far-cry-primal-avagy-vissza-az-kokorszakba/2016/03/05

Far Cry Primal - avagy vissza az kőkorszakba

2016. március 05. Kocsis Bence PC

A játékgyártók dolga egyre nehezebb, hisz nagyon nehéz újat alkotni. Az Ubisoft a Far Cry 2004-es megjelenésével hatalmas rajongótáborra tett szert, melyet próbált megtartani a Far Cry 2 2008-as és a Far Cry 3 2012-es piacra dobásával. A harmadik epizód iszonyatosan jó lett, hisz egy szinte bejárhatatlan méretű világban ezernyi izgalommal nézhettünk szembe. 2014-ben a 4. epizód átköltözött a Himalaya havas, hegyes vidékére, de a Far Cry 3-ban használt játékmenet semmit sem változott, csupán egy új történetet kaptunk. Az Ubisoft érezte, ha egy újabb Far Cry 3-at dob piacra átnevezve, az nem fog megfelelő sikert aratni, ezért más irányba indult. Nem a jövőben, mint az új Battlefield, vagy Call of Duty játékok, hanem ellenkezőleg, a múltban próbál érvényesülni új játékával a Far Cry Primal-lal.

A Far Cry Primal az időszámításunk előtti korban, körülbelül 10000 évvel ezelőtti kőkorban játszódik, ami nagyban megváltoztatja a játék alaphangulatát, hisz a terepjárókat, repülőket, mindennel megbirkózó fegyvereket elfelejthetjük. Az ember ebben az időben nem a tápláléklánc csúcsán van, minden falat ételért meg kell küzdenie és az élete minden pillanatban veszélyben van, hisz léehetőségei arra, hogy megvédje magát nagyon korlátozottak. Ebben az időben az íj, a kőbalta, a fából faragott, vagy kőhegyű dárda számított fegyvernek, amivel lássuk be, egy mamut, kardfogú tigris, vagy medve ellen vajmi kevés esélyünk van.

[caption id="attachment_65013" align="aligncenter" width="1000"]kezdo Kezdődjék a vadászat![/caption]

A Primal helyszíne Oros, egy nagyon változatos környezet, amit a három különböző vidék tesz magával ragadóvá. A térkép középpontjában, a bejárható terület nagy részét kitevő Valley of Oros egy gyönyörű völgy gazdag növényzettel és állatvilággal. Északra a Northern Arctic Tundra terül el, mely sokkal barátságtalanabb vidék, hó, hegyek, dermesztő hideg, minden ősember rémálma. Délen találjuk Southern Marshlands-t a mocsaras vidéket, mely termékeny talajjal, gazdag állatvilággal és növényvilággal rendelkezik. Ezen a hatalmas területen kell boldogulnunk Takkar-ral a tapasztalt vadásszal, aki egy balul sikerült vadászat során elveszíti társait. Útja során találkozik a Wenja törzs tagjaival, akiknek segít túlélni az ellenséges törzsek támadásait és cserébe megtanítják őt az életben maradás fortélyaira. Ha már említettük az ellenséges törzseket, akkor az Udam és Izila csoportokról beszélünk, melyekben a korábbi játékokhoz hasonlóan vannak gyengébb és erősebb karakterek is különféle fegyverekkel, néha még mérgező bombákkal is megnehezítik a dolgunkat.

[caption id="attachment_64998" align="aligncenter" width="1920"]primal_map A hatalmas térkép[/caption]

A játék fő motorja a gyűjtögetés és fegyverkészítés. Nincs lőszeres láda amit fel tudnánk venni, magunknak kell összeszedni a nyílvesszőhöz és dárdához szükséges anyagokat. A kornak megfelelően elsősegély csomagunk sem lesz, így az orvosságot is kizárólag magunk tudjuk előállítani az összegyűjtött növényekből. A korábbi részekhez képest az állatvilágnak nagyon fontos szerepe van hisz szinte ők a legnagyobb ellenfeleink, egy-egy ellenséges törzs lekaszabolása piskóta ahhoz képest, amit át kell élnünk, mikor egy mamut nekünk ront.

[caption id="attachment_65001" align="aligncenter" width="1200"]tárgyak A játék során egyre jobb eszközeink lesznek az életben maradáshoz[/caption]

Ha már az állatoknál tartunk, mindenképp meg kell említeni, hogy a készítők jó munkát végeztek, hisz elég komoly lett a felhozatal. Az apróbb rágcsálóktól, a hatalmas mamutokig rengeteg fajjal találkozhatunk és most is lesznek ritkaságok egy fajon belül, melyeknek bundáját extra dolgok készítésére használhatunk fel. Érdekesség, hogy sok fajjal csak a naplemente után találkozhatunk majd. A növényekből is széles a paletta, vízinövények, gyönyörű színes virággal ellátott fajták is láthatóak, gyűjthetőek lesznek.

[caption id="attachment_64992" align="aligncenter" width="1000"]mammut Lehet, hogy nem kellene...[/caption]

A korábbi részekhez hasonlóan megmaradt a táborrendszer, azaz egy egy adott falut, kisebb tanyát elfoglalva tapasztalati pontokhoz juthatunk. A riadó megmaradt, bár a sziréna helyett most azon kell aggódnunk, hogy egy-egy kürt meg ne szólaljon, mert az csökkenti a jutalom mértékét. A térkép felfedezése annyiban változott, hogy a rádiótornyok helyett fekete lánggal jelölt pontokat kell meglátogatni és máris látható a vidék. Az elfoglalt táborok mentési pontként szolgálnak és gyors utazásra is lesz lehetőség, ami a játékban feltétel is, hisz jármű nélkül akár órákig is kevereghetünk.

Ami a nagy újítás, a játékban szereplő hét különféle karakter, melyek a történet szerves részét képezik. Tensay, Wogah, Sayla, Jayma, Karoosh, Dah és Roshani különféle képességekkel bírnak. Míg egyik specialistánknál az életerő, regenerálódás, gyorsaság fejlesztését tanulhatjuk meg, addig egy másik mentorunk megtanít bennünket az állatok nyelvén. Utóbbi tudás például lehetőséget ad arra, hogy egy bagoly szemével madártávlatból fedezzük fel a vidéket, vagy akár farkast, vagy nagyobb vadat is idomíthatunk. Segítségükkel növelhetjük fegyverarzenálunkat, vadászati és gyilkolási tudásunkat gyarapíthatjuk.

[caption id="attachment_64995" align="aligncenter" width="1000"]sayla Sayla a gyűjtögető[/caption]

Az XP rendszer itt is megvan, melyeket fő (citromsárga ikonok) és mellékküldetések (narancssárga ikonok) teljesítésével, tárgyak megtalálásával és vadászattal gyűjthetünk. A tapasztalati pontokból skilleket kapunk, melyeket a tudásunk gyarapítására, egy-egy képesség elsajátítására használhatunk fel. Ahhoz hogy a skilleket fel tudjuk használni a nagytudású törzstagok kunyhóit kell fejlesztenünk. Ezek a fejlesztések eleinte hamar megvannak, de a magasabb szintekhez komoly gyűjtögetésbe kell fognunk, akár még mammutot, vagy orrszarvút is el kell majd ejtenünk. Összesen mintegy 80 képesség sajátítható el, tehát lesz gyűjtögetni valónk.

[caption id="attachment_65000" align="aligncenter" width="1920"]képességek Az elsajátítható képességek[/caption]

Ők különféle képességekkel rendelkeznek, ha megtaláljuk őket és teljesítjük a számunkra kiszabott feladatokat, akkor a fejlődésünkhöz szükséges skillekkel jutalmaznak bennünket. Ezeket a skilleket - mintegy 80 képességpontot -  az ő tudásuk megszerzésére használhatjuk fel, melyeket a legkülönfélébb helyzetekben kamatoztathatunk. Érdekesség, hogy ezeket a pontokat, csak az adott "mentor" tulajdonságainak megtanulására használhatunk fel. Az ő segítségükkel növelhetjük életerőnket, fegyverarzenálunkat, még nagyobb vadászok lehetünk, speciális eszközöket készíthetünk és akár egy mamutot is meglovagolhatunk.

006 008
.

A grafika engemet személy szerint nagyon megfogott. A játék motorjául szolgáló DUNIA Engine 2 iszonyatosan részletes kidolgozottságot, gazdag környezetet eredményez. Ami a rendszerkövetelményt illeti, jó hír, hogy a játék hardveréhsége nem növekedett a 4. epizódhoz képest. Rendszermemóriából 4 GB a megkövetelt, a magas részletességhez pedig 8 GB az ajánlott. Grafikus kártyából az alacsony részletességhez egy GTX 460, vagy Radeon HD 5770 kaliberű modell, míg a maximális részletességhez Full HD felbontáson GTX 970, vagy Radeon 7970 elegendő kell hogy legyen. Processzor terén alacsonyak a követelmények, a magas részletességhez is elegendő egy i3-as Intel processzor, vagy egy 4 magos, magasabb órajelű AMD változat.

[caption id="attachment_64996" align="aligncenter" width="1920"]001 Csodálatos, részletgazdag környezet[/caption]

A végére egy spoilermentes portyázás:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VhT2ca9Zk0Q[/youtube]

.

A játékot Intel Core i7-6700K processzorral, 16 GB rendszermemóriával és Geforce GTX 970 grafikus kártyával teszteltük. A Far Cry Primal SSD-n futott.

Összegzés:

Az Ubisoft a Far Cry ötödik részéhez nagyon jó kort választott. Az kőkorszak a maga varázslatos világával nagyon jó alaphangulatot teremt. A grafika gyönyörű, a bejárható terület állatokban, növényfajokban gazdag. Sajnos az a történeti felépítés, ami a korábbi részekben megvolt ebből az epizódból kimaradt, de azért ez nem olyan nagy baj, hisz a Primal-ban nem a történet visz bennünket előre, hanem a folyamatos fejlődés iránti vágy, hogy a tápláléklánc aljáról a csúcsra érhessünk.

playon

 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: