pro-cycling-manager-2014-teszt/2014/06/29

Pro Cycling Manager 2014 teszt

2014. június 29. Kocsis Bence PC

Bizonyára sokan nézitek a kerékpáros közvetítéseket a televízióban egy Tor de France, vagy Vuelta alkalmával. Gyakran előfordul, hogy az a csapat, vagy versenyző, akinek szurkoltok nem azt a teljesítményt nyújtja, ami az tőle elvárható lenne. Esetleg az is megfordul a fejetekben, mi lenne, ha kedvenc versenyzőtök Albert Contador a Sky csapatához igazolna, vagy olyan versenyeken is részt venne, ahol nem volt betervezve a részvétele. A Pro Cycling Manager sorozat pont azért készült, hogy a játékos belenyúlhasson a történésekbe azáltal, hogy saját csapatot épít és kénye kedve szerint versenyezteti azt. A Cyanide Studion a Focus Home Interactive közreműködésében évről évre kiadja az aktuális országúti kerékpáros szezont feldolgozó játékát, mely teljes hitelességében megpróbálja visszaadni a versenyek hangulatát.

A Pro Cycling Manager 2014-ben rengeteg játékmód kapott helyet, melyből természetesen a karrier mód a leghosszabb és legösszetettebb. Itt a korábbi évek kiadásaihoz hasonlóan ki kell választanunk kedvenc csapatunkat, amely döntést a továbbiakban nem változtathatunk meg. Ennek a csapatnak a versenyzőit kell az év során a hatalmas mennyiségű egynapos, vagy többnapos eseményen versenyeztetni. Ügyelni kell a csapattagok szerepeltetésére, hisz előfordul olyan hogy ugyanazon a napon 3 különböző esemény zajlik. Ennek megfelelően nem érdemes az összes nagyágyúnkat egy versenyen indítani, meg hát amúgy is csak egy nyerhet. Természetesen van lehetőség hogy versenyzőket adjunk/vegyünk, így a csapat összetételén így változtathatunk.

career2

A legnagyobb változás a tavalyi játékhoz képest a játék kezelőfelülete, mely eléggé kettős érzést hozott ki belőlünk. A 2013-as epizód után képest a futamok közötti szinte átláthatatlan. Ez természetesen azért lehet így, mert az elmúlt években nem volt komoly változás. Sajnos karrier módban eltűnt a jól bevált naptárnézet, ami helyére most egy bonyolultabb megoldás került, de talán megszokás kérdése lesz, majd meglátjuk.

career

naptar

Karrier módban nagy jelentősége van annak, hogy ne "agyatlanul" állítsuk össze az aktuális versenyen induló keretet, ugyanis vannak a szponzorok által kiemelt versenyek, amiken az eredményességtől függően kapjuk meg a támogatást, így érdemes azokon az eseményeken  kiemelt csapattal és főképp fitt csapattal képviseltetni magunkat.

celok

Van egy alternatíva a PCM 2014-ben az erőviszonyok felborítására, a saját csapat létrehozása. Ha úgy gondoljuk, létrehozhatunk egy olyan gárdát, amiben Froome, Contador és Nibali is szerepel, ebben az esetben természetesen a többi igazolásra alacsonyabb összeg marad, hisz a fizetésekre csak egy meghatározott összeg áll rendelkezésre.

custom team

podium

Ha mindent jól csináltunk, jól taktikáztunk, jól osztottuk be a kerékpárosok erejét, akkor a fenti kép gyakran visszaköszön majd a játékba. Ne felegjük, ha egy versenyen megnyerünk 3-4 szakaszt, az még nem azt jelenti, hogy az összetettben is a lista élén találjuk magunkat...

A karrier mellett lehetőség van rövidebb események végigjátszására is, mint például az önálló körverseny, ahol bármelyik többnapos eseményt lejátszhatjuk. Ha ezt is soknak tartjuk, vagy szeretnénk egy történelmi Tour de France , vagy Vuelta szakaszt kipróbálni, akkor erre is van lehetőség. Az egynapos klasszikusok mindig izgalmas és általában hosszú szakaszok, amiket külön-külön is végigjátszhatunk.

Az országúti szakágtól elkülönülve a pályakerékpározás is helyet kapott a játékban, természetesen jóval kisebb volumenben. Ez nem azt jelenti, hogy egy nevetségesen rövid kiegészítésről van szó, hisz sok apróbb játékmód is található a menün belül üldözéssel, pontversennyel, kieséses versennyel, tehát nagy izgalmak várnak ránk itt is.

track

A Multiplayer mód ismét nagyon izgalmas, hisz "lepusztult" névtelen versenyzőkkel kell elkezdenünk a játékot. Multiplayer eseményeken kell indulnunk, az itt elért eredmények határozzák meg, hogy mennyi "Coin"-ban, virtuális fizetőeszközben részesülünk. Ezen fizetőeszközök segítségével tudjuk csakapunkat fejleszteni, jobb versenyzőket szerezni. Emellett az elért eredményekért pontokat is kapunk, amik az online ranglista kimenetelét befolyásolják.

multi

Természetesen a multiplayer mód keretein belül van lehetőség valós csapattal történő játékra, ebben az esetben nem az általunk "összekártyázott" kerékpárosokkal kell teljesítenünk a szakaszokat, hanem választhatunk a Sky, az Omega, a Saxo, vagy más csapatok közül.

A Pro Cycling Manager 2014-ben a készítők egy még nagyobb adatbázissal és szakaszmennyiséggel rendelkező játékot hoztak létre. A Pro Cycling Managerben körülbelül 200 verseny kapott helyet, mely a több napos eseményeknek köszönhetően több mint 550 külömbőző szakaszt jelent. Ez az 550 szakasz jut az év 365 napjára, így szinte minden napra jut 2 szakasz, tehát a versenynaptárban nem fogunk unatkozni.

Maga a versenyzői adatbázis is elég komolyra sikeredett, hisz 75 csapat került be a játékba, amelyek között az összes Pro Tour csapat és számtalan kontinentális csapat helyet kapott, így nem nagyon lesz olyan név, ami bárkinek is hiányozna.

csapatok

Az évek során megszokhattuk, hogy a Cyanide Studio nem rendelkezk az összes csapatnév és versenyző nevének jogával, így az idei évben vannak kimaradók. A BMC csapata sem színösszeállításban sem csapatnévben nem szerepel a játékban, a csapatban szereplő versenyzők neve pedig el lett "gépelve". Bár a Sky és az Omega csapatneve és színösszeállítása használható, itt sem találkozhatunk valós nevekkel. Bár aki ismerős a kerékpáros világban, annak a T. Von Garderon (TeeJay Van Garderen), C. Vroome (Froome), vagy éppen M. Civendash (Cavendish) nevek ismerősek lesznek. Minden bizonnyal hamarosan egy nem hivatalos patch ezt a problémát megoldja, vagy akár saját magunk a database editorral átírhatjuk a neveket. A valós neveket tartalmazó patch ITT tölthető le.

A játék grafikája nem változott, csak minimális módosítások történtek. Mivel a játék évről évre ugyanazt a motort használja, melyben egyre részletesebb textúrák és több tereptárgy szerepel, a játék rendszerigénye is emelkedett, így a készítők által ajánlott konfigurációt fenntartásokkal kezeljük. A maximális grafikai beállításoknál azért van feleslegesnek mondható opció. Helikopter nézetben a homályos effekt már eléggé túlzás, hisz a kijelölt versenyzőket leszámítva szinte nem látunk semmit.

motor

A kommentátor nem a legszilárdabb pontja a játéknak, akár ki is lehetne kapcsolni. Egy haszna azért van, hisz így a bukást, szökést, vagy egy időfutamon új legjobb időt azért a felemelt hangból megtudhatjuk. A menü alatt futó zenék változatosak, emellett a szimuláció alatt is egy külön muzsika szól, ami megtöri az egyhangúságot. A készítők lehetőséget adnak arra, hogy saját zenéinket is használjuk a játék során, így létrehoztak egy mappát, amibe mp3 formátumú zenéket másolhatunk. A játékban helyet kapó hangeffektek nagyon jók, hisz például az időfutamon a kerékpár hangját lehet hallani, emellett a közönség is "jókor" szurkol.

Az AI-ről is érdemes említést tenni, mely ezúttal reálisabb lett, mint az elődnél. Szökésben nem mindig nekünk kell vezetnünk és a mezőnyben is előreáll az AI csapat vezetni, ha nagy a hátrány, így nem az utolsó 30-40 km-en van iszonyatos tempó. A felvezető autó, vagy a motorosok már nem viselkednek szellemként, amin a mezőny csak úgy átmegy, a nézők a helyen pedig bár ugyanúgy bemennek az út közepére, időben elugranak a kerékpáros elől.

szurkol

A játékról készült videó:

[youtube]

;feature=youtu.be[/youtube]

Összegzés:

A Pro Cycling Manager 2014 nem hozott olyan mennyiségű újítást az elődhöz képest, mint amire a játékosok talán számítottak, de néhány érdekes új ötlet azért van, emellett a felhasználói felület jelentősen változott, az események lefolyása reálisabb lett és a grafikán, főleg a mozgásokon történt némi ráncfelvarrás. Jó volt látni, hogy a kerékpárosok teljesítményének "modellezésénél" a készítők komoly háttérmunkát végeztek, így az erőviszonyok reálisabbak lettek.

Az biztos, hogy a Pro Cycling Manager 2014 egy élmény lesz mindazok számára, akik szeretik a kerékpársportot, a Tour de France-t és a számítógépes játékokat. Apróbb hibák, bugok még vannak a játékban, de ezt egy patch biztosan meg fogja oldani. A Pro Cycling Manager 2014 elérhető Steamen keresztül 39,99 eurós áron. Akinek ez az ár túl sok, az a 2013-as verziót most 4,99 euróért megvásárolhatja.

focus_home

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: