csapatas-az-esoerdoben-forza-horizon-3-xbox-one-teszt/2016/10/07

Csapatás az esőerdőben - Forza Horizon 3 Xbox One teszt

2016. október 07. Szajcsán Márk

Száguldás, gyönyörű tájak, jó zenék, olyan dolgok amik magával ragadóvá tesznek egy autós játékot. Ez az amiről a Forza Horizon szól. Bár a Forza sorozat ezen ága még csak 4 éves, de máris a legjobb autós játékok között mozog.

forza-horizon-3_keyart_vert_rgb_final-logo-1-e1465844598803

Az idei részt a E3-on mutatta be a Microsoft, a fejlesztő brigád továbbra is a  Playground Games, így csalódás biztos nem érhet senkit. A 9 perces előzetes videó első másodpercein észrevehető volt, hogy a játék még szebb lett mint volt. Sokkal több szín került a játékba mint az előző részekbe. Részletgazdagabb a környezet, még több autó és rengeteg feladat. Ez az eddigi legjobb Horizon rész.

Üdvözlünk Ausztráliában

No, de csapjunk is bele. A világ körüli túra nem állhat meg. Coloradó, Dél-Franciaország/Dél-Olaszország után megérkezünk Ausztráliába, ahol máris a legújabb Lamborghini Centenario-t terelgetve próbáljuk teljesíteni az első versenyt. Majd átülünk egy igazi szörnyetegbe ahol a barlangok és a homokos óceánpart mentén próbálunk az élre törni. Miután ezzel végeztünk, lenyomunk még 2 versenyt, ezeket teljesítve pedig már utazhatunk is az első fesztivál területére, ahol kiválaszthatjuk első autónkat. Innentől pedig teljesen ránk van hagyva, mit csinálunk. Oda megyünk ahova szeretnénk, azt a versenyt teljesítjük amelyikhez kedvünk van. Nem erőltet semmit ránk a játék.

getphoto-4

Ezúttal nem csak versenyzőként veszünk részt a fesztiválon, ugyanis az egész fesztivált mi rendezzük. Persze ez nem azt jelenti, hogy egy irodai asztal mögött töltjük a napokat. A mi feladatunk a bevonzani a fesztivál területére a rajongókat. Így törekednünk kell, hogy milyen versenyt a lehető legjobb pozícióban fejezzük be, ugyan így a kihívásokkal. Minél jobb eredményt érünk el, annál több rajongót tudhatunk a magunkévá.

Az új helyszínek is folyamatosan nyílnak meg ahogy teljesítjük a versenyeket. Eldönthetjük, hogy hova szeretnénk a következő fesztivált felépíteni. Meglátogatjuk a helyszínt, választunk egy autót, feloldódnak a további versenyek, küldetések. Új fajta feladatokat is kapunk, így nem csak a táj változik, hanem néhány verseny/feladat is. A készítők ezzel érték el, hogy ne unja meg a 2. fesztivál után a játékos a játékot.

Az eddigi legjobb Horizon játékvilág

Az eddigi legváltozatosabb játékvilágot kapjuk az idei résztől. Nagyon jól bemutatja Ausztráliát, van esőerdőnk, sivatagunk, falusi gazdaságunk, természetesen az éghajlatnak megfelelően banán ültetvényekkel, továbbá tengerparti üdülőváros és nagyvárosi metropolisz.

Így majdnem mindenhova jut egy fesztivál terület. A bejárható terület kétszer akkora mint a Forza Horizon 2-ben. Ha nem vágjuk le az utat, és a térkép egyik végéből a másikba szeretnénk elmenni, az beletelne jó pár percnyi vezetésbe. De ez nem is baj, hisz szinte mindenütt van valami felfedezni való. Gátak, elhagyott távközlési antennák, aranybányák, folyódelták, fűrésztelepek, építkezések, hajóroncsok és a repülőtér. Egyedül az Outback hiányzik ami igazából annyira nem érdekes, de mégis ez fedi Ausztriália 85%-át körülbelül.

forza_horizon_3_006

A környezet is jobban rombolható mint az elődben. Akár a fákat is kidönthetjük, bár van olyan amit nem tudunk. Kerítéseket rombolhatunk, kukákat dönthetünk fel, forgalmi táblákat dönthetünk ki. Szóval akinek vandálkodni támad kedve, nyugodtan megteheti.

Autók minden mennyiségben

Amennyire változatos az ausztrál táj, annyira változatosak az autók is. A kis aranyos BMW Isetta-tól a nagy behemót Ford terepjárókon, vagy homokfutókon át a pályára született LaFerrari vagy Lamborghini Centenario-ig. Régi klasszikustól a mai modern autókig, az amerikai izomautótól az európai sport autókon át, az ázsiai drift autókig minden megtalálható a palettán. Kezdésnek 350 autót kapunk, de a Microsoftot ismerve ez a szám még nőni fog a később megjelenő DLC-k miatt. Ez az első Forza amiben szélesítést is vásárolhatunk pár autóra Liberty Walk/Rocket Bunny formájában.

forza_horizon_3_007

A 4 fesztivál területből igazából csak 1 található a városban, a többi a külvárosban vadonban vagy a sivatagban kapott helyet, ezért nem árt ha beszerzünk pár terepre tervezett autót is. Egyenlőre csak a Horizon 3-ban található meg az Ariel Nomad és a Polaris RZR XP 1000. Ezek az autók a terep királyai. Kis kasztni, összkerék hajtás, motor a hátsó hajtás felett. Ha van egy ilyenünk, meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat.  Szóval a Forza Horizon 3 felnőtt az Off-Road-ra, és jól áll neki.

forza_horizon_3_004

Legyünk a legjobbak.

Versenyekből szerencsére széles a paletta. Többségük mind a "sztori" része. Ilyenek például a kör és rivális versenyek, ahol minél jobb helyezést kell elérnünk, ezáltal több rajongót, pénzt és tapasztalati pontot gyűjtünk. A bajnokság ami a fesztiválban lévő futamokat fűzi össze. Így a versenyek teljesítése mellett extra juttatásokat (CR, XP) kapunk.

map

Vannak mellék küldetések, amelyek nincsenek a kampányhoz kötve, viszont, ezek teljesítésével is extra rajongókat tudunk elcsábítani az eseményekre, illetve minél jobb minősítésben hajtjuk végre a feladatot, annál több pénzt és pontot kapunk. Ilyen küldetések lehetnek például a Jump zónák, ahol az a lényeg, hogy minél messzebbre ugrass a járgányoddal. A drift zóna, amin belül a lehető legtöbb pontot kell össze csúszkálnunk. A speed zónák amin belül a lehető legnagyobb sebességet kell elérnünk és a traffipax ami hasonlít a sebesség zónára, de itt egy adott pillanatban(a kamera előtt) kell a legnagyobb sebességben áthaladnunk.

Vezess ahogy tetszik!

Az alap versenyeknek és az Off-Road versenyeknek is megvan a varázsa. Ebben a játék kiváló fizikája is komoly részt vállal. A Playground Games-es srácok a szimulátor és az arcade közé lőtték be a fizikát, így mindenki hozzá tud igazodni a játékhoz. Az egyedi fizikának köszönhetően minden autó a tudásához képest viselkedik. Érezni, hogy első, hátsó, vagy összkerekes autóban ülünk e. Milyen az autó felépítése, milyen fékek vannak rajta, milyen kategóriába tartozik.

A Forza Motorsport-hoz hasonlóan állíthatjuk a beállításokat, ha van kedvünk tekergethetünk az autón szinte mindent. Kerékdőlés, fékerő elosztás, rugózás, váltó programozás, kormánymű beállítás stb.

screenshot-original-4

Manuálisan is váltogathatunk, segítségeket kapcsolhatunk ki, így aki kicsit bevállalósabb kredit formájában is jobban jár. Minél kevesebb segítséget használunk, annál több pontot kapunk a versenyek végén.

A Drivatare rendszer itt is jelen van. Ez egy olyan rendszer ami figyeli a minden mozgásunkat az autóval. Az adott játékos teljesítménye és vezetési stílusa alapján próbál egy hasonlóan játszó gépi ellenfelet létrehozni. Persze vannak akik alacsonyra állítják ezt a funkciót, itt kevésbé agresszív az AI, és nem is a leggyorsabb. Szóval aki nem szeret szenvedni, állítsa alacsonyabbra és már meg is van oldva a probléma.

Bakancslista

Ez az a mód amit egyáltalán nem értek. Vannak benne közepes és magas szintű küldetések, de iszonyat könnyűek. Pl 2 perc alatt érj el az adott pontba, vagy ugrass 150m-nél nagyobbat. És vannak könnyű szintű de szivatós küldetések amik simán kitesznek 2 nehéz szintű versenyt is.

Kedvencem mikor esőben kell driftelni egy platós autóval. Micsoda? Most ez komoly? Valakinek minden vágya az, hogy esőben drifteljen egy platós autóval? Vagy, hogy 20x meghúzza a kéziféket egy 2017-es Nissan GT-R volánja mögött? Számomra érthetetlen és kifejezetten irritáló küldetések voltak ezek, de kb. ugyan ez volt az előző részben is, szóval meg sem lepődök ezen a módon.

Aki keres az talál

Keress régi autókat, majd restauráld őket és legyen a kollekciód része. Nem volt a kedvencem, de a sok régi és szép autóért megérte megkeresni mind a 15 autót majd megjavítani őket.

forza_horizon_3_001Itt is széles volt a választék a sport Ferrari, Toyota terepjáró és a különleges ausztrál autókon át mindent találtunk. Ezen felül vannak még XP táblák ami változó mennyiségű XP-t ad, Cash táblák ami pénzt adnak és Fast travel pontok aminek segítségével gyorsabban el tudunk jutni a map bármely pontjára.

Multiplayer & Co-op

Multiplayerben maximum 12 fő tud egyszerre játszani, Co-op-ban pedig 4-en tudják a feladatokat teljesíteni.  Versenyezzünk csapatban egymással, vagy egymás ellen. A térképen található összes feladatot meg lehet csinálni multiban. Vannak ügyességi feladatok is, mint a zászlófoglalás, vagy, hogy ki mennyi ideig tud az adott feladat "királya" lenni. Minél többet van nálad ez a státusz, annál nagyobb az esély, hogy a végén te nyered meg a feladatot. Persze itt is lehet csak cruisingolni a  haverokkal vagy autós találkozókat szervezni, az új drone mód például itt remek célt szolgál, remek képek készíthetőek vele egy autós összejövetelen.

Játék határok nélkül(?)

A grafikára csak egy szót lehet mondani: Gyönyörű. Ritkán néz ki egy autós játék ilyen jól mint a Forza Horizon 3. Bár Xbox-on csak 30 FPS-el fut, ez azonban annyira állandó és folyamatos, hogy egyáltalán nem zavaró. Sőt, a Motorsport 6 60FPS-el futott, én a Horizon 3 megjelenés előtt játszottam a 6-al, de, ha nem mondták volna, hogy 30FPS én simán rámondtam volna, hogy 60. A rendkívül részletes autómodellek, a hihetetlen fényhatások, a járművekre vetülő nappali és éjszakai hatások egyszerűen lenyűgözőek.

forza_horizon_3_002

A részletesebb törésmodell még mindig hiányzik, de ez nem egy törésszimulátor szóval talán érthető is, hogy nem lehet fémdoboz nagyságúvá törni az autókat. A sár, kavicsnyomok, horpadások látszanak az autó, a tükrök apró légterelők leszakadnak, ha kell. És akkor még csak most jön az dinamikus időjárás. Ami teljesen át lett dolgozva. Sokkal szebb az eső textúrája és megjelenítése mint a Motorsport 6-ban. Már már hasonló mint amint a DriveClub-ban láthattunk,de azért még van hova fejlődni. Az aszfalton megálló vízben visszatükröződő táj viszont elképesztő. Nagyon figyeltek a látványra is a fejlesztők.

forza_horizon_3_003

Ezt a látványorgiát megfejeli az ausztrál égbolt ami szintén kiemelkedően néz ki. 1 éve a fejlesztők kimentek Ausztráliába és 12K-s kamerákkal vették az különböző állapotú eget. Reálisan mozgó felhők, különböző színekkel, elég meggyőzőre sikerült. Ezek apró dolgok, de ettől lesz egy játék tökéletes.

Zene nélkül mit érek én?!

Minden játéknak jót tesz, ha egy jó zenelistát licenselnek bele a fejlesztők. Még több zene és új rádió került be, többek között:  hip-hop, rock, electro és klasszikus számok. 8 csatorna közül választhatunk a 9. a Groove Music amin a saját zenéinket hallgathatjuk, már, ha olyan országban élünk ahol épp elérhető ez a szolgáltatás. Magyarországon jelenleg sajnos nem használható.

forza_horizon_3_005

Az idei E3-on jelentette be a Microsoft, hogy ezentúl minden MS címet elérhetővé tesznek a PC tulajok számára is az úgynevezett Xbox Play Anywhere kínálatban. Ami azt jelenti, hogy digitális vásárlás esetén játszhatunk a játékkal Xboxon és PC-n is egyaránt. A Horizon 3 is multiplatform játék, így bármilyen akadály nélkül játszhatnak a PC-sek az Xboxosokkal. Persze a beállításokban beállíthatjuk, hogy milyen módon szeretnénk a multiplayert játszani, csak Xbox, csak PC vagy PC és Xbox egyaránt.

A játékot Xbox One-on volt szerencsénk kipróbálni, köszönjük a Konzolvilágnak, hogy lehetővé tette számunkra a teszt létrejöttét. Náluk egyébként meg is vásárolhatjátok a játékot 18.999Ft-ért.

konzolvilag_logo

Írta: Szajcsán Márk