződést hosszabbítani. A szponzorok bizonyos célokért adják a támogatást, de ezen változtathatunk, előnyben részesíthetünk olyan eseményeket, amelyek jobban fekszenek nekünk.

szponzor

Karrier módban nem csak szeretett klubunk mindennapjait kell menedzselnünk, hanem lehetőségünk van nemzeti válogatott irányítására is a világbajnokságon. Nemzeti válogatottat a klubtól függően tudunk kiválasztani. Ha pl. a Giant Alpecin csapatot irányítjuk, akkor a holland, vagy a német válogatott közül választhatunk, majd ezekből a keretekből egy bő csapatot országúti versenyre és időfutamra, majd a végén a világbajnoságon indulók névsorát kell kiválasztanunk...

national

A játék erőssége a Pro Cyclist mód, melyben akár magunkat is alakíthatjuk. A játék elején 21 éves zöldfülűként kell elindulnunk és már itt ki kell választanunk, melyek lesznek az elsődleges képességeink, illetve milyen típusú versenyzők leszünk. Három kisebb csapat ajánlata közül választhatunk, ahol először is bizonyítanunk kell. Gyakran el fog hangzani a csapatkapitánytól hogy "maradj a mezőnyben", "védd a csapatkapitányt", "leszakadtam, segíts visszajönni" mondatokat, tehát első körben vízhordóként számít ránk a csapat.

[caption id="attachment_67014" align="aligncenter" width="610"]

galery3

Hova igazoljak?[/caption]

Aztán, mikor egy többnaposon szakaszt nyerünk, vagy egy rakat hegyi pontot gyűjtve felvehetjük a pöttyös trikót, már engednek a gyeplőn és számunkra kedvezőbb üzeneteket kapunk, mint "hajts a hegyi összetett megnyeréséért" stb... Nagyon reálisak voltak a készítők, hisz ha átvesszük az összetettben a vezetést, akkor a csapattársaink ránk tapadnak, vigyáznak ránk és kontrollálják a szökéseket is. Ha leszakadunk, összeállnak és megpróbálnak felvinni bennünket. A frissítés is így működik, nem nekünk kell a csapatkocsihoz visszamenni utánpótlásért.

[caption id="attachment_67025" align="aligncenter" width="610"]

jellow

Sárga trikóban... megküzdöttünk érte![/caption]

Ha jól kerékpározunk, akkor más csapatok is felfigyelnek ránk, magasabb fizetésért, de azért vigyázzunk, mert azért még mindig zöldfülűek vagyunk 21-22 évesen és a nagyobb csapatok még mindig csak segítőként számolnának velünk és a kitörés nagyon nehéz lenne. Viszont World Tour csapatban való szereplés előnye lehet, hogy a monumentumokon, mint a Tour de France, Giro, vagy Vuelta, nem nem a szabad kártyáért küzdeni.

[caption id="attachment_67027" align="aligncenter" width="610"]

price

Felvettük a sárga trikót, megvan a jutalom...[/caption]

A Pro Cyclist módban a fejlődésünk tapasztalati pont alapú. Bizonyos mérföldkövekért, elért eredményekért XP-t kapunk, majd szintet léphetünk. Ha szintet lépünk, akkor az egyes képességeink (hegymászás, macskakövek, sprint, regenerálódás, stb..) magasabb szintre lépnek.

A Multiplayer elég komoly változásokon ment keresztül. Először is az általunk kreált kerékpárost is használhatjuk a versenyzéshez. Lehetőségünk van valós adatbázissal, kedvenc csapatunkat kiválasztva versenyezni (már ha ellenfelünk nem happolta el előlünk), vagy pedig az általunk összegyűjtött kártyákból összehozott csapattal próbálkozni. Továbbra is Coin-okat kell gyűjtögetnünk, melyekből bronz, ezüst, vagy arany csomagokat vásárolhatunk, de választhatunk j8óval drágábban csapatra kihegyezett pakkokat is. Versenyzőinktől akár meg is szabadulhatunk, így további csomagokat vásárolhatunk. Annyi változás történt 2015-öüs játékhoz képest, hogy eltűntek a tartozékok, így kerekek, vázak nem nyithatók, így a kerékpárosunk képességét nem tudjuk az egekig emelni. Sajnos a multiplayer módban a megjelenés után sűrűn kapcsolódási problémákba ütköztünk.

[caption id="attachment_67030" align="aligncenter" width="610"]

cards

Gyűjtögetjük a versenyzőket... Valverde már megvan![/caption]

 Az adatbázissal a kerékpárosok és csapatok száma miatt soha nem volt probléma, épp ellenkezőleg. A készítők mindig ügyeltek arra, hogy az összes olyan World Tour és kontinentális csapat szerepeljen a játékban, akik számítanak a kerékpározás világában. A PCM 2016 húsz World Tour (legmagasabb szinten jegyzett, szigorú követelményeknek megfelelő) csapat és további 70 kontinentális csapat kapott helyet, mely iszonyatosan nagy kerékpáros létszámot produkál. A probléma az új epizódban a korábbiakhoz hasonlóan a megszerzett jogok hiánya. Évek óta azzal kűzködnek a játékosok, hogy a nem valódi mezeket és olvashatatlan , kreált neveket nézegessék. Most jó hírem van, a mezek egytől egyig megfelelnek a valóságnak, viszont a versenyzők nevei továbbra is hiányoznak. A nevek elferdítése a BMC, Dimension Data, Etixx-Quick-Step, Direct Energie, Team Sky és TREK csapatokat érinti, ahol Cancellara, Froome , Cavendish és társai nevét megvariálták. Ez azonban remélhetőleg a Pro Cycling Manager 2016-tól nem jelent majd problémát, hisz a Steam Workshop segítségével mások által kreált tartalmakat felhasználhatjuk a játékban. Nem kell oldalakra regisztrálnunk, leírásokat olvasgatnunk, csupán ki kell választanunk mások által elkészített adatbázisokat (amelyből egyet már a megjelenés napján fel is használtunk...) Az adatbázissal kapcsolatban meg kell említeni a magyarokat is, hisz Lovassy Krisztián mellett további 6 kerékpáros versenyez magyar nemzeti színekben.

