nzxt-phantom-240-a-legkisebb-fantom-tesztje/2014/07/31

NZXT Phantom 240 - a legkisebb fantom tesztje

2014. július 31. Kocsis Bence Gépház

Az NZXT főleg számítógépházaival szerzett nevet magának és ezen házak közül is a Phantom sorozat az egyik legkedveltebb a felhasználók körében. Mai tesztünkben a Phantom sorozat legkisebb tagja járt nálunk, mely annak ellenére, hogy egy midi torony méretről van szó, számos lehetőséggel rendelkezik konfigurációk építésre, legyen szó léghűtéses, vagy folyadékhűtéses, egy kártyás, vagy több kártyás rendszerről.

Külső:

Az NZXT Phantom 240 nem a klasszikus szögletes számítógépház, ami természetesen a teljes Phantom sorozatra is igaz. Ez annyit jelent, hogy a ház eleje és teteje is ívelt, így nagyon esztétikus a külseje. A ház elülső része fedett, azaz a meghajtóhelyek nem látszanak. Ezt egy kinyitható, pattintós megoldású előlappal oldotta meg a gyártó. Ennek eredményeképp a Phantom 240 egy teljesen steril, futurisztikus háznak tűnik.

phantom_240_01

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A felső és elülső panelen elhelyezhető ventilátorok fekete színű borítása egy, a ház ívét követő perforált lemez, ami a szintén fekete oldalvonalakkal együtt sokat dob a kinézeten. Ismét a Phantom sorozat sajátossága az átlátszó oldallap, mely ebben az esetben a 260 x 240 mm-es méretnek köszönhetően komoly betekintést nyújt a ház belsejébe, természetesen a meghajtóhelyeket elrejtve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Phantom 240 előlapi I/O panelje nem a klasszikus megoldás, hisz a ház felső részére jobb oldalra került. Itt két darab USB 3.0 csatlakozót, egy audió ki- és egy audió bemenetet találunk. A power gomb és a hosszúkás power led mellett egy reset gomb is elhelyezésre került, ami szerencsére nem rejtett gomb, így hosszú köröm, vagy gombostű nélkül is használható.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Belső:

Ha levesszük a ház oldallapját teljes betekintést kaphatunk a belsőbe. A Phantom 240 egy ATX, micro-ATX és mini-ITX alaplapok fogadására felkészített számítógépház. A ház hátoldalán összesen 7 darab PCI bővítőhelyhez használható nyílást találunk, melyek többször használhatók, ki és becsavarozhatók. A nyílások mellett két darab gumiborítású lyuk került elhelyezésre, mely lehetőséget ad külső folyadékhűtéses megoldások installálására. A Phantom 240 egy alsó tápos megoldás, mely tápegység kábeleit a méretes kábelrendező nyíláson hátra tudjuk vezetni. Ugyanúgy elrejthetők a kábelek az alaplapra csatlakoztatott vezetékek, tápkábelek is. Bár ma már alap követelmény, azért meg kell említeni az alaplai tálca alján található kivágást is, mely egy processzor hűtő cserénél nem indokolja az alaplap kiszerelését. Az alaplapi tálca és a hátlap között a kábelek elvezetéséhez szükséges kábelrendező csatorna átlagosnak mondható a maga 17 mm-es szélességével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A ház hátoldalán rengeteg kábel-rögzítési lehetőség van  a kis fületnek köszönhetően, melyekhez a mellékelt gyorskötözőkkel tudjuk rögzíteni a kábeleket.

A Phantom 240 három darab 5,25"-os meghajtóhelyet tartalmaz, melyek, mint már említettük rejtett megoldások. Itt az optikai meghajtók telepítéséhez nincs szükség csavarra, csavarhúzóra, de ha például egy külső ventilátorvezérlőt szeretnénk használni, akkor a műanyag rögzítők előtt található csavarhelyekkel ezt könnyedén megtehetjük. A HDD és SSD keretek 90 fokkal el lettek forgatva. Összesen két ilyen keretet találunk,melyek közül a felső keret eltávolítható, így az egyébként 290 mm-es támogatott videókártya hossz 400 mm-re növelhető. A processzor hűtés is fontos szempont egy konfiguráció építésekor, mely ez esetben 168 mm-es magasságú léghűtéses megoldást engedélyez. A manapság trendinek is számító folyadékhűtés is támogatott. A hátsó oldalon 120 mm-es folyadékhűtéses megoldás használható és ugyanez vonatkozik az alsó részre is. A felső oldalon már nagyobb a szabadság hisz itt egy 240 mm-es radiátor is használható. Mindkét merevlemez keret rendelkezik 3-3 kivehető műanyag tartóval, melyekre összesen 6 darab 3,5"-os HDD, vagy 6 darab 2,5"-os HDD/SSD helyezhető. A 3,5"-os meghajtóhelyek szerszám / csavar nélkül telepíthetők, míg a 2,5"-os helyekre 4 csavarral tudjuk betenni a merevlemezeket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Hűtés:

A Phantom 240 két darab előre telepített 120 mm-es FN2 v2 ventilátort tartalmaz, melyek 1200 (+-15%) RPM-re képesek. Ezen ventilátorok a ház elején, alul, valamint a ház hátulján (ez 90 mm-es megoldásra is cserélhető)  kerültek elhelyezésre. A hűtés további kiegészítésére is van természetesen lehetőség, hisz elől még egy 120 mm-es ventilátor helyezhető el, valamint alul, a tápegység elé is beszerelhető egy 120 mm-es modell. A ház felső részén is kialakított a gyártó két ventilátorhelyez, melyek két oldalról is felszerelhetők, így nagyobb szabadságot élvezhetünk. Ez két darab 120 mm-es, vagy két darab 140 mm-es ventilátort jelent. Porszűrő egyetlen helyen került elhelyezésre, méghozzá a ház alján, így a tápegységbe, valamint a szívó ventilátor által a házba juttatott por nagy részét kiszűri. Ez a szűrő nem a klasszikus módon kivehető megoldás, rugalmasságának köszönhetően ki lehet hajtogatni a helyéről. A ventilátorok cseréjéhez, bővítéséhez a ház első és felső panelje levehető.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Specifikáció:

Méret: 195 x 530 x 529 mm
Súly: 8.1 Kg
Alaplap kompatibilitás: ATX, MICRO-ATX, MINI-ITX
5,25" meghajtóhelyek: 3 db
3,5 / 2,5" meghajtóhelyek: 6 db
Merevlemezkeret mobilitás: Az egyik kivehető
Tápegység: Alsótápos kialakítás
Kábelrendezés: 17 mm
Videókártya kompatibilitás: 290 / 400 mm
PCI bővítőhelyek: 7 db
Külső folyadékhűtés támogatás: 2 darab gumírozott nyílás
Processzorhűtés kompatibilitás: 158 mm
Hűtés: 2 x 120 mm elől (1 be van szerelve)
1 x 120 mm alul
1 x 120 / 90 mm hátul (120 mm-es beszerelve)
2 x 120 / 2 x 140 mm felül
Porszűrő: alul (kivehető)
.

Összeszerelés, konfiguráció:

  • MSI Z77A-GD65 alaplap
  • Intel Core I5-3570K processzor (gyári hűtéssel)
  • 4 x 4 GB Corsair Vengeance Pro DDR3 1600 Mhz RAM memória
  • Gigabyte Geforce GTX 770 OC 2 GB videókártya
  • SilverStone 600W 80PLUS Bronze tápegység
  • SanDisk Extreme II 240 GB SSD
  • Western Digital Black 1 TB HDD
  • 2 x NZXT FZ 140 LED ventilátor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NZXT Phantom 240 rengeteg tartozékkal rendelkezik, melyek a lenti képen láthatóak. Az összeszerelésnél nagy könnyítés az, hogy minden kis csomag feliratozott, így nemcsak látjuk, hanem pontosan tudjuk is, milyen tartozék van benne, melyet a leírásban ellenőrizhetünk, így nem fordulhat az elő, hogy összeszerelésnél egy csavart nem a megfelelő helyre próbálunk beerőltetni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az alaplap rögzítése előtt a távtartó csavarokat kell az alaplap csavarhelyeinek megfelelően elhelyezni. A gyártó 10 darab csavart mellékelt, ami pontosan annyi volt, mint amennyire egy MSI Z77A-GD65 alaplapnál szükségünk volt, így ha egy darab elveszik, akkor bajban lehetünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A merevlemezek beszerelése nem bonyolult, főleg a HDD egyszerű, hisz itt csavarra, csavarhúzóra nincs szükség. Az SSD, vagy 2,5"-os HDD esetében kell 4 csavart behajtani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A tápegység beszerelése után a kábeleket el tudjuk rejteni hátrahúzva, majd a megfelelő nyíláson tudjuk visszavezetni az alaplaphoz, vagy a merevlemezekhez, optikai meghajtóhoz. Igy esztétikusabb belsőt kapunk, nem utolsó sorban a légáramlás is optimálisabb lesz, hisz nem lesznek a levegő útjában kábelek. Nagyobb teljesítményű tápegységnél (ha az nem moduláris) természetesen több kábel áll rendelkezésre. A felesleges kábeleket alulra, az alsó merevlemez keretek helyére begyűrhetjük, hisz a plexi azt a részt már nem látatja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az elülső 120 mm-es ventilátort egy másik 120 mm-es modellel egészíthetjük ki, ebben az esetben levesszük az előlapot és egyszerűen csak felcsavarozzuk a ventilátort. Ugyanígy lehetőség van fenti 120, vagy 140 mm-es ventilátorok e4lhelyezésére. Itt is segítségünkre lesz a levehető fedőlap. Ha nem ventilátort szeretnénk felülre, hanem egy folyadékhűtéses radiátorban gondolkodunk, arra is lehetőség van. 240, vagy 120 mm-es radiátort tudunk használni. Ebben az esetben felülre kerül a radiátor, alulra pedig a ventilátor. Egyébként ha valaki szeretné még hivalkodóbbá tenni a számítógépet, akkor előre és felülre is tehet LED-es ventilátorokat, hisz a fekete rács mögül jól mutat a világítás.  Ennek prezentálására két darab NZXT FZ 140 LED ventilátort használtunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

phantom240_2

Működés közben:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Összegzés:

Bár a Phantom 240 a legkisebb tagja az NZXT Phantom számítógépház sorozatnak hardver kompatibilitás szempontjából nem kell szégyenkeznie, hisz támogatja a nagyméretű grafikus kártyákat, az akár 240 mm-es folyadékhűtést és házhűzés téren is szépen konfigurálható. Esztétikai szempontból teljesen rendben van, amin sokat dob a futurisztikus vonalvezetés és a rejtett előlapi panel. A legolcsóbb Phantom, a 240-es 26.000 forint környékén szerezhető be, ami jóval kedvezőbb ár a többi modellhez képest.

Az NZXT Phantom számítógépház a caseking.de jóvoltából jutott el hozzánk.

ajanlott_new

nzxt

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: