egekben-a-ram-modulok-arai-de-hol-a-vege/2017/01/30

Egekben a RAM modulok árai... De hol a vége?

2017. január 30. Kocsis Bence Memória hírek

Azt már megszokhattuk, hogy a merevlemez és RAM modulok ára időnként felszökik, de esetenként előfordul az is, hogy hihetetlen olcsón juthatunk hozzá egyes komponensekhez. Előfordul, hogy természeti katasztrófák okozta hatás kell egy merevlemez árának növekedéséhez, de olykor az is megesik, hogy egy másik alkalmazási terület igénye von el komoly kapacitásokat a PC-s komponensek gyártásából. Utóbbi történik most is, melynek a PC-s piac, pontosabban a DDR4 RAM kínálat látja kárát.

Első körben a legyártható kapacitást csökkenti az a tény, hogy a DDR3 memóriák kereslete még mindig magas, de a fő ok, amiért kevesebb DDR4 RAM kerül a boltok polcaira, az a mobil piac ténykedése. Először is ott volt a Samsung Galaxy Note 7 botrány, ami miatt tetemes mennyiségű cserekészülékbe kellettek újabb memóriamodulok és a 2017-ben megjelenő okostelefonok, tabletek esetében használt memóriamennyiség akár 2016-hoz képest is a duplájára nő, sok eszközben már 6-8 GB RAM kap helyet, aminek legyártására, energiát kell átcsoportosítani.

Előrejelzések szerint a csúcspont valamikor az év első negyedévében várható, melynek hatásait már hónapok óta tapasztaljuk, de az még kérdéses, hogy a jelenlegi árak pontosan meddig fognak még emelkedni.

corsair

Hogy is állunk jelenleg? A legtöbb gyártó memóriái komoly áremelkedésen mentek keresztül. Sok gyártó 2016 év közepén árulta legalacsonyabb áron memóriáit (most a 16 GB-os DDR4 kit-ekre koncentrálunk), a legmagasabb árak pedig most vannak. Egy 16 GB-os HyperX Savage, 2400 Mhz-es DDR4 memóriacsomag tavaly év közepén 26000 forintba került, de jelenleg az árcédulán 46000 forint szerepel. Ugyanez a helyzet a Corsair esetében is, itt a Corsair Vengeance LPX DDR4 2400 MHz kit ára 21 ezer forintról 38 ezer forintra kúszott fel. A G.Skill esetében is komoly a drágulás G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 2400MHz esetében 19 ezer forint helyett 37 ezerért juthatnak memóriacsomagjaikhoz a vásárlók. A Patriot memóriáknál sincs meglepetés, itt egy 16GB Viper 4 DDR4 ára 39 ezer forint, a korábbi 21 ezerhez képest.

grafikon

Megnéztük természetesen a használt piacot is. Itt is lesújtó a helyzet, ami érthető is az újonnan megvásárolható ramok árából kiindulva. A helyzet az, hogy 30 ezer forint alatt egyáltalán nem találtunk eladásra kínál 16 GB-os (2 x 8 GB) DDR4 memóriacsomagokat. Emellett természetesen a használt memóriacsomagok választéka is visszaesett, hisz a magas árak miatt nagyon kevesen válnak meg meglévő memóriáiktól, ugyanis nagyon drágán tudnak beszerezni újakat.

Az egyenlőre nem tudni, meddig emelkednek a memóriák árai és azt sem (egyes források az eső negyedévet prognosztizálják), hogy a csúcspont után mekkora stagnálás lesz, így aki mostanában, vagy a közeljövőben szeretne DDR4 memóriákat vásárolni, annak 16 GB-os kitnél komoly felárral kell számolnia.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: