gigabyte-z370-ultra-gaming-20-op-alaplap-jart-nalunk/2018/09/03

Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP alaplap járt nálunk

2018. szeptember 03. Kocsis Bence Alaplap

Nyakunkon a 9. generációs Intel Core processzorok érkezése, így sokan már ezeknek a processzoroknak a megvásárlásán gondolkodnak. Akik Z370 chipkészlettel rendelkező alaplappal rendelkeznek, azok számára jó hír, hogy BIOS frissítés után támogatottak lesznek az új i7 és i9 processzorok is, így még érdemesnek találtuk a Gigabyte egyik jól felszerelt alaplapjának bemutatását, mely a Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP nevet viseli.

A Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP egy ráncfelvarrott alaplap, ahogy a számozása is mutatja. Ez konkrétan annyit jelent, hogy az előző modell 7 fázisú tápellátását – a több hónapos tapasztalatok és visszajelzések eredményeképp – 11 fázisú (8+3) megoldásra cserélték, ezen felül a felső M.2 foglalat is kapott egy méretes hűtőbordát. Ami még változott az elődhöz képest az, hogy elhagyták a DVI-D kimenetet is. Ezen felül a mi esetünkben az OP elnevezés egy extra tartozékra utal, ami egy 32 GB-os kapacitású Intel Optane memória, amit a merevlemezek gyorsítására tudunk felhasználni.


A Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP 4 darab megerősített memória foglalattal rendelkezik, melyekbe összesen 64 GB DDR4 memóriát tudunk beépíteni. Az alaplap a 8. generációs processzorok révén a 2666 Mhz-es (2400 Mhz és 2133 Mhz) órajelű modulokat támogatja, de az XMP támogatásnak köszönhetően könnyedén használhatunk magasabb órajelű készleteket, akár 4000 Mhz-es órajelig is.


Az alaplapon két darab megerősített x16-os PCI Express 3.0 slot és egy hagyományos X16-os PCI Express 3.0 slotot kapunk, ezen felül rendelkezésre áll három darab x1-es PCI Express csatoló is. Ha a több grafikus kártyás rendszerek támogatását nézzük, akkor itt meg kell említeni, hogy az alaplap képes megbirkózni az NVIDIA Quad SLI és SLI, valamint AMD Quad CrossFire, illetve 2 és 3 utas CrossFire rendszerekkel is.




Ami az adattárolást illeti, kapunk hat darab SATA 6 Gb/s csatlakozót, melyek az alaplap jobb alsó részén, fekvő és álló pozícióban helyezkednek el, melyekkel teljeskörű RAID támogatást élvezhetünk. Ezen kívül kapunk két darab M.2 portot is, amelyekből a felső egy szép kis hűtőbordát kapott. Itt beszélhetünk PCI Express SSD támogatásról is, így nagy olvasási és írási sebességgel rendelkező merevlemezeket is használhatunk.

Az alaplapon találunk egy processzor ventilátor csatlakozót, egy vízhűtésekhez használható processzor ventilátor csatlakozót és további 4 rendszerhűtéshez használható ventilátor tápcsatlakozót is, melyek közül az egyikre vízhűtéses pumpát csatlakoztathatunk. Találunk még két darab LED szalaghoz használható csatlakozót, valamit két RGB LED szalag csatlakozót is. Fontos megjegyezni, hogy a két darab USB 2.0 és egy darab USB 3.1 alaplapi kimeneten felül elhelyezésre került egy USB Type-C port is, ami nagyon jól tud jönni abban az esetben, ha kompatibilis házzal rendelkezünk. A végére érdemes megemlíteni a Thunderbolt csatlakozót is.

A hangért az AORUS audió rendszer gondoskodik. Ez egy nyolccsatornás ALC1220 kodeket jelent, ami 120 dB jel/zaj viszonnyal rendelkezik. Az alaplapon helyet kapott egy dedikált erősítő is, mely felismeri a fejhallgató, vagy fülhallgató ellenállását annak érdekében hogy optimális legyen a hangzás, azaz a hangerő és a torzítás terén se legyenek problémák. Az alaplap WIMA FKP2 és Fine Gold kondenzátorok kombinációját tartalmazza, ami a prémium minőségű hang fő építőköve. Az alaplapon továbbfejlesztett USB DAC-UP technológiát alkalmaz, az USB DAC-UP 2-t, ami kristálytiszta, áthallás nélküli, alacsony zajszintű feszültséget kínál. A hálózati vezérlő ebben az esetben egy Intel GbE LAN, mely a cFosSpeed nevű hálózati forgalom kezelő alkalmassal kiegészítve alacsony hálózati késleltetést és alacsony ping-et eredményez.


A hátlapi I/O panelen találunk egy PS/2 billentyűzet  / egér portot, egy RJ-45 portot, egy optikai S/PDIF Out csatlakozót és az 5 darab Audio Jack csatlakozót. USB csatlakozókat is kapunk szép számmal, hisz a gyártó elhelyezett egy USB Type-C  portot, egy USB 3.1 Gen 2 Type-A portot, négy darab USB 3.1 Gen 1 portot és két darab USB 2.0 portot is. A kijelző kimenetek közül – ahogy már említettük- eltűnt a DVI-D port, maradt a HDMI port.

Az alaplap támogatja a DualBIOS technológiát, így két BIOS-t kapunk. Az alaplapon UEFI BIOS található, ami egy kimondottan felhasználóbarát felületet ad számunkra, sok-sok beállítási lehetőséggel, emellett rengeteg információt kiolvashatunk belőle. Kapunk Easy módot, melyben a legfontosabb információk láthatók. A Smart Fan 5 módban az alaplapra csatlakoztatott ventilátorok felett vehetjük át a teljes uralmat és különféle riasztásokat, biztonsági funkciókat is beállíthatunk, abban az esetben ha rendellenes működés lépne fel. A Q-Flash módban a BIOS(ok)-at menedzselhetjük. Kiolvashatjuk az aktuális verziót, frissíthetünk vagy akár le is menthetjük azokat.

.  

Az alaplapra 5 helyen kerültek RGB LED-ek. Az AUDIO vezérlő feletti csík, a két felső teljes hosszú PCI Express foglalat, a chipset hűtés, a memória slotok körüli terület és az oldalsó, mintázott műanyag elem alatt is RGB LED-ek találhatók. Ezeket a LED-eket az RGB Fusion szoftverrel tudjuk vezérelni.



Ezen felül az alaplaphoz csatlakoztathatunk különféle LED szalagokat és RGB LED-eket is, melyek ugyancsak az alaplapi szoftver segítségével vezérelhetők. Az alaplap megbirkózik az 5 és 12V-os LED-ekkel is és összesen 300 címezhető LED-et képes vezérelni.



A végére hagytuk az alaplap egyik tartozékát, az Intel Optane cache memóriát. Az alaplapra elhelyezett 32 GB-os Intel Optane cache memória arra hivatott, hogy a HDD merevlemezre telepített operációs rendszer, vagy nagy erőforrást (merevlemez olvasási sebességet és fizikai memóriát) igénylő alkalmazások, például játékok betöltési ideje, de akár a teljesítménye is javuljon. Az Optane memória használatához Windows 10 operációs rendszer és minimum egy Intel 200-as sorozatú alaplap szükséges.



Az idő rövidsége miatt nem volt lehetőségünk mélyreható tesztek elvégzésére, de hogy lássátok, mit is jelent egy Intel Optane cache memória használata, elvégeztünk egy mérést a Crysital DiskMark szoftver segítségével.


Az első képen a tesztrendszerünkben működő nagyjából 5 éves Western Digital 1 TB-os Green HDD eredményei láthatók. A második tesztben már összekapcsoltuk az Optane memóriát a HDD-vel. Látszik, hogy olvasási és írási sebesség terén kimagasló az eltérés.

. 

Összegzés:

A Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP egy ráncfelvarrott változata a mely főképp a megerősített VRM-ben nyilvánul meg, ami stabilabb működést eredményez.  A Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP egy kimondottan jól felszerelt alaplap, M.2 portokkal, alaplapi USB Type-C porttal, megerősített PCI Express és RAM slotokkal. A már említett 11 fázisú VRM-nek és a memória vezérlőnek (melyet a minőségi alkatrészek segítenek kibontakozni) a CPU és a RAM tuning terén is komoly lehetőségek rejtőznek az alaplapban. A tartozékként beszerelt Optane Cache memory pedig komoly előnyt jelenthet abban az esetben ha nem szeretnénk nagy kapacitású HDD merevlemezünket egy kisebb, de gyorsabb SSD-re lecserélni. A Z370 Ultra Gaming 2.0 OP több helyen is kapott RGB LED elemeket, de még a jó ízlés határain belül, melyeket RAM-okkal, RGB-s vízhűtéssel, LED szalaggal, vagy LED panelekkel kiegészítve az RGB Fuison szoftver egy jó lehetőség arra, hogy szép belsőt varázsoljunk a számítógépházunkba. Ami az árazást illeti, jelenleg a Gigabyte Z370 Ultra Gaming 2.0 OP 63 ezer forint környékén szerezhető be, ami nagyjából egy ezressel drágább, mint a Z370 Ultra Gaming 2.0, melyhez ugye nem jár az Optane Cache SSD. Ha a Wifi hiánya bosszant bennünket, akkor 67 ezer forint környékén a Z370 Ultra Gaming 2.0 Wifi OP is megvásárolható.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: