mobilvilag-wayteq-s7-tablet-teszt/2014/05/28

Mobilvilág - WayteQ S7 tablet teszt

2014. május 28. Teszt Clarence

A Talk 5H telefon mellett kaptam egy tabletet is, melyet a WayteQ xTAB S7 névre kereszteltek. A termékek nevének leírásával mindig gondban vagyok, mert sosem tudom mi a kisbetű és mi a nagy, mindig copy-paste történik a gyártó oldaláról. Ugorjunk is azt hiszem bele a tesztbe.

Ezt már sokadik alkalommal írom le, de ez a tablet sem különbözik igazán a többitől, legalább is, ami a külsejét illeti. Ha egymás mellé tennénk őket, akkor csak a méretükbeli különbség miatt tudnánk, hogy melyik milyen típus. Szóval követi a lekerekített és fehér színű formatervezést, melyet a legújabb termékeken láthatunk. Sajátos „véjtekes” design ez, de jól mutatja a gyártó törekvéseit, hogy szeretne kitörni az átlagból és egyedit alkotni. Ezt azt gondolom sikerült is neki.

Screenshot_2014-03-13-17-47-14

Lássuk milyen specifikációkkal van itt dolgunk:

Kijelző: 7", TN, 1024 x 600 px, 5 pontos kapacitív multi-touch

Processzor: ATM7029, Quad-Core Cortex A9 1.2 GHz

Memória: 8 GB ROM, 1 GB RAM

Android Jelly Bean v4.2, WiFi

0.3 MP előlapi kamera, HDMI kimenet

Szóval egy 7”-os kijelző, mely jól illeszkedik a kézbe, éles képet ad és jól látható. Ez a típus is picit talán fakó, de ezt már megszoktam. Teljesen átlagos a maga 320 grammos tömegével, így nem mondanám se nehéznek, se könnyűnek. Kényelmesen használható és Jelly Bean fut rajta, tehát a legújabb alkalmazások könnyedén futnak rajta.

A négymagos processzor és az 1 GB RAM teszik a dolgukat, de a nagy képernyő azért szívj az energiát. Az előzőleg tesztelt telefonnal ellentétben néha azért sikerült zavarba hoznom a készüléket. Nem szereti, ha letöltések közben más internetes alkalmazást vagy egy nagyobb hardverigényű játékot akarunk használni. Azért ne ijedjünk meg, az esetek többségében akadás mentesen futottak az alkalmazások, de be tudjuk lassítani a gépet. Az Antutu benchmarkos eredményét alant láthatjátok is. Belőle jól látszik, hogy azért vannak még kiaknázatlan pontok a rendszerben. Nem rossz az eredmény, de akad ennél jobb is még a gyártó saját háza táján is.

Screenshot_2014-03-17-14-57-28

A szokásos WayteQ-es alkalmazások találhatóak rajta, így a Mindig TV és a magazinolvasó. Továbbra is kitűnően alkalmazhatóak, jól működő alkalmazások. Ezek mellett alapból telepítve van az MX Player, amely könnyedén játssza le a HD filmeket is. Kipróbáltam több irodai alkalmazást is. Ami gond, hogy nehezen éri át az ember keze a képernyőt, így egy excel függvény begépelése némiképp macerás. Ennek ellenére elégedett voltam a használatával. Jól viszi a játékokat is, akár az újabbakat is, tehát nem szaggattak be, nem akadoztak. Gyerekeknek is kitűnő lehet emiatt.

Screenshot_2014-03-19-20-23-00

Egy ekkora tabletnél sarkalatos pont az akkumulátor, amely hozza az átlagot. Csodát ne várjunk tőle, intenzív használat mellett 3-4 órát bír. Használat nélkül is ügyesen lemerül a nap végére. A méretei miatt ezen nem csodálkozom, még kell pár év mire megbízhatóbbak lesznek a tabletek akkumulátorai. Azért kényelmesen kijöhet belőle 6-8 óra, ha nem nyúzzuk folyamatosan. A töltőt mindenesetre ne felejtsük otthon.

A tablet képernyője fölött helyet kapott egy 0,3 MPx-es kamera, amely a videohívásokat hivatott megsegíteni. Ugyan felismerhető voltam minden hívásnál, de azért ekkora pixelszámtól azért rakhattak volna vele egy picit erősebbet. Igaz a kamera az a legtöbb WayteQ készüléknél problémás pont. Egyedül a Talk 5H típusban van az átlagot meghaladó kamera. Remélhetőleg figyelembe veszi majd a gyártó a visszajelzéseket és képes lesz a jövőben javítani ezeken.

A belső tárhely 8 Gb-s, amely némiképpen szűkös, de 16 Gb-os micro SD-vel már orvosolható is a probléma. Azt gondolom, hogy ez már bőven elegendő tárhelyet biztosít az alkalmazásainknak. Ugyanakkor érdemes rá odafigyelni, mert minél több alkalmazást telepítünk rá, annál lassabb lesz a rendszer. Ez persze nem azt jelenti, hogy félve telepítgessük őket, hanem inkább azt, hogy 150-200 plusz alkalmazás és máris érezhető a lassulás a rendszer működésében.

Screenshot_2014-03-12-18-35-00

Azt gondolom, hogy böngészésre, kapcsolattartásra, alapvető irodai alkalmazások futtatására elegendő a az S7, bár én őszintén megvallva jobban szerettem az xTAB 790 QCI-t. Számomra az egy jobb készülék volt, igaz annak az ára is közel duplája ennek. Szóval számomra az S7 tablet egy erősen butított készülék, melynek ugyan van létjogosultsága a piacon, mert olcsó árával, úgy gondolom, hogy tökéletesen elég netezésre, ha úton vagyunk. Filmezhetünk is vele, de nem szabad semmit várni tőle, nem vele váltjuk le az öregedő laptopunkat.

Írta: Teszt Clarence