mobilvilag-htc-one-mini-teszt/2014/05/24

Mobilvilág - HTC One Mini teszt

2014. május 24. Teszt Clarence

Mobilvilág rovatunk legújabb tesztjében a HTC One Mini kerül górcső alá. A telefont egy bő hétig tesztelhettem és elöljáróban annyit el is mondhatok róla, hogy  nagyon elégedett voltam az eredménnyel. Ezt picit bővebben kifejtve pedig alant el isi olvashatjátok.

Nézzük is mivel állunk szembe. Egy elég elegáns telefonról beszélhetünk, igaz a HTC mindig is híres volt arról, hogy tud szép telefonokat gyártani. Ez most sincs másképp. Látszik, hogy nem odafigyeltek a felhasznált anyagok minőségére, igaz a festett alumínium hátlap karcolódás után nem lesz túl szép, de tény, hogy nehezen karcolódik. Ezt megfejelték egy kevés műanyaggal, ami a kijelzőt és a hátlap között található. A telefon ízléses, nekem nagyon tetszett külsőre, jól eltalálták. Ami probléma volt az egyedül a hátlap felülete, amely picit csúszós, tehát erősen kell fogni, ha nem akarjuk kiejteni a kezünkből.

A szokásos sorrendben haladva a belső szervek következnek. A tehát készülék a következő specifikumokkal rendelkezik:

Operációs rendszer: Android 4.4.2. (KitKat) SIM foglalat: Micro SIM Kijelző mérete: 4,3 inch Kijelző felbontása: 1280 x 720 Kijelző pixelsűrűsége: 342 PPI Kijelző típusa Super LCD 2 HD kijelző HD 720p Fényképező felbontása: 4 megapixel Előlapi kamera felbontása: 1,6 megapixel SoC Típusa Qualcomm Snapdragon 400 Grafikus chip Adreno 305 Processzor típusa Krait 200 (2 magos, 1,4 GHz) RAM: 1 GB Belső memória mérete: 16 GB (nem bővíthető) Akkumulátor kapacitása: 1 800 mAh Tömeg: 122 g

Azt kell, hogy mondjam, a HTC One-t sikerült erősen lebutítani, mind a processzor magok száma és mind a RAM felére csökkent. Ez nem volt túl jó előjel, bevallom picit féltem, hogy egy alsóbb középkategóriás telefont tartok a kezemben. Szerencsére hamar bebizonyosodott, hogy nem így van és a telefon hű társam volt abban az egy hétben, amíg nálam járt.

[gallery ids="48321,48320"]

Mit is kapunk a tajvani gyártótól? Egy igen letisztult kezdőlapot, menüt, beatsound-ot, HTC Sense-t, gyermek üzemmódot, Zoe fotó módot és még sorolhatnám, hogy mennyi előre extrát. Nem is tudom, hol kezdjem. Először is ott, hogy a telefont könnyű kezelni, gyors és nagyon stabil és kiegyensúlyozott a teljesítménye. Az elérhető saját zenelejátszó is hozza a formáját, bár némiképpen hasonlít a Google hasonló szolgáltatásához, de ebből kiindulva ez is jól kezelhető és megbízható. Van rajta beatsound mód is sokat dob a zenei élményen, élénkebb a hangzása, mondhatni igen kellemes kis zenelejátszó is a készülék, de ne feledkezzünk meg arról, hogy mégis csak egy telefonról beszélünk, tehát ugorjunk is tovább a többi funkcióra.

A mai telefonoknak két igazán sarkalatos pontja van, ezek pedig a kamera és az akkumulátor. Most a kameráról írnék pár szót és fel is töltöttem egy kisebb galériát, hogy láthassátok mit is tud. A specifikációból kiderült, hogy csupán 4MPx-es a One mini kamerája, amely ugyan bőven elegendő lehetne, ha jobb minőségben lenne képes képeket készíteni. Tudom, a telefonok meg sem közelítik a fényképezőgépek szintjét és azt gondolom, hogy itt kihozták a maximumot, amit csak lehetett ebből a hardverből. A képek amúgy szépek, egészen addig, amíg nem használjuk a zoom funkciót. Utána pedig a zoom mértékének növekedésével romlik a képminőség. Ami számomra fura volt, hogy a közelített képek nem zajosak, mint inkább pixelesek. Ilyet már régen láttam. Semmi elmosódás, szögletes kis pixelek integetnek nekünk. A Zoe mód persze teszi a dolgát, segítségével szerkeszthetőek a képek, diafilmet készít, zenét rakhatunk be alá és még számtalan funkciót tud, amelyet itt hosszú idő lenne leírni. A lényeg, hogy dob azért a képek és a kamera minőségén, de ez itt azért kevés. Erősen átlagos a tudása.

[gallery ids="48319,48318,48317,48316,48315,48312"]

Az akkumulátor, amit a tajvaniaktól kapunk az egy 1800 mAh-s darab és azt kell, hogy mondjam, hozza, amit hoznia kell. Ha nem használjuk sokat a telót, csak néha egy kevés Facebook, mesengerek és telefonálás, akkor könnyedén kibír egy jó napot. Intenzív használat mellett azért 4-6 óra alatt bőven lemerül. Érdemes tehát töltőt magunknál hordani, de azt gondolom, hogy ennek ellenére jól bírja a strapát. Átlagos használat mellett bőven beérünk melóba/suliba és még lesz benne kraft mire hazaérünk délután.

A főképernyőn külön egy oldalt kaptak a Sense szolgáltatásai, ahova beintegrálhatjuk a kedvenc alkalmazásainkat, ahonnan megjeleníti az általa fontosnak vélt bejegyzéseket, cikkeket. Tehát így hírportálokat, blogokat, Facebook-ot, Google+-t is beintegrálhatunk és nem kell megnyitogatni alkalmazásonként őket, hanem odagyűjti az újdonságokat, mindezt nagyon ízléses csempés formában, de nem kell a Microsoft féle csempékre gondolni, itt jóval szebb verzióról van szó. Ez mindenképpen piros pont, mert a rendszer nagyon jól működik.

Ami kevésbé pozitív számomra az a 16 Gb belső tárhely, amelyből körülbelül 11 volt felhasználható. Ez nem bővíthető, így aki sok videót, zenét vagy bármilyen média fájlt tárol a telefonján, az sírni fog, mert itt be kell osztani a tárhelyet. Szerencsénkre a különböző "felhős" alkalmazások miatt már online is elérhetőek a zenéink, de ez azért erősen megdobhatja az adatforgalmunkat. Nálunk pedig nem divat több giga adatforgalommal "megdobni" az előfizetőket.

Az Antutu és a Quadrant benchamrkok során is jól teljesített a készülék. Az ott elért eredményeket a képek is jól mutatják.

[gallery ids="48325,48324"] [gallery ids="48322,48323"]

Ami számomra nagyon tetszett még az a Kid Mode, tehát gyermeküzemmód, ahova beregisztrálhatjuk gyermekeink (na nem kell semmi adatot megosztani róluk, csak a születési évet és egy random nevet kell nekik adni, szóval nem kérdeznek semmi személyeset) és egyedi profilokat hozhatunk létre, ahol letiltjuk a telefonon lévő alkalmazásokat és újakat teszünk elérhetővé nekik. Léteznek letölthető és előre beépített játékok, melyek elég szórakoztatóak. Igen, kipróbáltam ezt a módot, nehéz volt megállni :)

Összegzésnek nehéz szavakat találni. A telefonnak megvannak a maga hibái. Számomra csúszós volt a hátlap felülete, így nehéz volt gépelnem vele (a sok messenger) és a kamerájával sem vagyok túlzottan elégedett, még, ha az átlagot bőven hozza, akkor sem. Ennek ellenére fájó szívvel adtam vissza, mert megszerettem a tesztidőszak alatt. Egy nagyon megbízható telefon, amely tele van olyan extrákkal, amely mindenki számára kényelmesebbé teszi a mindennapi életet. Jól látható a gyártó hozzáállása, mely szerint nem a telefonhoz kell megtalálni a megfelelő vásárlót, hanem a vásárlóhoz kell megfelelő telefont gyártani. A HTC One Mini igazán felhasználóbarát és hű társ a mindennapokban. Tőlem kap egy „Ajánlott” plecsnit.

ajanlott_new

A készüléket a VIP Phone-tól kaptuk tesztelésre. Nekik utólag is köszönjük a közreműködésüket.

Írta: Teszt Clarence