dragon-finga/2014/03/03

Dragon Finga

2014. március 03. Teszt benny_ray

Na igen, olvasván a címet elég nehéz lehet elterelnem az olvasó figyelmét a bélgáz gondolatától is, de tegyünk egy próbát.

Ősi Japán, Kung-Fu, Sárkányököl, Nindzsák, Ying és Yang, Chi, és határtalan küzdelem. Talán ezek jó arányú ötvözetével tudnám jellemezi cikkem tárgyát. Kategóriáját tekintve talán az endless fight írja körül legjobban. Adott hősünk, aki a Kung-Fu nagymestere és ezernyi ellenfél, akit móresre kell tanítani.

[caption id="attachment_45777" align="aligncenter" width="610"]A Mester épp tanít. Zseniális karakter az öreg... :) Ping Mester épp tanít. Zseniális karakter az öreg... :)[/caption]

Joggal merül fel a kérdés az olvasóban, hogy lehet egy verekedős játékot jól átültetni érintőképernyőre? Nehezen, de az Another Planetes srácoknak sikerült. A titok talán abban rejlik, hogy a lehető legegyszerűbben próbálják tálalni a harcot. Ha a karakterünkről indítva elhúzzuk az ujjunkat a képernyőn, akkor ugrik, amelyik irányba bökünk, arra támad, rúg, üt és visít. Ennyi. Hosszú távon egyhangúnak tűnhet a bunyó, de eddig nekem nem sikerült megunnom, pedig már a 4. pályán töröm a csontokat. Amire nyilván figyelnünk kell, hogy ne üssenek ki minket, ezt elkerülendő a véletlenszerűen a pályán megjelenő gyümölcsös ládákat összetörve és a tartalmukat felzabálva tölthetjük vissza életerőnket. Ez alatt egy kék csík szimbolizálja a bennünk szunnyadó sárkányt, akit előhívva két ujjunkat összehúzva, vagy széttolva igazi hentelést vihetünk véghez. Tölteni a pályákon repkedő 'pillangók'-kal lehet, szóval érdemes sokat repkedni, ugrálni az ellenfél tockosa is nehezebben talál be, ha ugrálunk, mint a nikkel bolha. Kombók teszik színesebbé az életünket, és a speciális mozgások, amit a DoJo-ban tudunk átismételni.

[caption id="attachment_45773" align="aligncenter" width="610"]Kopasz hősünk épp aprítandó Boss-ra vár... Kopasz hősünk épp aprítandó Boss-ra vár...[/caption]

Aggódni nem kell, Ping Nagymester végigvezet minket a tutorialon, így képességeink teljes ismeretében osszuk majd a testi sértést az utunkba állóknak.

Térjünk át a külcsínre, mintha egy Japán rajzfilmbe csöppennénk. Színes, túlszaturált környezet, meseszerű grafika. Sajnos a mozgás felemásra sikerült. Az alap mozgása a karaktereknek a Részeges Karatemester c. filmet juttatja eszembe, ami egy nagy piros pont, viszont a rongybaba ugrás, földet érés, rúgások már kicsit szúrják a szemem. Valahogy életszerütlen, és elüt az amúgy profi kivitelezéstől. Hála az égnek a játék nem akad, még sok ellenféllel a képernyőn sem. Viszont a lassítások iszonyat látványosak, és hangulatosak lettek.

Multiplayer támogatás is érkezik a közeljövőben egy patch-el, ami sokszorosára növelheti a játékba ölt időt, persze ha jól rakják össze a fejlesztők.

Játékmechanika mint fentebb írtam, nem túl összetett. Annyit még érdemes megemlítenem, hogy karakterünk folyamatosan fejlődik, támadás, speciális képességek és az önvédelem öt fokát sajátíthatjuk el, amit pénzből emelhetünk magasabb szintre. Milyen k*csög ez a Ping Nagymester, hogy pénzért treníroz minket, mit kezd a lével már a vén kecske? Mindegy, a fogát úgyis meg kell csináltatni, arra gyűjt lehet az öreg. Küldetéseket kapunk, amit teljesítve pénz és drágakő jutalomban részesülünk, amiből új pályákat, vagy épp még egy esélyt vásárolhatunk, ha K.O.-t kapnánk egy pályán. A bejárható pályák sorban: Wushu Garden, Pings Palace, Windu Wood, Pinyin Mountain és Daku Cave. Ahogy haladunk előre az ellenfelek egyre erősebbek lesznek.

[caption id="attachment_45775" align="aligncenter" width="610"]Hősünk tulajdonságait fejleszthetjük, hogy tovább bírjuk a hentet... Hősünk tulajdonságait fejleszthetjük, hogy tovább bírjuk a hentet...[/caption]

Ami még megér egy misét, az a hang szekció. Már az aláfestő zene valami olyan húrokat penget az emberben, mint a klasszikus Japán Kung-Fu filmek, ráhangolva a játékost a bunyóra, és üvöltő nindzsááááááát csalva elő belőle. Az effektek: visítás, hörgés, csit, csatt, durr, a gong hangja ismerősen csenghet az ihletet adó filmekből, szóval az is a helyén.

Azt hiszem ennyi bemutató után az ember el tudja dönteni, ad-e egy esélyt a Dragon Fingának, vagy nem. Mivel a játék ingyen letölthető és játékon belüli vásárlással támogathatjuk a fejlesztőket, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy nem kényszerítenek-e rá minket a vásárlásra, hogy tovább juthassunk. Az utolsó előtti pályát játszva bátran kijelenthetem, hogy semmilyen hátrányt nem szenved az, aki nem öl bele pénzt a játékba. Lassabban fejlődik a karaktered, de ha minden küldetést meg akarsz csinálni, akkor folyamatosan tudsz haladni. Még egy plusz pont a fejlesztőknek.

[caption id="attachment_45774" align="aligncenter" width="610"]A lelket is kiütjük a gazfickókból... A lelket is kiütjük a gazfickókból...[/caption]

Összegzésképpen csak ajánlani tudom a Dragon Fingát, az idétlen rongybaba ugrások és ütések ellenére egy rendkívül szórakoztató és igényesen kivitelezett alkotásról van szó, amit ingyen játszhatsz és nem kényszerít pofátlanul az ingame vásárlásra. Ritka udvarias fejlesztést tettek le nekünk az Another Planetes srácok, amit ha egyszer kipróbálsz, biztosra veszem, hogy nem fogsz egy könnyen letenni.

Írta: Teszt benny_ray