elstartolt-a-radeon-pro-duo-az-amd-uj-zaszloshajoja/2016/04/27

Elstartolt a Radeon Pro Duo, az AMD új zászlóshajója

2016. április 27. Kocsis Bence Videokártya hírek

Azután, hogy a múlt hónapban az AMD bejelentette új csúcskártyáját, a Radeon Pro Duo-t az új csúcskártya mostantól elérhető. Azt már bejelentéskor lehetett tudni, hogy az új jövevény 1500 dolláros árcédulát fog kapni. Ez sokak számára nagyon soknak tűnt, hisz a Radeon Pro Duo két darab Radeon R9 Nano-ban is megtalálható Fiji GPU-t tartalmaz, amely modell ugye 650 dolláros induló árral került a boltok polcaira.

Az AMD Radeon Pro Duo esetében a dupla GPU-n felül extrákkal is szolgál a gyártó a pénzünkért. A Radeon Pro Duo-hoz a normál, asztali grafikus kártyákhoz szánt driverek mellett a FirePro, professzionális tervezőkártyákhoz szükséges driver is használható, melyekkel a Autodesk, Maya és Blackmagic Davinci Resolve professzionális alkalmazások futtathatók, így igazából "két kártyát" kapunk egy árából.

RadeonProDuo&Pump_StraightOn_4c_5inch_575px RadeonProDuoBareD_StraightOn_4c_5inch_575px
.

A Radeon Pro Duo 350W-os TDP-vel rendelkezik, ami pontosan a duplája a Radeon R9 Nano modellnek. A grafikus kártya tápellátásához 3 darab 8 tűs PCIe tápcsatlakozóra lesz szükség. Stream processzorok tekintetében 8192-es számról (2 x 4096) beszélhetünk. A grafikus órajel 1000 mhz-es maximális órajelen működik, míg a az  1000 Mhz-en ketyegő HBM memóriák 4096 bites interfésszel kapcsolódnak a grafikus magokhoz. Kimenetelből 3 darab DisplayPort és egy HDMI került elhelyezésre.

RadeonProDuo_StraightOn_4c_5inch_678x452A Radeon Pro Duo hűtése teljes folyadékhűtés, azaz a grafikus kártyán nem találunk ventilátort. A GPU-kat és az egyéb melegedő alkatrészeket is egy Cooler Master folyadékhűtés hűti. A grafikus kártyát és a 120 mm-es radiátort egy 540 mm hosszú gégecső kivitelű cső köti össze.

Írta: Kocsis Bence