[caption id="attachment_67015" align="aligncenter" width="610"]

galery4

A Steam Workshop használata után...[/caption]

Játék közben:

A verseny közben az előző epizódokhoz képest átszabott HUD vár ránk. Főleg grafikai módosításokról beszélhetünk, ami kimondottan jó irányba ment el. A versenyzőinket felsorakoztató állapotjelző box nagyobb lett a korábbinál, ezzel áttekinthetőbb. Itt pozitívum, hogy az időfutam során láthatjuk, hogy a kerékpárosaink előtt hány ember fog még startolni, így végre következmények nélkül gyorsíthatjuk az időt, anélkül, hogy lemaradnánk az indításról. Alatta megkapjuk az általunk kiválasztott kerékpáros fiziológiai tulajdonságait mutató boxot, ahol olyan egyéb információkat is kiolvashatunk, mint az összetett pontversenyben, vagy hegyi összetettben való helyezés. Jobb oldalt alul három boxot kapunk.

[caption id="attachment_67020" align="aligncenter" width="610"]

hegy

A nagyon informatív HUD[/caption]

Az egyikben a céltól, gyorsasági részhajrától és hegyi hajrától való távolság áll rendelkezésünkre. Mellette a szintrajz található, majd a mezőny és a szökevények / leszakadottak időbeni távolságát láthatjuk. Legfelül a kameranézetek és ídőgyorsítás állítására használható gombok kerültek elhelyezésre és ide fel került a rajtlista és még néhány információ eléréséhez használható menü is. Ha épp hegyet mászunk, akkor a felső menüsor alatt a %-os szintrajz is megtalálható. Egy újítás, hogy a képernyőn a csapattagok és az aktív kerékpárosok neve már jobban olvasható és nevük mellett hazájuk zászlaja is díszeleg. Játék közben sokkal több információt kapunk mint a korábbiakban az összetett állásra, részhajrákra vonatkozóan. Például, amikor megtörtént a befutó, akkor azonnal láthatjuk az első 20 helyezettet és kapunk egy futóórát, ami a zsűriidőt mutatja. Aki ezen kívül ér célba, azt kizárják... Még egy újítás, hogy ha épp szökésben vagyunk, akkor egy kis képernyőn láthatjuk, hogy a szökevények közül kik azok, akik hozzátesznek a szökéshez, és kik azok, akik nem igazán aktívak.

Grafika:

A játék grafikájával eddig sem volt különösebb probléma. Ahogy észrevettük a textúrák részletességén kicsit javítottak, emellett a kerékpárosokat kísérő autók és motorok kidolgozottabbak lettek. A környezet is nagyon részletes, bár néhány település kanyargós utcái elég egyhangúak, de a vidék csodálatos. Már említettük a játék közbeni képernyőt, amely átszabott dizájnnal érkezik. Amit sajnálunk kicsit, az a Párizs kidolgozatlansága, ha már egy hivatalos Tour de France játékról van szó. Még egy dolog, amit hiányolunk, az a kísérőautók hanyagolása, bár esetenként 20 plusz autó modellezése és kiszámolása nehézkes lehetett volna.

[caption id="attachment_67036" align="aligncenter" width="610"]

grafika2

A háttérben a Mont-Saint-Michel...[/caption]

Hangok:

A játékban a kommentátorok nagyon lelkesek, kiabálva tudatják velünk, ha valami váratlan történik. A zenei aláfestés nagyon el lett találva, de kevés az anyag, így egy idő után unalmassá válhat. Ez amúgy sem olyan nagy probléma, hisz a zene inkább a menüben való navigálásra szolgál, versenyzés közben el tudja vonni a figyelmet. Persze van lehetőség a játék mappájába saját zenéket bemásolni mp3 formátumban, így a lehetőségek határtalanok...

[youtube]

[/youtube]

.

Összegzés:

A Pro Cycling Manager 2016 legnagyobb pozitívuma az elődökhöz képest a Steam Workshop, melynek segítségével 1-2 kattintással visszaállíthatjuk a valós neveket. A játék bár grafikai szempontból nem kapott számottevő változtatásokat, de azért apróbb módosítások bekerültek a játékba és a grafikai bugok száma is drasztikusan lecsökkent. A játékképernyőn elhelyezett információk nagyságrendekkel hasznosabbak, mint korábban, sokkal átláthatóbbá teszik a dolgokat. A Pro Cyclist mód nagyon élvezetes, szinte már-már beleképzeljük magunkat a kerékpáros bőrébe. Az egyjátékos karrier apróbb változások mellett továbbra is nagyon izgalmas, ugyanúgy, mint a multiplayer mód. Ha ezekhez hozzátesszük azt, hogy a játék a korábban megszokott 49,99 eurós árhoz képest, most jóval olcsóbban 39,99 eurós áron szartolt (jelenleg pedig 35,99 eurós akció van) mindenképp érdemes elgondolkozni a PCM rajongóknak a vásárláson., főleg úgy, hogy a játékot nem a 2017 tavaszig , a kerékpáros szezon kezdetéig játszhatjuk, hanem a Steam Workshop segítségével addig, amíg nem érzünk kényszert egy következő cím megvásárlására.

A játék megvásárolható a Steam áruházban!

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: