kiprobaltuk-a-jelenlegi-no-1-virusirtot-bitdefender-total-security-2016-teszt/2016/08/31

Kipróbáltuk a jelenlegi No.1 vírusirtót - Bitdefender Total Security 2016 [Teszt]

2016. augusztus 31. Herczeg Balázs

A betegségek nem csak ránk veszélyesek, hanem szeretett számítógépjeinkre is, így gondoskodnunk kell a megfelelő védelemről. Viszont míg az emberek legnagyobb többségén az antibiotikumok, gyógyszerek és a jó öreg házi pálinka segít, addig számítógépünken aligha fog. Ugyan itathatjuk pálinkával, maximum nem fog beindulni, így talán célszerű lenne más irányba tekinteni, mondjuk egy jó antivirus szoftver felé…

Manapság rengeteg vírusirtó található a piacon, legyen az ingyenes, vagy fizetős (nyilván az utóbbiból van több). Személy szerint rengeteg vírusirtó szoftverrel volt már dolgom az elmúlt 10 évben, de csak most sikerült olyan vírusirtót találnom, amire fél év ingyenes használat után befizettem! És hogy miket kellett kipróbálnom ahhoz, hogy eljussak odáig, hogy valamiért fizessek is? Nod32/Eset Smart security, AVG, Avira, Avast 4.8-tól a mai verzióig, Mcafee, Norton, Panda, MS Security Essentials… Manapság nagyjából 2 olyan vírusirtó van, amiért érdemes pénzt kiadni: Kaspersky, Bitdefender. Én az utóbbi Total Security 2016 verziójának megvásárlása mellett döntöttem több okból is, melyeket részletezni is fogok.

bitdef1

Megbízható védelem

A legnyomósabb ok a Bitdefender mellett talán az, hogy jelenleg a Kaspersky kivételével nincsen más olyan vírusirtó, ami képes lenne felvenni vele a versenyt. Az imént említett szoftver azonos hatékonysággal dolgozik a vírusokkal szemben, viszont a BitDefender web védelme és a ransomware elleni védelme fejlettebb, mint előbb említett társáé, emiatt bátran kijelenthetem, hogy jelenleg nincs még egy olyan vírusirtó a piacon, amely akkora hatékonysággal dolgozna, mint a Bitdefender. Ugyan a Kaspersky-re a 0day vírusok ellen talán valamivel hamarabb készül megoldás, másban nem igazán van előnye olyan szinten, hogy az valaminek ne menne a rovására…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BKzNUtvNeZk[/youtube]

Automatizált védelmi funkciók az erőforrást kímélve

bitdef3

A Bitdefender egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen automata. Megértem, ha vannak olyan felhasználók, akik pont emiatt nem fogják szeretni túlzottan ezt a védelmi megoldást, de esélyt kell adni a rendszernek. Régen sokat használtam az ESET féle védelmi szoftvereket, de az abban rejlő automatizált folyamatok nem igazán nyűgöztek le, kevésnek tartottam azokat a lehetőségeket, amiket a szoftver a hozzáértő felhasználóknak kínált. Emiatt tértem át az Avastra, majd más megoldásokra, de a Bitdefenderen kívül egyik sem tudott lenyűgözni. A Total Security 2016 rendelkezik SafePay funkcióval, tehát figyeli, hogy csak is olyan internetes csatornákon bonyolítsunk le tranzakciót, ahol nem fogják adatainkat ellopni. Másrészt a beépített tűzfal jobban teszi a dolgát, mint a Microsoft megoldása. Megbízható szoftvereket megfogja, ha viszont fertőzött állományt próbálnánk elindítani (ami átjutott a vírusvédelmen véletlenségből), akkor akár azt még azelőtt képes megszakítani, míg az adott kártevő valamilyen kárt okozna a rendszerünkben. Ennél pedig csak az szebb, hogy a Bitdefender a lehető legjobban kíméli a hardvereket a terheltségtől. Memóriából mindössze 150 Mb-ot használ, ráadásul a processzort is a lehető legjobba kíméli. Ha nem tetszenek az automatizált folyamatok, illetve a robotpilóta funkció, természetesen átkapcsolhatunk bármilyen más egyéb, preferált üzemmódba, mint például: általános, játék, mozi vagy munka.

safepay

A Bitdefenter Total Security olyan beépített megoldásokkal rendelkezik, mint:

  • Teljes adatvédelem
  • Aktív kártevő blokkolás
  • Ransomware védelem!
  • Tűzfal
  • SafePay a biztonságos tranzakciókért
  • Biztonsági mód, amely segítségével törölhetjük az olyan kártevőket, amiket a Windows alapvetően nem enged
  • Adathalász weboldalak blokkolása
  • Érzékeny weboldalakra való látogatásnál való figyelmeztetés (online kaszinó, pornó…)
  • Biztonságos böngészés: A bitdefender megnyitás keresőmotorokban található weboldalak megnyitása előtt átvizsgálja az adott lap tartalmát, majd jelzi számunkra, hogy megbízható-e vagy sem
  • Heti biztonsági összegzés
  • Távműködtetéssel való vezérlés online felületről
  • USB ellenőrzés
  • Jelszó menedzsment: Ha a Windows fiókunkhoz tartozó jelszó nem megfelelő, a rendszer figyelmeztet minket
  • Szülői zár
  • Fájlok titkosítása
  • Antispam
  • Rablás védelem: Az online felület megmutatja hol volt legutoljára aktív készülékünk

Amint látható rengeteg dolgot integráltak a Total Security megoldásba, így számítógépünk biztonságáért nem kell túlzottan aggódnunk. Pláne amiatt, hogy ugyan még gyerekcipőben járó, de használható védelemmel rendelkezik az új Ransomware szoftverek ellen, ami a piacon jelenleg szinte egyedülálló.

Extrák, extrák, de van hasznuk?

bitdefopt

A Total Security-t licenszelő felhasználók számára a Bitdefender csapata néhány hasznos funkciót is beépített, ilyen például a OneClick Optimizer és a Startup Optimizer. Az előbbi megoldás lényegében olyan mint egy leegyszerűsített CCleaner. Egyrészt szűri és javítja a regisztrációs adatbázisban keletkezett hibákat, másrészt, ha a rendszer valamilyen szemét fájlt talál az adattárolóinkon, illetve ha érzékeny Cookie-kat észlel, azokat törli a számítógépünkről, ezzel is növelve adataink biztonságát, és csökkentve a felesleges adataink méretét. A StartUp Optimizer lényegében olyan, mint amit jelenleg a feladatkezelőben csinálhatunk: leállíthatjuk a felesleges programok bootal való indítását, illetve ellentétben a Windows beépített megoldását, késleltethetjük azokat, ezzel szintén erőforrásokat takarítva meg. Ezen kívül beépítésre került egy olyan rendszer is, amely le ellenőrzi szoftverjeink frissességet, ha pedig valamelyik szoftvert elavultnak találja, küld róla egy értesítést. Itt kapunk arról is értesítést, ha a Windows fiókunkhoz beállított jelszó nem megfelelő, vagy éppen nincs beállítva. Másrészt extrának tudnám azt is mondani, hogy a Bitdefender értesítéseket küld arról, hogy éppen milyen weboldalakat tiltott le, vagy éppen milyen vírust kapott el.

Lassan de biztosan

bitdef2

Ugyan ha teljes rendszervizsgálatot szeretnénk futtatni, lényegesen lassabban teljesíti azt, mint mondjuk a Kaspersky megoldása, de cserébe magas hatékonysággal dolgozik, hogy a kártevőknek esélye se legyen. Ugyan az ellenőrzés végével nem minden vírussal tud teljesen automatikusan végezni, így a felhasználóra bízza, hogy mit szeretne csinálni az adott vírussal. Így legalább ellenőrizhetjük, hogy nehogy véletlenségből valamilyen másolásvédelmet megkerülő programot (de ugye nem csináltok ilyet, igaz?) szeretne-e törölni a rendszer. Ha pedig erről lenne szó, míg időben megakadályozhatjuk azt, hogy egy játék elindítását meggátolja a vírusirtó. Rosszabbik esetben pedig azt, hogy a Windows aktiválását el ne veszítsük. Mellékesen megjegyezném, hogy az én számítógépemen eredeti Windows, illetve szoftverek találhatóak, így nekem nem kell ettől tartanom. Javaslom mások számára is a fejlesztők támogatását…

Egyszerű felhasználói felület

A Bitdefender még egy nagy előnye az, hogy rettenetesen leegyszerűsített, mégis modern és sokoldalú felhasználói felülettel rendelkezik. Hasonlóan a Windows 8 és 10 csempés felületéhez a Bitdefender is négyzetes/metro felülettel rendelkezik, így aki az új operációs rendszereket használja, mint jómagam is, annak nem lesz gondja a felülettel. A hozzáértő felhasználóknak szánt felület sokoldalú, mégis egyszerű navigálási lehetőséget biztosít számunkra.

bitdefweb

Ha pedig a rendszereinket csak internetről tudjuk ellenőrizni, mert éppen munkában vagyunk, akkor sincs baj, ugyanis a webes felület ugyan úgy kijelez számunkra minden fontosabb eseményt, illetve megmutatja, hogy még hány napunk is van hátra az előfizetésünkből. Ha pedig ez lejárna, a rendszer nyomatékosan próbál minket rávenni az újbóli vásárlásra. (Ha a sharewareonsale-en sajnálnánk érte azt az évi 7000 forintot, akkor a problémát magunkban, vagy éppen pénzügyi helyzetünkben kell keresni)

Összegzés

Ahogy a cikkből is jól kivehető, a Bitdefender teljesen lenyűgözött. Még egy ilyen komplex, mégis egyszerűen kezelhető Antivirus szoftverrel még nem volt dolgom. Az aktív védelem rendkívül hatékonyan teszi a dolgát, a spam leveleket még akkor megállítja a rendszer, mielőtt az a fiókunkba érne, nem eszi meg az összes erőforrásunkat és tényleges védelmet biztosít a rendszerünknek néhány extra funkcióval fűszerezve. Kell ennél több? Szerintem nem igazán. A Bitdefender Total Security mindenképp megérdemli a lehető legjobb plecsninket, azaz a szerkesztő választását!

editors_choice

A cikk publikálása idejében a Bitdefenter Internet Security 24 órán keresztül ingyenesen beszerezhető egy fél éves licensz erejéig az alábbi linken.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter