gta-v-vegre-vegre-megerkezett-a-pc-s-valtozat-teszt/2015/04/19

GTA V - Végre, végre megérkezett a PC-s változat - TESZT

2015. április 19. Kocsis Bence

Hosszú várakozás és többszöri csúszás után, 19 hónappal az Xbox 360 és PlayStation 3-as verzió megjelenését követően végre a boltok polcaira, illetve a Steam-re került a GTA V PC-s változata. A Rockstar Games rengeteg időt töltött azzal, hogy a számítógépes játékosoknak megérje a hosszú várakozás. A PC-s társadalom okkal volt óvatos a játékkal szemben, hisz, ha emlékszünk, a negyedik rész optimalizálatlansága komolyan rátette a bélyegét a GTA játszhatóságára. Azóta persze eltelt 6 és fél év, valamint a fejlesztő csapat is kicserélődött, így okkal reménykedhettünk abban, hogy egy jól optimalizált, jól játszható és szép grafikájú folytatást kapunk.

gta

Bizonyára sokan játszottak a játék PlayStation 3 / Xbox 360, illetve Next-Gen konzol verziójával, így nekik nem is kell mondani, milyen monumentális alkotásról van szó, azonban akik PC-n próbálják, próbálnák ki a játékot, azoknak az újdonság erejével hathat. A tesztben a sztori módra térünk ki, a GTA Online és Rockstar Editor egyenlőre kimaradt az elemzésből...

A GTA 5 színhelye Los Santos County és a tőle északra fekvő változatos környezettel rendelkező Blaine County vidéke. A készítők megalomániája a játék szavatosságára kifejezetten jó hatással van, hisz a város, a környező kisebb települések és a vidék hatalmasra sikeredett, hosszú órákat el lehet tölteni csak azzal, hogy barangolunk. A korábbi részekhez képest már az első perctől a térkép teljes terjedelmét bejárhatjuk, nincs szükség feloldó küldetések teljesítésére, a térképet viszont csak akkor látjuk, ha az adott szakaszt bejártuk gyalog, vagy valamilyen közlekedési eszközzel.

GTA5 2015-04-17 11-10-43-48

A GTA V PC-s változata komoly grafikai fejlesztéseket tartalmaz a PS3/Xbox 360, de még az új generációs konzolokkal szemben is. A PC-s változat legnagyobb erőssége, hogy 1080p, azaz Full HD felbontásban 60 FPS érhető el, de a 4K felbontás is támogatott. A PC-s változatban sokkal gazdagabb, élethűbb növény és állatvilág érhető el a 19 hónappal ezelőtti kiadáshoz képest, emellett sűrűbb forgalom, továbbfejlesztett rombolási modell és időjárási hatások váltak elérhetővé. A játék természetesen PC-s átirat révén képes kihasználni az NVIDIA és AMD grafikus kártyák álltal támogatott képjavító funkciókat, amivel még szebb grafika tárul elénk.

A következő néhány képen látható a részletgazdag megjelenés és változatosság. A nyolc bemutatott kép mellett további képek tucatjaval is demonstrálhattuk volna a bejárható terület szépségét...

GTA5 2015-04-17 09-37-53-30 GTA5 2015-04-16 20-42-19-57 GTA5 2015-04-17 13-38-35-14
GTA5 2015-04-16 20-41-09-60 GTA5 2015-04-17 13-28-53-44 GTA5 2015-04-17 13-24-27-55
GTA5 2015-04-17 13-29-58-53 GTA5 2015-04-18 16-58-05-29 GTA5 2015-04-18 15-54-32-95
.

A gyönyörű grafika nem tette rá a bélyegét a játszhatóságra, hisz a GTA V már egy középkategóriás konfiguráción is szinte teljes részletességgel játszható. A videómegosztón találkoztunk olyan felvétellel is, melyet egy 4 Ghz-en járatott Intel G3258 processzorral és annak integrált Intel HD grafikus vezérlőjével vettek fel, 8 GB rendszermemória mellett. Azért ezt a megjelenés előtt nem gondoltuk volna. Fontos megjegyezni, hogy a GTA 4-el szemben (ami az akkori ATI kártyákkal szinte játszhatatlan volt) itt most mindkét gyártó grafikus kártyájával "barátkozik" a motor és mindkét VGA gyártó kiadta a játékhoz optimalizált meghajtó programját is.  A konzoloknál tapasztalható töltési idők eltűntek, a játék folyamatos. Egy karakter váltásnál nem kell várni hosszú másodperceket, hogy folytathassuk a játékot.

A játék nem csak a korábbihoz képest nagyobb bejárható területe miatt lehet izgalmas és változatos, hanem a játékmenet miatt is. A történet szerint ugyanis nem egy, hanem egyszerre három főhőst kapunk, akik közül nem választanunk kell, hanem mindhárman aktív szereplői lesznek a sztori módnak. Az egyik figura Michael de Santa, egy visszavonult bankrabló, aki - a játék folyamán kiderül, hogy egy eléggé problémás - családot alapított. Van egy fia aki gyakran keveredik zűrbe, a lánya egy elkényeztetett cicababa, akivel ugyancsak rengeteg probléma van és persze ott a feleség, aki fűvel-fával megcsalja férjét és a férje pénzét is szereti szórni. A második szereplő Franklin, egy fekete srác. Annyit kell tudni róla, hogy egy kimondottan jó sofőr és a nincstelenségből és utcai gengszter szerepből próbál jobb életre szert tenni, ezért autókat lop. Így ismeri meg Michael-t, ugyanis a megbízójának pont Michael garázsában található sportkocsira fáj a foga. A harmadik szereplő Trevor, egy igazi sittes figura, aki Michael bankrabló társa volt. Az utolsó bankrablás után ő nem vonult vissza, azóta is kiéli pszichopata hajlamait, nem retten meg egy-egy véres gyilkosság elkövetésétől. A vele való találkozásig jópár küldetést teljesítenünk kell.

GTA5 2015-04-17 09-33-39-90 GTA5 2015-04-16 20-33-37-97
GTA5 2015-04-17 15-31-10-22 GTA5 2015-04-18 17-00-13-61
.

A játékban teljesítésre váró küldetések nagyon izgalmasak és változatosak. Kapunk rengeteg fő és mellékküldetést, melyek teljesítése során nem éreztük azt, hogy "bár csak már túl lennénk rajta, mert olyan unalmas", két egyforma feladattal nem is nagyon találkoztunk. Vannak küldetések, melyek kimondottan Michael-re, vagy Franklin-re, esetleg Trevor-ra vannak szabva, ebben az esetben egy hőssel kell boldogulnunk. Vannak azonban összetettebb feladatok, ahol kettő, vagy akár mindhárom főszereplő kiveszi a részét a munkából. Ebben az esetben öncélúan, vagy a játékmotor "kérésére" válthatunk a szereplők között.

Egy példa az összetett küldetésekre: Lesz például egy olyan feladat, hogy egy neves ékszerboltot kell kirámolnunk, azonban ez nem lesz olyan egyszerű. Michael először feltérképezi a terepet, megnézi az üzlet gyenge pontjait, majd egy casting-ot rendez, ahol kiválassza a legmegfelelőbb embereket a feladatra, beszerzi a szükséges járgányokat. Ezután indulhat az akció, melynek során a lehető legtöbb ékszert kell bezsákolni. Aztán mindenki motorra és jöhet a menekülés Los Santos földalatti világán keresztül…

GTA5 2015-04-17 15-12-10-42 GTA5 2015-04-17 15-27-51-35
GTA5 2015-04-18 15-53-48-78 GTA5 2015-04-18 16-08-27-55
.

A fő és mellék küldetéseken kívül vannak olyan feladatok, amiket a térkép nem jelez kék (Michal), zöld (Franklin), vagy sárga (Trevor) felirattal. Ezek a feladatok akkor érhetők el, mikor odaérünk a teljesítés helyére, ez amolyan szerencse kérdés. Segíthetünk a járókelőkön, ha ellopják a pénztárcájukat, kirabolhatunk pénzszállító autókat. Kikapcsolódásképp teniszezhetünk, golfozhatunk, búvárkodhatunk, ejtőernyozhetünk, vadászhatunk, ndulhatunk triatlon versenyeken is. Ha szeretnénk lazítani, akkor elmehetünk sztriptíz bárba is, ahol szebbnél szebb lányok dobálják le ruhadarabjaikat.

A feladatok között vannak azért beteg dolgok is, hogy egyet említsek: Michael-lel odamegyünk egy téren felállított kis pultnál várakozó emberkéhez, aki valamiféle drogot ad be nekünk. Ennek következtében egy különös világban találjuk magunkat, ahol Alien-szerű űrlények próbálnak minket elkapni, s nekünk Michael fegyveres erőit kell igénybe vennünk. A változatosság tehát garantált, a végigjátszáshoz 160 körüli jelzett feladat elvégzése szükséges.

A karaktereink a játék során a feladatok teljesítése és az egyszerű barangolások közben fejlődnek. Kitartásuk, lövész képességeik, életerejük, lopakodási képesség, vezetési és repülési tudás és a víz alatti feladatok ellátásához fontos tüdő kapacitás mind-mind fejlődik az idő elteltével. Fontos megjegyezni karaktereinkkel kapcsolatban, hogy mindegyiknek van egy speciális képessége. Franklin például vezetés közben le tudja lassítani az időt néhány másodpercre, így a kritikus pillanatokban egy-egy jó manőverrel le tudjuk rázni a rendőröket, vagy el tudjuk kapni az üldözendő ellenfelet. Michael ugyanígy képes az időlassításra, de ő gyalogosan követi ezt el, így egy tűzharc során sokkal hatékonyabb lehet. A legfurább képesség Trevor-é, aki óriási kiáltással képes az ellenfeleket harcképtelenné tenni.

A játék irányítása komolyan változott a PS3/PS4 és Xbox verziókhoz képest, ugyanis a készítők PC-re elkészítették az FPS (First Person Shooter) kamera nézetet, ami új lehetőségeket biztosít a játékosok számára. Persze PC révén billentyűzet és egér is opció a játék során, de a gamepad továbbra is támogatott. Mi mindkét irányítási módot és kamera nézetet kipróbáltuk és azt kell mondjam azért az eredeti kameranézet és gamepad párosítás sokkal élvezhetőbb, főleg annak tükrében, hogy a gamepad kimondottan játékra lett kitalálva, a két kezünkben minden gombot, akár csukott szemmel is elérünk. Vannak persze olyan feladatok, ahol az egér a pontossága hasznosabb a gamepadon található gombáknál, de túlnyomó részt a gamepad jobb játékélményt biztosít. Aki játék közben gondolná meg magát az irányítással kapcsolatban, semmi probléma, hisz ha gamepad után leütünk egy billentyűt a klaviatúrán azonnal átvált és folytahatjuk tovább küldetéseinket.

GTA5 2015-04-16 20-27-00-38

A játékban használható közlekedési eszközök száma kellőképp magasra sikeredett. Földön vízen, levegőben közlekedhetünk. Az autókról és motorokról annyit kell tudni, hogy részletesen ki lettek dolgozva. A játékban sajnos még mindig nincsenek meg a licenszek a márkákra, de azért aki jártas az autókban az egy Audit, Lexust, vagy Ford Mustangot felfedez a hamis logó mögött. Az autók javítására, tuningolására megvannak a megfelelő műhelyek, így egy egyszerű utcai autóból néhány alkatrész cseréjével és optikai finomításokkal igazi szörnyeteg varázsolható.

GTA5 2015-04-16 20-29-21-11

Mivel a játék nagy részében el kell jutnunk A pontból B pontba, ezért fontos szerepet játszanak a közlekedési eszközök. Nem csoda a már említett bőséges felhozatal. Száznál is több autó, rengeteg kerékpár és motor kapott helyet. Ez még nem minden, számos repülő, helikopter, munkagép és hajó is arra vár, hogy kipróbáljuk őket.

GTA5 2015-04-16 20-40-11-39 GTA5 2015-04-17 11-11-42-85 GTA5 2015-04-16 20-21-30-71
GTA5 2015-04-16 20-44-12-25 GTA5 2015-04-17 13-34-08-18 GTA5 2015-04-18 12-27-53-99
 GTA5 2015-04-18 12-32-31-60  GTA5 2015-04-16 20-45-06-26  GTA5 2015-04-18 12-36-44-33
 .

A játékban minden közlekedési eszközt kipróbálhatunk, amit csak meglátunk, még akár tankot, óriásdömpert is vezethetünk. Az autók, furgonok, teherautók és kamionok irányítását nagyon élethűre alkották meg.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=VQUfbfAnJ1c[/youtube]

.

Ha a GTA V hangzásvilágát szeretnénk elemezni, akkor sok mindent figyelembe vennünk. A játékban megszólaló nagy számú karakter hangját adó színész nagyon jó munkát végzett. Az autók, motorok, motorcsónakok és egyéb járművek hangja változatos, már az autó hangján érezzük, hogy igen, egy erős gépet találtunk, amivel bátran nekiállhatunk a küldetésnek. A környezeti hangok nagyon jók lettek, a szakadó eső közben hallható villámlás például kifejezetten rémisztő, kedvünk lenne valahová behúzódni. A GTA játékok nagy erőssége a sok-sok változatos témájó rádiócsatorna és a rajtuk hallható zenék. Ez az ötödik részben is így van, több, mint 200 dal szólal meg az autónk rádiójából. Ha ez nem lenne elegendő, akkor saját zenéket is használhatunk, amiket a dokumentumok mappánkban lévő GTA V zenei mappájába kell bemásolni, majd a játék beállításainál frissíteni a dallistát.

Összegzés:

A Grand Theft Auto V nem egyszerűen egy konzol port, több annál, egy nagyon jól optimalizált játék sok-sok extrával, meseszép grafikával. A sztori mód hihetetlenül izgalmas, változatos, nem lehet megunni. Ha a sztori mód minimum 25-30 órás játékideje kevésnek bizonyulna, akkor bátran vágjunk bele a GTA Online játékmódba, ami talán még hosszabb és izgalmasabb időtöltést garantál.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=V-ILYdu2VQE&feature=youtu.be[/youtube]

.

A GTA V PC-s tesztpéldányát ezúton szeretnénk megköszönni a konzolvilágnak., ahol a GTA V mellett a legfrissebb PC- és konzol játékok is megvásárolhatók.

konzolvilag_logo

Írta: Kocsis Bence