onda-v919-air-ch-tablet-teszt/2016/02/03

Onda V919 Air CH tablet teszt

2016. február 03. Uszkai Dávid Tablet

Az Onda márkanév nem sokaknak lehet ismerős, annak ellenére, hogy egy elég régóta működő cégről van szó, hisz a vállalat 1989 óta készít táblagépeket, táblagép kiegészítőket és akció kamerákat. Jelenlegi tesztalanyunk nem más mint az Onda V919 Air CH, mely egy 9.7 hüvelykes táblagép, amit a GearBest online webáruháznak köszönhetően ismerhettünk meg.

A doboz mérete nem mondható túl nagynak, pont akkora, amekkora maga a táblagép. A doboz dizájnjára is jellemző ez az egyszerűség, hisz a fehér dobozon a táblagép képe, neve, a cég lógója szerepel, míg az alján  a specifikáció, ez utóbbi kínai nyelven amiből nem sokat értünk.

IMAG1038

Külső:

Az Onda V919 Air CH egy 239 mm x 169 mm x 7.9 mm-es méretekkel rendelkező megoldás, mely igazán kényelmes fogást biztosít használójának. Az anyaghasználatának köszönhetően a súlya csupán 450g. A tablet szélei lekerekítettek, ezzel is a könnyebb fogást elősegítve. A kijelző körüli perem is nagyon tetszetős, hisz az jobb és bal oldalt is kellőképp levékonyított.

IMAG1047

A 9,7″-es képátlójú kijelzővel rendelkező Onda V919 Air CH felbontása 2048 x 1536. Az IPS Retina kijelzőnek köszönhetően gyönyörű képet kapunk, figyelemre méltó betekintési szöggel, a színek is nagyon rendben vannak. A tablet első részén és hátoldalán is elhelyezésre került 1-1 kamera, az első részen nincsenek fizikai gombok, csak egy érzékelős Windows gomb.

IMAG1044

A csatlakozók a tablet felső részén kerültek elhelyezésre (HDMI, Micro USB, Mini Jack), a microSD olvasó pedig jobb oldalt. A tablet jobb felső részén találjuk még a bekapcsoló gombot és a hangerőszabályzó gombokat.

IMAG1048 Hardver, szoftver:

Az Onda V919 Air CH egy 64 bites, négymagos Intel Atom x5-Z8300 1.44GHz órajelű processzort kapott, az akadásmentes, több folyamat egyidejű futtatását a 4 GB DDR3 memória teszi lehetővé. A belső tárolóhelyre sem lehet egy rossz szavunk, hisz 64 GB-ot kapunk ebből. A 64 GB-ból természetesen egy kicsivel kevesebbet használhatunk, hisz az operációs rendszer és pár telepített alkalmazás előre elvesz valamennyit. A képi teljesítményről az Intel HD Graphic Gen8 grafikus vezérlő gondoskodik, melynek köszönhetően a játékok akadásmentesen futnak. A tablet ennek köszönhetően nagyon gyors, várakozásokra, lefagyásokra nem kell számítanunk. Ahogy arra már bizonyára rájöttetek, az Onda V919 Air CH a jól megszokott Android helyett, egy Windows 10-es operációs rendszert kapott, mely ugyan olyan gyors, könnyen használható és áttekinthető mint a számítógépes társa (ha nem jobban). Az akkumulátor is ehhez mérve lett kiválasztva, így egy 7200 mAh kapacitású akksit kapunk, melynek köszönhetően hosszú órák után se fogunk bajba kerülni.

Capture3Capture2 A tableten olyan játékot is kipróbáltunk, mint az Asphalt 8 vagy a FIFA 15 és mindegyik kifogástalanul futott. Capture7Capture6

Böngészőből természetesen a Microsoft legújabb üdvöskéjét kapjuk a Microsoft Edge-t amit természetesen nyugodtan lecserélhetünk Google Chrome-ra vagy épp Firefox-ra, a sima számítógépes változatot letöltve. Igen, a táblagép képes futtatni a számítógépes telepítőket és programokat így nem kell minden alkalmazást külön a Windows áruházból letöltenünk (nem is találunk meg mindent). A böngészés nagyon élvezetes, a lapok gyorsan töltődnek, a YouTube is kifogástalanul működik, egyik videónál sem akad meg. Itt megjegyezném az önálló alkalmazás hiányát, igaz ezt is pótolhatjuk más alkalmazásokkal az áruházból.

Capture10

A telepített szoftverek között megtalálható a szokásos Windows arzenál, melyek közül az egyik leghasznosabb a Microsoft Office programcsalád mely tartalmazza a Word, Excel, PowerPoint, OneNote mobil változatát. Film és zenelejátszásra a Windows beépített lejátszóját kapjuk, itt ajánlatos letölteni az áruházból a VLC playert ami tökéletes megoldás mindkettőre.

Capture8

Multimédia:

Az Onda V919 Air CH két darab kamerával rendelkezik. Az előlapi kamera és a hátlapi kamera is egy 2-2 megapixeles megoldás, mely az igazat megvallva maximum videokonferenciára alkalmas nem fénykép vagy videókészítésre.

A tablet gyárilag JPEG, GIF, BMP, PNG, WMA, AAC, MP3, 3GP, AVI, MP4, Word, Excel, PPT, TXT és PDF fájlokat ismer fel, természetesen lehetőség van a korábban említett külső szoftver letöltésére is. Ezek lejátszása során se ütköztünk problémába, a táblagép itt is remekül teljesített.

Capture12

Kommunikáció:

Az Onda V919 Air CH kétféle vezeték nélküli kommunikációs kapcsolat lehetőségét biztosítja. Az egyik a jól megszokott WiFi kapcsolat ( 802.11b/g/n), a másik pedig a Bluetooth kapcsolat, mely ezúttal se maradt ki. Sajnos a táblagép 3G modemmel nem rendelkezik, így SIM kártyát nem tudunk belehelyezni a készülékbe, amit én személy szerint nagyon csalódottan tapasztaltam, hisz egy nagyon jó táblagépről beszélünk, mely minden igényünket teljes mértékben kielégítette.

A vezetékes adatátvitelről a microUSB csatlakozó gondoskodik. Egy miniHDMI kimenet is helyet kapott, melynek segítségével nagyobb kijelzőhöz tudunk csatlakozni hang és képátvitel céljából. Sajnos kábelt ehhez nem kapunk. Ha szeretnénk zenét hallgatni, filmet nézni, akkor a miniJack csatlakozó segítségével azt is megtehetjük.

Az Onda V919 Air CH tartozékai között mindössze egy töltő adaptert és egy microUSB kábelt találunk így a headsetet magát saját magunk kell beszereznünk. A töltő adapterrel kapcsolatban azt érdemes megjegyezni, hogy mivel egy kínai táblagépről beszélünk ezért az adapter nem európai szabványú, így érdemes mindenféleképpen beszerezni aprópénzért egy átalakítót, főleg abban az esetben ha nincs otthon egy nagyobb teljesítményű töltőnk, aminek a segítségével tölthetjük.

Capture11 Specifikáció:
Méret: 239mm x 169 mm x 7.9mm
Súly: 450 gramm
Kijelző mérete: 9.7 col
Kijelző típusa: IPS Retina
Kijelző felbontása: 2048 x 1536 pixel
Processzor: Intel® Atom™ x5-Z8300 1.44GHz
GPU: Intel HD Graphic Gen8
RAM memória: 4 GB DDR3 RAM
Flash tárhely: 64 GB
Memória bővíthetőség: 128 GB microSD
Wifi: Van
USB: Van, microUSB
Bluetooth: Van
mini HDMI: Van
miniJack: Van
Operációs redszer: Windows 10
Előlapi kamera: 2 megapixel
Hátlapi kamera: 2 megapixel
Akkumlátor: 7200 mAh
Tartozékok: Töltő, USB kábel
Összegzés:

Az Onda V919 Air CH egy igazán jól sikerült táblagép, nagy kijelzővel, erős hardverrel, nagy tárhellyel és egy Windows operációs rendszerrel. A tablet rendelkezik HDMI és USB csatlakozóval, aminek köszönhetően mozgathatjuk adatainkat és válthatunk nagyobb kijelzőre is. A 7200 mAh-es akkumulátor hosszú működési időt biztosít. Amit negatívumnak tudnék felhozni az talán a kamera minősége és a 3G hiánya ebből a modellből. Összességében az Onda V919 Air CH-ban egy nagyon jó táblagépet ismerhettünk meg, amit nyugodt szívvel tudunk ajánlani minden kedves vásárlónak, garantáltan nem fog benne csalódni. A V919 megvásárolható már 48.000 forintért + vámköltség a GearBest kínálatában.

IMAG1050 ajanlott1 clip_image026

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: