msi-gamer-notebookok-a-javabol-avagy-nagy-vasak-es-jatek-i-resz/2016/06/10

MSI Gamer notebookok a javából, avagy nagy vasak és játék I. rész

Rendszerint itt az RI-nél nekem vannak a legkisebb teljesítményű gépeim, mivel az RPG játékok nagy részéhez nincs szükség ekkora vasakra, mint amekkorák nálunk jártak. De vettem a bátorságot és ki kacsintottam pár napra, na, jó két hétre és bele vetettem magam FPS-ek közé.

Ezek mellett a gépek mellett nem is volt más lehetőségem. Két részes cikksorozatunkban elsőnek az MSI GE62 2QC Apache jelű gépet fogom bemutatni nektek.

MSI GE62 2QC Apache

Külső:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Igen robosztus megjelenése ellenére meglehetősen könnyűre sikeredett a 2QC Apache, hiszen csak 2,4 kilogramm. A könnyed old school pontiacos formák jellemzik (Firebird, Sunfire etc.), még a három kék led is ráerősít erre az érzésre, amit a képek között találtok. Ebbe a 2,4 kilóba bele sűrítettek szinte mindent, beépítet 6 cellás Li-Ion akksit, egy Cooler Boost 3 hűtőrendszert, ami kétventillátoros, de a nyári melegtől ez sem menti meg. Ezért érdemes külön erre a célra plusz hűtőt vásárolni. Ugyanis nem ritkán felkúszik a processzor hőmérséklete 90 °C körülire magonként aktív „munka” közben. De maradjunk még a külsőségeknél néhány pillanatig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uralkodó színe a fekete, amit csak néhol tör meg egy kis piros csíkozás, az MSI logója és az elmaradhatatlan sárkány a már megszokott helyen található.

15,6 colos matt, LED kijelzőt kapott, aminek maximum felbontása 1920x1080 Full HD-ban. Webkamerája szintén HD 30fps 720p.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha már MSI GE sorozat, nem maradhat el világítós Steel Series billentyűzet sem, ez csupán fehér fényt bocsájt ki, de azért így is eléggé rendben van. Csendesnek mondanám, a touchpad gombjaihoz képest, mert azok hangosak, hangosabbak, mint a sokat megélt ASUS gépemé, maga a pad viszont kiváló.

Szemből nézve a bal oldalán található a hálózati csatlakozó, három 3.0-ás USB port, HDMI csatlakozó, mini-display port, a mikrofon bemenet és a fülhallgató kimenet. Jobb oldalán DVD író/olvasó, 2.0-ás USB port és a kártyaolvasó kapott helyet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ház méretei egyébként 383x260x27, ami olvasva nem tűnik nagynak. De kézbe véve egész más.

Lássuk, mi van belül.

Belbecs:

Alaplapi chipkészletként egy Intel HM87-est kapott, ez támogatja az USB 3.0-át valamint a negyedik és ötödik generációs Intel processzorokat is.

Processzorként egy Intel Core i7 5700HQ 4 magos, 2,7 GHz-s kapott helyet (3,5Ghz-ig turbózható fel), de kapható akár i7 5950HQ-val is, ami 2,9 GHz-s és egészen 3,8GHz-ig húzható. Ezek processzorok természetesen már az ötödik generációs Broadwellhez tartoznak, annak ellenére, hogy Haswell a tokozása.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alapmodell 8 gigabájtos memóriával kerül forgalomba (kettő slot 4-4), DDR3-as és 1600Hz-es, maximum 16 gigabájtig mehet el. De az alapmodell se rossz szerintem.

Következő lényegi kérdés a videó kártya. A HM87 chipset miatt egyébként is van egy 1 gigabájtos grafikai kártyánk és emellett található egy Nvidia Geforce GTX 960M, DDR5-ös, és 2 gigabájtos. Ezzel együtt már elég, hogy bármivel játszunk, amivel csak akarunk.

További extrái még az Apache-nak a hangrendszer, a Dynaudio hangszórók (4+1) exkluzív audió boost technológiával és a Nahimic hang technológiájával (szinte élethű hangok). Ezzel nem tudtam vitatkozni, több zenével és játékkal tesztelve, iszonyat jó a hangzás. Zenei szinten a Hellcats támogatott minket a vasnak megfelelő minőségű hanganyaggal, hogy mindent jól halljunk, és ne feledkezzünk el Grzegorz Kosinski-ról sem, köszönjük a basszus anyagot a mélynyomóhoz. Dynaudio-ról tudni kell, hogy ezen a téren nem viccelnek, akár csak a Harman Kardon, ami beépítésre került, az valóban olyan is. Felső kategória kérem szépen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ide tartozik még a Killer E2200, a lag gyilkos, de ez már ugye manapság alapfelszerelés. Valamint a matrix display és az Xsplit élőadáshoz, felvételhez vagy egyszerűen megosztáshoz.

Merevlemez ügyileg két féle lemez került beépítésre, egy 120 gigabájtos SSD és egy 1 terrabájtos 2,5”-es. Ebben az esetben egyedül az SSD az, amit esetleg kicseréltethetünk egy 256 gigásra. De sebaj. Azért ez így is elég kell legyen néhány játéknak.

Nem szabad megfeledkezni a 4.0-ás Bluetooth-ról sem, amivel, ilyennel rendelkező fülesünk sokkal gyorsabban csatlakozik és közvetít. Bár én személy szerint továbbra is kábeles fülesekre esküszöm. Sokkal megbízhatóbbak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alapjáraton az árban, a legtöbb esetben és webshopban Windows 10 operációs rendszert ajánlanak hozzá, a mi tesztalanyunkon is ez futott. Az értékelés résznél majd láthatjátok Ti is, hogy igazán beleférne az árba a többi helyen is.

Benchmark:

Benchmark programnak az Unigine Valley-t választottuk és természetesen maximum grafikán futtattuk. A processzorhoz a Black Hole 4-et használtuk, az SSD tesztelésére pedig az AS SSD-t.  Bár engem a különböző ilyen jellegű pontozások nem hatnak meg, elvégre a nagy kérdés mindig az, hogy fut, vagy nem fut az aktuális kedvenc. De tájékoztató jelleggel megosztom veletek az eredményt. Hangsúlyoznám, hogy ezek az adatok csupán tájékoztató jellegűek és esetenként nem fedik a valóságot.

valley 2016-05-29 10-51-43-38

ssd

bh4

Teszt játékok:

A tesztjátékok közé ezúttal bekerült egy újdonság is, a Dead Effect, itt kapott helyet a COD Ghost is és a Alien Rage. Teszt alanyunk probléma nélkül futtatta mindegyiket maximum beállítások mellett.

Játék fps
Dead Effect 55, kicsit darabosan
COD Ghost 59 stabilan
Alien Rage 60 stabilan

Értékelés:

A GE62 2QC Apache-nak is sajnos ugyanaz az egy baja van (leszámítva a hangos touchpad gombokat), mint a többi gamer notebooknak, de az hatalmas, méghozzá hogy a teszt írásakor potom 300.000 Forint körül mozgott az ára. Értelemszerűen ez az alapkonfiguráció, a komolyabb változat elérheti az 5-600.000 Forintot is. Így ajánlani nem tudjuk, de nagyon tetszett!

Köszönjük a CompMarket-nek és az MSI-nek, hogy a gépet rendelkezésünkre bocsájtotta.

msi-gaming_msi_logo-horizontal-black-rgb-8192x2955px

tetszett_s[1]

Írta: Gosztonyi Adorján