elvezetes-hangzas-genesis-hx77-teszt/2016/08/07

Élvezetes hangzás? - Genesis HX77 teszt

2016. augusztus 07. Ficsor Tamás Hardver

Mindenki szeret moziba járni és sokan a vásznon látottak mellett a hanghatások élményeiről számolnak be az ismerősöknek. A szórakozó elektronika technikájának fejlődésével ez a fajta mozis élmény már otthon is megvalósítható házimozi rendszer megvásárlásával, bár a tökéletes hangzás létrejöttéhez egy tágas szoba szükséges, amiben az ülőhelyek és a megjelenítő középen foglal helyet. Azonban ez mind óriási költséget jelentenek. Újra a technológia fejlődésének hála, szerencsére napjainkban akár a táskánkba is elfér egy házimozi rendszer, kevesebb árért, fejhallgató formájában.

A Genesis egy teszt erejére elküldte hozzánk jelen fejhallgató felhozatalának második legjobb helyén álló HX77 Gaming fejhallgatóját, mely valódi 5.1-es hangélményt ígér. Bevallom őszintén, hogy eddig a sima sztereó fejesnél szélesebb hangzáskörű eszközt nem használtam huzamosabb ideig, ezért izgatottan álltam neki a dologhoz.

dobz

Kezdjük a csomagolással: A már megszokottnak mondható Genesis dizájnú dobozban lapul a fejhallgató, melyen a megszokott módon olvashatóak az eszköz tulajdonságai. Az egérhez hasonlóan az eleje könyv szerűen nyitható csak nem balra, hanem felfelé. Kinyitva a doboz elejét láthatjuk egy átlátszó műanyag mögött kukucskáló fejest, ami 90°-os kifordított állapotban van. És az is láthatóvá válik, hogy milyen csúnya, oda nem illő műanyag rekeszt készítettek neki. Már azzal jobban nézne ki, ha fekete vagy vörös színű lenne, mert ez a szürke egyáltalán nem illik oda. Csak az juthat az eszünkbe, hogy ilyen módon is akartak pénzt spórolni és a termék árát alacsonyan tartani. Figyelhetett volna erre a gyártó, ha már fogantyút is raktak a dobozra, feltehetően, hogy hord táskának is funkcionálhat, akkor ne hozzák már kellemetlen helyzetbe a tulajdonost egy ilyen csúnya megoldással. Egyébként nincs gond a csomagolással. A fejhallgatóhoz tartozik még egy driver CD (amin csak a Xear audio program van) és egy user guide.

kül

Külső és belső: A HX77 nem mondható hivalkodónak. Az egész eszköz fekete, kivéve a fül rész külső oldalán. Ott 1-1 ezüst kör került fel, valamint a mikrofon végén találunk egy kevés ezüst színt. A Genesis helyében itt is mondjuk vöröset használtam volna, de végül is nem néz ki rosszul. A baj csak az, hogy a két hangszóró burkolata fényes műanyagból van, ami eléggé por és ujjlenyomatvonzó. A fejtartó részen látható két csukló arra enged következtetni, hogy ez bizony egy hordozható eszköz. A hangszórók behajthatók, vagy 90°-ban kiforgathatók. A fülpárnák puhák, nem nyomják a fület és jól kizárják a külső hangokat, azonban azzal a vékony műbőr szerű anyaggal vonták be, ami pár hónap használat után elkezd mállani. A fejhallgató fejméret beállításához szükséges csúszka is csak műanyagból van. Talán a vékony, kicsit kemény, azonban kényelmes párnázott rész alatt lehet fém. A fejes tetejére egy gumiszerű puha anyagot helyeztek, amibe a gyártó neve és logója van nyomva. A mikrofon lehajtható és teljes mértékben testreszabható olyan téren, hogy „szinte” bármerre hajlítható. A hordozhatóságot figyelembe véve a mikrofon levehető.

A fejhallgató USB 2.0-án keresztül szólaltatja meg a gépből vagy más USB porttal rendelkező eszközből a hangokat. A fekete harisnyázott kábel eléggé hosszú, bár nem mértem, de a gyártó oldalán 3 méter, míg a dobozon 2,5 méteresnek van feltűntetve. A kábelen kapott helyet a vezérlő, mely egy kicsit nagyra sikerült. Az elülső nagyobbik részén található a halkító és hangosító, illetve a hang és a mikrofon némító gomb. Az oldalán található egy kapcsoló, mely két fokozatban állítható. Itt lehet bekapcsolni a fejhallgató vibrációs effektjét, mely kétféle erősségű. Az effekt bekapcsolásakor a mély hangok is felerősödnek és sokkal dinamikusabban szól a fejhallgató. Nekem nagyon bejött ez az effekt, bár legtöbbször csak az első fokozatban használtam, mert a másodikat már túl durvának éreztem. Ráadásul az effekt bekapcsolásával a fejes fényei is beindulnak. A hangszórók oldalán található gyűrűk kezdenek egy világítani. Alapjában három féle színből áll a repertoár, de a Genesis ügyesen oldotta meg a dolgot és a három szín átmenetesen változik, de ezt a videó megnézése után jobban érteni fogjátok. Igazi gamer cucc mi? A gyártó azonban még egy trükköt bevetett, mikor vége szakad a zenének, akkor a fények is abba maradnak (de nem minden esetben). Tehát nem kell állandóan kikapcsolni az effektet. Ha nincs zene vagy bármilyen hang, akkor fény sincs. Azt azonban nem tudom, hogy véletlenül vagy direkt van e így megoldva, de előfordul, hogy a két világítás felemásan fénylik. Ezt leszámítva ez az extra is bejött nekem.

dav

A vezérlőbe építettek kék LED diódákat, pontosabban hármat. Egy állandóan világít, ha áram alatt van az eszköz, a másik akkor, ha a vibrációs effekt be van kapcsolva, a harmadik pedig akkor, ha a mikrofon némító gomb le van nyomva. Nem lenne semmi bajon a vezérlővel, ha mondjuk nem a 3 méteres kábel közepére helyezték volna, na jó nem a közepére, de majdnem. Számszerűen megfogalmazva 80 centiméter a távolság a füles és a vezérlő között. Most komolyan…Genesis…ezt mégis hogy és miért? Nem akarok játék közben a bokámig nyújtózni, hogy elérjem a halkító gombot. Szóval kénytelen voltam a fejes és a vezérlő között a kábelt összehajtogatni. Talán pont ezért adtak az eszközhöz tépőzáras gyors kötegelőt.

Egyébként a Genesis nem csak itt volt figyelmetlen. A termék dobozára is hülyeséget nyomtattak. 2,2 Ohm…mi van? Az semmi. Szóval kicsit utána kellett néznem a fontosabb adatoknak, amit végül a Natec oldalán találtam meg és itt olvashatjátok:

Frekvencia átvitel (fejhallgató) 20-20000 Hz
Fejhallgatók impedanciája
  • Front: 64 Ohm
  • Center: 32 Ohm
  • Rear: 32 Ohm
  • Mélynyomó: 8 Ohm
Fejhallgatók érzékenysége 105 dB/mW
Frekvencia átvitel ·         mikrofon: 30-16000 Hz ·         fejhallgató: 20-20000 Hz
Mikrofon érzékenység - 56 dBV/Pa

Tapasztalat, vélemény: Előbb essünk túl a komolyabb negatívumokon. Erről a termékről az az érzés fog el egy két téren, hogy a gyártó kicsit elbambult. A nem oda figyelésnek lett az eredménye a dobozon való szöveg elírása, de ha csak ez lenne a gond… A vezérlő helyét teljesen eltolták. Talán azt akarták elkerülni, hogy a súlya lehúzza a fejünkről a fejest, de nem mondható nehéznek az a rész. Vagy kényelmesebbnek látták, ha az ember ölében van a vezérlő. Akár mit is gondoltak nekem az eredmény nem tetszik. A vezérlő legyen kb. a mellkasomnál, hogy könnyen és gyorsan el tudjam érni. A maga a vezérlővel is vannak gondok. Mi alatt a billentyűzetnél megoldották a visszajelző LED fények eltompítását, addig ez a HX77-nél elfelejtődött és raktak bele három vakító diódát, amiből egy állandóan világít. American Truck szimulátorozásnál teljes sötétben elég zavaró volt, hogy a combom mellett világító két LED sütötte a szemem.

kül2

Ami nem mondható zavarónak az például a hangszórókat védő fényes fekete műanyag burkolat, a vékony bár puha szivacs a fejtartó részénél és a műanyag csúszka. Erről jut eszembe, a fejhallgatót egyáltalán nem állítottam, mert olyan nagy. Teljesen összehúzva pont a kívánt méretű volt nekem, azonban a fiatalabb, vagyis a kisebb fejű embereknél ez probléma lehet. A hangszórókat tartó rész két helyen is tud mozogni, így jól képes takarni az ember fülét. Az elején a füleim mögötti felső résznél éreztem kellemetlenséget, de ez a későbbiekben elmúlt. A gyártó szintén figyelmetlen volt csuklóknál, ami a hangszórók ki fordításához szükséges. A kényelmetlen probléma akkor jelentkezik, amikor az ember félkézzel emelné fel a fejest a hangszórót fogva és az pont abban a helyzetben fordul ki ezért muszáj megfogni a másik kezével (például jobb kézzel fogja a jobb oldali fülrészt). Ezzel nem volna semmi gond, ha gyárban figyeltek volna és megfordították volna a mechanizmust. Végül pedig essen szó a pozitív tulajdonságokról. A fejhallgató hangzása felemelő, de komolyan. Játék közben tényleg azt érzi az ember, hogy körülötte történnek a cselekmények. A hangok dinamikusak és erőteljesek. Főleg a mély hangok, ha a vibra be van kapcsolva. Az oldalanként négy hangszóró által generált térhangzás a játékokban érezhető leginkább, de az 5.1-es filmek nézése is izgalmassá válik a fejestől. A különböző stílusú zenék is abszolút élvezetet nyújtanak. Azt azonban ne felejtsük el, hogy még nem járunk a prémium szinten. A hangzás mellett az eszköz mikrofonja is kellően jó, sőt talán nagyon jó. Szép tisztán veszi fel a hangot, bár a zajszűrésen nem segít a vékony szivacs burkolat.

[gallery size="medium" link="file" ids="68253,68254,68255"]

A hangulat fények, háttérfények vagy gémer fények, ki hogy nevezi, nekem tetszettek. Az átmenetek és a színek szépek. A mintás plexi gyűrű minden részén egyformán engedi át a fényeket. Furcsán csak akkor néztem, amikor két féle színben pompázott a fejes. Nem tudom, hogy direkt van e így vagy valami programozott hiba okozza ezt. Mint ahogy azt is, hogy nem minden esetben kapcsol ki a világítás, amikor a zene elhallgat. Odafigyelést kíván a fejhallgató. Nem ajánlott le ejteni, mivel a hangszórók tartói több ponton is mozogni tudnak (ugye a hordozhatóság miatt) és ezek a részek is műanyagból készültek, valamint a fentebb taglalt kifordulható fülrészeket se felejtsük el az eszköz fel emelésekor.

Összességében nekem tetszett az eszköz, bár rendelkezik olyan problémákkal, amik egyes embereknél döntő lehet, de nem egy rossz termék. Az árát tekintve 15.000 forint körül jó vételnek mondható, de ismét figyelni kell a riválisokra, mert pár ezer forint pluszért már 7.1-es terméket is találni lehet.

[caption id="attachment_46462" align="aligncenter" width="303"]Genesis M12 midi Genesis HX77[/caption]

A tesztlehetőséget köszönjünk a Natec képviseletének!

Genesis_3567x955

https://www.youtube.com/watch?v=i2EdqikUBBs

Írta: Ficsor Tamás