f1-2016-teszt/2016/08/28

Szálljunk harcba a világbajnoki címért! F1 2016 teszt

2016. augusztus 28. Uszkai Dávid

Ha új év akkor új F1-es szezon és ha új F1-es szezon, akkor új F1-es játékot is kapunk a hivatalos jogokat birtokló Codemasters-től. Immáron sorozatban 7. éve jelenik meg konzolokra és PC is egyaránt a játék, mely idő alatt kapott hideget és meleget egyaránt.

A tavalyi epizód, az F1 2015 nem sikerült épp a legjobban, számos olyan tartalmi dolgot kihagytak a fejlesztők amit nem lett volna szabad. Vegyük csak példának a karrier mód kivételét a játékból. Így egy kicsit szkeptikusan vártuk a folytatást hisz a tavalyi rész nem nagyon nyerte el a tetszésünket. Szerencsére kicsit se kellett csalódnunk hisz az F1 2016 az egyik, ha nem a legjobb F1-es játék amit a fejlesztők készítettek. Hogy miért? Tesztünkből kiderül!

[caption id="attachment_68755" align="aligncenter" width="610"]napfeny A napfényes Ausztrália![/caption]

Habár az alap ugyan az, a változás mégis elég nagy, hisz tartalmilag sokat fejlődött a játék a tavalyihoz képest. Persze itt is vannak határok , hisz a Formula One Management (FOM)  nagyon szigorúan kezeli a licenszeket. Természetesen megkapjuk a teljes 2016-os szezont minden vele járójával, pilótáival, csapataival és versenyzőivel, visszatér a karrier mód, megjelenik a virtuális biztonsági autós szabály, kapunk felvezető kört és manuális  rajtolási lehetőséget is. Utóbbiakat már régóta kérték a rajongók, úgy látszik nem hiába, hisz végre meghallgatásra találtak szavaik. Azért még lennének itt dolgok, amiket még beletehetnének, de ne legyünk telhetetlenek, örüljünk annak, hogy legalább ezeket megkaptuk.

Olyan játékmódok közül válogathatunk mint a Quick Race (gyors verseny), Championship Season (a 2016-os szezon végigjátszása),  Time Trial (verseny az idővel és online ellenfelek legjobb köreivel) vagy épp a többjátékos mód ami ugyancsak változtatáson esett át, van Matchmaking és Custom Race mód is, de ami még ennél is fontosabb, hogy immáron mind a 22 autó elfoglalható egy-egy játékos által. A többjátékos mód elég jól működik, könnyen találhatunk meccset, igaz ha épp időmérő vagy verseny van akkor kénytelenek vagyunk megvárni az esemény végét.

multiplayer time_trial
[caption id="attachment_68750" align="aligncenter" width="610"]championship Ez hosszú este lesz...[/caption]
.

A visszatért karrier mód is tartalmaz néhány újítást amit nagy örömmel fogadtunk. A karrier elején kiválaszthatjuk avatárunkat , nemzetiségünket, rajtszámunkat majd a csapatunkat ahol az előző évekkel ellentétben bármelyiket választhatjuk, nem csak a kis csapatokat, igaz az elvárások is nagyobbak velünk szemben ha egy nagyobb csapatot választunk, de persze minden esetben saját csapattársunk a legnagyobb ellenfelünk, hisz először őt kell megverni és ha a kötelező megvan, mehetünk az elsőségért...

[caption id="attachment_68753" align="aligncenter" width="610"]career2 A kiválasztott avatár visszaköszön a dobogón?[/caption]

A hétvégék a valós szabályok keretében zajlanak, azaz szabadedzés, időmérő és a futam. A szabadedzéseken különböző programokat teljesíthetünk melyekkel pontokhoz jutunk, melyeket amolyan csogagokként később felhasználhatunk az autó fejlesztéséhez. Ez persze egy idő után unalmas lehet, hisz minden versenyhétvégén ugyanezeket a feladatokat kell végrehajtanunk. Szerencsére a versenyhétvégéket saját tetszésünk szerint alakíthatjuk így beállíthatjuk az edzések és a versenyek hosszát is, úgy ahogy az időmérőt is ahogy azt megszokhattuk az előző évekből. Ám nem csak a versenyhétvégéket szabhatjuk testre hanem a szabályokat is, hisz be/ki kapcsolhatjuk a törésmodellt, a manuális rajtot, a Safety Car-t, a felvezető kört, a segédleteket vagy épp az ellenfelek nehézségét és ezt mind 10 teljes szezonon keresztül hajthatjuk végre.

[caption id="attachment_68752" align="aligncenter" width="610"]career Célozzuk meg azt a VB címet![/caption]

Ami az autók viselkedését illeti a sorozatban jártas embereket nem fogja semmiféle meglepetés érni, hisz az alap itt is megmaradt. Érdemes leszögezni, hogy az F1 2016 továbbra sem szimulátor, a játék az árkád és a szimulátor közötti arany középutat képviseli, ezzel nagyobb tömegeket maga mellé állítván. Ám a szimulátor rajongóknak sem kell elcsüggedniük, hisz kikapcsolt segédletekkel igencsak komoly kihívás elé állítja a játékosokat. Persze az idei évben is finomítottak egy kicsit az irányításon, eltűnt a "sínautós" érzés is, hisz könnyen megcsúszhatunk a kocsival, nincs akkora irreális tapadás. A változó időjárásnak köszönhetően pedig az esős futamokra ez még jobban igaz. A pálya a hétvégén során egyre jobban kezd tapadni ahogyan közeledünk a verseny felé, csakúgy mint a valóságban. A szabályokhoz hűen megkapjuk a DRS-t is, az állítható hátsó szárnyat amelyet a pályák egy, vagy két DRS zónájában használhatunk, időmérőn bármikor míg versenyen ha az előttünk haladóhoz képest 1 másodpercen belül vagyunk. A mesterséges intelligencia sajnos ezúttal sincs a helyzet magaslatán, sokszor figyelembe se veszik, hogy ott vagyunk a pályán és meglöknek vagy épp kilöknek ami nem valami jó érzés. Ezen segíthet a Codemasters játékaiból már jól ismert flashback funkció amivel visszatekerhetjük az időt és újrakezdhetjük az adott ponttól a játékot. Persze ez a segítség is kikapcsolható a beállítások között.

A játék lelke az EGO 3.0 amivel már sok CM játékban találkozhattunk. Az előző évekhez képest ez is átesett egy-két változtatáson mely egy kicsit még szebbé tette a játékot igaz teljesen valósághű grafikát ne várjon az ember, az még egy kicsit odébb van. A naplemente és az esős versenyek továbbra is nagyon szépen mutatnak, de ezt el is várjuk. A pályák részletesen ki vannak dolgozva, nagyon élvezetes rajtuk körözgetni.

[caption id="attachment_68746" align="aligncenter" width="610"]rain Elállt az eső, az átmeneti esőgumival nem fogjuk kihúzni...[/caption]

Ami a játék hardverigényét illeti, a készítők minimumnak Intel Core i3 530 vagy AMD FX 4100 processzort, 8 GB rendszermemóriát és NVIDIA GTX 460 vagy AMD HD 5870 grafikus kártya meglétét javasolják. A 8 GB rendszermemória azt is maga után vonja, hogy 64 bites Windows operációs rendszer a minimum. Aki magas grafikai beállításokon szeretne próbálkozni, akadásmentes játékkal annak Intel Core i5 4690 vagy AMD FX 8320 processzor, 8 GB rendszermemória, NVIDIA GTX 980 vagy AMD R9 Fury a javasolt. Persze utóbbi két grafikus kártya alatt is van élet. Mi a tesztet egy komolyabb hardveren végeztük (Intel Core iz-6700K, 16 GB memória, Geforce GTX 1070 grafikus kártya) amellyel 1920 x 1080 felbontáson bőven 60 FPS felett játszottunk. 

A játék kipróbálásában egy Logitech G29 volt segítségünkre:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nwMZLVEIEDs[/youtube]

.

Összességében elmondható, hogy az F1 2016 a Codemasters eddig legjobban sikerült Forma 1-es játéka köszönhetően azoknak az apró újításoknak melyeket már évek óta hiányoltunk. A sorozat rajongóinak mindenképp érdemes kipróbálniuk, biztosan nem fognak csalódni. Sajnos apróbb hibák ezúttal is vannak ám ezekért kárpótol minket a játékélmény. Úgy tűnik a Codemasters megtalálta a jó utat és reméljük azon is fog maradni a következő években.

[caption id="attachment_68747" align="aligncenter" width="610"]win2 Mindig Hamilton nyer?[/caption]

A végére pedig következzen néhány videó:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qFtbzQ1NeRQ[/youtube]

.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=A__3qAfge1c[/youtube]

.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=aLotweRU0JA[/youtube]

.

Írta: Uszkai Dávid