haf-is-back-cooler-master-h500p-teszt/2018/03/21

HAF is Back - Cooler Master H500P teszt

2018. március 21. Ficsor Tamás Gépház

A 2017-es Computex-en mutatta be a gyártó a HAF széria vissza jövetelét. Kb 2011-ben volt az utolsó High Air Flow családba tartó ház piacra dobása, ami valóban nem mostanában volt. Azóta rengeteg minden történt a PC-s iparágon, ami az új HAF szériába tartozó H500P-n testet is ölt. Agresszív vonalak, edzett üveg oldal, nagy légnyílások, modularitás, ideális kábel menedzselés, RGB, minden, ami manapság szem szájnak ingere.

Csomagolás:

A doboz a színes és dizájnos külsője mellett a méretével (645 x 345 x 640 mm) is azt sugallja, hogy egy nem akármilyen kuckó bújik meg benne. Szokásos módon alul és felül szivacs és nejlon védelmet kapott, hogy fixen, egy helyben utazzon a vevőhöz. Viszont szokatlan módon az egész ház az alsó szivaccsal együtt egy hatalmas szürke CM-es szatyorban érkezik. A hozzávalók nem a ház belsejébe, hanem a felső szivacsba lettek helyezve. Papíranyagként kapunk egy felhasználó utasítást és egy garancia levelet. Fekete dobozkában találjuk a szükséges csavarokat, egy CM-es törlőkendőt, gyors kötözőket, ventilátorhoz való Molex táp adapter, valamint egy kiegészítő elemet.

Külső:

Mid-Tower létére a H500p egy hatalmas dög. Az 544 x 242 x 542 mm-es házon főként egyenes vonalak húzódnak, a sarkok pedig szögletesek. A hatalmas kopoltyúkkal, valamint a gun metal és fekete szín ötvözetével együtt egy nagyon agresszív kinézetű házat pakolt össze a gyártó.

A 10 kilós ház alkatrészei többnyire acélból készültek, viszont mint például az elő- és a tetőlap műanyagból készült. A H500P-n minden olyan dolog fellelhető, ami a mai vásárlóknak első számúvá teszi a vásárló listán.

Mondanom sem kell, hogy ház névjegyévé váló 2 db 200 mm-es RGB megvilágítású ventilátorok nagyon figyelem felkeltőek. A gyártó egy plexis előlappal tette láthatóvá a két szélgépet, amik a két oldalt végig húzódó fém hálón és műanyag porszűrőn keresztül juttatják be a friss levegőt. Az előlapot két mágnes tartja. Könnyed mozdulattal képesek vagyunk a lapot lenyitni és így eltávolítani. Sajnos a porszűrők csak kisebb szenvedéssel távolíthatók el.

Az I/O panel fentre merült, ami magába foglalj egy dizájnos, fehéren világító Power gombot, egy kis Reset gombot, audio ki- és bemenetet, valamit 2-2 db USB 2.0 és 3.0 portot. Természetesen a meghajtó visszajelző nem maradt el, ami szintén fehéren világít.

Kinézetét illetően a tetőlap nagyon hasonlít az előlapra, hisz ugyanúgy megtaláljuk rajta az oldalt lévő kopoltyúkat, illetve a közepén végig húzódó plexit. Ennek az elemnek a levétele is nagyon egyszerű főleg azért is mert nem tartja csavar. Mindössze csak hátul kell megfogni és egy kissé határozott mozdulattal felkapni. Annyi oda figyelést igényel, hogy az elem elülső részét az I/O panel alá kell illeszteni. Ezután szinte magától a helyére pattan a hátsó rész.

A ház hátuljára pillantva tűnik fel igazán, hogy mekkora méretei vannak a H500P-nek, hisz a szokásos standard méretű nyílások mellett rengeteg az üres rész. Innen látjuk a 120/140 mm ventilátor perforációját és a kb 3 cm-es csavar síneket. Szokásos módon 7 db bővítő kártya slot-ot kapunk plusz 2-t függőlegesen a vertikális GPU kedvelőinek. Bár én ezt nem ajánlom hisz a kártya nagyon közel esik az oldal ablakhoz. Szokatlan módon a tápegység nem kapott be építő keretet, így az „old school” módszert kell használni.

A mai divatnak megfelelően a fő oldal 5 mm vastag sötétítetlen edzett üvegből. A hatalmas ablakot ez zár tartja a helyén, amit egy nagyobb csavarhúzóval vagy egy kisebb apró pénzzel lehet nyitni. A baleseteket elkerülése érdekében a gyártó úgy alakította ki az üveg tartóját, hogy az ne engedje a panelt leesni. Így ezt a részt is az előlaphoz hasonlóan le tudjuk nyitni. Ugyan ezzel a mechanikával találkozunk a másik oldalt is, amit két nagy csavar tart hátulról.

A H500P négy nagy méretű lábakon áll, amik hosszú gumi réteget kaptak és kb. 3 cm-re emelik a gép hasát.  A táp alatt kivehető, mosható porszűrőt találunk.

Belső:

Az élő- és tetőlap valamint az oldalak eltávolítsa után tűnnek elő a ház érdekes funkciói. Kezdjük az elejével.

Az új HAF kuckóba gyárilag 3 ventilátor van szerelve. 2 db 200 mm-es RGB elől és egy normál 140 mm-es hátul. Mindegyik 3 pines táppal rendelkezik. Míg a nagyok 800, addig a kicsi 1200 RPM fordulattal pörög. Viszont lehetőség van ezek helyére a mellékelt kerettel 3 db 120 / 140 mm-es lég kavarót szerelni. Folyadékhűtést tekintve mindennel játszhatunk, azaz van hely a 120, 140, 240, 280 és 360 mm-es radiátoroknak.

Fent egy levehető beépítő keret kapott helyet, amire a fentebb leírt méretek választhatósága jellemző. Sőt, ha úgy érezzük akkor a 200 mm-es szélgépeket ide is telepíthetjük vagy vásárolhatunk is pluszba. Hátul a már említett 140 mm-es helyett rakhatunk egy 120-at vagy ugyan ilyen méretekkel rendelkező radiátort.

Az alaplaptálca Mini-ITX, Micro-ATX, ATX, E-ATX alaplapokkal kompatibilis. Kialakítását tekintve a jól megszokott MasterCase elrendezést kapjuk. A CPU helyén egy hatalmas kivágás van, ami jól jön hűtőcserekor. Gyárilag csak néhány távtartó van betekerve, a többit magunknak kell. Szerencsére a csomagban találunk egy erre kitalált át alakítót, hogy a csavarhúzóval egyszerűbb legyen a munkánk. Függőlegesen három nagy gumis perforáció van helyezve. Ebből a nézetből is jól látszik, hogy van pár gyors kötözőnek kialakított hely.

Mint már elhangzott az alaplaptálca nagyon hasonlít a korábbi házakéra viszont még sem egyről van szó. Ezt arra értem, hogy az elődökbe olyan kialakítást kaptunk, ahová plusz merevlemez ketreceket aggathatunk vagy GPU tartót. Ezt a rész kihagyták a H500P-ből. Helyette kapunk egy nagy nyílást, amit egy dizájnos lemezzel el tudunk rejteni. Természetesen az itt lévő rész jól jön egy E-ATX konfigurációnál, ahol esetleg a gumis nyílások nagyon szűkek lesznek.

A H500P két részes PSU burkolatot kapott, amik közül az elülső hátrébb helyezhető, hogy a nagyobb radiátorok is elférjenek. A hátsó rész tetején találunk két darab 2,5’ meghajtó helyet, amiket az alaplap mögé is helyezhetünk. Az SSD tálcák mögött találunk nyílást a kábeleknek. Szerencsére máshol nincs felesleges perforáció. Az elülső burkolat eltávolításával válnak láthatóvá a 3,5’-os, 2 rekeszes merevlemezház. Ez a rész is hátrébb helyezhető, mindössze egy csavart kell kitekernünk, valamint ennek a tetejére is rakhatjuk az egyik 2,5” tálcát. A rekesz hátulján lévő nyúlványnak 3 perforáció van kialakítva, viszont az a gond, hogy a csavarnak nincs furat, így csak 2 helyre rakhatjuk. A hátrébb helyezhető burkolat sem lett átgondolt, hisz ilyenkor a hozzá közelebb eső 2,5” tálcának nem marad hely. A hátsó PSU cover eltávolítása után látjuk, hogy a táp 4 gumitalpon fog feküdni, így kevesebb rezonancia keletkezik.

Az alaplaptálca hátulja egy síkú, így a kábeleknek csak 2.5 cm helyük van. A gyártó úgy igyekezett kialakítani a ezt a rész, hogy ízlés szerint ne keljen felrakni a hátlapot. Ezért is láthatunk egy hatalmas, dizájnos fémlemezt, valamint egy műanyag elemet, amit a CPU nyílásra tudunk pattintani. Ez a fajta ötlet nem lenne rossz, de a fém panel mögött nagyon szűkösnek tűnik a hely. Már az elején nem sokat jósoltam neki. Ezzel ellentétben a tápalagútban rengeteg hely lesz a kábeleknek.

Specifikáció:

  • Szín: gun metal, fekete;
  • Anyagminőség: acél, műanyag, edzett üveg;
  • Méretek (hossz x szél x mag): 544 x 242 x 542 mm;
  • Támogatott alaplapok: E-ATX, ATX, Micro-ATX, Mini-ITX;
  • Bővítőkártya helyek: 7 db + 2 (vertikális GPU telepítés);
  • Meghajtó helyek:
    • 5,25″: nincs;
    • 3,5″ / 2,5″: 2 db;
    • SSD: 2 db;
  • I/O Panel: 2 db USB 3.0, 2 db USB 2.0, Audio in / out, Power és Reset gomb, HDD LED;
  • Gyári ventilátorok:
    • Elől: 2 x 200 mm
    • Hátul: 140 mm
  • Ventilátor helyek:
    • Elöl: 3 x 120mm / 140 mm vagy 2 x 200 mm;
    • Fent: 3 x 120mm / 140 mm vagy 2 x 200 mm;
    • Hátul: 1 x 120 / 140 mm;
  • Folyadékhűtő támogatás:
    • Elöl: 120 / 140/ 240 / 280 / 360 mm radiátor;
    • Fent: 120 / 140/ 240 / 280 / 360 mm radiátor;
    • Hátul: 120 / 140 mm;
  • Hossz méretek:
    • CPU hűtő: max. 190 mm;
    • GPU: max 412 mm;

Beköltözés:

Az eddig nálam járt házak közül a H500P-be volt a legkényelmesebb beköltözni. Nem is csodálkozom, hisz rengetek hely van, valamint a tetején keresztül is könnyen hozzá fértem a dolgokhoz. a kábeleknek rengeteg hely van viszont a ház nagysága miatt a kábelek hossza miatt variálni kellett. Ez inkább a SATA power kábelnél volt, mivel a fél moduláris tápomhoz csak egy 5-ös kábel járt. Ezért az SSD-t a tálcával együtt a HDD ketrecre akartam rakni, ahol a kábeleknek pont volt hely, de a tápburkolatot már nem tudtam visszarakni. Így hát csak simán tálca nélkül raktam oda az SSD-t.

Ahol még gondom adódott az az alaplaptálca mögötti kábel eltakaró lemezzel volt. Már az elején láttam, hogy nem fogom tudni felszerelni, mivel túl sok a kábel, a lemezt tartó csavarok pedig rövidek. Viszont, ha hosszabb csavarnál pedig a hátlapot nem tudtam volna felrakni, így ez a dizájn elem kimaradt, ahogy a CPU nyílás cover is, mert nem láttam túl jónak a processzor hőjének alacsony tartásához.

Számomra sajnálatos módon a HDD házban a MasterBox 5T-nél is lévő tálcák foglalnak helyet. Ott is említettem, hogy valami nem oké velük, hisz a HDD furataiba 4 kivehető gumis fém pöcök illeszkedik. Mivel ezek könnyen kijönnek, így csak az egyik oldalt lévő 2 megy a helyére biztosan a másik oldaliakkal pedig meg kell szenvedni. Nem értem, hogy miért nem lehetett a MasterBox Lite 5-nél is használt remek tálcával dolgozni.

Tapasztalat, vélemény:

Nos a házról kicsit felemás érzésem lettek. Azt alá írom, hogy a kinézetével magával tudja ragadni az embert, de a ház sok részein az az érzés fogott el, mintha a tervező nem gondolkodott volna. Ilyen például a hátrébb rakható elülső táp burkolat, ami következtében hátsón lévő két SSD tálca egyikét nem tudjuk majd oda rakni. A következő a HDD ház arrébb pozicionálása. Összesen három lehetőségünk van, de csak kettőhöz kapunk csavar furatot. A merevlemezháznál maradva, a tetejére lehetne rakni egy SSD tálcát, de annak a kábelei nem férnek el, ha visszaraknánk a táp burkolatot.

Mint már elhangzott az alaplaptálca nagyon hasonlít a korábbi MasterCase házakéra, viszont még sem egyről van szó. Ugyebár a MC házak fő jellemzője a modularitás. Sok féle kiegészítők vásárolhatók a házhoz, amik segítségével felhasználónként más és más fajta kialakítású konfiguráció rakható össze. A H500P ebben megbicsaklik, hisz nem tudunk plusz HDD ketrecet belerakni, vagy mondjuk GPU tartót. ezek helyére kaptunk egy hatalmas lyukat, amit egy szép lemezzel el tudunk takarni. Az egyedi vízhűtés rendszerek kedvelőinek talán segíthettek volna annyiban, hogy a tartálytartó furatait előkészítik, de még ennyi sincs rajta. Sőt minden felhasználónak segíthettek volna azzal, hogy gyors kötöző helyeket tesznek mögé, de nem. Egyszerűen fogalmazva, ez a rész kihasználatlan és üres.

Még említést kell tennem az alaplaptálca mögé felszerelhető kábel eltakaró lemezről, ami nálam megbukott, mivel nincs tőle elég hely a kábeleknek. Nem tudtam úgy megoldani, hogy jó legyen és fellehessen tenni. De ha sikerült is volna akkor is a kábelek egy része kilátszott volna, szóval át kellett volna ezt gondolni.

A következő meggondolatlanság az előlapon van. Igazából itt nem tudom eldönteni, hogy direkt csinálták e így vagy csak véletlen. Nagyon szuper a két 200 mm-es ventilátor. Valóban a HAF szériába illő, viszont mit sem érnek, ha nem tudnak mit befújni a házba. Sajnos a két oldalt húzódó nyílások kicsik az ilyen fajta szélgépeknek, ráadásul a pozíciójuk sem jó, hisz a ventilátorok mellett vannak. Tény, hogy a plexi miatt nagyon jól mutat az RGB fényjáték, viszont levegőt nem ereszt át, így játék közben néhány komponens kőfoka feljebb mehet. Még szerencse, hogy az előlapot lelehet nyitni, így játék közben megfelelő mennyiségű levegőt szállít a két venti. A rendszert nem megterhelő tevékenységeknél pedig nyugodtan be lehet csukni a panelt. A 200 mm-es ventilátorok tekintélyt parancsolóak, jól teszik, a dolgukat. Az RGB színjátszásuk szerintem megfelelő. Működésük közben annyi érdekesség tapasztalható, hogy a mérete miatt nagyon "lötyögősnek" tűnhet. Kisebb meggondolatlanságnak hoznám fel azt, hogy a tetőlap nem kapott csavaros lefogatást, így, ha mondjuk arrébb tennénk a házat és úgy fogjuk meg akkor könnyen fel tud jönni. Engem ez a rész nem zavart, de azért megemlítettem.

Tehát kissé nyersnek gondolom én ezt a H500P-t, de így is egy nagyon pöpec ház. Igazából a bakikkal együtt is csak ajánlani tudom maga kb. 40 ezer forintos árával. Viszont mielőtt ennél a modellnél döntenénk jó tudni, hogy azóta kiadtak egy új verziót a H500P Mesh White-ot, ahol egy pár említett hibát javítottak. Ezen kívül érdemes tudni, hogy a tesztben szereplő házhoz elérhető lesz Mesh előlap, így ha az jobban bejön nyugodtan lehet vásárolni egyet.

 

 


Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: