kaby-lake-a-felsohazban-msi-z270-xpower-gaming-titanium-teszt/2017/01/03

Kaby Lake a felsőházban: - MSI Z270 XPOWER GAMING TITANIUM [teszt]

2017. január 03. Herczeg Balázs Alaplap

Az Intel ugyan még korábban piacra szerette volna dobni a skylake és a cannonlake/coffe lake közti űr kitöltésére alkalmas processzort, ami igazán túl sok fejlődést nem ígért, de sajnos a processzorok érkezése egy kicsit megcsúszott, hogy valamivel csiszoltabb terméket kapjanak a végfelhasználók. Ez odáig vezetett, hogy a sandy bridge óta az Intelnek sikerült megalkotnia évek óta a legjobb tuningra alkalmas processzorszériát, ami fejlődést alig hozott, ráadásul még egy dologban ügyeskedett a gyártó, ugyanis megalkották az eddigi legforróbban működő processzorszériát is egyben, amely maximális hőmérséklete akár 100 °C-ra is képes felmelegedni. Ez nem vicc, tapasztalat, jöhet a delid, nyerhetünk vele kb 25 °C-ot. Vagy szimplán engedjük a csodálatos kinti hideget a gépre, és ugyan ott fogunk tartani… Az pedig már tényleg vicc kategória, hogy a natív USB 3.1 támogatáson kívül semmi eget rengető újítást nem eszközölt az Intel, melyet szépen rá is fogott a konkurencia hiányára… (Ezért is lehet örülni az AMD Ryzen-nek, mert végre, ha csak ideiglenesen is, de konkurenciát jelent az Intel számára, jöhetnek az áresések)

Ha pedig már a tuningolás lehetősége nyitott, akkor illik ehhez a jól felszerelt alaplap beszerzése is, melyre kiváló alternatíva lehet az MSI Z270 Xpower Gaming Titanium alaplap. De annyit az elején már most leszögeznék, hogy ha valaki annyira pech-es, hogy pont kifog egy rosszabb tuning potenciállal rendelkező processzort, az szenvedni fog azzal, hogy megtalálja azt az adott értéket, amin a processzor még képes lesz stabilan működni. Szerencsére ezt sikerült megtalálni, 3 alaplapon is le lett tesztelve, stabil, de erről majd kicsit később.

dsc06386

Először is kezdjük a legfontosabb újítással, amely mindenki számára a legfontosabb. Az RGB LED világítás tovább fejlesztése, a Mystic Light Sync, amely az alaplapon pont nem érhető el, ezáltal legalább az eddigi leg letisztultabb alaplappá vált, amit valaha teszteltem. Ami viszont ténylegesen fontos az alaplapnál, az a 16 fázisú teljesítményleadás és Military Class V komponensek, melyeket érthetjük a kondenzátorokra, IC-kre, titán tekercsekre, illetve túlfeszültség védelemmel is el lett látva az alaplap.

Az ATX méretű gyönyörű ezüstharcos túlhajtásra termett, és ezt nem csak a 16 fázisos teljesítményleadás biztosítja, hanem az egyéb érdekességek is. Ilyen például a natív LN2 támogatás, a folyékony nitrogén szerelmeseinek. A feszültségmérő natív támogatása, mely segítségével le tudjuk ellenőrizni, hogy az egyes fázisok teljesítménye eléri, vagy nem lépi-e túl a megengedett értéket, esetünkben a 3.3, az 5 és a 12 voltot. Ha ez nem volna elég a 8 pines CPU tápcsatlakozó mellé kapunk egy + 4 pines bemenetet is, hogy ha esetleg elfogyna a nafta, legyen miből pótolni. Ezt pedig mellékesen a PCI-E csatlakozónál is megkapjuk egy 6 pines VGA bemenettel, amely az alap 75W-ra rádob még 1 75W-os csatlakozót, így az alaplap már önmagában képes befogadni a 150 W-os VGA-kat, vagy ha nem is így gondolkodunk, az órajelek drasztikus megemeléséhez jól jöhet a plusz energia.

dsc06434

Szerencsénkre a gombelem is jó pozíciót kapott, ugyanis a gen 3-as acéllal is megerősített x16-os PCI-e sín fölé került, így könnyedén kipattintható, ha valami gond lenne, vagy esetleg lemerülne. De problémamegoldásra nem ez az egyetlen megoldás. A hátlapi I/O panelen is helyet kapott egy CMOS reset gomb, ami a számítógépen kikapcsolt állapotban kéken világít. Ha a CMOS reset megtörténik, a sz UEFI helyreáll, a kék LED pedig kialszik. Ezen kívül van más megoldása is még a BIOS helyrehozásának, rögtön 2 is. Az egyik megoldás a Gigabyte alaplapoknál már nagyon is ismerős Dual BIOS technológia, aminek köszönhetően, ha az egyik BIOS meghalna, a másik még mindig ép marad. Ehhez egy fizikai kis kapcsolót is kapunk, hogy könnyedén át tudjuk kapcsolni a hibás BIOS-t a jóra. Ez a kapcsoló egyébként a most tesztelt Gigabyte alaplapról hiányzik is, de erről később, plusz pont az MSI-nek.

Ha azt gondoltátok itt vége az UEFI javítási útmutatójának, tévedtetek, ugyanis van még 1 módszer, amelyet korábban csak Asrock alaplapokon láttam. Technológiai implementáció, tetszik, már csak a lyukas PCI-e X1 foglalatok kellenek, és nem lesz mire panaszkodnom az MSI alaplapjain, szép volt srácok! A módszer lényege, hogy processzor nélkül is tudunk UEFI-t frissíteni/helyreállítani 1 pendrive segítségével, melyen rajta van az új firmware. Ha a megadott helyreállítási portba csatlakoztatjuk a pendrive-ot (csakis abba), majd az alaplap tetején található BIOS Flashback gombot benyomjuk, a vezérlő képes lesz helyreállítani magát.

dsc06387

A gombtól nem messze kap helyet az OC Dashboard, amely fizikai hozzáférést enged az OC szerelmeseinek a szorzó, a BCLK és a feszültség emeléséhez, ráadásul található rajta egy Fast és egy Slow kapcsoló is, mely a boot beállításaira utal. Van 1 villám jellel ellátott kapcsoló, amely a hiba elkerülése végett a gyors áramtalanítást engedélyezi, illetve ezek mellett megtalálható a boot és a reset gomb is, melyek nem csak a dashboard-on, hanem az alaplap alján is helyet kaptak a Game BOOST kapcsolóval egyetembe. Ha valakinek ez a kapcsoló nem ismerős, Z170 óta az MSI kínál egy olyan lehetőséget a kiválasztott alaplapokon, hogy előre bekalibrált OC lehetőségek közül választhassunk, ha éppen nem igazán értünk a túlhajtáshoz. Az alaplapon 8 különböző OC profil van, mind a 7600K-ra, mind pedig a 7700K-ra értendően. Ez a dedikált kapcsoló a BIOS-ban is megtalálható, de ha valaki jobban szereti a fizikai érintkezés élményét egy kapcsolóval, az kiélheti vágyainak netovábbját. Persze debug kijelző is kapott helyet a lapon, de ebben a kategóriában ez már alap.

dsc06432

Egy alaplapon Z170 óta onnan tudjuk, hogy milyen kategóriába szánják, hogy megvizsgáljuk, hány PCI-e sín kapott acélborítást, ha mind, akkor drága az alaplap, ha pedig a RAM-ok is, akkor egy bruttó minimálbér összegénél többet is el fognak kérni érte. Nem mintha valaki ilyen anyagi helyzetben pont egy ilyen alaplapot fog vásárolni. Ha már ram, akkor DDR4 Boost, amely az XMP kompatibilis memóriákat képes túlhajtani, ezáltal nagyobb teljesítményt kicsikarva belőlük. 500 memóriaszett kompatibilis, tehát ha valaki pont inkompatibilis szettet birtokol, az ráfázott. Kapunk natív U.2, NVMe, USB 3.1 lightning, thunderbolt 3 támogatást, ráadásul Intel Optane memória támogatással rendelkező M.2 port is kapott helyet a lapon, 2 sima M2-vel egyetemben, melyekből a gyorsabb M.2 porthoz egy SSD pajzsot is kapunk, mely az SSD memóriacelláinak hőkezelését könnyíti meg, magyarán alacsonyabb hőfokon képes tartani azokat. Az NVMe támogatás persze itt is adott.

dsc06431

Hangkártyából a realtek legújabb ALC1220 chipje kapott helyet az alaplapon, amelyet én már most imádok, köszönhetően a 600 ohm feletti fejhallgatók támogatásának és a beépített fejhallgató erősítőnek. A bitsűrűség 24bit-ről 32bit támogatására is felugrott, illetve a jel zaj viszony is felugrott 120dB SNR-re. Az audio boost 4 pedig még erre is rátesz egy lapáttal, köszönhetően az alaplap többi részétől elválasztott PCB felületnek, a PCB-n külön kezelt jobb és bal audio csatornáknak és a Nahimic 2 támogatásnak, mely átvette a kedvenc gaming audio szoftver helyét nálam a creative szoftverektől.

A szokásos USB 3.1 front portok és az USB 2.0 front portok támogatása adott, ráadásul, ha nem lenne elég az USB 2 port, az MSI mellékel az alaplap mellé egy kis nyákot is, amelyen további USB 2.0 front portok találhatók. USB portból sosem elég, igaz Apple? -khm- Sata portok természetesen Sata 3-asok. Külön pumpa csatlakozási felület is kapott helyet az intelligens PWM vezérelt venti csatlakozók mellett, a chipset hűtőbordája pedig egyszerűen gyönyörű a maga letisztultságával.

dsc06433

 A végére pedig jöhet az I/O panelen található plusz extra. DAC-os USB port? Van de nem ez, USB 3.1 Type-a és type-c? Az is van, de még mindig nem talált. 2 Gigabites LAN csati? Melegszik… 2 Gigabites Intel LAN csatlakozó? Talált! Ha valaki telhetetlen az nem csak egy, de rögtön kettő Intel LAN csatlakozót talál az alaplapon, ezzel is megszabadulva a Killer LAN-tól, legalábbis ezen az alaplapon, ugyanis az E2500 a Master szériás alaplapokon Intel lannal egyetemben megtalálható lesz. Ha valakit érdekel személy szerint az I219-v és az I211-AT kapott helyet az alaplapon. Mindkét LAN piros LED megvilágítást kapott, tehát hazugság azt mondani, hogy nincs led az alaplapon, mert az Audio Boost is, a Ram és a PCI-E ellenőrző is kapott LED világítást, csak egyik sem RGB, de sebaj.

dsc06390

Dobozról még nem esett szó, igaz? Remek. Röviden tömören egy letisztult ezüstös színű dobozban érkezik az alaplap, amely az alaplap színére elég nagy reflektálásként szolgál. Minden fontosabb infót megtalálhatunk a hátlapon, de mi lehet a tartalma?

dsc06437

Driver DVD, 7 gigányi adattal, csak mert szegényt proteinnel etették, USB 3.1 front hosszabbító kábel, USB 2.0 front portokat tartalmazó kiegészítő nyák, papírok, MSI sárkányos pajzs matrica, még több papír, Sata kábelek, azokhoz megjelölő matrica, hogy tudjuk melyik kábel mibe megy, és egy csodálatos csavarkészlet, amely tartalmaz rengeteg 6 szögletű furattal rendelkező csavarokat, azokhoz alátéteket, amikhez megint csak van 1 alátét szerű dizájnelem, mert csak. Természetesen becsavarni csak a mellékelt kulccsal lehet, ha éppen nem rendelkezünk a furatba beleillő csavarhúzófejjel, ezáltal a szerelés képes kaotikus folyamatba is átmenni. Csak akkor ajánlott a mellékelt készletet használni, ha soha többé nem tervezitek kivenni a gépházat az alaplapból, más esetekben használjatok alátétet és hagyományos csillag furatú csavarokat. Persze csak akkor, ha nem szeretnétek idegbajt kapni, ha kiesik a csavar a furatból…

dsc06435

Térjünk egy kicsit a szoftveres részre. Az MSI a megszokott gaming szoftvereit mellékeli az alaplaphoz, tehát van Command Centerünk, hurrá, Intel Extreme Tuning Utility, Gaming App melyben VR kapcsoló is kapott helyet, ugyanis az alaplap teljes VR támogatással rendelkezik, ezt pedig alátámasztja a VR-ready USB port is, amely szintén az I/O panelen kapott helyet. FastBoot, RAMDisk, Gaming Lan Manager CFos (nem ne legyetek rosszak) motorral, ECO-center, M-Cloud, Steelseries Engine 3 mert „miért ne?”, Xsplit, WTFast, chipset, management engine, hangkártya, sata driverek, lan driverek és Nahimic 2, a kedvencem.

sound

Az utóbbira térjünk is ki egy kicsit. Alapvetően a Realtek R2.80-as drivere szükséges a működtetéséhez. A realtek drivere is már maga 1 csoda, ugyanis egyszerre képes két külön hangcsatornán külön audiót lejátszani. Ezenfelül beépített intelligens impedanciaszint érzékelővel lett ellátva, amely megvizsgálja, hogy mekkora jelerősítést kell alkalmaznia a hangeszközhöz. Ez persze nem mindig megy úgy, és olyan pontosan, mint kellene, de ez is valami. Intelligens fejhallgató erősítő is kapott helyet 3 beállítási lehetőséggel, balanced, powerful és ultimate, mely leginkább a dinamikát és a basszust hivatott növelni. És jöjjön a Nahimic 2. Egyszerű stílusos felület, virtual surround, intelligens zenei és gaming mód beállítások. Remek effekt beállítási lehetőségek a jobb hangminőség érdekében, mikrofon effektek, sound tracker, mely lényegében egy virtuális 7.1 effekt a támogatott játékoknál, és persze HD audio recorder 2. Az utóbbi egy XSplit kompatibilis hangeffekt tárház, melyben olyan hangeffekteket tudunk streamelés alá bevágni, mint a taps, jegyvásárlás, JUST DO IT! By Shia LaBeouf és egyéb vicces dolgok. A felület könnyebben kezelhető, mint bármelyik Creative szoftveré, és az előre beállított hangprofilok is jobbak, jó ötlet volt a váltás MSI, megy a + pont!

biosocmode_01 biosocmode_00

.

Az UEFI felület Click Bios 5 néven fut, mely az évek során belopta magát annyira a szívembe, hogy az MSI féle ClickBios felület lett a kedvencem. Fejlődés minimálisan, de van. Megtalálhatjuk a Z170 szériából már megszokott easy és advanced felületet, ahol az OC felületen belül külön Normal és Expert mód is fogad minket! Game Boost erre még rátesz egy lapáttal a 8 OC profiljával, ha nem lennénk jártasok a témában. Remek hardver monitor és Board explorer kapott helyet, és lényegében a jól megszokott ClickBIOS felület vár ránk.

msi_snapshot_00biosoc biosocmode
biosocmode_03 biosocmode_02

.

Processzor szempontjából két tesztalanyunk is volt, az i7 7700 és a 7700K képviseletében, de ezek közül egy OC-s lapon még szép, hogy az utóbbi tesztelésére kerül a hangsúly. A procit különböző szoftverek segítségével le is mértük, ilyen volt a Cinebench R15, a BlackHole4, az Aida64 és a 3DMark FireStrike, és a SATA vezérlő sebességének megvizsgálása érdekében a CrystalDiskMark UWP appja. A méréseket alap órajelen végeztük, de persze az OC sem maradhatott ki. Ugyan sikerült elérni az ominózus 5GHz-es álomhatárt, de a processzor pechemre sajnos nem a legjobb volt tuning szempontjából, így a túlhajtás igazi vért izzadós folyamattal járt.Hiába a 240-es AIO vízhűtés, 100 fok 5 GHz-en garantált lehet, ha nem megfelelő a szoba hőmérséklete. Ugyan Cinebench-et sikerült mérni, de az 5GHz-es órajel nem hozta a legjobb eredményeket, sőt alulmaradt egy másik korábbi pontszámhoz képest.

cinealap

Cserébe 4.9 GHz meglehetősen stabil volt. A feszültség 1.380 voltra való emelése (ami ennél a procinál irtózatosan magas), a szorzó 4.9-re állítása és felesleges turbo boost kikapcsolása egész stabil élményt eredményezett fagyások nélkül, néha 1-1 kisebb BSOD társaságában, de ez sem volt túl jellemző. Az alábbi beálltásokkal 3 különböző alaplapon is sikerült a stabil OC, de a legmagasabb pontszámot így is az MSI alaplapjával sikerült elérni a Benchmarkban.

cinebench-4-9-bclk

A BlackHole4 alapórajelen és húzva is tesztelve lett, mely pontszámban egész szép különbséget eredményezett.

bh4 bh4-4-9

.

RAM-ok tekintetében az ADATA nélkül nem jöhetett volna létre a teszt, ugyanis rendelkezésemre bocsátották az XPG szériájuk csúcsmodelljének 2400 MHz-es CL16-os 16 Gigabájtos LED-es modelljeit, melyek sebességét minden tesztalaplapon lemértünk, többek között az Xpower Gaming Titanium-on is, melyek eredményeit alább látjátok.

memory-read mewmwrite

.

Az Aida 64 procitesztjei sem maradhattak ki persze a buliból.

aidanormal

A Firestrike puszta Proci képességbemutatóként szolgált, ugyanis az elavult GTX 760-am kisebb GPU Bootleneck-et eredményez a rendszerben. Leginkább a fizikai teszt eredményét érdemes megnézni.

3dmark

A végére a SATA sebesség mérése érdekében két SSD-t is teszteltünk, a megszokott Kingfast E-Drive Pro 120 GB-os haldokló SLC SSD-t (azért a lassú írás), illetve az Intel alsó kategóriás 540s 120 GB-os TLC SSD-jét is. Az eredmények tekintetében a szekvenciális írás és olvasás az MSI alaplapján volt a leggyorsabb!

kfast 540s

.

A procikra visszatérve azért megemlíteném, hogy a 7700K és 4 magos Hyper-Threading-el rendelkező 8 szálas CPU, amely 14 nm-es gyártástechnológiával készült, natív usb 3.1 támogatással rendelkezik, Kaby Lake alapokon nyugszik, 8 MB L3 gyorsítótárral dolgozik, és 4,2 GHz-es gyári órajellel fog megjelenni. Az utóbbi eszközölésére azért volt szükség, mert azonos órajelen szó szerint semmivel sem lenne gyorsabb, mint Skylake társa. Cserébe rendkívül jól melegszik, 100 fok a maximális üzemhőmérséklete, de jó OC képességekkel rendelkezik (már amelyik), mely a skylake-hez képest komoly előrelépés, és igazi örömet okozó dolog lehet az OC szerelmeseinek.

Összegezzünk! Az MSI Z270 Xpower Gaming Titanium ugyan lehet, hogy drága alaplap, de cserébe rendkívül jó extra funkciókkal van felvértezve az OC szerelmeseinek örömére, ráadásul lehengerlően gyönyörűen néz ki. Átgondolt formatervezés, semmi felesleges extra (gondolok itt az RGB LED megvilágításra) 4x-es SLI és Quad Crossfire támogatás, megerősített RAM és PCI-e slotok, Military Class V és remek BIOS jellemzi az alaplapot. Ha valaki OC szerelmes, annak mindenképpen ajánlott vétel lehet az alaplap, mert ténylegesen minden igényt kielégít, viszont, ha valaki költségkímélő megoldást keresne, az kezdjen el másfelé kutakodni, ugyanis minimum 100 000 forint felett várható a bruttó végfelhasználói ára.

ajanlott1.png

A tesztben szereplő alaplapot köszönjük az MSI európai képviseletének, a memóriákat pedig az ADATA-nak!  

msi-logo

Ui: időközben megdőlt a 7700K OC rekord a tesztelt alaplap segítségével, melynek sikerült áttörnie a 7 GHz-es határt. A cikknek itt tudtok utánaolvasni: OC rekord a Z270 Xpower Gaming Titániummal Köszönet az infóért ebegab92-nek!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: