ket-kerekre-pattantunk-motogp-2018-teszt-xbox-one/2018/06/20

Két kerékre pattantunk - MotoGP 2018 teszt - Xbox One

2018. június 20. Szajcsán Márk Játék

Ugyan 2007-ben már volt MotoGP játék, viszont az csak PS2-re jelent meg. Majd rá 1 évre 2008-ben érkezett a MotoGP 08 amelyet már PC-re és konzolokra is kiadtak. Mivel nem volt PS2-m így én is a 08-as résszel találkoztam először. Akkor csodálva bámultam a játékot, hogy hosszú évek várakozása után kaptunk egy normális motoros játékot. Legalábbis akkor nagyon nagy ugrást jelentett ennek publikálása. A lelkesedés azóta töretlen, minden évben kapunk egy, az aktuális évadot feldolgozó részt. És ez még legalább 2021-ig biztosan így is lesz. 

 

A széria idén ünnepli 11. születésnapját, ez idő alatt rengeteg változást, újítást hajtottak végre a játékon.  

A tavalyi részt sikerült kipróbálni pár kör erejéig, illetve átnézni ,mik lehetnek az újítások. Akkor került be a manager mód amiben nem csak a motoros karrierünket de a csapatunkat is irányíthatjuk. Sajnos az idei részben nem sikerült sok újítást eszközölni, inkább tűnik az egész játék egy frissítésnek. De ez nem csak a mostani, hanem a pár évvel ez előtti részekre is igazak lehetnek. Nagyon érződik, hogy nincs más fejlesztő csapat aki motoros játék fejlesztésére adná a fejét, és amíg ez a helyzet addig nagyjából mindegy mit tol elénk a Milestone, nincs más lehetőségünk, hogy ne ezt vegyük meg. Ez igen csak szomorú hír, mert amíg ez a helyzet, addig bármit csinálhatnak a sorozattal.  

Egyjátékos rész 

Szóval a singleplayer részben az alábbi módok közül választhatunk.  

  • Career 

Sima újoncként kezdünk és egyre feljebb lépkedünk a ranglétrán. Kezdhetünk a RedBull MotoGP Rookies Cup-ban is, de ez nagyjából 1 MotoGP3-nak felel meg. Majd, ha megvagyunk a RedBull által támogatott bajnoksággal jön a Moto3, Moto2 és végül a királykategória a MotoGP. Ez a Klasszik karrier mód.  

  • Single Race 

Sima verseny. Kiválasztjuk a pályát, időjárást, napszakot, versenyzőt. Beállítjuk, hogy hány körös legyen a futam. Majd rácsapunk a Play gombra és már körözhetünk is kedvünk szerint.  

  • Championship 

Bajnokság. Hasonló a menete mint a sima versenynek, csak itt több versenyt futhatunk kedvünk szerint. Kiválaszthatjuk a pilótát, kedvenc pályáinkat, megadhatjuk hány kört szeretnénk teljesíteni. A feladatunk pedig az általunk létrehozott "bajnokság" megnyerése.  

  • Time Attack 

Sok versenyzős játékból jól ismert mód lehet már. Sok mindent nem kell szerintem írni róla. Kiválasztjuk a pályát, pilótát, majd sisakrostély le és hadd szóljon. Legyünk mi a leggyorsabbak világszinten. Letölthetünk más játékosok szellemét, és próbáljunk meg gyorsabba lenni náluk.  

  • Tutorial 

Kezdő játékosoknak jól jöhet. Itt büntetlenük begyakorolhatunk minden pályát, kanyart. Kipróbálhatunk minden motort stb stb.  

Többjátékos mód 

A multiplayer sem maradhat ki a felhozatalból. 2 klasszik többjátékos mód és 1 esport mód is helyet kapott az idei részben. 

  • Championship 

Ugyan azon az elven működik mint az egyjátékos módban. Létrehozunk szabályokat, kiválasztunk pár pályát, moto klasszot és megvárjuk még csatlakoznak hozzánk egy kis versenyzésre.  

  • Single Race 

Szintén ugyan azon az elve működik mint az egyjátékosban. Választunk pilótát, egy pályát és összevetjük tudásunkat a többi online játékossal.  

  • Esport.

Nem igazán derült még ki róla semmi. De vélhetően később online versenyeket fognak szervezni amit honorálnak majd pár értékesebb ajándékkal.  

Játékmódokról röviden ennyi.  

Megvalósítás 

A játék alapját az Unreal Engine 4 adja. Aki kicsit is mozog a gamer világban tudja, hogy mire képes ez a motor. Iszonyat szép játékokat lehet vele kreálni. És itt az első hiba. A MotoGP 2018 egyáltalán nem lett az. Oké, most jön mindenki, hogy egy versenyzős játékban nem a grafika számít, de biztos van olyan ember aki nem szeretné nézni a furán megoldott hőhullámok animációját, vagy a silány tükröződést. És ez azért fura, mert Xbox One X-en látottak alapján készítettem a cikket, amiről pedig tudjuk, hogy már nem egy sima One szinten tudja elénk tárni a látványvilágot. A 60FPS-t szépen tartja az X, de azért megnézném, hogy a gyengébb S-en vagy a sima fat One-on mennyire stabil ez a 60FPS. Az esős versenykörülmények viszont kifejezetten tetszetősek voltak. 

Szóval, kedves Milestone ezen a téren azért még lehetne mit csiszolni. 

A motorosokról 3D scannelt arcok kerültek be a játékba. Ezek a versenyek előtti snitteken jól néznek ki. De az Unreal motor ezt mindig is jól tudta kezelni.  

Drón scannelt pályák kerültek a játékba, ami 1 az 1-ben megegyedik a valósággal. Ez nem csak marketing duma, tényleg nagyon jól sikerültek a pályák analizálása és a játékba fektetése.  

Sajnos ez nem elmondható a fizikáról. Aki valaha nézett már MotoGP vagy egyéb motoros versenyt, néha igencsak feltud szisszenni pár kanyarvételen vagy kisebb ütközésen. Néha olyan ütközéseknél nem történik semmi a motorossal, amitől a való életben már rég a fenekén csúszna a kavicságy felé. És az is előfordult, hogy egy pici érintéstől már ugrott is le a motorról a versenyzőm. Nem tudom mi alapján történnek ezek, de elég furán pillogtam ilyenkor a TV-re.  

A hangok nem rosszak, bár néha pár kameraállásban furán szólnak a motorok. De lehet ez már csak az problémám. 

Menünk lehetne még csiszolni szerintem. Nem rossz, de nem is a legjobb. Néha elég sok időt el lehet tölteni benne mire megtaláljuk a keresett dolgot. A főmenü nem rossz, a verseny előtti vagy közbeni menün viszont lehetne csiszolgatni.  

Összességében vegyesek az érzéseim. Továbbra is egy kihívás nélküli feladatteljesítést látok a játék mögé. Nagyon megúszós szagú ez az egész már évek óta. Lehetne sokkal több újdonság a játékban, a grafikát is lehetne még hova tornászni. A hangok nem rosszak, sokat javultak az évek alatt. Hangulat viszont továbbra sincs. Nem érzem azt amikor leülök versenyezni, hogy most épp a MotoGP x futamát teljesítem a nagyok ellen.  

Írta: Szajcsán Márk

Hasonló bejegyzések: