msi-rx-460-4gb-oc-teszt-verszegeny-vagy-izomkolosszus/2017/01/11

MSI RX 460 4GB OC [Teszt] - Vérszegény vagy izomkolosszus?

2017. január 11. Herczeg Balázs Videokártya

Korábban már járt nálunk Polaris alapú VGA, amely az AMD egy végre rendkívül jó próbálkozása volt a piac egy részének visszaszerzésére, de sajnos nem minden szegmensben tarolt a széria. Ugyan az RX 470 és a 480 meglehetősen jól sikerültek, sajnos a magyar árazás nem tette túlzottan olcsóbb alternatívává a kártyákat az Nvidia kártyáival szemben, ez pedig az imént tesztelt kártyára olyannyira igaz, hogy a nála gyorsabb GTX 1050Ti-hoz majdnem, hogy olcsóbban hozzájutni, mint az RX 460 4 GB-hoz. A magasabb ár viszont jobb teljesítményt ígér, vagy egy csalódást a pirosak oldaláról. A GTX 1050 Ti a hazai piacon meglehetően jó kártyának számít, hiszen jó teljesítménnyel bír, és nem kell érte bankot sem robbantani, lássuk mi a helyzet az RX 460-al.

A 480 és a 470 után a kártya a polaris 11 architektúrára épít, melyet az AMD az alsó szegmensbe szánt, leginkább E-sport játékosokat célozva meg a kártyával. Akárcsak a sima 1050, amely a gtx 650-hez képest 3x-os, míg a 750 TI-hoz kb 35%-os teljesítményugrást ígér. Az Rx 460 nem kisebb célt tűzött ki magának, minthogy leváltsa a GTX 750 Ti-t és embereket csábítson el a zöld oldalról a pirosakhoz. A leváltás ugyan sikerült, de az eredmény sokkal inkább váratlan, mintsem, hogy bizalomgerjesztő. Erre majd később ki is térek miért.

amd_rx_460_reference

Az RX 460 alapvetően egy 75 W-os TDP-vel rendelkező VGA-nak szánta az AMD, ezzel rivalizálva a 750 Ti-al, illetve a mostani GTX 1050 és 1050Ti-al is. Ennek köszönhetően a nyákon nem kapott helyet a megszokott 6 pines csatlakozó sem. A polaris 11-re építő RX 460 két változatban is elérhető, 2 GB-os és 4GB-os kiszerelésben is, melyek közül az utóbbit sikerült megvizsgálni. A 14 nm-es FinFET technológiával készült GPU a GCN 4. generációját képviseli, 896 stream processzorral lett ellátva, melyekhez 14 számolási egység, azaz CU társul. A kártya teljesítménye 2.2 TFLOPS körüli érték, melyek éppen, hogy felülmúlják a jelenlegi generációs konzolok teljesítményét. A referencia kártya órajele 1090 MHz mely a Boostnak köszönhetően 1200 MHz-re is képes felugrani. A memória órajele ezzel szemben 1750 MHz, persze GDDR5 így összeségében 7 GHz a kártya memóriájának összesített órajele. A memória 128 bites interfészen kommunikál a GPU-val, ezáltal a sávszélesség is csak 112GB/s. A HDMI 2.0, Vulkan, DirectX12, Freesync, 1.4-es HDR display port és a virtuális felbontás támogatása természetesen adott, csakúgy ahogy az AMD WattMan támogatása is.

dsc06383

Az MSI kártyája nem sokban tér el, a referencia kártyától, nem hiába nem lehet hallani a 3 betűs gyártótól referenciakártyáról, ugyanis masszív 10 MHz-es Boostolt órajelet kínál a gyártó az eredeti órajelhez képest, ráadásul a 6 pines tápcsatlakozó hiánya még valamilyen szinten OC-ra is alkalmatlanná teszi a kártyát. Marketingfogásnak persze jó ez az CO felirat, csak nem igazán tükrözi a valóságot. A kártya Military Class 4 komponensekre épít, ez értendő a tekercsekre, tranzisztorokra is, és szerencsénkre nem Samsung memóriák kaptak helyet a kártyában (hanem Micron), így még amiatt sem kell aggódnunk, hogy esetleg felrobbanna. (bocsánat Samsung…)

[caption id="attachment_72513" align="aligncenter" width="750"]

dsc06379

RX 460 vs GTX 760[/caption]

A kártya természetesen PCI-e Gen 3.0-án kommunikál az alaplappal, de van egy csavar a dologban, amely szerintem az AMD-től egy meglehetősen aljas húzás volt. Ez nem más, mint az, hogy a kártya csak x8-as sebességen képes kommunikálni a PCI-E sínen keresztül. Az abszurditás ebben pedig pont az, hogy ugyan a kártya x16 csatlakozóval rendelkezik, ráadásul a kártya nyákja sem hosszabb, mint a PCI-E sín, mégsem képes teljes sebességgel kommunikálni az alaplappal, ezáltal, ha minimális is, de értékes képkockáktól foszt meg minket a kártya, melyek a jelen esetben pont, hogy a játszhatósági szinten lennének képesek feljebb emelni. Ugye senki sem hitte, hogy ezzel a kártyával képes lesz modern címeket 60 FPS-el játszani, az hagyján, de még a 30 is irtózatosan nehezen jön össze.

dsc06381

A hűtés alapvetően az Armor szériát idézi meg a fekete-fehér színpárossal, az egyetlen szépséghibája a hűtésnek mindössze annyi, hogy a hűtő váza tovább nyúlik a nyákon, így ilyen szempontból „kilóg” a kártyából. A szépséghiba mindössze ennyi. Szerencsére a gyártók tudják, hogy egy jó DVI többet ér, mint egy HDMI, ugyanis magasabb frekvencián képes kommunikálni a monitor a kártyával. Ennek következtében az MSI nem felejtette le a kártyáról a DVI csatlakozót, nem úgy, mint az AMD, akik évek óta tudomást sem vesznek a létezéséről.

[caption id="attachment_72512" align="aligncenter" width="750"]

dsc06378

A kép nem a tesztelt elsődleges PCI-E X16-ban mutatja a kártyát, amelyben valójában le lett tesztelve...[/caption]

A teszt alapvetően pusztán egy oknál fogva késett, ez pedig az alaplapom elhalálozása volt, köszönhetően az Aqua electromax csodálatos garanciális bevizsgálásának, akiknek hiába mondtam el a hibákat, ők nem tapasztalták, a garancia lejárt, a lap maradt rossz, a chipset pedig meghalt, így a Bootig sem jut el a lap. Köszönöm garanciális szerviz…

Több szó, mint száz, a tesztrendszer mostantól Kaby Lake alapokon fog nyugodni. A VGA ugyan az MSI Z270 Xpower Gaming Titanium alaplap társaságában lett tesztelve egy i7 7700K meghajtásával, ez nem a végleges tesztrendszer, ugyanis az Gigabyte Z270 Gaming 5 (AORUS) alapokon fog nyugodni egy hozzávetőlegesen i5 7600K társaságában. A memória ennek következtében szintén változott 12 GB Kingston HyperX Fury memóriából ADATA XPG Dazzle memóriára, amely CL16 késleltetéssel rendelkezik, 16 GB memóriával és 2,4 GHz-es órajellel. A gépház és az egyebek maradtak a régiek, tehát a lista a szokásos:

  • BeQuiet! SilentBase 800
  • BeQuiet! SilentLoop 240 (az alaplaphalál és az új proci fényében ennek is csúszik a tesztje, elnézést)
  • Intel Core i7 7700K (ideiglenes)
  • Adata Xpg Dazzle 16 GB 2400 MHz CL16 DDR4 memória
  • Intel 540s 120 GB TLC
  • Kingfast E-Drive Pro 120 GB SLC
  • Hitachi 320 GB Deskstar 7400 RPM
  • MSI Z270 Xpower Gaming Titanium (Ideiglenes)
  • BeQuiet! DarkPower Pro 750W
  • Windows 10 Rs2 14986 pro

Tesztprogramok tekintetében az RX 470 tesztje óta változás nem történt, tehát a lista a következő:

  • 3DMark Firestrike/FS Extreme/Time Spy
  • Rise of the Tomb Raider
  • Tomb Raider 2013
  • Mirror’s Edge Catalyst
  • Doom
  • Forza 6 Apex
  • Forza Horizon 3

Ezek persze DX 11/12 módban is, ahol persze elérhető volt, illetve Vulkan és OpenGL a Doom esetében. Még mielőtt részletezném az eredményeket, meg kell, hogy említsem, terhelés alatt, sajnos igen hangos a kártya. A terhelés pedig játékok alatt igen gyakori, de néha, már egy kisebb youtube videó is képes feltekerni a ventilátorokat turbina üzemmódba.

A driverként az AMD Crimson ReLive Edition drivere volt használva, amely meglehetős teljesítménynövekedést eredményezett a Polaris kártyákon, ezzel kiváló eredményeket érve el az UWP-s Forza címekben.

rx460fs

A Firestrike tesztjében látható, hogy a kártya míg jóval képes felülmúlni a 750 Ti-t, addig a GTX 760-at már nem képes beérni.

rx460fsext

A FireStrike Extreme teszt pedig méginkább alátámasztja, hogy a nála nem sokkal drágább GTX 1050Ti mennyivel erősebb ebben az árkategóriában.

timespy

Arányában viszont ahogy DX12-höz értünk, a különbség csökken, amely egyértelműen azt mutatja, hogy a Polaris DX12-re született.

rx460tr

Ami viszont talán egy kisebb szégyenfolt lehet a tesztek között, az a Tomb Raider, ugyanis a GCN-re írt játékban az RX 460 alig tudott jobban teljesíteni, a jóval idősebb GTX 750 Ti-nál, amelynek pont a népszerűségére szeretne törni.

rx460rottrdx11

Szerencsére a megnövelt memóriának köszönhetően olyannyira felülmúlja a GTX 760 2 GB-os variánsát is, hogy egy igazán kompetitív kártya hatását kelti. Legalábbis a DX 11-es Rise of the Tomb Raider mérés alatt.

rx460rottrdx12

Ahol a legnagyobb növekedés volt várható, ott mutatott keveset a kártya, pedig többször is újramértük. Cserébe stabilabb számokkal dolgozott, mint riválisai.

rx460mec

Az alapvetően 60 FPS-re optimalizát Frostbite meghajtású Mirror's Edge Catalyst sem élvezte magát túlzottan jó a kártyán maximális beállítások mellett, ezen pedig ha a beállításokat csökkentettük, az sem segített. Végül High beállítások mellett 1600x900-as felbontásban sikerült stabil 44 FPS-t átlagosan mutatnia, amely nem ad túl sok jóra okot.

rx460doomogl

Ugyan a Doom rajongók az OpenGL eredmények láttán lehet picit elkeserednek...

rx460doomvuolkan

De VULKAN alatt olyan szépen fut a játék, hogy panaszkodni nem lehet rá. Full HD majdnem 60 FPS? Pipa!

rx470forzaapexrevisit

A meglepetést viszont csak a Forza 6 Apex hozta, amely megmutatta mire képes egy jól megírt driver, ugyanis hatalmas előrelépést hozott a kártya az RX 470-hez képest, ahol máig nem ártem miért olyan alacsony az FPS szám.

rx460forzahorizon3

 Végül pedig a Forza Horizon 3 is megnyugtatott, ugyanis a játék túlteljesítette maximális részletességek mellett az elvárt 30 FPS-t, így legalább a Forza élményre nem lehet majd panaszkodni a Polaris 11-es kártyán.

Összegzés

Az RX 460-al sajnos olyan célokat tűzött ki maga elé az AMD, melyet alig tudott túlteljesíteni, az árazást pedig méginkább elrontották a kártyánál. A teljesítmény növekedést csupán a 4GB memória tette lehetségessé, így a 2 GB-os modell csak a die-hard AMD rajongóknál jöhet számításba, ugyanis majdhogynem azonos áron már csak a sima GTX 1050 jobb teljesítményt kínál nála. Az MSI megoldása uygan szép lett, de a hűtés néha hangosan működik, ráadásul közösségi fórumokon is rengeteg panasz érkezik a kártyára különböző okoknál fogva. Ettől függetlenül tetszett az MSI megoldása, de a kártyát csakis a Die-Hard AMD fanatikusoknak tudnám ajánlani, nekik sem túlzottan őszintén.

A kártya 43 000 Ft-tól vásárolható meg.

tetszett

U.i.: A nyereményjátékban való részvételt mégegyszer köszönjük minden résztvevőnek, és gratulálunk még egyszer Kapinusz Kittinek a kártya megnyeréséért.

[caption id="attachment_72511" align="aligncenter" width="750"]

15966725_1174904975892334_200563733_o

A kép természetesen csak a nyertes jóváhagyásával kerülhetett fel, köszönjük neki![/caption]

A kártyát az MSI európai képviselete biztosította a számunkra, melyet ez úton is szeretnénk nekik megköszönni!

msi-logo

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: