erkeznek-az-nvidia-pascal-alapu-banyasz-kartyai/2017/06/26

Érkeznek az NVIDIA "Pascal" alapú bányász kártyái

2017. június 26. Kocsis Bence Videokártya hírek

A GPU kihasználására épülő krypto-bányászat komoly fenyegetést jelent a fogyasztói grafikus kártya piac számára. Minél több grafikus kártyát vásárolnak fel bányászati célokra, annál kevesebb marad a játékosoknak és a grafikus kártya tényleges célközönségének. Ez a helyzet különösen rossz az AMD háza táján, mivel egyre kevesebb játékos rendelkezik AMD kártyával és egyre többen bányásznak a hasonló modellekkel. Ez hosszabb távon súlyos következményekkel járhat, ugyanis a játékfejlesztők az AMD grafikus kártyák piaci részesedéséből (játékosok) kiindulva, inkább az NVIDIA kártyákra optimalizálhatják a játékokat.

Ennek a problémának a leküzdésére az AMD és NVIDIA is elindult azon az úton, hogy kimondottan bányászatra kifejleszett grafikus kártyákat dob piacra. Ezek a modellek a "gamer" kártyákkal ellentétben költséghatékony megoldások, ami például a videókimenet hiányát, a hűtési mechanizmus "lebutítását" vonják maguk után. Bár ezek a modellek 24/7 használtatra lesznek / letek tervezve nem felelnek meg a Radeon Pro, vagy NVIDIA Quadro kártyákkal szemben támasztott tartóssági követelményeknek. Az NVIDIA kártyák főképp az asziknkron számítás hiányában eredendően gyengébbek az AMD "Polaris"-hoz képest a bányászatban, a zöldeket nem akadályozza meg bányász kártyák piacra dobásában.

[caption id="attachment_75440" align="aligncenter" width="610"]mining_farm3 Egy "egyszerű" bányász-farm[/caption]

Az "új" NVIDIA P104 sorozat azon a GP104 GPU-n alapul, ami a GTX 1070-ben és GTX 1080-ban is működik, a P106 pedig a a GTX 1060-at működtető GP106-ra építkezik. Az egyenlőre nem tisztázott, hogy a nagyobb GP102, vagy a kisebb GP107 GPU fel lesz-e használva bányász kártyák ellátására, de szerintünk erre nem fog sor kerülni a kisebb teljesítmény, vagy épp a magas ár miatt.

A VideoCardz összeállította a P104 és a P106 alapján a kinyomtatott titkosítási pénztárak kis listáját. Ezek közé tartoznak a népszerű NVIDIA GeForce bővítőkártya (AIC) partnerek, például az ASUS, az MSI és a Colorful kártyák. A bányászati szegmens kártyák majdnem megegyeznek a GeForce GTX 10-es sorozatú kártyáival; De nincs megjelenítő kimenet. A fenti képen látható az ASUS MINING-P106-6G, az MSI P106-Miner, az MSI P104-Miner; És a színes P106-100 WK1 (ebben a sorrendben). Nézzük még, hogy az NVIDIA és partnerei milyen árat árulnak ezekre a kártyákra, de ha azok a GeForce GTX testvéreikénél nagyobbak, akkor ez az egész gyakorlat hiábavalóvá válik, mivel a bányászok egyszerűen megvásárolják a GeForce GTX készleteket.

A videocardz már kész modellekről számol be, melyek között MSI, ASUS és Colorful kártyák találhatók. A videókártyák megegyeznek abban, hogy egyikük sem rendelkezik videó kimenettel, viszont külsőre nagyon hasonlítanak a játékra szánt modellekre, természetesen például a LED világítást leszámítva.

[caption id="attachment_75439" align="aligncenter" width="610"]asus Az ASUS bányász kártyája[/caption]

 

Írta: Kocsis Bence