nzxt-sentry-3-erintokepernyos-ventilator-vezerlo-jart-nalunk/2014/07/22

NZXT Sentry 3 - Érintőképernyős ventilátor vezérlő járt nálunk

2014. július 22. Kocsis Bence

A külső ventilátorvezérlők az utóbbi időben elég komoly fejlődésen mentek keresztül, hisz az egyszerű, csúszkával ellátott modellektől a digitális kijelzővel ellátott vezérlőkön keresztül eljutottunk az elég komoly intelligenciával bíró érintőképernyős modellekig. Most jelenleg itt tartunk és a gyártók ebből a megoldásból szeretnék kihozni a maximumot, annak érdekében, hogy a felhasználók az ő kreálmányaikat válasszák. Mai tesztünkben is egy ilyen érintőképernyős modell járt nálunk, az NZXT Sentry 3, mely egy nagyméretű kijelzővel ellátott, érintőképernyős megoldás.

A Sentry 3 csomagolása egy eléggé kompakt megoldás azokhoz a ventilátor vezérlőkhöz képest, amelyekkel korábban találkozhattunk. Természetesen a gyártó elhelyezett a dobozon egy szép grafikát, valamint olvashatjuk a termék legfontosabb erényeit, mint az 5 vezérelhető csatorna, a 15 watt teljesítmény, az érintő képernyő és a korábbiakhoz képest 33%-al nagyobb kijelzőméret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NZXT Sentry 3 egy  5,25"-os meghajtóhelybe szerelhető ventilátorvezérlő, mely jókora, pontosan 5,4"-os képernyővel büszkélkedhet, mely már maximum közelinek tekinthető kihasználtság szempontjából és a gyártó elmondása alapján a legnagyobb méret a kategóriájában (Ezzel a ténnyel mi sem tudunk vitatkozni). Maga a ventilátor vezérlő elülső panelje 129 x 31 mm-es méretű és az érintő kijelző körül műanyag borítás található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha megfordítjuk a vezérlőt, láthatjuk a fehér színű NYÁK-ot és a előre csatlakoztatott kábeleket. Összesen 5 darab 4 pines ventilátor csatlakozó, egy táp csatlakozó került elhelyezésre, mely 4 pines molex végű, illetve találunk még egy kábelt is, melynek vége egy hő-szenzor, így a számítógépház belsejének hőmérséklete követhető. Ez a szonda a gyártó adatai szerint 0-120 °C között képes működni. Az 5 ventilátor kábel (melyre a 4 tűs kivitelnek köszönhetően már PWM vezérlésű modelleket is tud kezelni) tehát 5 csatornát eredményez, melyek csatornánként 15 W teljesítménnyel rendelkeznek, így akár 3-4 ventilátort is csatlakoztathatunk minden ágra, ha ahhoz tartaná kedvünk. A gyártó a teljes panelt ellátta alul-feszültség, túl-feszültség és rövidzárlat elleni védelemmel.

Most nézzük meg magát a kijelzőt, hisz eléggé komoly, összetett megoldásról van szó.

panel2

  1.  A számítógépház hőmérsékletét jelzi, konkrétan annak a pontnak a hőjét, ahová a szenzort elhelyeztük. Itt lehetőségünk van választani Ceksius és Fahrenheit mértékegységek között. Fontos megemlíteni, hogy a hőmérsékletet tized fok pontosan jelzi ki, de a mérés 3-4 tízed pontossággal történik.
  2. Ezen a kijelzőn az aktuálisan figyelt ventilátor fordulatszámát láthatjuk, illetve lehetőség van %-os nézetre is. Ebben az esetben azt láthatjuk, hogy a ventilátor hány %-on pörög.
  3. A fel és le nyíl segítségével a ventilátor fordulatszámát tudjuk növelni, vagy csökkenteni.
  4. Lehetőség van különböző profilok használatára. Összesen 3 áll rendelkezésre, a csendes mód, a saját beállítás és a teljesítmény fordulatszám használata.
  5. A középső kör alakú kijelzőn az aktuálisan szabályozott ventilátorcsatorna száma látható
  6. A Link gomb használata lehetőséget ad arra, hogy egyszerre több ventilátor felett vegyük át az irányítást. Hosszan tartó lenyomásával összefűzhetjük a ventilátorokat...
  7. Itt választhatunk az 5 csatorna közül, melyiket szeretnénk követni, illetve szabályozni
  8. A ventilátorokat az "Off" gomb segítségével ki is tudjuk kapcsolni. Ha a ventilátor ki van kapcsolva akkor a középső körben keringő fény füzér is leáll.
  9. Ha bekapcsolt állapotban van a ventilátor, akkor 40 és 100% között van lehetőségünk a  fordulatszám szabályozására.
  10. A Sentry 3 rendelkezik érintési hangokkal, amit ezzel a gombbal ki tudunk kapcsolni.
  11. A kijelző kikapcsolására is lehetőségünk van, ha a gombot legalább 3 másodpercig nyomva tartjuk. A ventilátor vezérlés ebben az esetben is működik tovább, de a működésbe nem nyúlhatunk bele. A kijelző bármelyik részét lenyomva a vezérlő újra világít.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

És most nézzük meg az NZXT Sentry 3 ventilátor vezérlőt működés közben:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=asSoh2kf-8g&feature=youtu.be[/youtube]

Az NZXT Sentry 3 egy kimondottan jól sikerült ventilátorvezérlő, hisz hatalmas kijelzővel lett ellátva, mely színes. Nagyon intelligens megoldásól beszélhetünk, hisz rendelkezik hőmérséklet érzékelő szenzorral is, így a ház belső hőmérsékletét figyelemmel kísérhetjük. Lehetőség van profilok használatára, illetve több ventilátor egyidejű vezérlésére is. Az NZXT Sentry 3 már elérhető 13.000 forint környéki áron.

Az NZXT Sentry 3 ventilátorvezérlőt a Caseking.de juttatta el hozzánk.

nzxt

 

Írta: Kocsis Bence