egy-igazi-dragako-corsair-hx750i-teszt/2015/01/14

Egy igazi drágakő - Corsair HX750i [teszt]

2015. január 14. Herczeg Balázs Tápellátás

Be kell, hogy valljam, az utóbbi időben nem igazán készültek tesztek az én tollamból, ugyanis a magánéletem egy kisebb változáson esett át, illetve időm sem volt túlságosan a tesztek publikálására. A kitekintésnek itt vége is, új tesztalanyunkat a Corsair-tól kaptuk tesztelésre, a legújabb tápegység szériájuknak legkisebb modellje képében, ami nem más, mint a Corsair HX 750i tápegység. Ez egy 80+ Platinum minősítést kapó 750 Wattos teljesen moduláris tápegység (érdemes a többi táp teljesítményén filozofálni, ha ez a legkisebb modell). Korábban már ugyan létezett a HX széria, de az i jelzővel ellátott modellek teljesen újak a piacon. Az alap HX modellekhez képest a különbség a minősítésben van, ugyanis ahogy fentebb is leírtam a HX____i szériás tápegységek 80+ Platinum minősítéssel rendelkeznek, míg a „sima” HX széria tagjai „csak” 80+ Gold minősítéssel rendelkeznek.

A tápegységből jelenleg négyféle verzió kapható:

  • 750W
  • 850W
  • 1000W
  • 1200W

De mit is jelent az, hogy egy táp Gold vagy Platinum minősítést kap? Egyszerű, nagyobb hatásfokkal képes dolgozni a tápegység. Magyarországon az effektív feszültség értéke 230 V. Ezen a feszültség értéken a tápegység 50% terhelés alatt 94%-os hatásfokkal képes dolgozni, 100%-on pedig 91%-al. A Gold értékei ezekhez mérve 92% és 88%. Az alábbi táblázat szerintem ezt jobban szemlélteti.

Az alábbi diagram pedig a terhelés alatti teljesítményt mutatja meg a számunkra.

80+

750i

És miket ígér nekünk a szóban forgó tápegység? Ezt egy kisebb listával szemléltetném:

Ultra halk dizájn

A nagy teljesítménynek és az alacsony hőmérsékletnek hála a tápegység kis terhelés alatt képes ventilátor nélküli üzemmódba kapcsolni egészen 40%-ig, ha azt az értéket eléri, a fordulatszám fokozatosan növekszik. Ez körülbelül olyan 300W-os értéknél következik be.

Alacsony zajszint

Az alacsony zajszint a magas teljesítménnyel egyenlő, aminek következtében még a leg teljesítményigényesebb komponenseket is képes meghajtani és megfelelő működésre bírni, mint például a felsőkategóriás VGA-kat is. (Ne kérdezzetek, mi köze van a két dolognak egymáshoz, ezt a Corsair írta így)

63 Amp-os egyedülálló +12V-os sín

A tápegység egy masszív 63 Amp-os (erősítő) egyedülálló +12V-os sínnel rendelkezik, ami a tápegységet tökéletes választássá teszi, ha éppen Crossfire vagy SLI rendszerek kiépítését szeretnénk végrehajtani egy erős többmagos processzor társaságában.

Corsair Link

Hála a DSP alapú dizájnnak a tápegység elérhető a Corsair Link interfész által is. Ez a szerver diagnosztikai eszköz képes felvenni és monitorozni valós időben a hatásfokot, a fogyasztást, és a ventilátor fordulatszámát. (Csak Win 7 alatt működik hibamentesen)

Ventilátor teszt kapcsoló

Ez a kapcsoló a tápon ellenőrzi a ventilátor működését, amely egy egyszerű módja annak, hogy meggyőződjünk a táp működőképességéről.

Teljesen moduláris kábel rendszer

A teljesen moduláris kábeldizájn teljes flexibilitást biztosít, ha PC-t újítunk vagy építünk, ugyanis csak annyi kábelt kell használni, amennyi ténylegesen szükséges. Ez a ház légáteresztő képességét és hűtését is javítja, illetve sokkal könnyebbé teszi egy High-End PC építését.

Megbízható

Az összes HX szériás tápegység prémium komponensekből épül fel, mint például a 105C kondenzátorok, és képes a folyamatos teljesítmény átadásra akár 50°C-on is, ezáltal teljesen megbízható működést produkál a magas hőmérsékletű PC-knél is.

Védett

A táp széleskörű védekező és biztonsági tulajdonsággal rendelkezik. Ehhez hozzátartozik a Túlfeszültség védelem, Túláram védelem a 12, 5 és 3,3 Volt-os síneken, Magas hőmérsékleti védelem és Rövidzárlat védelem.

Specifikációk:

  • teljesen moduláris kábel menedzsment
  • japán kondenzátorok, amik akár 105 Celsius fokon is működnek
  • 80+ Platinum értékelés
  • nulla fordulatszámos üzemmód
  • Corsair Link támogatás (khm…)
  • folyadék csapágyas dinamikus ventilátor
  • folyamatos működés akár 50°C-on is
IMG_4871

Hosszas bevezető után kicsit beszéljünk a dobozról és tartalmáról is (ugyebár az is van). Már maga a termék is egy igen elegáns dobozban érkezik, sejtetve, hogy egy igen komoly terméktől van szó. Több termék dobozának nézegetése után megalakult bennem egy átlagos kép, hogy milyennek kell lenni egy gamer termék dobozának. Ennek a terméknek a doboza pont azt sugallja, hogy ez egy komolyabb termék nem csak gamerek számára. Ha ezt kinyitjuk, egy újrahasznosított alapanyagokból készült dobozzal találjuk, csak úgy, mint a Cooler Master tápegységeinél is. Ez egy kistáskát, egy szütyőt egy tápegységgel, és sok papírt rejt. Na de mik is ezek? Leírás, Garancialevél - 7 évet kapunk! (nézzetek szét más gyártó mennyit kínál) -, tápegység és rengeteg kábel, meg persze kábel kötegelő, ha valakinek szüksége lenne rá. Illetve kapunk egy hálózati tápkábelt és egy matricát is, amit a gépházra nyugodtan rá is ragaszthatunk.

