msi-b150a-gaming-pro-alaplap-jart-nalunk/2016/04/22

MSI B150A Gaming Pro alaplap járt nálunk

2016. április 22. Kocsis Bence Alaplap

Mai tesztünkben az MSI jóvoltából egy olyan alaplapot mutathatunk be, mely nem a tuningolók számára lett megalkotva, hanem azon játékosok számára lett megalkoztva akik közepes, vagy ersős hardverekkel rendelkező konfigurációjukat tuning nélkül szeretnék kamatoztatni. Azért mondom, hogy tuning nélkül, mert tesztalanyunk az MSI B150A Gaming Pro "Intel B150X" chipkészlete nem támogatja a szorzózár mentes processzor tuningolást és a memória sem hajtható meg, de a VGA órajeleinek emelése természetesen opció.

Csomagolás:

Az alaplap doboza matt borítású és egy versenyautó száguldozik rajta fényárban, amivel a gyártó minden bizonnyal a LED világítást és a teljesítményt próbálja kihangsúlyozni.

001

A doboz hátoldalán olyan dolgokat olvashatunk, mint a DDR4 Boost, a megerősített PCI Express slotok, Gaming LAN, Audio Boost 3, USB 3.1, vagy épp a LED világítás, melyet egy illusztráción is bemutat a gyártó.

002

A dobozban az alaplapon kívül különféle tartozékokat találunk. Sajnos mindössze két SATA kábelt rajt a csomagolás, amihez kapunk feliratozható matricákat, melyekkek be tudjuk azonosítani a kábelek egyik, vagy másik végét, ha épp szerelni, bütykölni lenne kedvünk. A hátlapi I/O borítás mellett kapunk egy összeszerelési útmutatót, egy dokumentációt, melyben az alaplap főbb tulajdonságait olvashatjuk és természetesen a telepítő lemez sem maradhat ki. Mivel az alaplap nem támogatja az SLI technológiát ezért SLI hidat nem találunk a csomagban.

Az alaplap:

Ha megnézzük az alaplapot, láthatjuk, hogy a 4 rétegű nyomtatott áramköri lapka teljesen fekete, méghozzá az esztétikailag előnyösebb matt kivitel. Egy dolog azonban szembetűnő. Az alaplap jobb oldalán egy nagyjából 1 cm vastagságú sárgás, nyers lapkarész található, de erre majd a később térünk ki. A teljesen fekete színt - ugyanis a memória és PCI bővítőhelyek és az alaplapi csatlakozók is fekete színűek  - a két piros/fekete VRM hűtőborda és a piros/fekete, MSI felirattal ellátott chpiset hűtőborda töri meg.

004

Az MSI B150A Gaming Pro alaplap LGA 1151 foglalattal rendelkezik, mely alkalmassá teszi a 6. generációs Intel Core i3/i5/i7 , Intel Pentium és Intel Celeron processzorok fogadására, melyeket a 8 pines CPU csatlakozóval tudunk táplálni a tápegységről.

008

Memória slotokból négy áll rendelkezésre, melyekbe összesen 64 GB DDR4, maximum 2133 Mhz-es órajelű memóriát építhetünk be. Az alaplap támogatja a Dual Channel technológiát, emellett az XMP (Intel Extreme Memory Profile) technológiát is. A memória foglalatok kettős retesszel vannak ellátva, így alul és felül is rögzíthető a modul.

015

Az alaplapon két darab PCIe 3.0 x16 slot, két darab PCIe 3.0 x1 slot és három darab PCI slot kapott helyet. Itt fontos megjegyezni, ha a PCI_E1 vagy PCI_E3 bővítőhelyek használatban vannak, akkor a PCI_E4 csak PCIe 3.0 x1 módban képes működni. Az alaplap támogatja az AMD CrossFire technológiát. Ennek maximális kihasználására a két PCIe 3.0 x16 bővítőhely távol került egymástól, így a két grafikus kártya könnyen beszerelhető és a hűtésük is hatékonyabb. Manapság egyre súlyosabb grafikus kártyák kerülnek a boltok polcaira a méretes hűtőborda és sok esetben használt hátlap miatt. Ez egyre jobban megterheli a PCI Express bővítőhelyeket. Az MSI VGA Armor technológia által használt több forrasztási pont ezen nagy mértékben segít.

005

Adattárolás terén nem kell M.2 csatlakozókra és hasonló megoldásokra számítanunk, de azért nem lehet okunk panaszra. Összesen 6 darab SATA 6Gb/s portot kapunk, emellett lehetőség van a SATA Express csatolófelület kihasználására is. Raid támogatás ebben az esetben sajnos nincs.

009

Itt meg kell jegyezni, hogy a fenti SATA Express csatlakozó nem akadályozza a PCI Express bővítőhelyeket, viszont egy Multi GPU-s konfigurációnál már gondok adódhatnak a 4 alsó SATA port miatt.

017

Annak ellenére, hogy egy költségkatékony alaplapról beszélhetünk, az MSI az Audio Boost 3 technológiáját állította csatasorba. Ez Realtek ALC1150 kodeket, japán Chemicon zajszűrő kondenzátorokat, elszigetelt PCB területet (piros LED-ekkel kiemelve), dupla headset erősítőt és aranyozott hátlapi analóg Jack csatlakozókat jelent.

007

A hálózati kapcsolatokért az Intel i219 LAN vezérlő gondoskodik, mely kivételes TCP és UDP forgalmat garantál, miközben a processzort kevésbé terheli. Még többet hoz a konyhára az MSI Gaming LAN Manager alkalmazása, mely számtalan beállítási lehetőséget biztosít.

045

A hátlapi I/O panel eléggé izgalmasra sikerült és a gyártó csak piros és fekete színű csatlakozókat használt. Először is kapunk egy PS/2 billentyűzet és egér portot, mely alatt két USB 2.0 port kapott helyet. Mellettük találunk egy DVI-D portot, amit a gyártó HDMI-vel egészített ki. USB 3.1 csatlakozókból összesen 6-ot kapunk, melyek közül 2 darab 2. generációs (ASMedia ASM1142 által vezérelt), 4 darab pedig első generációs (Intel B150 által vezérelt). Ez a helyzet azért szorul egy kis magyarázatra. Az első generációs USB 3.1 port valójában 5 Gbps sávszélességgel rendelkező (Superspeeed)  USB 3.0 port, míg a 2. generációs USB 3.1 port valódi, 10 Gbps cávszélességgel rendelkező USB 3.1 port. Az I/O panelen találunk egy LAN portot is, mely 15 KV-os túlfeszültség védelemmel lett ellátva, így az alaplap és rá csatlakoztatott hardverek (persze, ha a tápegység is hasonló minőséget képvisel) védve vannak a villámlástól és statikus elektromosságtól. Az RJ45 porban egy piros LED is elhelyezésre került, mely a működést hivatott jelezni. Az Optikai S/PDIF kimeneten kívül 5 darab Audio Jack csatlakozót is kapunk, melyek mindegyike aranyozott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A jobb oldalon található sárgásbarna lapkarész az RGB LED-ek miatt lett első ránézésre az esztétika teljes hiányával kialakítva. Mivel a 7 darab RGB LED az alaplap hátoldalán került elhelyezésre, kellett egy olyan felület, amelyen a fény át tud jutni. A gyártó úgy próbálta kicsit javítani a helyzetet, hogy az "msi NO.1 in Gaming" feliratot égette rá. A látvány csak teljesen világosban tűnhet elsőre furcsának, azonban mikor bekapcsolnak a fények már más a helyzet.

011

Ha megnézzük a fenti képet, láthatjuk a ventilátor csatlakozókat. Jó hír, hogy az alaplapra összesen 4 darab került, melyek mindegyike 4 tűs, azaz támogatja a PWM vezérlést. Ez azt hiszem a többi gyártó számára is követendő példa.

BIOS:

Az MSI B150A BIOS-ában találunk egyszerűsített "EZ Mode"-ot és "Advanced" beállítási lehetőségeket. Az EZ Mode főképp Boot sorrend beállításra és a hardverekkel kapcsolatos információk kiolvasására ad lehetőséget, hűtési beállítások mellett, míg az "Advanced" módban minden apróbb beállítást elvégezhetünk. Bár a memória (2133 Mhz maximum) tuningra és processzor órajelének emelésére megvannak a menük, erre nincs lehetőségünk.

MSI_SnapShot MSI_SnapShot_00 MSI_SnapShot_05
MSI_SnapShot_06 MSI_SnapShot_07 MSI_SnapShot_08
MSI_SnapShot_12 MSI_SnapShot_03 MSI_SnapShot_09
.

A szoftverek:

A szoftverek között első körben ott van az egyedi skinnel elkészített népszerű processzor és memória diagnosztikai szoftver, az MSI CPU-Z. Az MSI Fast Boot alkalmazás segítségével felgyorsíthatjuk a boot időt, így a rendszer gyorsabban áll fel. Az MSI Gaming App olyan szoftvereket tartalmaz, mint az "Eye Rest", mellyel különféle színprofilokat állíthatunk be, attól függően, hogy játszunk, vagy épp filmet nézük. Természetesen egyéni beállítások mentésére is van lehetőség. A Mouse Master az egér alapvető beállításait teszi lehetővé, mint a válaszidő, vagy a DPI érték. A Gaming LAN Manager segítségével prioritásokat adhatunk egy-egy alkalmazásnak, így a többi folyamat ilyenkor háttérbe szolrul. Lehetőségünk van a sávszélesség lekorlátozására is. A Gaming Hotkey alkalmazás lehetőséget ad arra, hogy 1-1 gombra különféle billetyűparancsokat állítsunk be, így egy gombnyomással elérhető a preferált böngésző, a médialejátszó, vagy egyéb, gyakran használt program.

A LED alkalmazás az alaplapon elhelyezett - 2 helyen található - LED-ek tulajdonságainak testreszabására nyújt lehetőséget. Az egyik rész az alaplap bal oldalán lévő audió vezérlő és környéke, a másik pedig az alaplap jobb oldalán található sárgásbarna sáv 7 hátlapi LED-del. Az audióvezérlő világítása kizárólag piros LED fényt kapott, míg a jobb oldali LED-ek RGB fénnyel rendelkeznek. A szoftver segítségével ezek tulajdonságait állítgathatjuk, különféle profilok közül választhatunk. Az audió LED világításánál beállítható akár az is, hogy a gépen lejátszott zene üzemében villogjanak a fények.

Az MSI RamDisk egy nagyon hasznos szoftver. A program segítségével egy virtuális meghajtót hozhatunk létre, melyet a rendszermemória táplál. A memóriából az adatok kiolvasása - memória típustól függően - akár 25x gyorsabb lehet, mint egy SSD esetében.

MSI Live Update 6 érzékeli a telepített drivereket és BIOS verziókat és ha újabb verzió áll rendelkezésre akkor tetölti és telepíti azt. Természetesen lehetőségünk van autómatikus és manuális telepítés beéllítására is.

cpu ramdisk
gaming_app7 eyerest_01
gaming_lan_01 LED_01
gaming_app mouse_master
.

Működés közben a LAN port és a LED fények:

.

Specifikáció:

Méret: ATX / 30.5 cm x 24.4 cm
Chipset: Intel B150X
Processzor foglalat: LGA 1151
Processzor támogatás: 6. generációs Inter Core / Pentium / Celeron processzorok
Memória: 4 darab DDR4 bővítőhely (2133 Mhz max, tuning nem támogatott, max 64 GB)
XMP (Extreme Memory Profile) támogatás
Bővítőhelyek: 2 x PCIe 3.0 x16 slot
2 x PCIe 3.0 x1 slot
3 x PCI slot
Multi GPU: két utas AMD CrossFire technológia támogatása
Adattárolás: 6 x SATA 6Gb/s port
1 x SATAe port
Hang: Realtek ALC1150 Codec (7.1 csatornás HD audió)
LAN: Intel I219-V Gigabit LAN vezérlő
Alaplapi csatlakozók: 1x 24-pin ATX tápcsatlakozó
1x 8-pin ATX 12V tápcsatlakozó
6x SATA 6Gb/s csatlakozó
1x SATAe csatlakozó
1x USB 2.0 csatlakozó (2 USB 2.0 port ellátása)
1x USB 3.1 Gen1 csatlakozó (2 USB 3.1 Gen1 port)
2x 4-pin processzor ventilátor csatlakozó
3x 4-pin rendszerhűtő tápcsatlakozó
1x előlapi audió csatlakozó
1x TPM modul
1x Clear CMOS jumper
1x soros port csatlakozó
1x párhuzamos port csatlakozó
2x előlapi panel csatlakozó
Hátlapi I/O panel: 1 x PS/2 billentyűzet / egér port
2 x USB 2.0
1 x DVI-D port
2 x USB 3.1 Gen2 port
4 x USB 3.1 Gen1 port
1 x HDMI port
1 x LAN (RJ45) port
1 x Optical S/PDIF OUT csatlakozó
5 x OFC audio jacks
BIOS: UEFI AMI BIOS  (ACPI 5.0, PnP 1.0a, SM BIOS 2.8)
.

Összegzés:

Az MSI B150A Gaming Pro nem a tuningosok, hanem a játékosok számára lett kialakítva. Ennek megfelelően a processzor és a memória tuning kimaradt, viszont kapunk helyette olyan LAN vezésrést, mely fontos szerepet játszik a játékok alatti lag minimalizásásában. Emellett kapunk Crossfire támogatást, ha 4K-ra szeretnénk koncentrálni, Audio Boost 3-at és a játékos egerek kihasználására alkalmas speciális USB portot. Fontos még megjegyezni a LED világítást is, melynek segítségével tesztre szabhatjuk az amúgy sem csúnya alaplap megjelenését. Az MSI B150A Gaming Pro alaplap 34.000 forint környékén szerezhető be, mellyel a B150 chpisettel szerelt alaplapok középmezőnyében foglal helyet.

tetszett_s[1]

msigaming

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: