mcafee-megoldasok-kereses-irtas-vedelem/2014/05/06

McAfee – Megoldások, keresés, irtás, védelem

2014. május 06. Gosztonyi Adorján

Már pár hónapja dübörög a Microsoft kampánya, miszerint ideje váltani. Ezzel bizonyos mértékig mi is egyetértünk, de mi van azokkal a felhasználókkal, akik nem tudnak, vagy nem akarnak továbblépni ilyen-olyan okok miatt. Mi mindent megértünk, hisz ezért is vagyunk, többek között. Ebben a pár sorban Nekik kívánunk bemutatni egy lehetséges megoldást. Mint a címben is szerepel, szeretnénk Nektek bemutatni a McAfee – Total Protection 2014 kereső, irtó, védelmi szoftvert. Kicsit talán száraz anyag következik, de igyekszem izgalmassá tenni.

[caption id="attachment_47770" align="alignnone" width="293"]Dwm 2014-04-24 17-24-07-47 Az első és egyetlen kompatibilitási probléma[/caption] [caption id="attachment_47769" align="alignright" width="293"]Dwm 2014-04-24 17-22-15-36 Szerintem poénos az a ninja[/caption]

Hozzánk egy dobozos változat érkezett Ingram Micro Hungary Ltd jóvoltából, így szinte azonnal neki is álltunk felboncolni, próbálgatni. Még „ajándékokat” is rejtettünk el egyik tesztgépünkön, hátha ki tudunk fogni rajta. De ne szaladjunk előre ennyire, menjünk szépen sorban:

Telepítés:

Telepítés során érdemes pár dologra odafigyelni, amik befolyásolhatják a telepítési időt, első sorban: megszabadulni minden olyan szoftvertől, amivel nagy valószínűleg inkompatibilis a McAfee rendszere, mint például a Windows defender, a win essential saját keresője, vagy az én esetemben a Trend Micro Titanium internet security. A jó kis Norton-tól már korábban megszabadultam, a cél érdekében.

[caption id="attachment_47771" align="alignnone" width="293"]Dwm 2014-04-24 18-00-59-38 A kezelőfelület[/caption] [caption id="attachment_47779" align="alignright" width="293"]Dwm 2014-04-25 21-10-52-57 Mi "teljes" biztonságban vagyunk! :)[/caption]

Befolyásoló tényező lehet még a lemezről való telepítés, ugyanis a lemez nem tartalmaz magyar nyelvet, minden mást viszont igen. A magyar nyelvi csomagot csupán az első letöltéssel érkezik és a telepítés után válik elérhetővé. Amennyiben letöltött telepítőnk van, nincs probléma, tudja az magától is, hogy milyen nyelvű az Op-rendszer. A telepítés legelején a McAfee rendszere ellenőrzi a milyenket, nem-e fertőzött véletlenül. Ez eltarthat néhány percig, géptől és merevlemeztől függően, akár 10 percig is (láttunk ilyet, ezért bátorkodtam leírni). Lemezről történt telepítés esetén természetesen kéri az aktivációs kulcsot, amit itt nem részleteznék, mert elég hosszú. Net telepítő esetén egy pár karakteres kulcsot kapunk, amit érdemes megőrizni, mert később szükségünk lehet rá, ha netán problémássá válna operációs rendszerünk. A legvégén már csak egy rövid regisztráció van (ilyet ma már minden ilyen programot fejlesztő cég használ), amit szintén végre kell hajtani, hiszen McAfee fiókunk tartalmazni fogja vírusirtónk adatait (hány pc-re van kulcsunk és milyen termékhez) és ide menthetünk backUp-ot is aktuális rendszerünkről, ha van humorunk kivárni. Ennyit röviden a telepítésről. Lássuk a különböző funkciókat és egy nagyon érdekes térképet, ami minden bizonnyal hidegzuhany a magyarországi hacker társadalomnak.

[caption id="attachment_47772" align="alignnone" width="293"]Dwm 2014-04-24 18-17-55-87 Gyorsvizsgálat folyamatban...[/caption] [caption id="attachment_47777" align="alignright" width="293"]Dwm 2014-04-24 19-09-44-52 Teljes vizsgálat tesztgépünkön[/caption]

Funkciók:

Amit a McAfee Total Protection 2014 nyújtani tud mind próbaváltozat (30nap), mind pedig teljes éves előfizetés esetén elsősorban a kémprogramok és vírusok elleni védelem, internetes és email védelem, otthoni hálózat védelme, szülői felügyelet (csak a főbb kategóriák).

  • Kémprogramok és vírusok elleni védelem:

E menüpont alatt a szokásos dolgokat találhatjuk meg, mint számítógép vizsgálata, valós idejű vizsgálat, ütemezett vizsgálat. Az első opció a már megszokott dolgokat tartalmazza, gyorsvizsgálatot, teljes illetve egyéni. Ki-ki ízlése szerint olyat futtat, amire éppen kedve van. Ez a része nem sokban tér el egy szokványos programtól. A Valós idejű vizsgálat alatt különböző beállításokat találunk, amik a mi kényelmünkért vannak, ezért érdemes azokat úgy hagyni, ahogy telepítés után vannak. Gondolom, sokan nem szeretnék, ha egy pipa átállítása miatt egyszer csak a program lefoglalná a memóriát. Hagyjunk mindent szépen úgy, ahogy van. Ütemezett vizsgálatok között akkor érdemes dátumot változtatni, ha nem tetszik az alapbeállítás, ez nálunk szerdánként hajnali 4óra, minket nem zavar, jó ez így. Itt jön a finom rész: Tesztgépünkön elrejtettünk 7 (hét, mert annyi fejű sárkány is létezik…) kis apróságot a programnak, kíváncsiságból, hogy megtalálja-e illetve mit kezd velük. A gyorsvizsgálat egyet sem talált meg belőle (nem is véletlen, hiszen az csak az Op-rendszerre vonatkozik, ha van külön partíció arra nem). De talált valami mást a rendszerben. Artemis-nek nézett egy win fájlt (később többet). Erre már van megoldás McAfee-nál, úgyhogy no para. A mélyreható vizsgálat viszont érdekes eredmény hozott, nem csak megtalálta a 7 elrejtett csomagot, de ki is nyírta mindet, hogy mik voltak azok, azt nem oszthatjuk meg Veletek, legyen elég annyi: McAfee már erről is tud. Jól vette az akadályokat, merevlemez tartalom és memóriától függően aránylag gyorsan végig is ért. 12 napig gyötörtük tesztgépünket ezzel. Azt hiszem jól végezte dolgát a program.

[caption id="attachment_47780" align="alignnone" width="293"]huha Hűűűűha :D[/caption] [caption id="attachment_47778" align="alignright" width="293"]Dwm 2014-04-24 20-57-09-78 Amiről CSAK McAfee-val beszélünk :)[/caption]
  • Internetes és email védelem:

Itt találhatjuk elsődleges védőbástyánkat, a tűzfalat, az anti-spam funkciót és a SiteAdvisor-t, ami meglehetősen idegesítő egy dolog. Az első kettő szerepével talán mindenki tisztában, így kitérnék a SiteAdvisor-ra. Legelőször is engedélyeznünk kell böngészőnkben a bővítményt, amit rögtön fel is ajánl azonnal, amint leindítottuk valamelyiket. Feladata a meglátogatott weblapok elemzése, vizsgálata. Ha egyszer egy oldalt letiltott, valószínűleg nem érdemes újra elérhetővé tenni magunk számára. Viszont sajnos néha azért ez is hibázik, legalábbis, ami az „alacsony” és „közepes” veszélyforrásokat illeti. Ezeknek feloldására rögtön van lehetőségünk, hiszen a program felajánlja a lehetőséget a böngészőben. Attól függően, hogy mekkora és milyen mértékű veszélyt talált, annak függvényében reagál. Csupán néhány példa, egy képek között is: alacsony szintű veszély esetén letilt egy falsh bannert, onnantól azon a részen egy szürke folt jelenik meg, egy kis áthúzott piros körrel. Kockázatosnak ítélte a rendszerigény.hu meglátogatását, mert „legalább egy kockázatos viselkedést mutat” (a képek között), de mi persze semmilyen veszélyt nem jelentünk rátok nézve, ígérem. Legfeljebb egy rakás olvasnivalóval látunk el Titeket (lehet, hogy ez a baj???). És hogy ne maradjanak ki a legnagyobb veszélyforrásoknak tekintett pornográf tartalmú oldalak sem, kettőt azóta sem tudunk meglátogatni, hála a Total Protection 2014-nek (na nem mintha bármelyiket is látogatnánk.)

  • Otthoni hálózatvédelem:

Ez is elég fontos dolognak tekinthető, főleg, ha valakinek egynél több gépe van, hiszen ugye nem szeretnénk, hogy a másik gép is „megfázzon”, ha az egyiknek már folyik az orra. Persze ez csak abban az esetben hasznos, ha számítógépünk csatlakozik bármilyen hálózathoz is. Ebben az esetben viszont átfogó képet kapunk a hálózaton lévő eszközökről és számítógépekről. Itt található egy Quick Clean is, ami segít nekünk abban, hogy gépünk teljesítményét kicsit magasabbra vegyük. Ugyanis lehetővé teszi például a régi activeX programok törlését, amik egyébként is csak a helyet foglalják. A biztonságirés-ellenőrző egy nagyon hasznos kis addon, ugyanis felderíti az esetlegesen kialakult hibákat és igyekszik azokat helyrehozni. Magyarul megkeresi és telepíti nekünk a legújabb szoftverfrissítéseket Windowsunkhoz. Kicsit hasonlít a win saját frissítési programjához, ugyan úgy állíthatjuk benne pipával, hogy mit szeretnénk és mit nem. Ennek is van saját ütemezője, amit szintén felesleges piszkálni. Hadd tegye a dolgát, amikor csak akarja, de azért letilthatjuk, ha nem tetszik.

  • Szülői felügyelet:

Ez egy nagyon hasznos dolog lehet, azok számára, akiknek van mondjuk egy 8-12 éves gyermeke és nem szeretné, ha bizonyos oldalakat meglátogatna, vagy csak monitorozni szeretnénk más felhasználó szokásait. Gondolom, nem kell nagyon ecsetelnem mire gondolok jelen esetben. Az opciók között először be kell állítani egy „rendszergazda” jelszavat, utána írhatjuk is mit tilos.

Végezetül pedig mutatnék néhány képet, amelyeken különböző veszélyforrások vannak feltüntetve, területekkel egybekötve. Mint jól fogjátok látni, Magyarország nem annyira veszélyes hely, ha hackerkedésről van szó.

[caption id="attachment_47776" align="alignnone" width="293"]Dwm 2014-04-24 18-37-33-25 Legfontosabb támadók[/caption] [caption id="attachment_47775" align="alignright" width="293"]Dwm 2014-04-24 18-35-54-26 Legsúlyosabb támadások[/caption]
[caption id="attachment_47774" align="alignnone" width="293"]Dwm 2014-04-24 18-35-23-52 Legveszélyesebb kártevők[/caption] [caption id="attachment_47773" align="alignright" width="293"]Dwm 2014-04-24 18-35-16-87 Legveszélyesebb levélszemétforrás[/caption]

 Köszönöm a figyelmet!

Köszönjük az Ingram Micro Hungary Ltd-nek, hogy a terméket a rendelkezésünkre bocsájtotta.

Írta: Gosztonyi Adorján