forza-horizon-3-a-kenguruk-foldjen-jartunk-pc-teszt/2016/10/10

Forza Horizon 3 - A kenguruk földjén jártunk - PC teszt

2016. október 10. Kocsis Bence PC

Mikor megérkezett a Forza Motorsport 6: Apex, személy szerint nagyon megörültem, hisz PC tulajdonosként kirekesztettként éreztem magam a Forza világából. Bár a játék a Forza Motosport 6 "fapados" változata és kormány támogatás is csak néhány hete érhető el, jó volt látni, hogy a Microsoft a PC játékosok felé is nyit. A Forza Motosport Apex érkezésével a Microsoft bejelentette, hogy a sorozat mostantól nem csak az aktuális Xbox konzolra lesz elérhető, hanem PC-re is. Szeptember 27-én megjelent a Forza Horizon 3, melyet az ígéreteknek megfelelően PC-n is kipróbálhattunk. Bár a játék tesztje írásunkkal egy időben az Xbox One változatról is készül, úgy gondoltuk, hogy a PC-s átírat tesztjét is elkészítjük, melyben kitérünk a játék teljesítményére is.

A Forza Horizon helyszínéül az első részben Colorado, a második részben Franciaország és Olaszország mediterrán vidéke szolgált. A harmadik részben egy harmadik kontinensre esett a választás, így a játék Ausztráliába költözött. Sokan ennek hallatán megijedtek, hogy az ausztrál sziklás, homokos pusztaság biztosan unalmas helyszín lesz majd, de aggodalomra nem volt ok, hisz a játék környezete kimondottan változatosra sikerült.

[caption id="attachment_69718" align="aligncenter" width="610"]map A Forza Horizon 3 világa - Ausztrália[/caption]

A térképen látható hogy a vidék kimondottan változatos. Lesz egy nagyobb város fenn, észak-keleten, egy kisebb dél-keleten és több, kisebb település is. Bejárhatjuk az egész keleti tengerpartot, beautózhatunk az erdő mélyére, ahol két sávos aszfaltozott utak és rallizásra alkalmas földutak is lesznek. A térkép középső részén szántóföldek, gazdaságok között, vagy rajtuk keresztül száguldozhatunk és észak-nyugaton meglátogathatjuk Ausztrália sivatagos, kopár sziklás vidékét is. A vidék közepén kapunk egy sok-sok km hosszú autópályát is, melyen sebességi rekordokat döntögethetünk, de erre a reptéren is lehsz lehetőségünk.

 A Forza Horizon 3-ban nemcsak résztvevői vagyunk a játéknak, hanem mi vagyunk a fesztiválok főszervezői. A játék elején egy Lamborghini volánja mögött aszfalton, valamint egy off-road járgánnyal a tengerparton kell versenyeznünk.  A játék valójában innetől indul, ugyanis megérkezünk Byron Bay-be ahol az első fesztivált kell menedzselnünk, a cél az, hogy minél több rajongót szerezzünk, így tudjuk a fesztivál volumenét (szintjét) emelni. Byron Bay nem az egyedüli fesztivál helyszín, hisz a vidéken több rendezvényt is összehozhatunk, összesen négyet, melyek az észak-nyugati részen, a sivatagban, a középső részen és az észak-keleti nagyvárosban rendezhetők meg.

[caption id="attachment_69729" align="aligncenter" width="610"]horizon Az egyik fesztivál helyszíne...[/caption]

Az egyes fesztiválok szintjét számos esemény teljesítésével szerzett . Lesznek időmérő futamok, körversenyek, sprint futamok, driftelhetünk, sebesség mérőpontokon kell áthaladnunk (lesz olyan mód is, mikor egy adott szakaszon elért átlagsebesség számít), ugratókon át kell a legmesszebbre repülnünk: lesznek "bakancslista" kihívások melyekben az adott pontokon elhelyezett autókkal kell bizonyos feladatokat végrehajtanunk. Ezek között lesznek idegesítő, de izgalmas, élvezhető küldetések is.

A játék offline és online része elkülöníthető egymástól, de egy kapocs azért van, mely a Drivatar-ban köszön vissza. Az offline módban ugyanis nem lesznek online ellenfelek, csak az AI, de számos olyan járgánnyal találkozhatunk, melyek felett név és elért szint és Easy, Medium, vagy Hard felirat van. Ők más játékosok stílusát leutánzó autók, olyan tulajdonságokkal, melyek a mi stílusunkhoz közel állnak. Egyes ellenfelek a sebességhatár átlépésén kívül szinte minden szabályt megszegve próbálnak minket maguk mögött tudni, mások még a kanyarokat is levágják. Ezekez az autókat ki lehet hívni rövidtávú száguldásokra, melyeket teljesítve (5-10-15, és így tovább) illegális autóversenyeket oldhatunk fel.

Az egyjátékos mód játékidejét tovább növelik olyan játékmódok, mint a showcase , vagy régi autók megtalálása. A showcase feladatoknál olyan feladatokat kell végrehajtanunk, mint egy helikopterre rögzített terepjáró üldözése, vagy egy tehervonat legyőzése. Utóbbi természetesen nem lesz egyszerű, hisz a vonat egyenes pályán halad. A régi autókat, összesen 15-öt elhagyatott helyeken kell megkeresnünk, melyeket helyrepofozhatunk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_3XEZ8V_s1M[/youtube]

.

A játék során lehetőségünk van skillek megszerzésére, melyekkel a kapott XP-t növelhetjük, bónusz kreditekhez juthatunk, extra tuningolási és festés lehetőségeket érhetünk el, de például egy drónt is bevethetünk csodás képek készítéséhez, vagy csak az ismeretlen felfedezéséhez.

skillek

Ha nem lenne elegendő az egyjátékos mód, akkor kikalandozhatunk a nagyvilágba. Multiplayerben maximum 12 fő tud egyszerre játszani, Co-op-ban pedig 4-en tudják a feladatokat teljesíteni.  Versenyezhetünk csapatban egymással vagy egymás ellen. A térképen található összes feladatot meg lehet csinálni többjátékos módban. Vannak ügyességi feladatok is, mint a zászlófoglalás, vagy, hogy ki mennyi ideig tud az adott feladat "királya" lenni. Minél többet van nálad ez a státusz, annál nagyobb az esély, hogy a végén te nyered meg a feladatot. Persze itt is lehet csak "cruisingolni" a  haverokkal vagy autós találkozókat szervezni, az új drone mód például itt remek célt szolgál, remek képek készíthetőek vele egy autós összejövetelen.

Autók terén szépen el lettünk látva, hisz nagyjából 350 járgány közül válogathatunk és a játékban megtalálható modellek felhozatala iszonyatosan színes, bár ekkora számnál nem is lehet másképp. A készítők az autókat D, C, B, A, S1 és S2 kategóriába sorolták. Értelem szerűen a D-től az S2 felé haladva egyre izmosabb és persze drágább verdák választhatók. Természetesen nem csak a legmodernebb, 21. századi autók lesznek elérhetőek, hanem a készítők visszamentek egészen az 50-es évekbe

cars

Az autók nem csak össze lettek dobva és be lettek hányva a játékba, halomra, hogy minél több járgány közül válogathassunk, hanem valóban minden autó szépen ki lett dolgozva. Nem csak külsőre lettek megnyerők az autók, hanem az irányításuk is el lett találva. Mindegyiket élvezet irányítani az utcai kisautóktól a terepjárókon át a szuperautókig. A játékban lehetőség van a segítségek részletes testreszabására, így ki/be kapcsolhatjuk a fék segítséget, váltást, kipörgésgátlót, blokkolásgátlót, stabilizátort stb. Itt érdemes megemélíteni, hogy minél több segítséget hanyagolunk, annál jobban fizet egy megnyert verseny, a játék jutalmaz a "bátorságért". Mi a játékot egy Logitech G29 kormánnyal űztük és kimondottan tetszett a kicsit inkább arcade-es vonalú, néhány szimulátoros jelleget tartalmazó irányítás. A Force Feedback effektek is autó típusokra lettek szabva, így más erőhatást érzünk egy Lamborghini volánja mögött és más az érzés egy-egy off-road járgánynál, ahol keményebb az FFB. Kimondottam tetszett, az átmenet az aszfaltos útról a murvára letérve. Ha például csak egy kerékkel csípjük meg a vízátfolyást egy futamon, valóban küzdeni kell, hogy az autó ne álljon keresztbe...

bugatti off_road
.  

Az autókat természetesen tudjuk tuningolni (szinte minden, teljesítményt befolyásoló alkatrészt kicserélhetünk + kW-okat, kobb gyorsulást, végsebességet, vagy stabilitást remélve), kiválaszthatjuk a gumiabroncsot, felfüggesztést, annak függvényében, hogy milyen terepen akarjuk használni a járgányt, emellett az autó külsejébe is belenyúlhatunk. Lehetőségünk van az autók kipingálására, egész szép festéseket összehozhatunk, de ha nem akarjuk erre az időnket pocsékolni, akkor mások által feltöltött skinek közül válogathatunk. Fontos megemlíteni a játékban az autók törésmodelljét. Az autókat nem tudjuk vázig lerombolni, de azért nagyon szép horpadásokat tudunk produkálni, emellett lerepül a visszapillantó, betörik a szélvédő, sárnyomok és kavicsfelverődés is meglátszik az autón.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LAvPaDt_3TA&feature=youtu.be[/youtube]

.

Lehetőségünk lesz a játékban autók eladására, de vehetünk is spéci, mások által megunt, vagy csak kredit szerzés céljából összedobott verdákat. Kényünk kedvünk szerint válogathatunk, ugyanis a piacon rengeteg eladófélben lévő autó várja, hogy megvegyük őket. Az eladásnál és vételnél licitrendszer működik, azaz kezdő és megvásárlási árat megadva , általunk beállított idő alatt reménykedhetünk, hogy minél drágábban tudunk eladni, vagy vásárlásnál aggódhatunk, nehogy ránk licitáljanak.

aukcio

A játék grafikájára igazából nincsenek szavak, a készítők valami eszméletlen munkát végeztek és ebben persze komoly szerepe volt a változatos vidékekkel megáldott helyszínnek is. A száraz és esős idő közti kontraszt nagyon jól kivehető, ami nem csak a szélvédőn lefolyó vízcseppekre vonatkozik. Az időjárás változásával az út vizesedik, vagy épp szárad fel, tócsákat hagyva maga után és még nem is beszéltünk az eső utáni szivárványról. A vízátfolyások és a folyók, patakok kimondottan szépek és a növényzet is elragadó, gazdag. A napszakok változása is átmenetekkel meg lett oldva, így a napnyugta és a napkelte varázslatos horizontot varázsol elénk. A nap lenyugvásával a grafika kicsit szürkébb lesz, itt nem kell egy Need for Speed szintű látványvilágra számítanunk, de a napkeltétől napnyugtáig tartó idő kárpótol bennünket. A nappali és az éjszakai táj látványára az égbolt is rátesz egy lapáttal, hisz a készítők erre is nagy figyelmet fordítottak.

cars4 city
horizon7 part
.  

A játékot egy Intel Core i7-6700K processzorral, 16 GB rendszermemóriával és Gigabyte Geforce GTX 1070 8 GB grafikus kártyával szerelt konfiguráción futtatunk. A játék sajnos jelenleg elég komoly optimalizálatlansági problémával küzd, így a legnagyobb részletességen, Full HD felbontáson még a mi konfigurációnkat is megizzasztotta. Szerencsére elég komolyan belenyúlhatunk a beállításokba, így megtaláljuk FPS és részletesség terén a kompromisszumokat. Van pl. képkocka limit is, amit 30 és 60 FPS-re állíthatunk be. Van egy Dynamic Optimalisation nevű opció, melynek bekapcsolásával például a játék alatt folyamatosan változik a részletesség annak érdekében, hogy az általunk kívánt 30, vagy 60 FPS folyamatosan meglegyen.

[caption id="attachment_69806" align="aligncenter" width="610"]grafika A grafikai elég mélyen testre szabható...[/caption]

Hangok terén sem lehet okunk panaszra, hisz az autók hangja nagyon jól meg lett "írva", a porszívó hang a Horizon 3-ban biztos, hogy nem lesz használatos kifejezés, mint arra egyes autós játékokban azért volt példa. A fesztiváli hangulat a főbb helyszíneken nem csak látványvilágban, hanem bulihangulatban is megjelenik és meg kell említeni az autókban hallgatható rádió csatornákat is, melyeket a játék során folyamatosan oldhatunk fel. A nyolc csatorna zenei felhozatala csak a játék autó arzenáljával vetekszik. Zenei téren a komoly zenétől az elektronikus zenéig minden lesz, így biztosan nem lesz unalmas az autókázás.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LAvPaDt_3TA[/youtube]

.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=xan2QcpypyM[/youtube]

.

Összegzés:

A Forza Horizon 3 megérkezett PC-re és nálunk mindent vitt. Csodálatos grafika, szép környezet, óriási választék autók terén, izgalmas, választékos játékmódok, szóval a Horizon 3 rendelkezik mindazzal, amit egy autós játéktól el lehet várni. Gyengéje a PC-s portnak az optimalizálatlanság, így aki 60 FPS-el szeretne játszanak, annak fel kell kötnie a nadrágot. Szerencsére kapunk egy 30 FPS zárat is, amellyel a gyengébb konfigurációkon is akadásmentes futást tudunk elérni. Reméljük, azért egy frissítés jótékony hatással lesz a játék teljes

A Forza Horizon 3 a Windows áruházban 18.000 forintos áron, kizárólag Windows 10 operációs rendszerre, vagy Xbox One változata partnerünknél, a Konzolvilágnál 18.9999 forintos ártól beszerezhető.

konzolvilag_logo

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: