cm-storm-pitch-gamer-fulhallgato-jart-nalunk/2013/09/24

CM Storm Pitch - Gamer fülhallgató járt nálunk

2013. szeptember 24. Herczeg Balázs

Az elmúlt hetekben a Cooler Master legújabb gamer fülhallgatója, a CM Storm Pitch volt a vendégünk. Gamer fülhallgató? Igen! Úgy tűnik a Gamer periféria gyártók (Lásd: Cooler Master, Razer, Roccat...) nem elégednek a sima perifériák gyártásával, és megpróbálnak betörni a fülhallgatók piacába.

IMG_1070

A Cooler Master fülhallgatója nemrég került piacra, a gamerek legnagyobb örömére. De valójában mire is lett kitalálva a Pitch? Játékra! Nem hisztek nekem? Pedig így van! Őszintén szólva sosem gondoltam abba bele, hogy egyszer egy fülhallgatóval fogok Battlefiled 3-azni. Azt meg pláne nem gondoltam, hogy mindez még jó is lesz. De ezt később kifejtem, és térjünk rá magára a fülhallgatóra.

CM Storm Pitch

A Pitch tervezésénél a Cooler Master a Gamerek igényeit, visszajelzéseit tartotta szem előtt, ezáltal sikerült megalkotniuk a játékosok számára tökéletes fülhallgatót. De mitől lesz ez gamer? A fülhallgató teljesítményétől, és a jó mikrofonjától.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4tdCT6k7umw[/youtube]

Magamból is, és másokból is kiindulva tudom, hogy sok ember nem szereti az agyba-dugós fülhallgatókat. A Pitch kipróbálása előtt én sem voltam odáig értük, és igazán most sem, de a Pitch ez alól kivétel. A technikai paraméterei kicsit lejjebb kerülnek megemlítésre.

IMG_1071

Dizájn

Ha először látjuk a fülhallgatót, már akkor is könnyen észrevehető, hogy külsejével kitűnik a többi fülhallgató közül. Ha csak a kábelre nézünk, már akkor is láthatjuk, hiszen az átlagosnak mondható fekete szín helyett a gyártó piros színű, ráadásul lapos is. Ez miért is jó nekünk? Egyszerű. Nehezebben gubancolódik össze, ha viszont megtörténik az összegubancolódás, egy-két szimpla húzással már ki is bogoztuk a fülhallgatót. Csatlakozó tekintetében 3,5-ös Jack csatlakozót kapott a fülhallgató, így telefonunkhoz, mp3 lejátszónkhoz, számítógépünkhöz, sőt még apple termékünkhöz is tudjuk használni, itt-ott némi megkötéssel, amelyekre az orvoslást a  csomagban rejlő egyik extra rejti.

IMG_1074

Összetétel alapján is jó munkát végzett a gyártó, ugyanis sokkal masszívabb összetétellel rendelkezik, mint az átlag telefonokhoz kapott fülhallgatók, így nem kell aggódni azzal, hogy egy véletlen rántástól elszakad a kábel. (Igen, jártam már így!) Sőt, a kábel hossza is kifejezetten jónak mondható, ugyanis jóval hosszabb mint az átlag fülhallgatóké, a maga 1,2 M-es kábelével (az átlag fülhallgatók alig érik el az 1 métert). A Jack dugó aranyozott bevonatot kapott, ami nem mondható el sok fülhallgatóról, sőt a csatlakozó borításán még a CM Storm logójára is felfigyelhetünk. Eljutunk ahhoz a részhez is, ami a legfontosabb egy fülhallgató számára, ez pedig nem más mint a hangszórók. A hangszórók átmérője 10 mm, vagy 1 cm, ki hogy szereti, ami igaz hogy kicsi, de meglepő, hogy milyen jó hangokat tud kiadni. A fülhallgatók oldala is kidolgozott, így annak látszatából is tudhatjuk, hogy egy komoly fülhallgatóról van szó. A CM ezen kívül jól látható betűkkel is felhívja arra a figyelmet, hogy melyik fülhallgató kerüljön a jobb, illetve a bal fülünkbe. A bal oldali fülhallgató alatt még egy mikrofon is helyet kapott, amit nyugodtan használhatunk telefonálásokkor, sőt, Teamspeak-en vagy egyéb mikrofont igénylő programok használatánál is kiválóan működik az eszköz.

IMG_1075

Csomagolás és extrák

Csomagolását tekintve nem kell túl nagy dobozra számítani, hiszen "csak" egy fülhallgatóról van szó. Ettől függetlenül barátságos küllemű dobozkába csomagolta a gyártó a fülhallgatót. Ha csak az elejét nézzük, a gyártó logóin és a termék nevén kívül mást nem láthatunk, hiszen egy hatalmas lyuk tátong a dobozka elején. Ez természetesen azért lett így kialakítva, hogy bepillantást nyerhessünk a fülhallgató kinézetére. Hátoldalán a termék technikai specifikációira is felfigyelhetünk, amelyet le is írok nektek.

IMG_1069

Fülhallgató:

  • Hangszóró mérete: 10 mm
  • Frekvencia tartomány: 10 Hz-20 KHz
  • Impedancia: 16 Ohm
  • Érzékenység: 106 +/- 3db
  • Max kimenő teljesítmény: 15 MW
  • Csatlakozó: 3,5 mm-es aranyozott jack
  • Kábelhossz: 1,2 m
Mikrofon:
  • Hangfelvétel iránya: irányítatlan
  • Frekvencia tartomány: 70 Hz-10 KHz
  • S/N arány: 58 db
  • Érzékenység: -42 +/- 2db
IMG_1088

Kibontás után meglepődtem azon, hogy mennyi extra érkezik a fülhallgatóhoz. A legfontosabb, hogy kapunk egy audio-mikrofon szétosztót, mely segítségével könnyedén tudjuk az eszközt laptopunkon, számítógépünkön és régi típusú androidos telefonunkon használni (pl ZTE Blade). Ezenkívül egy kicsike szütyőt/tasakot is, melyen a CM storm lógót, és a szokásos "CM STORM BY COOLER MASTER" feliratot láthatjuk.

Felhasználói élmény

Minden fülhallgató jó zenehallgatásra, na de játékokhoz is ugyan olyan jó minden fülhallgató? Nem igazán. Viszont a Pitch kiválóan alkalmas minderre. Ugyan csak sztereó fülhallgató, de így is meglepően jó hanghatások kiadására képes. Mély hangokat is tisztán hallani vele, ugyanis a gyártó különösen figyelt a basszus hangokra a tervezés során. Csodálkoztam is a mély hangokon Battlefiled 3 közben. Hogy miért pont a Bf3 volt az a játék amin teszteltük? A jelenleg piacon lévő játékok közül az rendelkezik a legjobb hangeffektusokkal. A CM fülhallgatója nem csak hogy jó hangminőséget biztosított, még kényelmes is volt. A cserélhető gumivégeknek köszönhetően pedig még kényelmesebbé tudjuk tenni az élményt.

IMG_1085

Ugyan a nagy átmérőjű gumivég sem rossz a fülnek, de az én fülemnek közepes átmérőjű gumivég tette teljessé az élményt. Pozitívumnak mondható még az is, hogy játék közben nem foglyuk a környezet zaját hallani, ugyanis a fülhallgató gumivégei teljesen elszigetelik a külvilág hangjait. Ez zenehallgatásnál is így van. Sajnos a mikrofon már nem sikerült a legjobban, legalábbis hangminőség tekintetében. Pozitívumnak pozitívum, hogy telefonunkon és számítógépen is tudjuk használni a mikrofont, viszont hangminőségbe sajnos nagyon bezavarhat a háttérzaj, ugyanis a mikrofon ezt nagyon veszi. Ennek következtében a beszédhang is torzulhat. Másik negatívum csak akkor jelentkezik, ha számítógépen használjuk a fülhallgatót. Ez pedig a kábelhossz. Hiába hosszabb mint az átlagfülhallgatóké, még így is rövid lehet akkor, ha a számítógépünkre csatlakoztatva használjuk.

IMG_1083

Összegzés

Az eddigieket összevetve a CM Storm Pitch rendelkezik negatívumokkal, viszont ezek elenyészőek. A remek dizájnjából és a kiváló hangminőségéből adódóan a CM Storm Pitch megérdemli az ajánlott plecsnit, hiszen egy remek fülhallgatóról van szó, és a 9 000 Ft körüli ára sem olyan horrorisztikus. (elég csak egy pillantást vetni egy Razer fülhallgató árára)

A tesztterméket köszönjük a Cooler Master Magyarországi képviseletének. Nélkülük nem jöhetett volna össze ez a teszt.

ajanlott

cooler-master

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter