kiprobaltuk-a-fia-wrc-legujabb-hivatalos-jatekat-wrc-7-teszt-pc/2017/09/23

Kipróbáltuk a FIA WRC legújabb hivatalos játékát - WRC 7 teszt (PC)

2017. szeptember 23. Kocsis Bence PC

Ha egy rali játékról, beszélünk, akkor az első kérdések között biztosan elhangzik az, hogy milyen a fizika, mennyi autó és szakasz kapott helyet a játékban és természetesen a grafikával kapcsolatos kérdések is felmerülnek, valamint a játékmódok száma és változatossága is szempont. Ezen tényezőket figyelembe véve nézzük most meg a  Kylotonn Racing Games által fejlesztett WRC 7-et, mely rendelkezik a FIA World Rally Championship jogaival.

A játék menüje kimondottan "pofásra" sikerült (hasonlóan a WRC 6-hoz), hisz modern, mégis áttekinthető, nincs olyan káosz, mint azt egyes játékokban megszokhattuk. Az egyjátékos és többjátékos mód elkülöníthető egymástól, emellett van "challenge" menü, ranglista, beállítások és egy ablakban a játékban elkövetett tevékenységünket is kijelzi a gép. Itt láthatjuk, hogy hány szakaszt teljesítettünk, hány km-t ültünk a volán mögött, milyen mérföldköveket teljesíthetünk, stb. Az extrák menü nagyon izgalmas dolgokat rejt, már azok számára, akik szeretik a statisztikákat. Itt  aztán mindent naplóz a gép. Hány km-t autóztunk különféle útfajtákon, milyen napszakokban, időjárási körülményekben teljesítettük a szakaszokat. Melyik autóval "csapattuk" a legtöbbet és sok más információt kiolvashatunk. A mérföldköveket lebontva végignézhetjük és egy showroom formájában az összes autót megvizsgálhatjuk.



Játékmódok:

Egyjátékos módban lehetőségünk van begyakorolni a vezetést, emellett bármelyik szakaszon végigmehetünk, de komplett rali-t, vagy akár több fordulós eseményt is végigmehetünk. És ott van természetesen a karrier mód, ami az egyjátékos mód legfontosabb eleme. Itt saját magunkat alakíthatjuk. Természetesen nem egyszerre WRC csapatban kapunk versenyülést, hanem azon a bizonyos ranglétrán kell felmásznunk, melynek alsóbb fokain a WRC Junior és WRC 2 széria foglal helyet.



Multiplayer módban csatlakozhatunk mások által létrehozott eseményekhez, de ha úgy tartja kedvünk, akkor saját magunk is készíthetünk testreszabott versenyeket, ahol rengeteg paramétert beállíthatunk, mint helyszín, szakaszok száma, kategória, nehézség stb. Lehetőségünk lesz split screen formában játszogatni, ilyenkor egy offline multiplayer formájában egy monitoron, vagy tévén játszhatunk osztott képernyő segítségével barátainkkal. A "Hot Seat" játékmód, ami már a korábbiakban is helyet kapott a játékban egy nagyon jó szórakozást jelentő esemény, már ha vannak versenyző társaink. Ebben a módban egymásnak adhatjuk át az ülést és egymás időeredményeivel versenyezhetünk. Összesen 8 versenyző szerepelhet ezen az eseményen, így elég komoly, vérre menő versenyeket hozhatunk létre.

Challenge módban folyamatosan kapjuk a feladatokat, melyek egy-egy rali szakaszt jelentenek. Ezek után egy online rangsorban hasonlíthatjuk össze az elért időeredményeinket más versenyzőkkel.

Tartalom:

Mint ahogy a bevezetőben említettük, a WRC 7 rendelkezik a FIFA Rali Világbajnokság jogaival, így ennek megfelelően kapunk helyszíneket, csapatokat és járműveket. A WRC 7 összesen 13 helyszínt vonultat fel, melynek köszönhetően versenyezhetünk, aszfalton, kavicson, sárban, hóban és jégen is. Minden helyszín 4 szakaszt tartalmaz, így összesen 52 vonalvezetés közül választhatunk. Vannak rövidebb, 2-3 km-es szakaszok és elérhetőek 18-20 km-es események is, melyek hosszú perceken tartó folyamatos koncentrációt, odafigyelést igényelnek. Ami az egyes szakaszokat illeti elmondható, hogy nem egyhangú, unalmas kilóméterekre vagyunk kényszerítve, a környezet változatos még az adott szakaszon belül is, esetenként rengeteg tereptárggyal, épülettel. Autókból 55 darabot kapunk, melyek a WRC, WRC 2 és WRC Junior, valamint Bonos kategóriába lettek sorolva.



Grafika:

Ami a grafikát illeti, nem nagyon lehet semmibe belekötni. Persze nem kell 2017-es, mindent elsöprő látványvilágra számítani, de a készítők nagyon jó munkát végeztek. A környezet nagyon jól ki lett dolgozva, mely a változatosságra kimondottan igaz. Egy 18-20 km-es szakaszon nem unatkozik az ember - már ha van ideje nézelődni - hisz méterről-méterre változik a táj, nincs két ugyanolyan erdősáv, ház, vagy tereptárgy. Az út szélén "eléhelyezett" nézelődők többsége mozdulatlan bábú benyomását kelti, de nem az egyes játékokból megszokott két dimenziós modellekről van szó. Nagyon hangulatos pl. hogy a Wales ralin a nézők egy tábortűz körül próbálják átvészelni a hideg, esős időt (persze ezt is csak visszajátszás közben vettük észre).

Ami a napszakok és időjárási viszonyok változását illeti csak pozitívumokban lehet beszélni. Az éjszakai verseny nagyon jól néz ki és a naplementekor a szélvédőn beszűrődő napfény szép látvány. A köd, a levegőben szálló levelek szintén sokat tesznek hozzá a játékhoz. A vizes , vagy épp hókásás aszfalt szintén látványos, ugyanúgy, mint a murvás útfelületen kialakult tócsák.



Ami a játék optimalizáltságát illeti el kell mondani, hogy sok esetben tapasztaltunk mikroakadásokat, amik bár nem voltak hatással az FPS számra, néha-néha zavaróak voltak. A teszt során szinte végig 1080p felbontáson játszottunk - természetesen a legmagasabb grafikai beállítások mellett - de a teszt vége felé megnéztük a 4K (3840 x 2160) felbontást is (Konfiguráció: I7-6700K, GTX 1070, 16 GB DDR4 RAM). Meglepetésünkre a játék szinte minden esetben képes volt tartani a 60 FPS-t (ugyanúgy legmagasabb beállításokon), ami valljuk be, hogy az előző részekre nem volt jellemző, főleg akkor, mikor még 30 FPS limit volt beprogramozva.

Ennek örömére készítettünk is egy videót 4K felbontáson.

A törésmodellről is érdemes pár szót említeni. Nis a készítők nem vitték túlzásba, így senki ne számítson leszakadt ajtókra és hasonló dolgokra - de szép is volt a Colin McRae Rally 3-ban... - de azért néhány elemet el tudunk hagyni út közben.



Irányítás:

Azt az elején le kell szögezni, hogy a WRC 7 nem kimondottan a szimulátoros társadalmat célozza meg, hanem inkább az arcade és szimuláció határán helyezkedik el. Ami az autó viselkedését illeti eléggé arcade, hisz a kanyarokban nem érezzük azt, hogy lenne félnivalónk, szinte csak annyi a dolgunk, hogy időben lassítsunk, vagy fékezzünk, akár kézifék nélkül, akár kézifék használatával. Szerencsére a készítők azért csempésztek a játékba szimulátoros jegyeket is, ami például az útviszonyok váltakozásában mutatkozik meg. A Monte Carlo ralin például nem mindegy, hogy jégen, havon, havas aszfalton, vizes aszfalton, vagy épp száraz aszfalton tapossuk a gázt. További nehezítés a pályák karakterisztikája, ami esetenként nagyon megnehezíti a dolgunkat, hisz számos helyen nagyon keskeny a vonalvezetés - már-már autó szélességű - és rengeteg visszafordító, vagy épp beláthatatlan ugrató vár ránk.



Nézzük meg egy belső kamerás videót Lengyelországból, egy WRC Junior autó volánja mögött. Bármennyire könnyűnek tűnik a játék, azért kell küzdeni is:

.

A végére maradt a hangzásvilág, ami egy autós játékban természetesen fontos dolog. A Kylotonn Racing Games ezen a téren is hozta a kötelezőt és szerencsére "porszívó" hangokkal egy pillanatra sem találkoztunk. Minden motorhang valóságosan hat, ami elmondható a koccanások, ütközések esetében is és a felfüggesztéstől - rázkódás, kavicsfelverődés - is elég szép hangok jönnek elő.

Összegzés:

Nem mondanám, hogy a WRC 7 egy korszakalkotó játék lenne, de ennek ellenére nagyon be tudja húzni az embert a gép elé. A FIA WRC jogok - melyek a 13 helyszínt és a hivatalos csapatokat eredményezik - megteremtik az alaphangulatot. A grafika megállja a helyét, esetenként nagyon szép és az irányítás is a jó kategóriába tartozik. A hangok tetszetősek és a játékmódok - köztük a karrier mód - hosszú játékidőt és szavatosságot eredményez.

A tesztpéldányt a WRC 7 hazai forgalmazója,  a Magnew biztosította számunkra.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: