enermax-emk3105-pci-bovitohelyes-zarhato-mobil-rack-jart-nalunk/2014/10/02

Enermax EMK3105 - PCI bővítőhelyes, zárható Mobil Rack járt nálunk

2014. október 02. Kocsis Bence Adattárolás

Napjainkban a felhő alapú adattárolás számít a trendnek, hisz hatalmas mennyiségű adatot lehet segítségével elérni, de sokan inkább a fizikai meghajtók mellett maradnak biztonsági okok miatt. Egy átlagos felhasználó kettő, vagy több adattároló eszközt használ, azonban sok PC-s rendszernél nincs lehetőség a ház adottságai miatt ennyi merevlemez egyidejű használatára. Egy mobil rack használatával az egy időben működtethető merevlemezek száma növelhető.

Az kisméretű, 2,5"-os HDD-k és SSD-k elterjedésével a Mobil Rack-ekkel szemben támasztott követelmények is megváltoztak. A régen megszokott 5,25"-os meghajtóhelyben használatos Mobil Rack mellett ma már kislemez meghajtó, vagy akár PCI bővítőhely-kompatibilis Mobil Rack is elérhető. Mai tesztünkben egy ilyen PCI bővítőhelyre szerelhető tárolót próbáltunk ki, egy Enermax EMK3105 modellt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az Enermax EMK3105 egy 2,5"-os merevlemezeket támogató PCI bővítőhelybe építhető Mobil Rack, amelyben SATA és SAS csatlakozóval ellátott HDD-t-vagy SSD-t is egyaránt használhatunk. A merevlemezeket csak a rugós, kulccsal zárható retesz kinyitása után tudjuk ki, vagy betenni. Bár a merevlemez-keret szinte az egész meghajtót-t láthatóvá teszi, a merevlemezt csak a reteszen keresztül hozzáférhető. Az EMK3105-öt nagyon egyszerű beszerelni, mindössze az egyik fedőlemezt kell eltávolítani, ezután már csak be kell csavarozni a helyére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A gyártó mellékelt a Rack-hez egy SATA kábelt, valamint egy SATA-Molex táp-átalakítót, így azt közvetlenül a tápegységre csatlakoztathatjuk. Ha ezzel készen vagyunk, kinyitjuk a reteszt és behelyezzük a merevlemezt. Mivel az EMK3105 egy nyitott keret, ezért a dobozban találunk egy öntapadós védőfóliát, amit a merevlemez hátoldalára kell ragasztani. (Bár talán egyszerűbb lett volna, ha fedett megoldás). Így ki és berakásnál a zöld nyák-os rész nem karcolódhat meg.

Visszatérve a merevlemez behelyezésére és kivételére, a folyamat nagyon egyszerű. Behelyezéskor nem nekünk kell ütközésig betolni a HDD-t, vagy SSD-t, hanem a dolgot a rugós retesz elvégzi, kivételkor pedig annyira kitolja, hogy nem kell körömmel a merevlemez végét csipegetni. Nem kell attól aggódnunk, hogy érintkezési probléma miatt az adatmozgás akadályba ütközne, hisz a SATA kábelen elhelyezett acélcsipesz csak akkor engedi a kábelt, ha azt ujjunkkal lenyomjuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Arról, hogy a Mobil Rack és természetesen a benne használt merevlemez hosszú ideig sérülésmentesen működhessen a szabadalmaztatott NSS csatlakozó gondoskodik, így akár 50.000 HDD/SSD kivétel és behelyezést is kibír. A SATA csatlakozó érintkezési felülete aranyozott bevonatot kapott, így jobb érzékelés érhető el, valamint a korrózió is kizárt. Ennek eredményeképp érhető el a SATA 6 Gb/s sebesség, aminek csak a használt merevlemez képességei szabhatnak határt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az EMK3105 rendelkezik LED állapotjelzővel, amit egy szabadalmaztatott megoldásnak köszönhetően érhetünk el, ugyanis a mellékelt csatlakozón vagy egy LED indikátor ág, amit a Rack-be kell bedugni. Ennek köszönhetően - mivel kívülről nem látszik, hogy van e a Mobil Rack-ben merevlemez - egy kék LED fény jelzi a merevlemez használatát. A behelyezett merevlemezen lévő adatmozgést egy narancssárga LED mutatja. Ha szeretnénk merevlemezünket mások elől biztonságban tudni, akkor a mellékelt kulccsal hozzáférhetetlenné tehetjük illetéktelen személyek elől. Ha adatmozgás van narancssárga fényt fogunk látni...

A Mobil Rack rendelkezik Hot Swap támogatással, ami azt jelenti, hogy a gazdaállomás (számítógép) áramtalanítása nélkül is kivehetjük, vagy behelyezhetjük a merevlemezt.

Az Enermax EMK3105 Mobil Rack egy nagyon hasznos megoldás, hisz az általa nyújtott biztonság mellett hasznos lehet abban az esetben is, ha nem rendelkezünk szabad meghajtóhellyel, vagy egy kis méretű házban egyáltalán nincs külső meghajtóhely. Az EMK3105 körülbelül 5000 forintos áron szerezhető be.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

tetszett_s

 

enermax

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: