mobilvilag-sony-xperiaz-ultra-akiknek-szamit-a-meret/2014/05/16

Mobilvilág - Sony XPeria Z Ultra, akiknek számít a méret

2014. május 16. Teszt Clarence

Az utóbbi időkben egyre inkább kezdenek elszaporodni az úgynevezett tablettelefonok vagy tabletphone-ok, esetleg phabletek (mindenki kiválaszthatja a magának legszimpatikusabbat, én csak telefonnak hívom őket:)). Gondoljunk akár csak a WayteQ Talk 5H típusú igen jóra sikerült kis telefonjára, egyre több gyártó próbálkozik ezt a piaci rést is telíteni a saját kis termékével. A Sony sem szeretne kimaradni ebből, így készülhetett el a Sony Xperia Z Ultra, melyet volt is alkalmam nyúzni és kipróbálni az elmúlt héten.

[caption id="attachment_48147" align="aligncenter" width="516"]sony_xperia_zu_ A formatervezők kitettek magukért[/caption]

Akkor ugorjunk is bele és lessük meg milyen specifikációkkal rendelkezik a ketyere:

Processzor típusa: SoC/CPU: Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 2.2 GHz GPU: Adreno 330 Processzormagok száma: 4 RAM: 2048 MB Belső memória mérete: 16 GB Operációs rendszer: Android 4.4 (Kitkat) Kijelző mérete: 6.4" Kijelző felbontása: 1920 x 1080 pixel Kijelző típusa: Kapacitív TFT Előlapi kamera felbontása: 2 MPx Hátlapi kamera felbontása: 8 MPx Akkumulátor kapacitás: 3050 mAh Méretek: Hosszúság: 179.4 mm Szélesség: 92.2 mm Vastagság: 6.5 mm Tömeg: 212 g

Azt gondolom, hogy igen impozáns jellemzőkkel rendelkezik a telefon, nem hiszem, hogy bárki panaszkodhat a beépített hardverekre, de legelőször természetesen nem is ez fogja meg az embert, hanem a külseje. Ki akarna egy ronda, de sokat tudó telefont? Szerintem senki, így a külsőségeknek is helyükön kell lenniük. Úgy érzem, hogy a Sony ezen a téren is nagyot alkotott. A telefon nagyon szépre sikerült, nagyon vékony a maga 6,5 mm-es vastagságával („vékonyságával”), a fekete színtől pedig igazán elegáns (fehérben is kapható, de a fekete verzió az igazi:)). A mellékelt képek is jól bizonyítják, hogy a telefon nagyon jól el lett találva, azt gondolom, hogy nyugodtan befér a mai csúcstelefonok mellé. Az egyetlen probléma számomra az a mérete. Hát a 6,4” az nagyon feszegette a farmerzsebem határait. Lépcsőzni nem igazán tudtam vele, mert nem hajlott a lábam a zsebemben lévő telefon miatt. Ugyanakkor egy öltönyzsebben már könnyedén elfér, így akár könnyedén használhatjuk a különböző irodai alkalmazásokat, mert hát kényelmesebb wordot vagy excelt használni ezen, mint egy 4-5”-os telefonon. Szóval a méretének is megvannak a maga előnyei. Ami viszont jó, hogy a 6,4” ellenére is „csak” 212 gramm, ez pedig igazán kevés egy ekkora telefonnál. Nem húzza úgy le a zsebet, alig érezhető a 10 sportszeletnyi tömege.

[caption id="attachment_48146" align="aligncenter" width="500"]sony z ultra oldal Az egyik legvékonyabb okostelefon a piacon[/caption]

Ahogy az fentebb leírtam egy 6,4”-os TFT kijelzővel rendelkezik a kütyü, amely 16 millió szín megjelenítésére alkalmas. Mivel eddig már nem tudok elszámolni, így ezt nem tudtam ellenőrizni, de azt elmondhatom, hogy elég éles és szép képet ad a gépezet. Ez köszönhető az 1920x1080-as felbontásnak is, ez mondjuk egy ekkora gépnél el is várható, mert elég furán nézne ki, ha pixelháború lenne egy ilyen méretű kijelzőn.

Amiért még nagyon tetszett az a sebessége és a stabilitása. Bármire használtam (játék, zene, videó) nem szaggatott, nem lassult, mindig hozta a megszokott – amúgy elég gyors – sebességet. Ez kellőképp felüdülés az XT910-es Motorolám után, amely mindig lassú, bármit használok rajta :). Hiába, itt dupla annyi a magok és a memória száma. Szóval a Z Ultra probléma- és szaggatásmentesen fut, nehéz zavarba hozni. Elég stabilan fut rajta a 4.4-es Android. Emellett egy újraindítás sem vesz igénybe egy percnél többet. Az ember észre sem veszi és már el is indult, használatra kész. Ezeket a népi megfigyeléseket az Antutu benchmark is megerősítette. Azt kell mondjam, elég erős a gépezet és elég jó eredményeket ért el.

[gallery ids="48135,48134,48133"]

A készülék egy 8 megapixeles hátlapi kamerával rendelkezik és egy 2 megapixeles előlapival. Az előlapit nem kívánom bővebben elemezni, mivel azt gondolom a 2 MPx bőven elegendő a videochathez, nem kell több, szép képet ad. A 8 MPx is elegendő lehetne, de a képek kinagyítva egy picit „zajosak”. Tudom ez mindenhol vesszőparipám, de ebben az árkategóriában azt gondolom, hogy lehetne egy picit jobb. Ha jobban ráközelítünk, akkor különösen sok elmosódott pixelt fogunk látni. Zoomolás közben is látható, hogy romlik a minőség. Félreértés ne essék, nagyon jó kamerát tudtak belerakni a Sony-nál, de azt gondolom, hogy ilyen árnál azért elfért volna egy jobb is. Egy tavalyi csúcskategóriás telefon is tud ilyet, így ez számomra nem túl jó. Ja igen, ami a legrosszabb, nincs LED, tehát lemondhatunk a rossz fényviszonyok közbeni fotózásra. Éjszaka sem fogjuk tudni használni. Kedvenc bulifotóink nem ezzel a készülékkel fognak elkészülni, ez már biztos, ez hatalmas kihagyott ziccer.

[gallery ids="48132,48127,48128,48129,48130,48131,48126,48125,48124"]

Lépjünk túl a kamera adta lehetőségeken és nézzük a kezelőfelületet, amely már igen jóra sikerült. A képernyők között gyorsan lehet váltani, a kijelző mérete miatt pedig igen sok widget fér el rajta. Ezek mellett a Sony saját alkalmazásai is be lettek integrálva a szoftverbe, ezeket mind-mind érdemes használni, mert nem rosszak, sőt. A Walkmant különösen szeretem, szerintem jobb, mint a Google hasonló alkalmazása, de persze ízlések és pofonok. A különböző saját widgetek, így a Gallery is jól működnek, lehet a képek között lapozgatni is, ez sok telefonnál nincs megoldva vagy nem elég jól, itt elég látványosra sikerült.

Ekkora méretnél már sarkalatos pont az akkumulátor teherbírása. Azt kell, hogy mondjam ez is igen impozánsra sikerült. Intenzív használat mellett is szépen kibírja a napot. ha kevesebbet chatelgetünk és telefonálunk, akkor akár két nap is könnyedén kihozható belőle. Ez azért elég kellemes, nyugodtan magunkkal vihetjük egy hosszabb útra, nem kell aggódnunk, hogy lemerül. Hamarabb unjuk meg a Candy Crush-t vagy a Traffic Racert, mint, hogy lemerüljön a kis gépünk. Talán a telefonálás az egyetlen, ami jobban meríti az akkut, de gondolom senki nem akar folyamatosan a telefonon lógni. Egyfelől, mert amúgy is picit kényelmetlen egy „féltéglával” a fülünkön telefonálni:).  Kellemesebb és érdemesebb egy headstet-et használni. Mindenesetre az akkumulátor állja a sarat, bármerre is járjunk és bármit is csináljunk rajta, nem egyszerű lemeríteni. Szóval jól bírja a strapát és ami még fontos, hogy víz- és porálló, tehát külön előny azok számára, akik olyan helyen dolgoznak, ahol nehéz megoldani a telefon töltését és az könnyen koszolódhat.

Pár szót azért még ejtenék az előretelepített szoftverekről, mielőtt kimondom a végső ítéletem a telefonról. Szóval kapjuk a már korábban említett Walkmant, ami jól használható. Itt van a Galery, amely szinkronizálja az összes képünket, akár a felhőben tárolt képekről beszélünk, a funkció jól használható és sokat könnyít az életünkön. Előre telepítve van az Evernote, amelyet szerintem már mindenki ismer :) Kapunk még egy jegyzettömböt is, amelybe rajzolhatunk, ez hasznos kis alkalmazás. Ami számomra meglepetés (negatív) az a OfficeSuite, amely csak olvasásra engedi a fájlokat, írni nem tudunk, így érdemes első körben tiltani és telepíteni a helyére egy jobb alkalmazást.

Alapvetően elmondhatom, hogy nagyon pozitív a véleményem a telefonról. Mindent tud, amit tudnia kell, igaz az ára is picit borsos, de megéri annak, aki ki tudja használni az általa nyújtott előnyöket. Ami számomra gond az a kamera gyengesége illetve a telefon mérete. Telefonálni talán tényleg egy picit kényelmetlen, ha pedig zsebben tartom, akkor a mozgásban is akadályoz. Szóval nem teljesen tudtam ezzel megbarátkozni, így csak egy „Tetszett” plecsnit kap, holott a többi területen igencsak felülmúlja a riválisokat. Aki viszont nem akar fényképezkedni és egy méretes kütyüre vágyódik, az veheti „Ajánlott”-nak is.

tetszett_s

A készüléket a VIP Phone-tól kaptuk tesztelésre. Nekik utólag is köszönjük a közreműködésüket.

Írta: Teszt Clarence