mobilvilag-xiaomi-redmi-note-4g-teszt/2015/03/03

Mobilvilág - Xiaomi Redmi Note 4G teszt

2015. március 03. Teszt Clarence

A múlt heti kínai telefonnal szerzett tapasztalatokon felbuzdulva úgy döntöttem, hogy újra egy kínai típust próbálnék ki. Szerencsémre sikerült is rátenni a kezem egy Xiaomi Redmi Note 4G-re. Az elmúlt egy héten őt sikerült nyúznom és be kell vallanom, nem erre számítottam.

Mielőtt beleugranék a szokásos is értékelésembe, itt vannak a telefon műszaki adatai:

Méretek: 154 x 78.7 x 9.5 mm (6.06 x 3.10 x 0.37 in)

Tömeg: 199 g (7.02 oz)

SIM: 1db normál SIM

Kijelző: IPS LCD kapacitív érintőképernyő, 16M szín

Méret: 5.5 inches (~68.8% screen-to-body ratio)

Felbontás: 720 x 1280 pixels (~267 ppi pixel density)

Multitouch: Igen

Képernyő Corning Gorilla Glass 3

OS: Android v4.2 (Jelly Bean)

Chipset: Mediatek MT6592

CPU: Octa-core 1.4/1.7 GHz Cortex-A7

GPU: Mali-450MP4

Memória: bővíthető microSD kártyával 32 GB-ig

Belső memória 8 GB, 1/2 GB RAM

Elsődleges kamera: 13 MP, 4128 x 3096 pixels, autofókusz, LED lámpa,

Videó: 1080p@30fps,

Előlapi kamera: 5 MP

3.5mm jack: van

Bluetooth: v4.0, A2DP, LE

Rádió: FM rádió

USB: microUSB v2.0

Akkumulátor: Li-Po 3100 mAh / 3200 mAh

Xiaomi Redmi Note-4GAmint látjátok újra egy 5,5 colos kis ketyerét sikerült megkaparintani, szóval úgy tűnik a trend nagyon afelé halad, hogy egyre kevésbé legyen képes hajlítani a lábát az emberiség. Lehet a lifteket kezelő cégek fogtak össze világszerte a telefongyártókkal, hogy a kifogjanak a lépcsőzőkkel szemben. Viccet félretéve itt kevésbé éreztem zavarónak, mivel a telefon formatervezése szerencsésebb, mint a korábbi phableteknél. A szélei lekerekítettek és maga a Gorilla Glass felület és a hátlap is fényes. Picit furán is hat eleinte, de megszokható. Ellenben kevésbé éreztem csúszósnak, bár lehet, csak az izzadós tenyeremre tapadt rá. Így vagy úgy, de nem voltak ezzel gondjaim.

Ami a hardvert illeti, hát a benchmark eredményektől nem ájultam el. Őket alant láthatjátok és nem túl rózsás a helyzet ezen a téren. Ennek ellenére kitűnően futott minden játék, amit próbáltam és combosabb hardvert igényel (pl.: Real Racing 3, Rivals at war), na meg persze a szokásos Heroes 2 J Ennek ellenére egy nagyobb grafikai igényű vagy sok elemet megjelenítő játékhoz már kevés lesz a GPU illetve a memória, de azért a legtöbb alkalmazás gond nélkül fog futni. Maga a telefon pedig akadásmentesen futtatja az Andorid 4.2-es verzióját. Néha ugyan beleszaladhatunk egy-egy kisebb akadásba, de azért ez ritka eset. Inkább az alkalmazások közti váltás, ami lassíthatja, főleg, ha hardverigényesebb az egyik app.  Ugyanezen a képernyőn van az összes futó alkalmazást bezáró kis gomb is, ami nagyon praktikus és elegáns megoldás.

Xiaomi Redmi Note 4GAmi azonnal szembetűnik még az avatatlan szemnek is az a teljesen átdolgozott kezelőfelület. Egyfelől eltűnt a menügomb a főképernyőről (úristen!!!). Nem léphetünk be a menübe, mert nincs. Ezt úgy kell elképzelni, mint az iPhone-oknál (ha láttátok a telefont, akkor egyértelműen az Apple termékét próbálják lemásolni), tehát van egy háttér és oda rakja az ikonokat, widgeteket. Hátteret viszont nem tudunk változtatni csak úgy, külön témák menüpont van, ahol elérhetünk több ezer féle témát. Nagy hátrány, hogy a címszavak, amiket használ a telefon, mind kínaiul vannak, így csak találomra tudtam keresgélni. Pontosabban van egy angol címke is, még pedig a „simple”, szóval, aki az egyszerű témákat szereti, az örülhet, ha viszont valami másra vágyódunk, akkor gondban lehetünk.

További nehézségek okozója, hogy nem lehet csak úgy letölteni a témákat, külön Xiaomi account kell hozzá, ehhez pedig a telefonszámunkra kíváncsi, tehát még csak ki sem bliccelhetjük egy erre a célra létrehozott e-mail címmel. A témákról sokat elmond, hogy sokuk fagy, ami azt jelenti, hogy nem rendesen jeleníti meg és állandóan felugrik egy vezérlő, hogy leállt a téma. Én két nap után meguntam és visszatértem az alap beállított témához. Ezen a részen még erősen csiszolni kell a rendszert.

[gallery ids="55685,55684,55683"]

Az a képekből is látszik, hogy a felbontással és a színekkel nincsenek problémák. Éles, jó a kontraszt, az IPS panel teszi a dolgát, emellett magát a kijelzőt könnyű takarítani és hála a Gorilla Glass 3-nak, nehéz összekarcolni, tehát nem kell szívrohamot kapni, ha esetleg a gyári fólia lejött vagy csúnya és levennétek.

A készülék kevés saját alkalmazással rendelkezik, így újból a Google Play-hez fogunk fordulni segítségért. Bár alapból van saját keresőjük, cloud szolgáltatásuk, de ezeket azt gondolom, hogy kevesen fogják igénybe venni. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a Xiaomi két komoly riválisától is átvett elemeket. Maga az Android rendszer és a google alkalmazások mellett a kezelőfelületet egyértelműen az Apple termékei inspirálhatták. Ez nem feltétlenül baj. Azzal, hogy saját regisztrációt kér már előrevetíti, hogy komolyabb szeletet kér majd a tortából. Igyekszik kialakítani a saját márkáját és a saját imázsát. Ha pedig tartja az irányt és az ütemet, akkor pár év alatt egy igen komoly gyártóvá nőheti ki magát. A potenciál mindenképpen megvan benne, nem beszélve arról, hogy ár/érték arányban jelenleg nem sok vetélytársa akad.

[gallery ids="55681,55682,55686"]

A 13 Mpx-es hátlapi kamerát természetesen teszteltem minden területen és meg kell hagyni elég gyors a szoftvere. Picit talán maga a kezelőfelület is új lehet, mivel nincsenek legördülő menük, hanem az ujjunk fel és le húzásával tudjuk elérni a kívánt menüt. Összesen három van és a középső maga a fényképezés, a felső és alsó a különböző szűrők és egyéb nyalánkságok beállításai. Ez rendkívül kényelmes, mert így úgy tudjuk kezelni a kamerát, hogy nem kell kizökkennünk magából a fényképezésből, tehát a hüvelykujjunkkal mindent el tudunk érni. Annak, aki más típusok kamerájához szokott (mint én is) eleinte szokatlan lehet, de kétségkívül egyszerűbb és gyorsabb ez a rendszer. Másfelől alapból tudja a szokásos retro, fekete-fehér, erős kontraszt vagy akár a halszem hatást.

Maga a fényképező pedig szép képeket (már amennyire egy telefontól elvárható ez) képes készíteni. Ezt a mellékeltekből is kideríthetitek. Szépek, élesek, ugyanakkor az előlapi kamera is kellemes csalódás. Bár én továbbra is tartom, hogy 2 megapixelnél több nem szükséges (jelen esetben 5-öt is kapunk azokból a megapixelekből), szóval természetes, hogy minden magasabb minőségűtől hanyatt vágom magam. Ez itt is megtörtént, bár nem ezt fogjuk használni fotózáshoz, de egy jó skype beszélgetésnél elengedhetetlen.

[gallery ids="55678,55677,55676"]

Ami leginkább letaglózott a telefonnal kapcsolatban az az akkumulátor. 3100 mAh-s kis szív dobogott benne és azt kell, hogy mondjam: végre egy telefon, amit, ha elfelejtek este feltölteni sincs semmi gond. Ez ered abból, hogy alacsonyfogyasztású a hardver és maga a szoftver is úgy van optimalizálva, hogy ne szívja a naftát az akksiból. Ezt persze szigorúan normál használat közben lehet elérni, tehát folyamatos wifi kapcsolat, folyamatos bluetooth egy fülessel, ezáltal folyamatos zene, mellé a szokásos messenger programok és facebook rendszeres használata, nem beszélve persze a 10-15 telefonhívás indításáról és fogadásáról. Ezzel a teljesítménnyel értem el, hogy reggel hétkor levettem töltőről és másnap délután 5kor raktam fel, amikor is 22%ot mutatott a kijelző. Ha ez nem lenne eléggé meggyőző, akkor nyugodtan használhatjuk az energiatakarékos módot is, amely további órákkal/napokkal toldja meg az üzemidőt. Ez a teljesítmény nálam csillagos ötös.

Be kell valljam, hogy kellemes csalódás volt a telefon. Nehezen szoktam meg a szinte teljesen átdolgozott kezelőfelületet, de végül pár nap alatt sikerült. Miután pedig megszoktuk, már nem jelent problémát a gyors használat. A tudását tekintve egy erős középkategóriás telefonról beszélhetünk, amely minden téren kielégíti a vásárlói igényeket. Nagyon pozitív kép alakult ki bennem a telefonnal kapcsolatban és a múlt héten tesztelt Doogee Dagger után hatalmas a kontraszt. Természetesen a Xiaomi javára. Ennek ellenére nem hibátlan a készülék, akár a kínai nyelv a témáknál, a gyakran nehezen megtalálható menüpontok a beállításoknál, mind-mind levonnak egy picit az összképből. Számomra egy „Tetszett” plecsnit mindenképpen kap és, ha képesek továbbfejleszteni, akkor mindenképpen kap egy ajánlottat is :)

 tetszett_s

Írta: Teszt Clarence