epits-majd-rombolj-besiege/2015/02/26

Építs majd rombolj! Besiege

2015. február 26. Bordás Dávid
Manapság már nem lehet sok újat mutatni egy AAA-s címben. Vagyis lehetne, de nem teszik. Szerencsére helyettük vannak, akik új dolgokat mutatnak.

Indie. Egy független cég, független játéka, amire nem költenek el dollármilliókat a fejlesztés során mégis sokszor történik meg az, hogy ezerszer  több, s jobb szórakozást nyújtanak magas költségvetésű társaiknál. Ezt egyszerűen egy jó ötlettel érik el.

[caption id="attachment_55415" align="aligncenter" width="610"]2015-02-17_00001 Hogy is kezdjem?[/caption]

Vegyük máris mai áldozatunkat a Besiege című kis szösszenetet. Nem volt ezer szebbnél szebb trailer a játékból, ami alapján rátalálhattam volna, egyszerűen csak megláttam Steam-en és megtetszett, amit olvastam szerény adatlapján. Előre leszögezném, hogy a játék early access, így a mai bemutató a v 0.04-es verzióról fog szólni, tehát később még sok-sok és remélhetőleg jó változás következik a játékban. Szóval a Spiderling Studios ötlete az volt, amit a címben is olvashattok. Építs valamilyen szerkezetet és hajtsd végre a kitűzött célt. Ez a cél még nem olyan sokrétű, az esetek nagy többségében rombolásról szól a dolog, de egyszer-egyszer belefuthatunk más feladatba is. Ezeket a feladatokat egyelőre csak egy "földrészen" érhetjük el, de a játékidő kitolható a már most megtalálható editorral. A pusztítás egyszerűnek hangzik, de sokszor nagyon nem az. Mint fentebb említettem mi magunknak kell megépítenünk esetünkben a zúzó szerkezetet, a már most is rengeteg elemet tartalmazó listából. De persze az szerkezet sem lehet akármilyen. A fizika törvényeit követi a játék, tehát nem mindegy milyen és mennyi anyagból építkezünk, mert a fa keretű tartó itt is előbb törik el, mint a vas erősítésű gerenda. Mérnöki ügy. Persze még a tartalmon kívül az építésben is korlátoltak vagyunk, mert igaz, hogy 3D-s szörnyeket építhetünk, de ezek még egyelőre a kockákból való építkezés tehát mondjuk egy egyszerűbb LEGO szintjén áll. Ez hibaként nem róható fel, mert nyilván fejlődhet a játék, de fontos dolog, hogy ez még korlátozza fantáziánkat.

[caption id="attachment_55417" align="aligncenter" width="610"]2015-02-17_00003 Repülni is lehet[/caption]

A játékot viszont nyilván nem a korlátai miatt élvezzük annyira. Az ember néha örömét leli egy kis pusztításban és, ha azt egy általa épített gép teszi abban még nagyobb az örömfaktor. Persze nem lehet a való életben mindent szétrombolni, erre való ez a játék. A rendelkezésre álló alapanyagból az általad birtokolt egyszerű vagy magasabb szintű mérnöki tudással (mert valamilyen szinten mindenki rendelkezik ilyennel ;) ), olyan dolgokat építhetsz, amely elpusztíthatja vagy egyszerűen csak teljesíti a feladatot, és ezzel meg is van a napi sikerélmény. Nem mehetünk el szó nélkül a technikai oldal mellett sem. A játék jól néz ki. Pont. Amit a fejlesztők ki tudtak hozni ebből a motorból kihoztak. A fizikára nem lehet panasz, mivel alapeleme a játéknak. Ami még szintén kellemesre sikerült a játékban és eddig elsiklottam felette, az a hangok. Egyszerre tudták viccesre és melankólikusra venni a figurát. A folyamatosan hallható lágy zene valahogy jól keveredik a futkorászó kiáltozó ellenfél hangjával.  Bár azért nem sok hangzavart hallani a játék során.

[caption id="attachment_55418" align="aligncenter" width="610"]2015-02-18_00001 A lehetőségek tárháza[/caption]

Összegezve, ez egy nagyon jó kikapcsolódás és több gondolkodás kell hozzá, mint bármely AAA-s címhez, így talán egy kicsit rétegjátéknak is nevezhetnénk. Nem mindenki azért ül le egy játék elé, hogy gondolkodjon, mint inkább csak gyorsan kikapcsolódjon. Viszont a Steam early access népszerűség alapján ez a réteg azért népes. Különösen tudom ajánlani mérnök palántáknak is, megkönnyítheti a mechanika tantárgyat. :D

Egyenlőre korai hozzáféréssel 6,99 Euróért vásárolható meg Steamen, de ez változhat. Most még nem olyan tartalmas a játék, de mivel még gyerekcipőben a program, így biztos a fejlődés és ezzel akár az ár növekedése. Így ha még olcsón akarod beszerezni érdemes most lecsapni rá, mert mint írtam vicces és érdekes játék.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=n-aG7E9gTNI[/youtube]

Írta: Bordás Dávid