DSC00397 DSC00396

Teljesítmény adatok is igazán bizalom gerjesztőek, amit az alábbi táblázat is szemléltet.

DSC00399

Ha a tápegység belső alkatrészeit is megvizsgáljuk, már akkor észrevehetjük, hogy nem egy kispályás hardverről van szó, hiszen az előző tápegységemhez képest ebben rengeteg kondenzátor kapott helyet, illetve az áramkörök is sokkal komplexebbek. A hűtésükért nem is egy 120 mm-es, hanem egy 180 mm-es ventilátor felel, így a komponensek hűtéséért nem kell aggódnunk.

DSC00378

És ha már itt tartunk, vizsgáljuk meg, hány kábelt tudunk maximálisan használni. Két csatlakozó hely magának az alaplap tápellátásáért felelős 24 pines kábel helyét teszi ki, így ezeken kívül maradt 5-5 bővítő helyünk. Ezekből 5 a 8 pines bővítő helyek a processzor és a maximálisan 4 videokártya tápellátásáért felel (persze ha nem túl rendelkeznek túl nagy TPD-vel), míg a másik 5 a Sata csatlakozókért, illetve egyéb perifériákért felelősek. Rendelkezünk ezenfelül egy 4 pines csatlakozóval is, ahová a floppy meghajtónkat tudjuk csatlakoztatni (Ha van még olyan ember, aki használ floppy-t, illetve kapunk egy olyan kábelt ahová mini ventilátort tudunk csatlakoztatni. Ez szintén ugyan abba a 4 pines csatlakozóhelyre csatlakoztatható.

DSC00385

Itt találjuk meg a ventilátor tesztelő gombot, aminek a szerepét kicsit fentebb már leírtam, illetve elhelyezkedik itt egy USB csatlakozó is. Ehhez egy c-link usb kábelt kapunk, amit az alaplappal tudunk összekötni. Ez a Corsair Link alkalmazásnak segít összegyűjteni az adatokat számítógépünkről.

A Corsair link 2.7.5361-es verzióját senkinek sem merem ajánlani, hogy használja, ugyanis katasztrofális a szoftver, így, régebbi verziók telepítését ajánlom. Ezekkel nem lesz probléma. A fogyasztásmérő és a Corsair Link között átlagosan 15-20W eltérés volt. Hozzá kell tennem, hogy a fogyasztásmérő 220 Volt alatt mért, míg a szoftver valószínűleg a 230Voltos adatokat közölte velem. Természetesen a Corsair Link adatai alacsonyabbak voltak. A program a fogyasztást és az ágakon lévő terhelést jól mutatta, de a legújabb verziókalkulált hatékonyságot már nem tudta kiszámolni. Szerencsére a régebbi verzió működőképes volt, így tudok adatokkal szolgálni.

link_jó power_jó

A számítógépem normál üzemmódban 72-80W-ot eszik, ami relatíve magas, viszont ha azt vesszük figyelembe, hogy egy jócskán túlhajtott rendszerrel van dolgunk (i5 2550K 4,7GHZ-n 1,4-es Core volton (ez igen magas érték az alaphoz képest) érthető a magas fogyasztás. Már ezen a szinten is 83%-os hatékonysággal dolgozik a hardver, ha pedig a 300W-os fogyasztás mellett 93%-os hatékonysággal dolgozik, akkor bizony igaza van a gyártónak, hogy 50%-on elérjük a 93,15%-ot is. Ez egy Platinum táphoz képest igen magas szint, hiszen 93% van a dobozon feltüntetve, és ezt az értéket picit túl is léptük.

link_jó2

A maximális érték, amit elértünk, az 370W volt.

DSC00418

A konfig persze a szokásos volt:

  • Intel Core i5 2550K @ 4,7GHZ
  • Asus GTX 760 DCU Mini 2GB
  • 12 GB Hyperx 1600 MHz RAM (2x4 Blu, 1x4 Fury)
  • Kingfast E-drive pro 120GB SATA III SSD
  • 320 GB Hitachi HDD (az 1,5 TB-s WDC meghalt, ez is egy ok volt, hogy miért nem volt tőlem mostanság teszt)
  • Windows 8.1 Pro 64 bit

Érdekességképpen mellékelek pár képet a hibás Corsair Linkről is:

UI corsair_power UI corsair

Összegzés

A Corsair HX750i tápegység személyében egy kiváló hatékonysággal dolgozó tápegységet ismerünk meg, ami mellesleg rengeteg extrával rendelkezik. Hab a tortán a 7 éves gyártói garancia a tápegységhez. Ugyan ár szempontjából kifejezetten drága a tápegység (kb 49 000 FT), de ha megnézzük a hatékonyságát, a teljesen moduláris felépítését, a kínált extrákat és a 7 év garanciát, akkor igazán érdemes elgondolkodni egy ilyen tápegység beszerzésén, ugyanis nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik. A tápegység természetesen a legjobb minősítésünket kapja!

 

editors

A tápegységet a tesztre a Corsair biztosította számunkra, amelyet ezúton is szeretnénk megköszönni nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter